Jump to content

Recommended Posts

Posted
Godzinę temu, albatros88 napisał(a):

Akurat wczoraj zainstalowałem wersję 22H2 Extreme poprzednią z 8 listopada :D No nic, trzeba będzie przeczekać ten tydzień i w weekend puścić kolejny format. W miarę możliwości i czasu gram na Twoich systemach, więc z chęcią przetestuję tę nową opcję dla miłośników gier.

Na poprzedniej kompilacji mogę tylko powiedzieć, że wszystko ładnie działa. Jedynie apka Epic nie chce współpracować. Ktoś już o tym wspominał, ale przypomnę. Na czas instalacji (i aktualizacji) trzeba włączyć fabryczne ustawienia z optymalizatora. Reszta: Steam, EA, Battle.net - żadnych problemów. Aplikacja Xbox też w końcu działa, ale czasem dostaje jakiś zawiechów i albo uniemożliwia instalację gier albo nie działa synchronizacja save'ów z chmurą. Kiedyś w Internecie znalazłem taką komendę do wpisania w PowerShell:

"Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}"

Po tym wszystko wraca do normy - przynajmniej na jakiś czas :)

Rozbraja mnie to, że aby pograć w oryginalną grę trzeba jakieś gówniane steam'y i tym podobny shit mieć zainstalowany i odpalony w tle. Dlatego piraty górą :)  

swiniarobert69 likes this
Posted
49 minut temu, srom-otnik napisał(a):

No i jak tam sprawdza się nowe wydanie, a w nim booster gier?

Są już jakieś porównania z włączonym/wyłączonym checkboxem?

witaj Mistrzu,

ja coprawda niewiele z grami mam wspólnego, natomiast wrzuciłem rzecz jasna nowego moda na blaszaka...

- pisałeś, że różnice w responsywności są prawie nieodczuwalne... możliwe, że na maszynach z górnej półki tego nie zobaczysz... ale wrzuć to na jakiegoś "grata"  - jest wow! :))

- z Performance odrazu sprawdziłem opcję ustawienia pliku wymiany - to mnie interesuje i o tym kiedyś pisałem...

co prawda ogólny mechanizm funkcjonowania tej opcji pozostał nie zmieniony, ale...

teraz gdy odznacze checkboxa i zrobie restart to dostaję sprzeczną informację w oknie ustawień "Pamięć wirtualna":

- w górnej części okna --> rozmiar pkiku stronicowania - "Brak"

- w środkowej części wybrane jest : "Brak pliku stronicowania"

- w dolnej częsci jest jednak informacja o przydzieleniu obszaru pamięci na plik stronicowania i plik stronicowania faktycznie na dysku istnieje

W tej poprzedniej wersji ta opcja ustawiała teogo górnego checkboxa w oknie "Pamięć wirtualna" --> "Automatycznie zarządzaj plikiem stronicowania.... "

poza tym taka drobnostka w opisie na 1 stronie

...Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj na okno z pytaniem: "Czy chcesz usunąć systemowy antywirus Windows Defender?"

jak zapewne wiesz, w modzie dla W10 pierwszym pytaniem jest: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD/NVMe?" :))

reszta narazie w trakcie testów... 

:browar za to, że się Tobie dalej chce :browar

Posted
18 minut temu, c666 napisał(a):

W tej poprzedniej wersji ta opcja ustawiała teogo górnego checkboxa w oknie "Pamięć wirtualna" --> "Automatycznie zarządzaj plikiem stronicowania.... 

Dziękuję za info, spróbuję zrobić suwak jak do opcji graficznych z 3 pozycjami:

- rozmiar minimalny 16MB

- rozmiar domyślny (regulowany systemowo)

- rozmiar niestandardowy => tu może uda mi się stworzyć w skrypcie logikę przyjmującą ustawienia ręczne bez bugów. Pobawię się...

Posted
2 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Dziękuję za info, spróbuję zrobić suwak jak do opcji graficznych z 3 pozycjami:

- rozmiar minimalny 16MB

- rozmiar domyślny (regulowany systemowo)

- rozmiar niestandardowy => tu może uda mi się stworzyć w skrypcie logikę przyjmującą ustawienia ręczne bez bugów. Pobawię się...

Wydaje mi się, że nie ma sensu dublować ustawień, które umożliwia sam system... poprostu wystarczyłaby trzecia opcja  "pozostaw bez zmian"... 

Ci którzy będą chcieli działać na personalnych ustawieniach pliku wymiany, dobrze wiedzą gdzie to się zmienia i ustawia... 

Ogólnie ta opcja jest bardzo faja i praktyczna ... brakuje tylko tej trzeciej możliwości...

pomysł suwaka 3-opcyjnego wydaje się strzałem w dziesiątkę... i jak pisałem wyżej... nie ma sensu kombinować... poprostu niech ten suwak w "trzeciej" pozycji wyłączy konfiguracje tej opcji... tyle wystarczy... 

swiniarobert69 and wislak00 like this
Posted

Wersja extreme na virtualbox 'GNIECIE', oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ale VM-ka to żadne odniesienie do rzeczywistości. Może później uda mi się załadować lite na blaszaku i wtedy sprawdzę te dodatkowe opcje dla gier, ale myślę, że będzie wszystko w jak najlepszym porządku. MUSI CHODZIĆ 👍 (czyt. z@pi3rd@l@ć)

swiniarobert69 and wislak00 like this
Posted
7 godzin temu, c666 napisał(a):

pomysł suwaka 3-opcyjnego wydaje się strzałem w dziesiątkę... i jak pisałem wyżej... nie ma sensu kombinować... poprostu niech ten suwak w "trzeciej" pozycji wyłączy konfiguracje tej opcji... tyle wystarczy... 

4 opcje!
tdio83c.png

Dopisałem prawie 80 linii kodu i jest teraz rewelka

Posted
37 minut temu, srom-otnik napisał(a):

4 opcje!
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Skoro Ty jesteś zadowolony to tylko pozostaje zacierać ręce... :)))

:browar

Posted
9 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

4 opcje!

Witaj Mistrzu jak i resztę.

Wczoraj zainstalowałem u matuli, rewelacyjnie chodzi wszystko, aż po same gry. A te dodatkowe ustawienia wydajności ( BOMBA ) a tu na dodatek jeszcze zwiększona ilość opcji  jest. W ( 25h2? ) także tyle tego jest? Pytam się, bo system mam postawiony od ( 08 )

Pozdrawiam Serdecznie  :thumbsup:

swiniarobert69 and teka83 like this
Posted
Godzinę temu, Andreas85 napisał(a):

Witaj Mistrzu jak i resztę.

Wczoraj zainstalowałem u matuli, rewelacyjnie chodzi wszystko, aż po same gry. A te dodatkowe ustawienia wydajności ( BOMBA ) a tu na dodatek jeszcze zwiększona ilość opcji  jest. W ( 25h2? ) także tyle tego jest? Pytam się, bo system mam postawiony od ( 08 )

Pozdrawiam Serdecznie  :thumbsup:

Jak się sprawdzi to wydanie, które dziś wysyłam- to wszystkie te rozwiązania i jeszcze inne przeniosę do moich 11stek

Posted (edited)
6 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Gotowe, mam nadzieję, że to Final i nic mi do łba już na dłuższy czas nie wpadnie, żeby coś udoskonalać. 

Nie wiem czy cię oszczędzić czy nie :D  :D  :D xD . Ledwo zrobiłem przedwczorajszej wersji a tu nowa 😜 . Chyba utopic 😜  Łap reup na Gdrive. 

Edited by gumish93
Dodanie reup na gdrive
Posted
4 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Gotowe, mam nadzieję, że to Final i nic mi do łba już na dłuższy czas nie wpadnie, żeby coś udoskonalać. 

Mistrzu,

piękna sprawa z opcją pliku wymiany... jak zwykle robisz fenomenalną robotę...

... ja to niestety jestem z tych złych... i muszę znowu coś "zgłosić"... :)))

Menu Performance... opcja 2 (Wyłączenie centrum akcji)

- po aktywacji tej opcji i restarcie brak jest możliwości konfiguracji  "Ustawień sieci i internetu" (próbowałem na 3 różne sposoby i okno jest czasem wywoływane ale zaraz znika)

Skoro mowa już o ustawieniach sieci i internetu, to czy mógłbyś w konciguracji końcowej systemu wywołać "Domyślne ustawienia zapory"?? ... lub nawet wstawić "Swój zestaw" takich ustawień (domyślam się, że będzie bardziej obcięty niż ten z oryginału)

Najlepiej poprostu sam zobacz co tam jest... :))

kolejny :browar za świetną robotę :))

Posted
32 minuty temu, c666 napisał(a):

... ja to niestety jestem z tych złych... i muszę znowu coś "zgłosić"... :)))

Menu Performance... opcja 2 (Wyłączenie centrum akcji)

- po aktywacji tej opcji i restarcie brak jest możliwości konfiguracji  "Ustawień sieci i internetu" (próbowałem na 3 różne sposoby i okno jest czasem wywoływane ale zaraz znika)

Skoro mowa już o ustawieniach sieci i internetu, to czy mógłbyś w konciguracji końcowej systemu wywołać "Domyślne ustawienia zapory"?? ... lub nawet wstawić "Swój zestaw" takich ustawień (domyślam się, że będzie bardziej obcięty niż ten z oryginału)

Najlepiej poprostu sam zobacz co tam jest... :))

kolejny :browar za świetną robotę :))

Hej, dzięki Tobie i podobnym uważnym Userom tworzymy wspólnie windowsy JG!

Dzięki wielkie za Twoje uwagi!

Są zawsze precyzyjne, merytoryczne i to sobie bardzo cenię 💪

Centrum akcji - jeśli wyłączysz go, znika w trayu, wyłączane są 2 uslugi, więc i funkcjonalność tego też pada.

Ja centrum akcji zawsze wylaczam, po konfiguracji sieci, nie wcześniej- bo będzie tak, jak opisujesz.

@c666nie chce mi się już więcej przy tym dłubać i mam zamiar skończyć na jakiś czas grzebanie przy w10.

Wprowadzę jeszcze te rozwiązania do LTSB a później do 11stek. 

Pzdr!

Posted
14 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Hej, dzięki Tobie i podobnym uważnym Userom tworzymy wspólnie windowsy JG!

Dzięki wielkie za Twoje uwagi!

Są zawsze precyzyjne, merytoryczne i to sobie bardzo cenię 💪

Centrum akcji - jeśli wyłączysz go, znika w trayu, wyłączane są 2 uslugi, więc i funkcjonalność tego też pada.

Ja centrum akcji zawsze wylaczam, po konfiguracji sieci, nie wcześniej- bo będzie tak, jak opisujesz.

@c666nie chce mi się już więcej przy tym dłubać i mam zamiar skończyć na jakiś czas grzebanie przy w10.

Wprowadzę jeszcze te rozwiązania do LTSB a później do 11stek. 

Pzdr!

Doskonale Cb rozumiem i równie podziwiam...

Temat kodowania i modyfikacji to temat rzeka... kwestia czasu i ambicji... - naprawdę szczerze gratuluje - na czasy obecne to cechy tych dobrych  "dinozaurów"... :))

P.S. zawsze szanuję czyjeś podwórko... jest Twoje i to są Twoje zabawki - Ty decydujesz!...

....i tak każdy użytkownik Twojego moda z pewnością docenia Twój wkład i ogromną prace i poświęcony czas... wielu jest wdzięcznych i ma banana na mordzie, gdy zobaczy jak ich zapomniany złom, dawno spisany na straty, kolejny raz dostał 2-ie życie... - To tylko TWOJA  zasługa!

<{==--  ...Chcieć a móc i zrobić, to ogromna  różnica... a granica między tym co możliwe a niemożliwe jest jedynie miarą naszej determinacji... --==}>

:browar

Posted
W dniu 25.11.2025 o 11:56, srom-otnik napisał(a):

No i jak tam sprawdza się nowe wydanie, a w nim booster gier?

Są już jakieś porównania z włączonym/wyłączonym checkboxem?

Miałem się bawić w weekend, ale wczoraj znalazłem chwilę to przetestowałem. Wersja niedzielna z 23.11.2025 - bo widzę, że jest już kolejna  :D

Zainstalowałem Rise of the Tomb Raider, bo to jedyny tytuł który przyszedł mi do głowy, który ma wbudowany benchmark. Pacjent laptop Lenovo Y700, postawiony 22H2 Extreme,  defaultowo ok. 30 fps, z włączonym boosterem 32 fps. Dokładne liczby mam na kartce w domu. Pytanie, czy ten booster dotyczy też gier niesieciowych? Aktualnie nic nie gram w multi, ale może to dobry moment na powrót np. do Diablo 2: Resurrected. Ogólnie jeśli chodzi o responsywność systemu, to nie widzę specjalnie różnicy - w sensie takimi, że śmiga tak samo szybko jak poprzednia kompilacja. Lapek ma już prawie 10 lat, ale nie widzę sensu jego wymiany. Dysk SSD na gnieździe m.2 z Twoim system śmiga jak rakieta. A do nowszych gier mam jeszcze PC'ta.

Posted

Witaj Mistrzu ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] )

Wczoraj u matuli całkowicie zoptymalizowałem  m.in te nowe ustawienia wydajności jak i sam ( TUNING ) Powiem tak, przeszedłeś samego siebie ( system błyskawiczny pod kątem użytkowania jak i gier ) sam ( steam ) się szybciej załącza, a jakby tego było mało matula posiada ( św. od PLAY ) gdzie poprzednio zawsze ping miała na poziomie 13-14, a teraz oczom nie wierzę 4-6. Więc czekamy na ( 11-tkę ) 

Pozdrawiam 😃

Posted

no i znowu qur...wsaję wlączam iiiiii  takie zuycie żadnych żółtych w menagerze niby wszysko oki nic nie doinstalowywałem/odinstalowywałem ...jak to naprawić bo zaraz mnie znów  czy to sa systemy na miesiąc? i  Tylko pytam nie z jakims sarkazmem tylko zwyczajnie

wbak1102 likes this
Posted

Responsywność jest świetna jak dla mnie. Zero problemów z launcherami do gier czy antywirusem. Zainstalowana wersja to Extreme 26.11, bo uwielbiam twoje kastraty :D

Do tego powłoka Aero Glass z niektórymi motywami wygląda obłędnie. Czuję się, jakbym siedział na starym, ale  pięknym Windowsie 7 :D

Jedyny problem, na jaki trafiłem, to 7TSP (do instalacji ikon itd).
Na wersji sprzed 23.11 uruchamiał się normalnie, a teraz twierdzi, że to nie Windows 7.
Gdy uruchamiam go w trybie zgodności, wyskakuje błąd: Runtime error 216 at 00002DEC.

Testowałem też na lite.

Byłaby jakaś dobra dusza, która sprawdziłaby ten program u siebie?

Posted
11 godzin temu, mateuszk_2006 napisał(a):

Jedyny problem, na jaki trafiłem, to 7TSP (do instalacji ikon itd).
Na wersji sprzed 23.11 uruchamiał się normalnie, a teraz twierdzi, że to nie Windows 7.
Gdy uruchamiam go w trybie zgodności, wyskakuje błąd: Runtime error 216 at 00002DEC.

Testowałem też na lite.

Byłaby jakaś dobra dusza, która sprawdziłaby ten program u siebie?

Sprawdziłem u siebie i mam taki sam komunikat (wersja 22H2 Extreme z 23.11). Jak dałem tryb zgodności to mam ten sam error 4-krotnie i program odpala.

mateuszk_2006 likes this
Posted
2 godziny temu, albatros88 napisał(a):

Sprawdziłem u siebie i mam taki sam komunikat (wersja 22H2 Extreme z 23.11). Jak dałem tryb zgodności to mam ten sam error 4-krotnie i program odpala.

No właśnie, odpala, ale po holendersku chyba i nie można nic robić. Dzięki za sprawdzenie :).