Jump to content

Recommended Posts

Posted

Po wejściu w Ustawienia Sieci i Internetu wyskakuje mi błąd: 

Próbowałem res kompa, ale nadal wyskakuje ten problem. Od początku wszystko działało, internet działa, ale nie mogę już wejść w opcje. Da radę to naprawić, czy format znowu? 😕

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
6 godzin temu, potrzebuje napisał(a):

Próbowałem res kompa, ale nadal wyskakuje ten problem. Od początku wszystko działało, internet działa, ale nie mogę już wejść w opcje. Da radę to naprawić, czy format znowu? 😕

zobacz co masz zainstalowane w kompie... miałem taki komunikat po instalacji "pewnego" programu, który miał w sobie "niechciany dodatek"...

zrobiłem format i po instalacji samego systemu okazało się, że wszystko działa normalnie... 

pozostaje Tobie zrobić podobnie i po instalacji każdej aplikacji, której używasz, sprawdzać to ustawienie... "niechciany efekt"  już znasz... czas poznać winowajce...

napewno też po instalacji systemu nie zaszkodzi przywrócić domyślne ustawienia zapory... - w Twoim przypadku nie wiadomo, co wywołuje ten błąd, choć z pewnością można sobie konsekwencję tego wyobrazić...

swiniarobert69 likes this
Posted

6 godzin temu, potrzebuje napisał(a):

dzięki za info, sprawdzę co w trawie piszczy

potrzebuje likes this
Posted
11 godzin temu, potrzebuje napisał(a):

W panelu Performance odznacz checkbox dotyczący centrum akcji i sprawdź.. 

Posted

Hejka,
Oddaję Wam do testów ISO, w którym:
- naprawiłem ostatnio zgłoszony bug dotyczący komunikatu po kliknięciu Ustawienia Sieci i Internetu:
blad.png.1101197af68e0e5b812cc60ab20fc686.png

- opracowałem wygodny przełącznik wyglądu menu podręcznego Narzędzia (nowe panelowe/stare rozwijalne), znajdziecie w TUNING => WYGLĄD
- odświeżyłem INSTRUKCJĘ na pulpicie.

P.S. Tak, to już FINAL i niech tak pozostanie. Nie dotykam się tego moda, do czasu, aż odświeżę kiedyś iso integrując łatki, ale to na pewno nie w tym roku.
DZIĘKUJĘ!!! - wszystkim, którzy przyczynili się do wyniesienia tego systemu na najwyższy poziom. Jestem z niego bardzo zadowolony 😉
- to będzie mój bazowy OS na blaszaku 💪 😈

Posted
Godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Hejka,
- naprawiłem ostatnio zgłoszony bug dotyczący komunikatu po kliknięciu Ustawienia Sieci i Internetu:

- opracowałem wygodny przełącznik wyglądu menu podręcznego Narzędzia (nowe panelowe/stare rozwijalne), znajdziecie w TUNING => WYGLĄD

P.S. Tak, to już FINAL i niech tak pozostanie. Nie dotykam się tego moda, do czasu, aż odświeżę kiedyś iso integrując łatki, ale to na pewno nie w tym roku.
DZIĘKUJĘ!!! - wszystkim, którzy przyczynili się do wyniesienia tego systemu na najwyższy poziom. Jestem z niego bardzo zadowolony 😉

No cóż ...

W piątek powrót był do 10 twojej Mistrzu. Wrażenia , same pozytywne. Niskie spalanie , mało procesów. Wstępnie skonfigurowałem pod siebie , zmieniłem dwa wpisy a konto Personalizacji i Ustawienia ekranu. Z Bitlockera nie korzystam , to i te wpisy z regedit poleciały . Na co mi to xD . Dawać znać to będzie reup na gdrive , o ile mam miejsce :D .

wislak00, FILAGOL and srom-otnik like this
Posted
14 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Hejka,

Wrzucisz tutaj instrukcję? nie chcę formata robić, a może coś ciekawego się zmieniło w tym poradniku, zdjęciu ^^ 

Posted

System super szybki, ale niestety nadal mam taki problem co kiedyś. Odpalasz kompa i za którymś razem jest czarny ekran, albo pulpit jest czarny i trzeba resetować. Próbowałem fixa, ale to nic nie zmienia. 

Posted
54 minuty temu, Kosiara napisał(a):

System super szybki, ale niestety nadal mam taki problem co kiedyś. Odpalasz kompa i za którymś razem jest czarny ekran, albo pulpit jest czarny i trzeba resetować. Próbowałem fixa, ale to nic nie zmienia. 

Wyłączyłeś hibernację w panelu Performance? 

Posted
W dniu 30.11.2025 o 20:03, srom-otnik napisał(a):

Hejka,

To będzie mój bazowy OS na blaszaku.

Mi także lepiej się podoba ( 10-tka ) ale tu pytanko, lepiej się ten OS będzie sprawdzał w grach od ( 11-tki? )

Dzięki i Pozdrawiam 😉

Posted

Powitał,

mam pytanie, czy ktoś się może orientuje jak przywrócić napisy stanu typu "Zamykanie", "Ponowne Uruchamianie". Mam wersję 21H2 LTSC, na jednym z moich laptopów udało mi się to włączyć, natomiast nie mogę sobie przypomnieć gdzie to mogło być... wydaje mi się że trzeba było coś w rejestrze zmienić, ale za cholere nie mogę sobie przypomnieć.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

image.png.654092d76a626f3bf12c6822a0d29974.png

Posted
Godzinę temu, michaelred napisał(a):

Panowie. Czy to oznacza, że nie będzie secure boot i np Battlefield nie odpali albo będzie ciągle jakiś komunikat, który będe musiał zamknąć podczas botowania?

Dokładnie. Jeśli chcesz grać w coś co wymaga Secure Boot to musisz użyć obrazu ISO z ważnym podpisem cyfrowym bootloadera UEFI.

LAGUNA likes this
Posted

hmm, dziwna sprawa bo sciagnalem nowy obraz i dalej mam ten sam komunikat. Tylko oficjalne narzedzie od MS do zrobienia instalki na pendrive zostaje zeby byl secure boot?
stad sciagnalem nowy obraz niemodyfikowany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
1 godzinę temu, michaelred napisał(a):

hmm, dziwna sprawa bo sciagnalem nowy obraz i dalej mam ten sam komunikat. Tylko oficjalne narzedzie od MS do zrobienia instalki na pendrive zostaje zeby byl secure boot?
stad sciagnalem nowy obraz niemodyfikowany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

No nic dziwnego - to nie są oryginalne obrazy od M$.

LAGUNA and michaelred like this
Posted
1 godzinę temu, michaelred napisał(a):

Jakaś lipa z tym Rufusem Panowie. Iso sciagniete oficjalnym programem od MS i ten sam komunikat wyskakuje ;/ Instaluje ta wersje Sromotnika. BF6 niech spada i tak kiepski jest

Niemożliwe. Czym ściągnąłeś to ISO? Na pewno od M$?

Posted
1 hour ago, zen888 said:

Niemożliwe. Czym ściągnąłeś to ISO? Na pewno od M$?

Nic nie kombinowalem tylko zassalem obraz stad  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
MediaCreationTool_22H2
Z ciekawości możesz zassać i zobaczyć jak u ciebie będzie.

TLpuh5W.png

Posted
10 godzin temu, michaelred napisał(a):

Nic nie kombinowalem tylko zassalem obraz stad  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
MediaCreationTool_22H2
Z ciekawości możesz zassać i zobaczyć jak u ciebie będzie.

Tak podejrzewałem: narzędzie MediaCreationTool_22H2 nie służy do ściągnięcia gotowego obrazu ISO Windowsa ale do stworzenia ISO (media - nośnik, creation - tworzenie) w oparciu o twoją aktualną wersję i konfigurację Windowsa i komputera. U każdej osoby taki obraz będzie inny. Po zakończeniu wsparcia dla Win10 (14.10.2025) M$ usunął możliwość ściągnięcia gotowego, oryginalnego ISO. Dla Win11 taka możliwość istnieje (ściągajcie póki jeszcze możecie 🤩).  Obraz ISO Windowsa stworzony tym narzędziem u ciebie nie ma podpisu cyfrowego bootloadera UEFI.

Podobny temat już był na forum:

LAGUNA and michaelred like this
Posted

No to niezłe jaja... Dzięki za wyjaśnienie tematu. Zobaczę jeszcze sobie te obrazy na massgrave. Ale z drugiej strony dlaczego MediaCreationTool_22H2 tworzy mi obraz bez secure boot skoro mam secure boot teraz wlączony?

EDIT: na ściągniętym właśnie obrazie z massgrave to samo ;/

Posted
20 godzin temu, michaelred napisał(a):

Panowie. Czy to oznacza, że nie będzie secure boot i np Battlefield nie odpali albo będzie ciągle jakiś komunikat, który będe musiał zamknąć podczas botowania?

Mi działa normalnie Battlefield 6 na tej wersji LTSC, na wcześniejszej wersji LTSC również działał. Przegrane ponad 300h, b550 tomahawk/5700x3d/3060ti. Nic w ustawieniach biosu nie zmieniałem pod tym kontem. Mam jedynie kombo strike -30 i limit 

michaelred likes this