Jump to content

Recommended Posts

Posted

Win JG10 21/22H2 LTSC

30.11.2025

Informacja o udostępnieniu i ograniczeniach:

Niniejszy obraz ISO jest zmodyfikowaną, nieaktywowaną wersją systemu Microsoft Windows 10, udostępnioną wyłącznie w celach edukacyjnych, testowych i hobbystycznych.
Obraz nie zawiera klucza ani mechanizmów aktywacyjnych. Użytkownik jest odpowiedzialny za posiadanie i stosowanie własnej, ważnej licencji Microsoft zgodnie z warunkami licencji producenta.

Zabronione jest: komercyjne wykorzystanie obrazu, rozpowszechnianie w celu obejścia aktywacji, dystrybucja z dołączonymi kluczami lub narzędziami do łamania zabezpieczeń.
Autor zastrzega sobie prawo do usunięcia plików na żądanie właściciela praw autorskich.

I. Zintegrowano z systemem:

rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji:
Optymalizator Usług;

panel zarządzania wydajnością systemu;

- funkcja gębokiego oczyszczania systemu.

Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Dism++  oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass,

HashChekNotepad2StartIsBack (trial), uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki . Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych.

II. Usunięto:

1. Wersja Lite:

- Edge;

- Cortana;

- część telemetrii;

- "łatwy transfer";

- tryb pokazowy;

- czytnik PDF;

- język naturalny;

- index wydajności;

- Windows Media Center.

2. Wersja Extreme:

- wszystko jak wyżej w Lite;

- Windows Media Player;

- Defender, SmartScreen;

- języki, większość układów klawiatur;

- pomoc;

- rejestr zdalny;

- tablet;

- centrum powitalne;

- dźwięki systemowe;

- Windows Mail;

- diagnostyka;

- kopia zapasowa i przywracanie systemu;

- wszystkie opcje ułatwień;

- Wordpad;

- przeglądarka XPS;

- pakiet czcionek azjatyckich;

- zdalne wsparcie;

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania.

III. Instalacja i użytkowanie:

ISO zawiera 2 obrazy:
- 21H2 Lite;
- 22H2 Extreme.

UWAGA! 

instalacja TYLKO na dysku "C" - gwarancja, że wszystkie dodane skrypty/narzędzia zadziałają w 100%.
- instalacja TYLKO w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu.

- do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy. 

Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj na okno z pytaniem:

"Czy system został zainstalowany na dysku SSD/NVMe?"

System po chwili się zrestartuje i ukaże się okno najważniejszego narzędzia tuningowego w tym systemie - Optymalizatora Usług.

RtSuuJJ.jpeg

1.  Wybierz ustawienia FABRYCZNE usług, następnie pobierz wszystkie aktualizacje Windows Update  (wersja Extreme jest pozbawiona możliwości aktualizacji WU), zainstaluj wymagane sterowniki oraz niezbędne oprogramowanie. 

2. Gdy etap wstępnej konfiguracji zostanie ukończony, uruchom ponownie OPTYMALIZATOR USŁUG (menu podręczne Pulpitu → Narzędzia) i wybierz ustawienia ZOPTYMALIZOWANE. Następnie przejdź do panelu Performance i ustaw go wg własnych potrzeb.

3. W dalszej kolejności uruchom funkcję Czyszczenie (również w menu Narzędzia) - dokładnie usuwa zbędne pliki i dane tymczasowe, znacząco zmniejszając zajętość miejsca na dysku.

⚠️ Nie używaj żadnych programów narzędziowych, antyszpiegowskich ani ingerujących w usługi lub rejestr. System posiada już wszystkie niezbędne narzędzia zapewniające stabilne i długotrwałe działanie.

📘 Przeczytaj uważnie plik „INSTRUKCJA” znajdujący się na pulpicie i zastosuj się do zawartych tam zaleceń przed rozpoczęciem pracy z systemem.

Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na wersji Extreme, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia

usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, wyłączone Centrum Akcji - u mnie na kompie stacjonarnym:

Ph19teH.jpeg

Rozmiar ISO: 3,41  GB

SHA-1: bdfff408e578003e7f490d9b072fa2cdd85c28fe

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Nie

4 minuty temu, swiniarobert69 napisał(a):

a updaty wchodzą normalnie bez błędów bo ostatnio komuś stawiałem 22h2 ltsc lite i nie chcial przejsc do końca update 

Ne aktualizuj do środy  - M$ ma wypuścić na to łatkę naprawczą

swiniarobert69 likes this
Posted
8 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Nie

Ne aktualizuj do środy  - M$ ma wypuścić na to łatkę naprawczą

czyli pobieram na moją 4gen, najlepsza -platforma testowa, potem na dally 

8 godzin temu, swiniarobert69 napisał(a):

czyli pobieram na moją 4gen, najlepsza -platforma testowa, potem na dally 

ok

Posted

wow... nie wiem co Ty zrobiłeś ale te obrazy O2013 (dobite na full aktualizacjami) które dawały mi przy instalacji na oddzielnych modach 21H2 22H2 Blue Screen, znowu się normalnie instalują... i to na wszystkich wersjach tego pakietu... duuuży :browar

oczywiście fixy audio działają na wszystkich wersjach

ponadto... system wydaje się być bardziej elastyczny, dynamiczny i wydajniejszy... bardzo szybko wraca do "nominalnych obrotów" 

no chyba, że ten browar co dzisiaj pije jest szybszy... :)))

Świetna robota :browar :browar :browar

Posted

Ten hosting 'mega' jest...mega upierdliwy momentami - nie ma co się oszukiwać, ale polecam doładować sobie 'za parę groszy' transfer na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i myślę, że przestaniecie narzekać 👍 🙂

swiniarobert69 likes this
Posted

Mistrzu,

wiem, że mody poświęcone W11 z założenia są przygotowane dla dysków SSD, natomiast W10 ma opcję SSD <--> HDD... i słusznie... 

natomiast wydaje mi się, że w przypadku modów W10, dla Twojego nowego okna "PERFORMANCE", powinna być możliwość całkowitego wyłączenia opcji ustawiającej pamięć wirtualną...

na chwilę obecną każde wywołanie okna performance ma w domyśle ustawienie pliku wymiany (bez względu na to czy zaznaczymy tą opcję, czy nie - oczywiście każdy wybór to inny pakiet ustawień)... - wszystko fajnie jeżeli mamy dysk SSD...

natomiast w przypadku tradycyjnych dysków (zresztą nie tylko dlatego) niekoniecznie w interesie będzie zmiana tej opcji, a tym samym wgl wywołanie "PERFORMANCE", gdyż jakiekolwiek wcześniejsze indywidualne ustawienie pliku wymiany będzie zmienione bądź to na "kontrolowane przez system" bądź to na "przedział dynamiczny 16-10240"... wydaje mi się, że fajnie byłoby mieć też możliwość "pozostaw bez zmian"...

co o tym myślisz??

Posted

Przecież ten ltsc 22H2 to w rzeczywistości jest 21H2 tylko ze sztucznie podniesionym numerkiem. Ta aktualizacja to tylko aktywator funkcji zaszytych już w 21H2 home/pro, których w ltsc nie ma, więc nic nowego nie dojdzie, poza numerkiem i poprawkami, które i tak ltsc by dostał.

Zakładam, że Lite w 2 wersjach asekuracyjnie, bo nigdy nie wiadomo co MS wymyśli i czy nie zablokuje nieoficjalnie zrobionej 22H2. Pierwsza wersja Lite po prostu daje pewność, że przyszłe poprawki będą bezproblemowo szły po linii aktualizacji ltsc, a jeśli ktoś chce mieć ltsc i zarazem potrzebuje 22H2, bo jakiś soft tego potrzebuje to tutaj ma takiego mixa.

W Extreme updatów nie ma, więc od razu dostaliśmy od autora 22H2, cofanie się do poprzedniej wersji nie ma żadnych korzyści. Wszystko świetnie przemyślane.

Za speca się nie mam, więc jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi, a polemika jak najbardziej wskazana, bo dzięki niej w rozumny sposób poszerzamy swoją wiedzę 😉 

Posted
10 minut temu, wislak00 napisał(a):

Przecież ten ltsc 22H2 to w rzeczywistości jest 21H2 tylko ze sztucznie podniesionym numerkiem. Ta aktualizacja to tylko aktywator funkcji zaszytych już w 21H2 home/pro, których w ltsc nie ma, więc nic nowego nie dojdzie, poza numerkiem i poprawkami, które i tak ltsc by dostał.

Zakładam, że Lite w 2 wersjach asekuracyjnie, bo nigdy nie wiadomo co MS wymyśli i czy nie zablokuje nieoficjalnie zrobionej 22H2. Pierwsza wersja Lite po prostu daje pewność, że przyszłe poprawki będą bezproblemowo szły po linii aktualizacji ltsc, a jeśli ktoś chce mieć ltsc i zarazem potrzebuje 22H2, bo jakiś soft tego potrzebuje to tutaj ma takiego mixa.

W Extreme updatów nie ma, więc od razu dostaliśmy od autora 22H2, cofanie się do poprzedniej wersji nie ma żadnych korzyści. Wszystko świetnie przemyślane.

Za speca się nie mam, więc jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi, a polemika jak najbardziej wskazana, bo dzięki niej w rozumny sposób poszerzamy swoją wiedzę 😉 

polać Tobię!

wislak00, srom-otnik and teka83 like this
Posted
44 minuty temu, jozef.k napisał(a):

@srom-otnik masz takich pomagerów co za ciebie piszą to niedługo będą robić mody systemów za ciebie.😀😉

"stado wyznawców czy trolli", "pomagierów" - zamiast obrażać to dawaj te swoje argumenty za 21H2 bo ciekaw jestem? Może nauczę się czegoś nowego...

PS. Dziwnym trafem dopiero co taki jeden tu też wyzywał wszystkich od trolli i potem admin musiał tą jego całą twórczość usuwać. Podejrzany zbieg okoliczności nastąpił :) 

teka83 likes this
Posted
39 minut temu, jozef.k napisał(a):

Tam @srom-otnik się nie obraża choć to jego dotyczy a tobie nie muszę się tłumaczyć. 😜

To jego nazwałeś pomagierem czy mnie klaunie pier*olony. Ty jesteś tak głupi, że nawet nie rozumiesz co piszesz i do kogo. No debil XD

teka83 likes this