wislak00 Posted November 10, 2025 Report Posted November 10, 2025 7 minut temu, jozef.k napisał(a): Nie będę karmił "TROLLA" To z głodu umrzesz swiniarobert69 likes this Quote
teka83 Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 Ponawiam pytanie po raz n-ty juz chyba, Panowie prosze slicznie o odpowiedz jesli ktos cos wie/zauwazyl/sprawdzil/porownal : Czy jest jakas roznica w szybkosci/dzialaniu/responsywnosci/ilosci procesow miedzy 22H2 Pro Final Extreme a 22H2 LTSC Extreme od Srom-otnika ? mam ten pierwszy i czy oplaca sie przejsc na ten 21/22H2 LTSC ? Quote
c666 Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 W dniu 9.11.2025 o 19:57, srom-otnik napisał(a): Masz rację, ale zwyczajnie już mi się nie chce Twoje podwórko - Twoje zabawki... zrobisz co zechcesz... bez tego da się żyć... :)) ... i tak robisz świetną robotę, którą się dzielisz... :browar 8 godzin temu, teka83 napisał(a): Ponawiam pytanie po raz n-ty juz chyba, Panowie prosze slicznie o odpowiedz jesli ktos cos wie/zauwazyl/sprawdzil/porownal : Czy jest jakas roznica w szybkosci/dzialaniu/responsywnosci/ilosci procesow miedzy 22H2 Pro Final Extreme a 22H2 LTSC Extreme od Srom-otnika ? mam ten pierwszy i czy oplaca sie przejsc na ten 21/22H2 LTSC ? opłaca się... teka83 and srom-otnik like this Quote
jozef.k Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 @teka83 wersja 22H2 LTSC jest dużo szybsza niż 22H2 Pro i ma mniej procesów,ale ja używam 22H2 Pro bo mam oryginalny klucz do tej wersji. teka83 likes this Quote
wislak00 Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 Postawiłem dziś ten system na swoim kompie w miejsce ltsc 21H2 z kwietnia. Instalacja bezproblemowa, bardzo szybka. Na wersji z kwietnia brakowało chyba sterów HDD, bo jak podpinałem stary magazynowy dysk to nie wykrywało, teraz jest już ok. Wyłączyłem Prefetching i SysMain - na SSD nie odczuwam, żadnej różnicy a zawsze to mniej procesów W stosunku do wersji z kwietnia czuć poprawę responsywności, okna otwierają się ułamek sekundy szybciej, jest to u mnie zauważalne. Stery, programy i gry jakie używam działają w 100% Testy jakimiś 3D Markami i Cinebanchami odpuszczam, bo już kiedyś robiłem coś takiego przy przejściu z 10 na 11 i różnica była na poziomie błędu statystycznego. Takie programy oceniają hardware a nie system i tak naprawdę różnica będzie jak mamy mało RAM-u i się zapcha cały a dzięki modowi mamy go jeszcze trochę w zapasie, wtedy może na 1%Low coś podskoczy, ale zwykłe fps wątpię. Czcionki w Firefox OK - jakby ktoś miał poszarpane krawędzie to warto pobawić się ClearType Zaraz po instalacji jak wybierałem nowy dokument tekstowy to tworzyło nazwę pliku po angielsku, ale samo się naprawiło po kilku restartach Narzędzia > Performance wyłącza opcje kosza: "wyświetlaj okno dialogowe potwierdzające usuwanie" Czyszczenie nadal nadpisuje ustawienia NewOldExplorer - używam trochę innych, ale łatwo zmienić na stałe w OPT.reg Winaero Tweaker - po wybraniu Behavior/Split (aby scalić procesy) wywala error i się wyłącza. Nowe okno narzędzi u mnie pojawia się ze spory opóźnieniem, ładnie wygląda, ale kłóci się trochę z zamysłem moda by wszystko było maksymalnie responsywne, więc odbudowałem sobie po staremu i mam oba [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 and gondlir like this Quote
srom-otnik Posted November 11, 2025 Author Report Posted November 11, 2025 Godzinę temu, wislak00 napisał(a): Postawiłem dziś ten system na swoim kompie w miejsce ltsc 21H2 z kwietnia. Instalacja bezproblemowa, bardzo szybka. Na wersji z kwietnia brakowało chyba sterów HDD, bo jak podpinałem stary magazynowy dysk to nie wykrywało, teraz jest już ok. Wyłączyłem Prefetching i SysMain - na SSD nie odczuwam, żadnej różnicy a zawsze to mniej procesów W stosunku do wersji z kwietnia czuć poprawę responsywności, okna otwierają się ułamek sekundy szybciej, jest to u mnie zauważalne. Stery, programy i gry jakie używam działają w 100% Testy jakimiś 3D Markami i Cinebanchami odpuszczam, bo już kiedyś robiłem coś takiego przy przejściu z 10 na 11 i różnica była na poziomie błędu statystycznego. Takie programy oceniają hardware a nie system i tak naprawdę różnica będzie jak mamy mało RAM-u i się zapcha cały a dzięki modowi mamy go jeszcze trochę w zapasie, wtedy może na 1%Low coś podskoczy, ale zwykłe fps wątpię. Czcionki w Firefox OK - jakby ktoś miał poszarpane krawędzie to warto pobawić się ClearType Zaraz po instalacji jak wybierałem nowy dokument tekstowy to tworzyło nazwę pliku po angielsku, ale samo się naprawiło po kilku restartach Narzędzia > Performance wyłącza opcje kosza: "wyświetlaj okno dialogowe potwierdzające usuwanie" Czyszczenie nadal nadpisuje ustawienia NewOldExplorer - używam trochę innych, ale łatwo zmienić na stałe w OPT.reg Winaero Tweaker - po wybraniu Behavior/Split (aby scalić procesy) wywala error i się wyłącza. Nowe okno narzędzi u mnie pojawia się ze spory opóźnieniem, ładnie wygląda, ale kłóci się trochę z zamysłem moda by wszystko było maksymalnie responsywne, więc odbudowałem sobie po staremu i mam oba [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki za konkretną opinię! A chcecie, żebym przywrócił stare narzędzia? - np. tylko w wydaniach W10 LTSB/LTSC, a w11 pozostawić. W10tki pracują często na leciwych sprzętach i faktycznie takie długawe otwieranie okna może być irytujące. Pozostawiłbym pierwsze nowe okno Optymalizatora oraz panel Performance, a wróciłoby rozwijalne menu kontekstowe, hmmm Czekamy na latki z WU... - ją są, na 21H2 weszła listopadowa - komunikat znikł, sprawdzę na 22H2 wislak00 likes this Quote
Dany1337 Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 Ja bym został przy nowych ale to tylko moja opinia jest jakieś odświeżenie i spoko to wygląda srom-otnik and Tolu like this Quote
wislak00 Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Dzięki za konkretną opinię! A chcecie, żebym przywrócił stare narzędzia? - np. tylko w wydaniach W10 LTSB/LTSC, a w11 pozostawić. W10tki pracują często na leciwych sprzętach i faktycznie takie długawe otwieranie okna może być irytujące. Pozostawiłbym pierwsze nowe okno Optymalizatora oraz panel Performance, a wróciłoby rozwijalne menu kontekstowe, hmmm Czekamy na latki z WU... - ją są, na 21H2 weszła listopadowa - komunikat znikł, sprawdzę na 22H2 Ja jestem jak najbardziej za PS. W tym Winaero Tweaker - po wybraniu Behavior/Split - idzie dać ignoruj i da się to jednak włączyć. swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted November 11, 2025 Author Report Posted November 11, 2025 8 minut temu, wislak00 napisał(a): Ja jestem jak najbardziej za PS. W tym Winaero Tweaker - po wybraniu Behavior/Split - idzie dać ignoruj i da się to jednak włączyć. Czyli w W10 ma powrócić starsza wersja Narzędzi, ale wzbogacona o panel Performance, W11 pozostaje bez zmian. Proszę o więcej głosów - ankiety nie będę robił, tylko tak poglądowo. LaptopIpc and wislak00 like this Quote
swiniarobert69 Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 mi jak narazie nie chce pobierac listopadowych tylko z paź, i wywala błędy, ale robie jeszcze raz czyszczenie i zobacze, a jak nie postawie jeszcze raz. 1 minutę temu, swiniarobert69 napisał(a): mi jak narazie nie chce pobierac listopadowych tylko z paź, i wywala błędy, ale robie jeszcze raz czyszczenie i zobacze, a jak nie postawie jeszcze raz. a i chodzi mi o 22h2 lite Quote
swiniarobert69 Posted November 11, 2025 Report Posted November 11, 2025 czyli tak jak pisałem nie jedno krotnie na forum, dupa sztuczne podniesienie ltsc do 22h2 powoduje to że nie ma updatow dla tej wersji po końcu wsparcia, drugi komp z lite przed kilku wersji, wersja 21h2 i idą normalnie poprawki listopadowe, więc zostaje nam 21h2 jeśli chcemy mieć updaty, hack z darmowym wsparciem przez masgrave dla wersji pro czy enterprise 22h2 nie przechodzi. więc na 99% nie potrzebna jest w iso wersja lite 22h2 Tolu, wislak00 and srom-otnik like this Quote
srom-otnik Posted November 11, 2025 Author Report Posted November 11, 2025 Godzinę temu, swiniarobert69 napisał(a): czyli tak jak pisałem nie jedno krotnie na forum, dupa sztuczne podniesienie ltsc do 22h2 powoduje to że nie ma updatow dla tej wersji po końcu wsparcia, drugi komp z lite przed kilku wersji, wersja 21h2 i idą normalnie poprawki listopadowe, więc zostaje nam 21h2 jeśli chcemy mieć updaty, hack z darmowym wsparciem przez masgrave dla wersji pro czy enterprise 22h2 nie przechodzi. więc na 99% nie potrzebna jest w iso wersja lite 22h2 Spróbuję jeszcze czy laty wchodzą ręcznie ewentualnie za pomocą Dism++ JanKo66, Tolu, wislak00 and 1 other like this Quote
srom-otnik Posted November 11, 2025 Author Report Posted November 11, 2025 Wersja 22H2 Lite - weszła łatka Windows10.0-KB5071959-x64.msu - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale co ciekawe, również ta listopadowa dedykowana dla 21H2 -> kb5068781-x64 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Użyłem Dism++ wislak00, swiniarobert69 and JanKo66 like this Quote
c666 Posted November 12, 2025 Report Posted November 12, 2025 6 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Czyli w W10 ma powrócić starsza wersja Narzędzi, ale wzbogacona o panel Performance, W11 pozostaje bez zmian. Proszę o więcej głosów - ankiety nie będę robił, tylko tak poglądowo. Myślę, że nie jest to najgorszy pomysł... w końcu tą 10-tkę można uruchomić na naprawdę "biednych kaszlokach"... tam każda czasowa optymalizacja jest na wagę złota... wislak00, swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
rafalmar1981 Posted November 12, 2025 Report Posted November 12, 2025 Mam pytanko na szybko kurde gdy włączam pc to mam ikonę dźwięku wyciszoną jak na screenie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dźwięk działa, regulacja też ale często mi się to wyłącza to znaczy nie ma dźwięku, regulować głośnościa moge ale bez efektu, dopiero restart systemu, uruchom ponownie i wtedy działa, ikona wtedy jest normalna wszystko działa i po jakimś czasie znów niema dźwięku bez wzgledu na ikonę czy jest wyciszona czy nie wszystko jest stery itp. Nie wiem czym to jest spowodowane nie mam nic podpietego do pc żadnego sprzętu audio, jedynie głośniki kt óre są w Pc. Jest może jakieś rozmiazanie/porada bo jak coś np oglądam to muszę resetować pc i tak nie zabardzo wiemm co mam zrobić teraz. Pozdrawiam i czekam na jakąś informację. Quote
boniek Posted November 13, 2025 Report Posted November 13, 2025 Wersję 22H2 próbuję aktualizować przez WU, takie mi się pokazały aktualizacje: KB5068781 - weszła za drugim podejściem i KB5066746. Po czyszczeniu skryptem powinien byś restart systemu (u mnie nie nastąpił) czy coś się zmieniło? I rozumiem, że trzymać się instrukcji jaka jest w danej wersji, czyli w tym przypadku najpierw potraktować skryptem oczyszczania, a potem DISMem? Jeśli chodzi o panel NARZĘDZIA, to mi w sumie obojętne, a zawsze to jakieś odświeżenie, coś nowego po tylu latach, ale na słabszym sprzęcie rzeczywiście trzeba chwili żeby się uruchomiło. A tak ogólnie to jak zwykle dobra robota Mistrzu! srom-otnik, teka83 and swiniarobert69 like this Quote
mardab2 Posted November 13, 2025 Report Posted November 13, 2025 System działa wspaniale ale mam jeden problem, nie działa mi jeden z programów. Taki sam błąd wyskakuje mi na windows 11 LTSC. Jakiś problem z debugowaniem? Z Net Framework? Nie mogę sobie z tym poradzić Inne Programy korzystające z tego działają bez problemu. Komputer to laptop Lenovo z Ryzen AI350. Na komputerze stacjonarnym z Winodws 10 i procesorem Inter 13700K działa bez problemu. Program to geodezyjny edytor map InterMap [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 likes this Quote
pawelek1980 Posted November 13, 2025 Report Posted November 13, 2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zainstalowałem ten program i u mnie chyba działa swiniarobert69 likes this Quote
mardab2 Posted November 13, 2025 Report Posted November 13, 2025 U mnie wywala błąd po kliknięciu w przycisk Logowanie. Kurcze nie sprawdziłem czy ten program działał na oryginalnie zainstalowanym winodwsie 11 który był fabrycznie na tym laptopie. Od razu go wywaliłem bo zajmował prawie 100 giga na dysku i zżerał prawie 8 giga RAM. Jakiś dramat. Nowy szybki laptop a taki był zamulony że jeszcze czegoś takiego nie widziałem. swiniarobert69 likes this Quote
c666 Posted November 13, 2025 Report Posted November 13, 2025 1 godzinę temu, mardab2 napisał(a): System działa wspaniale ale mam jeden problem, nie działa mi jeden z programów. Taki sam błąd wyskakuje mi na windows 11 LTSC. Jakiś problem z debugowaniem? Z Net Framework? Nie mogę sobie z tym poradzić Inne Programy korzystające z tego działają bez problemu. Komputer to laptop Lenovo z Ryzen AI350. Na komputerze stacjonarnym z Winodws 10 i procesorem Inter 13700K działa bez problemu. Program to geodezyjny edytor map InterMap [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak masz na fabrycznych ustawieniach optymalizatora?? ... dla pewności ustaw fabryczne i zrób reset a następnie instalka programu... a jeżeli jesteś na tyle czasowy to postaw system od nowa, bo nie wiadomo co zostało namieszane w rejestrach... miałem taki przypadek, że gdy zainstalowałem pewien program i później go odinstalowałem, to już nie było możliwości ponownej instalacji.. dopiero system na nowo i instalacja proga... musiało coś zostać wyrzucone.. być może u Cb jest podobnie... może odinstalowałeś inną apke, która głęboko siedziała i coś potrzebnego zostało usunięte przez instalator... 23 godziny temu, rafalmar1981 napisał(a): Mam pytanko na szybko kurde gdy włączam pc to mam ikonę dźwięku wyciszoną jak na screenie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dźwięk działa, regulacja też ale często mi się to wyłącza to znaczy nie ma dźwięku, regulować głośnościa moge ale bez efektu, dopiero restart systemu, uruchom ponownie i wtedy działa, ikona wtedy jest normalna wszystko działa i po jakimś czasie znów niema dźwięku bez wzgledu na ikonę czy jest wyciszona czy nie wszystko jest stery itp. Nie wiem czym to jest spowodowane nie mam nic podpietego do pc żadnego sprzętu audio, jedynie głośniki kt óre są w Pc. Jest może jakieś rozmiazanie/porada bo jak coś np oglądam to muszę resetować pc i tak nie zabardzo wiemm co mam zrobić teraz. Pozdrawiam i czekam na jakąś informację. a gdy zrobisz reset i zostawisz kompa nie tykając niczego, to też dzwięk się wyłącza?? ... zobacz zarządzanie energią jak jest ustawione... może to ono wyłącza urządzenie... Quote
wislak00 Posted November 13, 2025 Report Posted November 13, 2025 2 godziny temu, mardab2 napisał(a): System działa wspaniale ale mam jeden problem, nie działa mi jeden z programów. Taki sam błąd wyskakuje mi na windows 11 LTSC. Jakiś problem z debugowaniem? Z Net Framework? Nie mogę sobie z tym poradzić Inne Programy korzystające z tego działają bez problemu. Komputer to laptop Lenovo z Ryzen AI350. Na komputerze stacjonarnym z Winodws 10 i procesorem Inter 13700K działa bez problemu. Program to geodezyjny edytor map InterMap [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Paczka Visual C++ zainstalowana? Z tego co czytam program jest napisany w tym języku, bez tego nie ruszy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 and c666 like this Quote
c666 Posted November 13, 2025 Report Posted November 13, 2025 5 minut temu, wislak00 napisał(a): Paczka Visual C++ zainstalowana? Z tego co czytam program jest napisany w tym języku, bez tego nie ruszy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dobra sugestia... zresztą obecnie jeżeli używa się aplikacji, które "coś" potrafią to takim standardem jest chyba pakiet: java, python i vc++ ... to tak jak próbować uruchamiać gry bez directx... wislak00, srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote
srom-otnik Posted November 14, 2025 Author Report Posted November 14, 2025 Dobra Ludziska, co z tym iso robimy - wiemy na czym stoimy, łatki są jak na razie tylko do 21H1, 22H2 - owszem przyjmuje je, ale tyko przez Dism++, a komu by się chciało w to bawić? Przeglądanie Windows Update Catalog - to już maniactwo. Pytanie - wyrzucić 22H2 Lite z iso i pozostawić tylko 21H2 Lite i 22H2 Extreme, czy też zachować obecną zawartość z info dla przyszłych userów,o problemach z aktualizacją 22H2? P.S. Narzędzia z menu podręcznego w w10 LGBT oraz LTSC przywrócę do starej wersji z dodaną opcją w rozwijalnym menu - Performance. swiniarobert69, albatros88 and wislak00 like this Quote
swiniarobert69 Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Dobra Ludziska, co z tym iso robimy - wiemy na czym stoimy, łatki są jak na razie tylko do 21H1, 22H2 - owszem przyjmuje je, ale tyko przez Dism++, a komu by się chciało w to bawić? Przeglądanie Windows Update Catalog - to już maniactwo. Pytanie - wyrzucić 22H2 Lite z iso i pozostawić tylko 21H2 Lite i 22H2 Extreme, czy też zachować obecną zawartość z info dla przyszłych userów, z informacją o problemach z aktualizacją 22H2? P.S. Narzędzia z menu podręcznego w w10 LGBT oraz LTSC przywrócę do starej wersji z dodaną opcją w rozwijalnym menu - Performance. wywal to 22h2 jak ktoś będzie potrzebowal to sobie podniesie wislak00 and c666 like this Quote
srom-otnik Posted November 14, 2025 Author Report Posted November 14, 2025 14 minut temu, swiniarobert69 napisał(a): wywal to 22h2 jak ktoś będzie potrzebowal to sobie podniesie Fakt, w TUNING => INSTALKI dodam '"podnośnik", a 22H2 kasuję c666, swiniarobert69 and LaptopIpc like this Quote
c666 Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 Panowie a czy to nie jest przypadkiem tak, że 22H2 jako rozszerzenie 21H2 dostaje ta samą aktualizacje + KB5066791?? ... u mnie to wywala błąd z informacją o braku jakiegoś pliku... być może ten "dodatek" odwołuje się do strategicznego elementu 22H2 który jest unikalnym dla tej wersji...?? screena mogę wrzucić jak wrócę z pracy... P.S.1 "podnośnik" to fajny pomysł, ale nie rozwiązuje tajemnicy wydawania dedykowanych aktualizacji dla 22H2 P.S.2 spróbuje w weekend postarać się o czas, to sprawdzę jak to jest u mnie na oryginale swiniarobert69, wislak00 and srom-otnik like this Quote
wislak00 Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Fakt, w TUNING => INSTALKI dodam '"podnośnik", a 22H2 kasuję Tak będzie chyba najlepiej, obecnie ltsc 22H2 ma sens tylko w Extreme. Jestem mega zadowolony z moda, na moim złomie po instalacji całego softu jaki używam i wyłączeniu dodatkowo tego czego nie potrzebuję wygląda u mnie tak: swiniarobert69 and c666 like this Quote
srom-otnik Posted November 14, 2025 Author Report Posted November 14, 2025 Godzinę temu, wislak00 napisał(a): Tak będzie chyba najlepiej, obecnie ltsc 22H2 ma sens tylko w Extreme. Jestem mega zadowolony z moda, na moim złomie po instalacji całego softu jaki używam i wyłączeniu dodatkowo tego czego nie potrzebuję wygląda u mnie tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Piękny wynik! I tak ma wyglądać prawdziwa optymalizacja, BRAWO! wislak00, swiniarobert69 and c666 like this Quote
c666 Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 odnośnie aktualizacji to u mnie wygląda to tak... aktualizacje robiłem nawet na czystym systemie nie instalując żadnych dodatkó ... za każdym razem to samo... 3 godziny temu, wislak00 napisał(a): Tak będzie chyba najlepiej, obecnie ltsc 22H2 ma sens tylko w Extreme. Jestem mega zadowolony z moda, na moim złomie po instalacji całego softu jaki używam i wyłączeniu dodatkowo tego czego nie potrzebuję wygląda u mnie tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] poczekaj skoczę do piwnicy po pentium ... :))) Gratuluje wyniku :browar wislak00 likes this Quote
Widzior Posted November 14, 2025 Report Posted November 14, 2025 21 minut temu, c666 napisał(a): aktualizacje robiłem nawet na czystym systemie nie instalując żadnych dodatkó ... za każdym razem to samo... Odpal w CMD z admina komendę DISM, u mnie pomoglo - DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth wislak00, swiniarobert69, c666 and 1 other like this Quote
Recommended Posts