mardab2 Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 19 godzin temu, wislak00 napisał(a): Paczka Visual C++ zainstalowana? Z tego co czytam program jest napisany w tym języku, bez tego nie ruszy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Niestety nie pomogło. Coś z debugowaniem może albo net framework. Lub ten program ma problem z odpaleniem się na tych nowych procesorach AMD. Dosłownie wszytko śmiga oprócz tego. Quote
wislak00 Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 1 godzinę temu, mardab2 napisał(a): Niestety nie pomogło. Coś z debugowaniem może albo net framework. Lub ten program ma problem z odpaleniem się na tych nowych procesorach AMD. Dosłownie wszytko śmiga oprócz tego. Spróbuj jeszcze doinstalować WebView2 Runtime + restart: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69, c666, kwasior500 and 1 other like this Quote
mardab2 Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 20 minut temu, wislak00 napisał(a): Spróbuj jeszcze doinstalować WebView2 Runtime : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Eureka , działa !!! Jak Ci się mogę odwdzięczyć dobry człowieku? wislak00 and swiniarobert69 like this Quote
wislak00 Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 3 minuty temu, mardab2 napisał(a): Eureka , działa !!! Jak Ci się mogę odwdzięczyć dobry człowieku? Cieszę się razem z tobą mardab2 and swiniarobert69 like this Quote
c666 Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 2 godziny temu, Widzior napisał(a): Odpal w CMD z admina komendę DISM, u mnie pomoglo - DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth wielkie dzięki... u mnie też poszło... :)) :browar 12 minut temu, wislak00 napisał(a): Cieszę się razem z tobą trafiłeś jak Kuziemka na 2:1 z Włochami... :))) wislak00 likes this Quote
wislak00 Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 26 minut temu, c666 napisał(a): wielkie dzięki... u mnie też poszło... :)) :browar trafiłeś jak Kuziemka na 2:1 z Włochami... :))) Dowiaduje się dopiero od Ciebie, że młody strzelił. Super swiniarobert69 likes this Quote
c666 Posted November 15, 2025 Report Posted November 15, 2025 hmm... patrząc na bramkę to słowo "strzelił" zastąpiłbym bardziej "męskim i stadionowo adekwatnym" do tego co "krakowski Jamal" zrobił... :))) BTW: Wybaczcie Bogowie, że odstępując od tematycznego wątku, świadomie grzeszę... swiniarobert69 and wislak00 like this Quote
jozef.k Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 7 godzin temu, Matrix995 napisał(a): Który obraz Windows jest szybszy Win JG10 LTSB vs 22H2 LTSC ? Na starsze komputery to Win JG10 LTSB. swiniarobert69 likes this Quote
potrzebuje Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 Mam z wcześniejszych wstawek od Ciebie @srom-otnik DriverBoosterPortable. Zachowałem sobie i używałem na wcześniejszych modach. Czy można odpalić go na tym modzie? Czy coś da czy bardziej nie dotykać? ps. te nowe menu z narzędziami spoko wygląda, mi się odpala chwila moment na 5700x3d + 3060ti swiniarobert69 likes this Quote
potrzebuje Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 U mnie siedzi ładnie, wszystkie sterowniki, chipset około 40 procesów Nie odpalałem jedynie tego trybu performance w narzędziach, wolę nie ruszać ^^ Czas sprawdzić bfa czy wszystko git na nowych sterownikach [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted November 16, 2025 Author Report Posted November 16, 2025 34 minuty temu, potrzebuje napisał(a): U mnie siedzi ładnie, wszystkie sterowniki, chipset około 40 procesów Nie odpalałem jedynie tego trybu performance w narzędziach, wolę nie ruszać ^^ Czas sprawdzić bfa czy wszystko git na nowych sterownikach [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - litości... to się nie bój, bo nie ma czego. wislak00 and swiniarobert69 like this Quote
gumish93 Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 @srom-otnik Czy moszna już aktualizować tą wersje ? Bo nie zdjąłeś tej uwagi z pierwszej strony . swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted November 16, 2025 Author Report Posted November 16, 2025 5 minut temu, gumish93 napisał(a): @srom-otnik Czy moszna już aktualizować tą wersje ? Bo nie zdjąłeś tej uwagi z pierwszej strony . hej, mam dużo na głowie różnych spraw i nie śledzę wszystkich wątków. 22H2 zaktualizujesz przez WU tylko do łatek październikowych. Nowsze tylko przez Dism lub Dism++ pobrane ręcznie z Windows Update Catalog 21H2 wchodzą wszystkie łaty, choć ta zbiorcza listopadowa zawsze za drugim razem. Przy pierwszym podejściu wyświetla komunikat o błędzie - nie przejmuj się nim, klikasz "ponów". Tym razem zainstaluje się, ale dłuuuugo wisi na 0% procencie postępu. Kiedyś będę musiał zrobić zupełnie nowe iso od zera, ale teraz nie mam na to czasu. Podsumowując - 21H2 jest w pełni updatowalne, ale z jakąś dziwną czkawką. gumish93, c666, swiniarobert69 and 1 other like this Quote
gumish93 Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 5 minut temu, srom-otnik napisał(a): hej, mam dużo na głowie różnych spraw i nie śledzę wszystkich wątków. 22H2 zaktualizujesz przez WU tylko do łatek październikowych. Nowsze tylko przez Dism lub Dism++ pobrane ręcznie z Windows Update Catalog 21H2 wchodzą wszystkie łaty, choć ta zbiorcza listopadowa zawsze za drugim razem. Przy pierwszym podejściu wyświetla komunikat o błędzie - nie przejmuj się nim, klikasz "ponów". Tym razem zainstaluje się, ale dłuuuugo wisi na 0% procencie postępu. Kiedyś będę musiał zrobić zupełnie nowe iso od zera, ale teraz nie mam na to czasu. Podsumowując - 21H2 jest w pełni updatowalne, ale z jakąś dziwną czkawką. I takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dzięki za objaśnienie problemu . Więc stawiać będę w kolejny weekend na swoim Lenovo Thinkpad L15 , póki co mam LTSC 11. I średnio mi się podoba 11. swiniarobert69 likes this Quote
wislak00 Posted November 16, 2025 Report Posted November 16, 2025 2 godziny temu, Matrix995 napisał(a): Mam takie pytanko potrzebuje dobrze zoptymalizowanego Windowsa 10 pod gry obecnie używam Windowsa 11 zaktualizowałem z 10 zmodyfikowanego Atlasem OS ale widzę ze czym nowszy soft od MS tym gorzej i zamierzam zainstalować 10 22H2 LTSC To mój sprzęt [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na pewno nie LTSB, bo nie zainstalujesz najnowszych sterów do swojej karty, a widzę, że nadal dostaje aktualizacje. Bierz LTSC 22H2 Extreme z tego tematu, nic lepszego na swój sprzęt nie znajdziesz. srom-otnik, swiniarobert69, boniek and 1 other like this Quote
c666 Posted November 17, 2025 Report Posted November 17, 2025 10 godzin temu, srom-otnik napisał(a): hej, mam dużo na głowie różnych spraw i nie śledzę wszystkich wątków. 22H2 zaktualizujesz przez WU tylko do łatek październikowych. Nowsze tylko przez Dism lub Dism++ pobrane ręcznie z Windows Update Catalog 21H2 wchodzą wszystkie łaty, choć ta zbiorcza listopadowa zawsze za drugim razem. Przy pierwszym podejściu wyświetla komunikat o błędzie - nie przejmuj się nim, klikasz "ponów". Tym razem zainstaluje się, ale dłuuuugo wisi na 0% procencie postępu. Kiedyś będę musiał zrobić zupełnie nowe iso od zera, ale teraz nie mam na to czasu. Podsumowując - 21H2 jest w pełni updatowalne, ale z jakąś dziwną czkawką. z tymi aktualizacjami jest tak jak piszesz... w weekend wrzuciłem na złoma kilka obrazów różnej maści w tym orginał i szału nie było... przejście przez koniec wsparcia jest techniczną katastrofą Microsoftu... P.S. Teraz znowu wypada poczekać do grudnia i zobaczyć, czy po tym "ręcznym przetkaniu klozetu" coś zaskoczy z automatu... swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
potrzebuje Posted November 17, 2025 Report Posted November 17, 2025 Mi się bardzo podoba to, ze po czyszczeniu śmietnika nie ma tej opcji przypnij do czegoś tam, czasami prawym klikałem niechcący to w wcześniejszej wersji 17 godzin temu, srom-otnik napisał(a): - litości... to się nie bój, bo nie ma czego. Wszystko chodzi jak rakieta, za dużo jest tam w nawiasach, że jak coś tam nie będzie to wyłącz, że więcej energii i takie tam. Przy 5700x3d w grach jest sztos, teraz tylko jakiegoś starszego rtx z serii 4000 będę polował i git swiniarobert69 likes this Quote
potrzebuje Posted November 18, 2025 Report Posted November 18, 2025 @srom-otnikOdpaliłem wszystko w tym trybie performance + niżej wysoka wydajność Wszystko chula na wersji extereme, nic nie wykrzacza i wygląd idealny. @srom-otnikMożesz mi powiedzieć czy w tym Winaero klika się ten set above ram? Pamiętam, że w tym zdjęciu przeczytaj (poradnik) kilka lat wstecz było napisane, żeby to zrobić. Teraz w jak to odpaliłem to o góry było 0. Czy mam tam przywrócić i wpisać 0? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 18 godzin temu, Matrix995 napisał(a): Jak go aktywować ?, da się pobierać aktualizacje z WU ? . Ja używam KMSpico 10.1.7 i zawsze aktywuje wszystkie mody sromotnika od czasu pierwszego moda w7 srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote
jozef.k Posted November 18, 2025 Report Posted November 18, 2025 @potrzebuje ja mam 0 , o takie rzeczy @srom-otnik-a pytasz myślisz że ma dyżur jak pogotowie. swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
srom-otnik Posted November 18, 2025 Author Report Posted November 18, 2025 16 minut temu, potrzebuje napisał(a): @srom-otnikOdpaliłem wszystko w tym trybie performance + niżej wysoka wydajność Wszystko chula na wersji extereme, nic nie wykrzacza i wygląd idealny. @srom-otnikMożesz mi powiedzieć czy w tym Winaero klika się ten set above ram? Pamiętam, że w tym zdjęciu przeczytaj (poradnik) kilka lat wstecz było napisane, żeby to zrobić. Teraz w jak to odpaliłem to o góry było 0. Czy mam tam przywrócić i wpisać 0? - faktycznie, dawniej odwoływałem się do tego ustawienia, żeby ubić procesy, teraz moje skrypty robią to samo, równie skutecznie. Dlatego w INSTRUKCJI to zalecenie zniknęło. swiniarobert69 likes this Quote
c666 Posted November 19, 2025 Report Posted November 19, 2025 W dniu 18.11.2025 o 02:52, Matrix995 napisał(a): jaka jest różnica w szybkości działaniu ilości procesów miedzy Win JG10 22H2 Pro VS 22H2 LTSC EXTREME od Srom-otnika ? @srom-otnik@wislak00@jozef.k F Ogólnie pisząc to Extreme jest szybsze, natomiast wszystko zależy przede wszystkim od tego jaki masz sprzęt i w jaki sposób instalujesz chociażby same sterowniki... każdy sprzęt ma z reguły indywidualny zestaw dodatkowych guzików, które jeżeli chcesz, żeby działały to musisz liczyć się z dodatkowym procesem w tle... podobnie jest ze sterami np. grafiki (to tylko jeden z przykładów), gdzie instalując cały wydany pakiet również masz zmianę w ilości procesów... poza tym kwestia dodatkowego oprogramowania z którego korzystasz... wszystko to ma wpływ na ilość procesów a tym samym na szybkość... nikt jednoznacznie nie odpowie Tobie na takie pytanie... musisz sprawdzić to sam... swiniarobert69, srom-otnik and wislak00 like this Quote
PrintScreen Posted November 21, 2025 Report Posted November 21, 2025 Pmożecie? Nie mogę po raz pierwszy pobrać z mega. Zotawiłem pobieranie na noc i stoi Quote
zdzisiek24 Posted November 21, 2025 Report Posted November 21, 2025 @PrintScreen na pierwszej stronie masz alternatywny link. Rozejrzyj się. swiniarobert69 likes this Quote
PrintScreen Posted November 21, 2025 Report Posted November 21, 2025 16 minut temu, zdzisiek24 napisał(a): @PrintScreen na pierwszej stronie masz alternatywny link. Rozejrzyj się. Przegapiłem. Dziękuję Quote
srom-otnik Posted November 23, 2025 Author Report Posted November 23, 2025 Dziś nowe iso. Zmiany: - zostaje 21H2 Lite i 22H2 Extreme. W tym pierwszym w TUNING => INSTALKI zawarłem skrypty do zmiany 21 <=> 22. - numery kompilacji M$ te same, nie aktualizowałem - przyjdzie na to kiedyś czas. - podkręcona responsywność, pewnie już nie wyczuwalnie, ale zawsze coś. - wróciło rozwijalne menu Narzędzi. - nowa opcja dla miłośników gier, zwłaszcza tych wymagających Internetu => dodałem nowy checkbox w okienku Performance z Narzędzi, który ustawia agresywne parametry sieciowe. Jeśli będzie coś się "rwało" - wystarczy odznaczyć. Na pewno w niektórych scenariuszach, niektórych tytułach odczujecie boost! Prowadzę ostatnie testy i wrzucam! - ok, jestem po testach - panel Performance dojrzał! System teraz jest obrzydliwie szybki. Pcham na serwer. sudione, JanKo66, matiwekk and 5 others like this Quote
srom-otnik Posted November 23, 2025 Author Report Posted November 23, 2025 Gotowe, moszna ssać. JanKo66, Grampian, swiniarobert69 and 2 others like this Quote
gumish93 Posted November 23, 2025 Report Posted November 23, 2025 55 minut temu, srom-otnik napisał(a): Gotowe, moszna ssać. Siema . UP na gdrive. Sumy zgodne . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sudione, JanKo66, srom-otnik and 1 other like this Quote
srom-otnik Posted November 23, 2025 Author Report Posted November 23, 2025 33 minuty temu, gumish93 napisał(a): Siema . UP na gdrive. Sumy zgodne . Dzięki! swiniarobert69 likes this Quote
swiniarobert69 Posted November 23, 2025 Report Posted November 23, 2025 proszę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FILAGOL, srom-otnik and sudione like this Quote
albatros88 Posted November 24, 2025 Report Posted November 24, 2025 14 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Dziś nowe iso. Zmiany: - zostaje 21H2 Lite i 22H2 Extreme. W tym pierwszym w TUNING => INSTALKI zawarłem skrypty do zmiany 21 <=> 22. - numery kompilacji M$ te same, nie aktualizowałem - przyjdzie na to kiedyś czas. - podkręcona responsywność, pewnie już nie wyczuwalnie, ale zawsze coś. - wróciło rozwijalne menu Narzędzi. - nowa opcja dla miłośników gier, zwłaszcza tych wymagających Internetu => dodałem nowy checkbox w okienku Performance z Narzędzi, który ustawia agresywne parametry sieciowe. Jeśli będzie coś się "rwało" - wystarczy odznaczyć. Na pewno w niektórych scenariuszach, niektórych tytułach odczujecie boost! Prowadzę ostatnie testy i wrzucam! - ok, jestem po testach - panel Performance dojrzał! System teraz jest obrzydliwie szybki. Pcham na serwer. Akurat wczoraj zainstalowałem wersję 22H2 Extreme poprzednią z 8 listopada No nic, trzeba będzie przeczekać ten tydzień i w weekend puścić kolejny format. W miarę możliwości i czasu gram na Twoich systemach, więc z chęcią przetestuję tę nową opcję dla miłośników gier. Na poprzedniej kompilacji mogę tylko powiedzieć, że wszystko ładnie działa. Jedynie apka Epic nie chce współpracować. Ktoś już o tym wspominał, ale przypomnę. Na czas instalacji (i aktualizacji) trzeba włączyć fabryczne ustawienia z optymalizatora. Reszta: Steam, EA, Battle.net - żadnych problemów. Aplikacja Xbox też w końcu działa, ale czasem dostaje jakiś zawiechów i albo uniemożliwia instalację gier albo nie działa synchronizacja save'ów z chmurą. Kiedyś w Internecie znalazłem taką komendę do wpisania w PowerShell: "Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}" Po tym wszystko wraca do normy - przynajmniej na jakiś czas srom-otnik, swiniarobert69, LaptopIpc and 1 other like this Quote
Recommended Posts