Jump to content

Recommended Posts

Posted
19 godzin temu, wislak00 napisał(a):

Paczka Visual C++ zainstalowana? Z tego co czytam program jest napisany w tym języku, bez tego nie ruszy.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Niestety nie pomogło. Coś z debugowaniem może albo net framework. Lub ten program ma problem z odpaleniem się na tych nowych procesorach AMD. Dosłownie wszytko śmiga oprócz tego.

Posted
1 godzinę temu, mardab2 napisał(a):

Niestety nie pomogło. Coś z debugowaniem może albo net framework. Lub ten program ma problem z odpaleniem się na tych nowych procesorach AMD. Dosłownie wszytko śmiga oprócz tego.

Spróbuj jeszcze doinstalować WebView2 Runtime + restart: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
2 godziny temu, Widzior napisał(a):

Odpal w CMD z admina komendę DISM, u mnie pomoglo - DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

wielkie dzięki... u mnie też poszło... :)) :browar

12 minut temu, wislak00 napisał(a):

Cieszę się razem z tobą 😉 

trafiłeś jak Kuziemka na 2:1 z Włochami... :)))

wislak00 likes this
Posted

hmm... patrząc na bramkę to słowo "strzelił" zastąpiłbym bardziej "męskim i stadionowo adekwatnym" do tego co "krakowski Jamal" zrobił... :)))

BTW: Wybaczcie Bogowie, że odstępując od tematycznego wątku, świadomie grzeszę... 👼

swiniarobert69 and wislak00 like this
Posted

Mam z wcześniejszych wstawek od Ciebie @srom-otnik DriverBoosterPortable. Zachowałem sobie i używałem na wcześniejszych modach. Czy można odpalić go na tym modzie?  Czy coś da czy bardziej nie dotykać?

ps. te nowe menu z narzędziami spoko wygląda, mi się odpala chwila moment na 5700x3d + 3060ti

swiniarobert69 likes this
Posted

U mnie siedzi ładnie, wszystkie sterowniki, chipset około 40 procesów 😇  Nie odpalałem jedynie tego trybu performance w narzędziach, wolę nie ruszać ^^ Czas sprawdzić bfa czy wszystko git na nowych sterownikach :) 

Posted
34 minuty temu, potrzebuje napisał(a):

U mnie siedzi ładnie, wszystkie sterowniki, chipset około 40 procesów 😇  Nie odpalałem jedynie tego trybu performance w narzędziach, wolę nie ruszać ^^ Czas sprawdzić bfa czy wszystko git na nowych sterownikach :) 

- litości... to się nie bój, bo nie ma czego. 

wislak00 and swiniarobert69 like this
Posted
5 minut temu, gumish93 napisał(a):

@srom-otnik Czy moszna już aktualizować tą wersje ? :D Bo nie zdjąłeś tej uwagi z pierwszej strony ;) . 

hej, mam dużo na głowie różnych spraw i nie śledzę wszystkich wątków. 
22H2 zaktualizujesz przez WU tylko do łatek październikowych. Nowsze tylko przez Dism lub Dism++ pobrane ręcznie z Windows Update Catalog
21H2 wchodzą wszystkie łaty, choć ta zbiorcza listopadowa zawsze za drugim razem. Przy pierwszym podejściu wyświetla komunikat o błędzie - nie przejmuj się nim, klikasz "ponów". Tym razem zainstaluje się, ale dłuuuugo wisi na 0% procencie postępu. 
Kiedyś będę musiał zrobić zupełnie nowe iso od zera, ale teraz nie mam na to czasu. Podsumowując - 21H2 jest w pełni updatowalne, ale z jakąś dziwną czkawką.

Posted
5 minut temu, srom-otnik napisał(a):

22H2 zaktualizujesz przez WU tylko do łatek październikowych. Nowsze tylko przez Dism lub Dism++ pobrane ręcznie z Windows Update Catalog
21H2 wchodzą wszystkie łaty, choć ta zbiorcza listopadowa zawsze za drugim razem. Przy pierwszym podejściu wyświetla komunikat o błędzie - nie przejmuj się nim, klikasz "ponów". Tym razem zainstaluje się, ale dłuuuugo wisi na 0% procencie postępu. 
Kiedyś będę musiał zrobić zupełnie nowe iso od zera, ale teraz nie mam na to czasu. Podsumowując - 21H2 jest w pełni updatowalne, ale z jakąś dziwną czkawką.

I takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dzięki za objaśnienie problemu ;) . Więc stawiać będę w kolejny weekend na swoim Lenovo Thinkpad L15 , póki co mam LTSC 11. I średnio mi się podoba 11. 

Posted
2 godziny temu, Matrix995 napisał(a):

Mam takie pytanko potrzebuje dobrze zoptymalizowanego Windowsa  10 pod gry obecnie używam Windowsa 11 zaktualizowałem z 10  zmodyfikowanego Atlasem OS ale widzę ze czym nowszy soft od MS tym gorzej  i zamierzam zainstalować  10   22H2 LTSC

To mój sprzęt 

Na pewno nie LTSB, bo nie zainstalujesz najnowszych sterów do swojej karty, a widzę, że nadal dostaje aktualizacje. Bierz LTSC 22H2 Extreme z tego tematu, nic lepszego na swój sprzęt nie znajdziesz. 

Posted
10 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

z tymi aktualizacjami jest tak jak piszesz... w weekend wrzuciłem na złoma kilka obrazów różnej maści w tym orginał i szału nie było... przejście przez koniec wsparcia jest techniczną katastrofą Microsoftu...

P.S. Teraz znowu wypada poczekać do grudnia i zobaczyć, czy po tym "ręcznym przetkaniu klozetu" coś zaskoczy z automatu...

Posted

Mi się bardzo podoba to, ze po czyszczeniu śmietnika nie ma tej opcji przypnij do czegoś tam, czasami prawym klikałem niechcący to w wcześniejszej wersji

17 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

- litości... to się nie bój, bo nie ma czego. 

Wszystko chodzi jak rakieta, za dużo jest tam w nawiasach, że jak coś tam nie będzie to wyłącz, że więcej energii i takie tam. Przy 5700x3d w grach jest sztos, teraz tylko jakiegoś starszego rtx z serii 4000 będę polował i git

Posted

@srom-otnikOdpaliłem wszystko w tym trybie performance + niżej wysoka wydajność :) Wszystko chula na wersji extereme, nic nie wykrzacza i wygląd idealny. @srom-otnikMożesz mi powiedzieć czy w tym Winaero klika się ten set above ram? Pamiętam, że w tym zdjęciu przeczytaj (poradnik) kilka lat wstecz było napisane, żeby to zrobić. Teraz w jak to odpaliłem to o góry było 0. Czy mam tam przywrócić i wpisać 0? 

18 godzin temu, Matrix995 napisał(a):

Jak go aktywować ?, da się pobierać aktualizacje z WU ? . 

Ja używam KMSpico 10.1.7 i zawsze aktywuje wszystkie mody sromotnika od czasu pierwszego moda w7

Posted
16 minut temu, potrzebuje napisał(a):

@srom-otnikOdpaliłem wszystko w tym trybie performance + niżej wysoka wydajność :) Wszystko chula na wersji extereme, nic nie wykrzacza i wygląd idealny. @srom-otnikMożesz mi powiedzieć czy w tym Winaero klika się ten set above ram? Pamiętam, że w tym zdjęciu przeczytaj (poradnik) kilka lat wstecz było napisane, żeby to zrobić. Teraz w jak to odpaliłem to o góry było 0. Czy mam tam przywrócić i wpisać 0? 

- faktycznie, dawniej odwoływałem się do tego ustawienia, żeby ubić procesy, teraz moje skrypty robią to samo, równie skutecznie. Dlatego w INSTRUKCJI to zalecenie zniknęło. 

Posted
W dniu 18.11.2025 o 02:52, Matrix995 napisał(a):

jaka jest różnica w szybkości działaniu ilości procesów miedzy  Win JG10 22H2 Pro VS 22H2 LTSC  EXTREME  od Srom-otnika ?

@srom-otnik@wislak00@jozef.k

F

Ogólnie pisząc to Extreme jest szybsze, natomiast wszystko zależy przede wszystkim od tego jaki masz sprzęt i w jaki sposób instalujesz chociażby same sterowniki...

każdy sprzęt ma z reguły indywidualny zestaw dodatkowych guzików, które jeżeli chcesz, żeby działały to musisz liczyć się z dodatkowym procesem w tle...

podobnie jest ze sterami np. grafiki (to tylko jeden z przykładów), gdzie instalując cały wydany pakiet również masz zmianę w ilości procesów...

poza tym kwestia dodatkowego oprogramowania z którego korzystasz... wszystko to ma wpływ na ilość procesów a tym samym na szybkość...

nikt jednoznacznie nie odpowie Tobie na takie pytanie... musisz sprawdzić to sam...

Posted

Dziś nowe iso. Zmiany:
- zostaje 21H2 Lite i 22H2 Extreme. W tym pierwszym w TUNING => INSTALKI zawarłem skrypty do zmiany 21 <=> 22.
- numery kompilacji M$ te same, nie aktualizowałem - przyjdzie na to kiedyś czas.
- podkręcona responsywność, pewnie już nie wyczuwalnie, ale zawsze coś.
- wróciło rozwijalne menu Narzędzi.

- nowa opcja dla miłośników gier, zwłaszcza tych wymagających Internetu => dodałem nowy checkbox w okienku Performance z Narzędzi, który ustawia agresywne parametry sieciowe. Jeśli będzie coś się "rwało" - wystarczy odznaczyć. Na pewno w niektórych scenariuszach, niektórych tytułach odczujecie boost!

Prowadzę ostatnie testy i wrzucam!
- ok, jestem po testach - panel Performance dojrzał! System teraz jest obrzydliwie szybki.
Pcham na serwer.

Posted
14 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Dziś nowe iso. Zmiany:
- zostaje 21H2 Lite i 22H2 Extreme. W tym pierwszym w TUNING => INSTALKI zawarłem skrypty do zmiany 21 <=> 22.
- numery kompilacji M$ te same, nie aktualizowałem - przyjdzie na to kiedyś czas.
- podkręcona responsywność, pewnie już nie wyczuwalnie, ale zawsze coś.
- wróciło rozwijalne menu Narzędzi.

- nowa opcja dla miłośników gier, zwłaszcza tych wymagających Internetu => dodałem nowy checkbox w okienku Performance z Narzędzi, który ustawia agresywne parametry sieciowe. Jeśli będzie coś się "rwało" - wystarczy odznaczyć. Na pewno w niektórych scenariuszach, niektórych tytułach odczujecie boost!

Prowadzę ostatnie testy i wrzucam!
- ok, jestem po testach - panel Performance dojrzał! System teraz jest obrzydliwie szybki.
Pcham na serwer.

Akurat wczoraj zainstalowałem wersję 22H2 Extreme poprzednią z 8 listopada :D No nic, trzeba będzie przeczekać ten tydzień i w weekend puścić kolejny format. W miarę możliwości i czasu gram na Twoich systemach, więc z chęcią przetestuję tę nową opcję dla miłośników gier.

Na poprzedniej kompilacji mogę tylko powiedzieć, że wszystko ładnie działa. Jedynie apka Epic nie chce współpracować. Ktoś już o tym wspominał, ale przypomnę. Na czas instalacji (i aktualizacji) trzeba włączyć fabryczne ustawienia z optymalizatora. Reszta: Steam, EA, Battle.net - żadnych problemów. Aplikacja Xbox też w końcu działa, ale czasem dostaje jakiś zawiechów i albo uniemożliwia instalację gier albo nie działa synchronizacja save'ów z chmurą. Kiedyś w Internecie znalazłem taką komendę do wpisania w PowerShell:

"Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}"

Po tym wszystko wraca do normy - przynajmniej na jakiś czas :)