FirstEver Posted November 7, 2025 Report Posted November 7, 2025 Universal Intel Chipset Device Updater Projekt: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pobierz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersja: 2026.02.0008 Universal Intel Chipset Device Updater to zaawansowane narzędzie o podwyższonym poziomie bezpieczeństwa, które automatycznie wykrywa sprzęt Intel w twoim systemie i instaluje najnowsze oficjalne pliki INF dla chipsetu, stosując przy tym mechanizmy zabezpieczeń klasy enterprise. Obsługuje wszystkie platformy Intel – od mikroarchitektury Sandy Bridge (2. generacja) po najnowszą Panther Lake (15. generacja). Projekt ten powstał w wyniku pragmatycznej współpracy między ekspertem IT a narzędziami wspieranymi przez sztuczną inteligencję. Dlaczego to narzędzie powstało? Oficjalne oprogramowanie Chipset Device Software firmy Intel ewoluowało przez ponad 25 lat, stając się rozbudowanym i złożonym pakietem. To narzędzie upraszcza ten proces, automatycznie wykrywając i instalując wyłącznie potrzebne pliki INF – tylko to co potrzebujesz i nic więcej. Aby zapoznać się ze szczegółowym omówieniem technicznym oraz kontekstem historycznym, zajrzyj tutaj: → [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] → [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Społeczność i utrzymanie projektu Ten projekt nie mógłby istnieć bez społeczności. Intel usunął większość historycznych pakietów chipsetów z publicznego dostępu. Dzięki mirrorom społecznym i współdzielonym archiwom udało mi się pozyskać starsze instalatory Intel Chipset Device Software, przeanalizować zawarte w nich pliki INF oraz zbudować skaner i bazę danych, które napędzają ten aktualizator. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ważne do zaznaczenia: Dodawanie obsługi nowych wydań plików INF Intel nie jest procesem automatycznym. Każde nowe wydanie Intela musi zostać przeanalizowane i ręcznie dodane do repozytorium GitHub projektu, aby baza danych pozostawała aktualna. Zgłoszenia od społeczności dotyczące nowo wydanych pakietów chipsetów Intela są niezwykle cenne. Jeśli zauważysz nową wersję Intel Chipset Device Software, zgłoś to tutaj lub otwórz issue na GitHubie. Pomaga to utrzymać dokładność bazy danych i niezawodność aktualizatora dla wszystkich. Projekt ten przeszedł wszechstronną analizę w ramach wielu niezależnych, wspomaganych przez AI audytów technicznych, aby zapewnić jakość kodu i niezawodność. Narzędzie uzyskało średni wynik 9.4/10 we wszystkich niezależnych ocenach bezpieczeństwa. Audyt Wynik Podsumowanie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 9.8/10 “This is currently the highest score I have ever given to a community driver-related utility.” [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 9.6/10 “It does not behave like a hobby script, but like a carefully scoped system utility.” [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 9.5/10 “This tool is superior to many generic driver update solutions. It is safe, transparent, and highly efficient.” [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 9.4/10 “It is one of the most complete and technically impressive PowerShell-based hardware automation tools publicly available.” [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 9.2/10 “The Universal Intel Chipset Device Updater represents a remarkable achievement in independent software development.” [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 8.7/10 “Automating Intel chipset INF updates for enthusiast and IT users — this is the best open-source option available.” [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Realizacja projektu: Marcin Grygiel – logika narzędzi, inżynieria wsteczna, testowanie, dokumentacja Kod PowerShell: darmowe wersje DeepSeek 80% / ChatGPT 10% / Claude 10% LaptopIpc, razor1995, Dystopia and 3 others like this Quote
razor1995 Posted November 8, 2025 Report Posted November 8, 2025 Przetestowałem i fakt - instaluje driver nowszy niż na stronie Intela. Tu mamy 23.170.0: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Narzędzie z WU instaluje 24.0.2.1. Żadnych błędów czy problemów, na pewno zacznę korzystać i będę polecał. FILAGOL likes this Quote
FirstEver Posted November 8, 2025 Author Report Posted November 8, 2025 18 minutes ago, razor1995 said: Przetestowałem i fakt - instaluje driver nowszy niż na stronie Intela. Tu mamy 23.170.0: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Narzędzie z WU instaluje 24.0.2.1. Żadnych błędów czy problemów, na pewno zacznę korzystać i będę polecał. Dzięki za feedback! Do tej pory na innych forach trafiałem na dziwne pytania typu: „Dlaczego po uruchomieniu nie pojawiła się ikona programu w Menu Start?” Po zastanowieniu mogę przygotować wersję, która nie wymaga potwierdzenia aktualizacji i działa w trybie „cichym”. Taki skrypt można później dodać do autostartu systemu lub uruchamiać okresowo przy pomocy Harmonogramu zadań w Windows. Quote
razor1995 Posted November 8, 2025 Report Posted November 8, 2025 Według mnie to akurat zaleta, że program/skrypt jest przenośny i nic po sobie nie zostawia. Obsługuję mnóstwo laptopów Della, w przypadku których i tak najlepiej zainstalować sterownik od Intela, zamiast dostępnego na stronie Della. Także to narzędzie mega ułatwi mi prace, bo Windows Update nie zawsze znajduje aktualizacje driverów. Tryb cichy? Podpisuję się obiema rękami - PSSession i można aktualizować nawet zdalnie. starcraft2fan likes this Quote
Mr.T Posted November 8, 2025 Report Posted November 8, 2025 a stery chipsetu da rade dołożyć? byłby komplet bo na razie cacy jest Quote
FirstEver Posted November 8, 2025 Author Report Posted November 8, 2025 On 11/8/2025 at 1:50 PM, Mr.T said: a stery chipsetu da rade dołożyć? byłby komplet Na pewno nie zrobię skryptu który sprawdza każdy pojedynczy HW_ID i go aktualizuje bo musiałebym mieć dostęp do kompletnie wszstkich sterowników Intela i je hostować. A jednak to zrobiłem... a raczej "wymęczyłem", bo to nie jest projekt dla 1 osoby Poniżej działanie skryptu sprawdzającego 82662 zależności pomiedzy 88 wersjami instalatora, wszystkimi HW_ID i wersjami sterowników. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Może to być interesujące dla niektórych z Was… Pakiet oprogramowania Intel Chipset Device Software jest z nami od około ćwierć wieku. Wczesne wersje ukazały się na początku XXI wieku — na przykład wersja 3.20.1008 ma datę premiery 9 czerwca 2001 roku. Z biegiem czasu Intel stale dodawał obsługę nowych urządzeń i usuwał starsze, przestarzałe wersje, gdy tylko osiągnęły koniec cyklu życia. Z powodu tej ciągłej rotacji niezwykle trudno jest ustalić najnowszą wersję sterownika dla każdego urządzenia… chyba że zbierze się wszystkie pakiety instalacyjne i sprawdzi ręcznie — co właśnie zrobiłem. Pobrałem wszystkie instalatory Intela, jakie udało mi się znaleźć z różnych zakątków internetu — w sumie 88 pakietów, zaczynając od 10.0.13.0, a kończąc na 10.1.20314.8688. Następnie wypakowałem je wszystkie, uzyskując dostęp do 4832 plików sterowników. Każdy pakiet sterowników zawiera wiele identyfikatorów sprzętu (HWID) odnoszących się do konkretnych urządzeń — w moim zbiorze danych znalazło się 2641 unikalnych identyfikatorów HWID. Na tej podstawie zbudowałem bazę danych zawierającą 82 663 relacje, a po przefiltrowaniu i deduplikacji wygenerowałem pełną listę wszystkich obsługiwanych urządzeń wraz z najnowszą wersją sterownika i pakietem, w którym się znajduje. Oto lista: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Następnie stworzyłem narzędzie do aktualizacji, które wykorzystuje dane z tej listy — można je pobrać z repozytorium powyżej. starcraft2fan likes this Quote
zdzisiek24 Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 Szkoda, że akurat mojej karty nie wykrywa - BE1750x 3200Mhz Wireless Network Adapter (BE200NGW) ... BT a i owszem. Quote
88jankowalski88 Posted November 9, 2025 Report Posted November 9, 2025 Robi to co powinno. Małe, proste narzedzie. Podziekowal Quote
FirstEver Posted November 9, 2025 Author Report Posted November 9, 2025 On 11/9/2025 at 2:19 PM, zdzisiek24 said: Szkoda, że akurat mojej karty nie wykrywa - BE1750x 3200Mhz Wireless Network Adapter (BE200NGW) ... BT a i owszem. Niestety nie posiadam linków do nowszych wersji sterowników dla Twojego urządzenia BE1750x (8086:272B). Obecnie możesz pobrać sterownik w wersji 23.160.0.4 z katalogu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub wersję 23.170.0 bezpośrednio ze strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Przypominam, że sterowniki instalowane przez mój Updater są w "hardcorowy" sposób wynajdowane na serwerze Microsoftu. Stworzyłem dziwną sytuację, gdzie BE200 (mainstreamowy/konsumencki segment) szybciej otrzymuje wsparrcie niż BE1750x (premium/profesjonalny segment) Quote
razor1995 Posted November 18, 2025 Report Posted November 18, 2025 @FirstEver, chyba zdjęli Twojego GitHub'a. Quote
preston74 Posted November 18, 2025 Report Posted November 18, 2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
FirstEver Posted November 18, 2025 Author Report Posted November 18, 2025 Zmieniłem nazwę by Intel nie zarzucił, że podszywam się pod ich markę... Poniżej nowe linki: Universal Intel Chipset Updater: Projekt: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote [TEST] Laptopowi ASUS'a z Intel 8-generacji zainstalowało najnowsze sterowniki z oficjalnej (niepublicznej) paczki dla produktów serwerowych (paczka ze sterownikami Intela to jedna wielka niewiadoma). Pamiętajcie, że numer paczki nie ma nic wspólnego z wersją instalowanych sterowników (podziękujcie Intelowi) - jedno jest pewne, sterownik będzie miał na początku 10.1.xxxxxx Universal Intel WiFi & Bluetooth Updater: Projekt: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] razor1995 likes this Quote
Mr.T Posted November 18, 2025 Report Posted November 18, 2025 Wielkie dzięki Cacy działa FirstEver likes this Quote
FirstEver Posted November 18, 2025 Author Report Posted November 18, 2025 Jedna osoba zgłosiła, że po aktualizacji sterowników na laptopie ThinkPad T480 przestał działać touchpad, więc przed aktualizacją dodam tworzenie punktu przywracania systemu P.S. Jak na tym forum można dodać podpis na dole postów np. config compa? Quote
FirstEver Posted November 18, 2025 Author Report Posted November 18, 2025 56 minutes ago, Mr.T said: Profil- Edycja profilu W "Edit Profile" mam tylko pole "About Me", ale to chyba nie to samo. Natomiast w "Settings" widzę jest menu "Signature", a w nim mogę tylko włączyć/wyłączyć pokazywanie sygnatur innych osób. Signature Restrictions Please ensure your signature complies with the following restrictions: Maximum of 3 images Images up to 500 x 200 pixels Maximum of 3 URLs Maximum of 3 lines View signatures? Show other people's signatures alongside their content Może po prostu konto jest zbyt nowe/używam strony po angielsku/włączony adblock Quote
Mr.T Posted November 18, 2025 Report Posted November 18, 2025 Masz racje tutaj , sorry pomyliłem się nie wiem moze musisz miec inny status Edit: Po znajomości powinno działać FirstEver likes this Quote
razor1995 Posted November 18, 2025 Report Posted November 18, 2025 3 godziny temu, FirstEver napisał(a): Jedna osoba zgłosiła, że po aktualizacji sterowników na laptopie ThinkPad T480 przestał działać touchpad Jestem drugą osobą U mnie akurat przestał działać na T480s, pomogła ponowna instalacja sterownika. Od razu powiązałem to z instalacją patchy na WU, bo to też dzisiaj robiłem, a zazwyczaj właśnie po patchach mi wyrzucało driver, bo niepodpisany Quote
FirstEver Posted November 18, 2025 Author Report Posted November 18, 2025 4 minutes ago, razor1995 said: Jestem drugą osobą U mnie akurat przestał działać na T480s, pomogła ponowna instalacja sterownika. Od razu powiązałem to z instalacją patchy na WU, bo to też dzisiaj robiłem, a zazwyczaj właśnie po patchach mi wyrzucało driver, bo niepodpisany Możesz sprecyzować: Pomogła instalacja sterownika do touchpada czy starego sterownika do chipsetu? Quote
razor1995 Posted November 18, 2025 Report Posted November 18, 2025 Sterownika do touchpada. Driver chipsetu mam najnowszy, instalowany z Twojego skryptu. FirstEver likes this Quote
FirstEver Posted November 18, 2025 Author Report Posted November 18, 2025 13 minutes ago, razor1995 said: Sterownika do touchpada. Driver chipsetu mam najnowszy, instalowany z Twojego skryptu. Dziwne, ale raczej nie jestem w stanie nic tu poradzić. Mój Updater tylko wynajduje najnowszy pasujący sterownik i instaluje go przy pomocy oficjalnego instalatora Intela. Mówiąc od tyłu, to tak jakbyś pobrał najnowszy instalator Intel Chipset Driver Software, który posiada sterowniki dla Twojego sprzętu i po instalacji będziesz miał identyczny objaw. Dla odróżnienia drugi Updater do Wi-Fi/Bluetooth nie korzysta z żadnego instalatora Intela i instaluje sterowniki na "żywca" przy pomocy skryptu Wina jest chyba po stronie producenta touchpada - wygląda jakby nikt tego nie przetestował. Quote
magg Posted February 3 Report Posted February 3 W dniu 18.11.2025 o 22:21, FirstEver napisał(a): Dziwne, ale raczej nie jestem w stanie nic tu poradzić. Mój Updater tylko wynajduje najnowszy pasujący sterownik i instaluje go przy pomocy oficjalnego instalatora Intela. Mówiąc od tyłu, to tak jakbyś pobrał najnowszy instalator Intel Chipset Driver Software, który posiada sterowniki dla Twojego sprzętu i po instalacji będziesz miał identyczny objaw. Dla odróżnienia drugi Updater do Wi-Fi/Bluetooth nie korzysta z żadnego instalatora Intela i instaluje sterowniki na "żywca" przy pomocy skryptu Wina jest chyba po stronie producenta touchpada - wygląda jakby nikt tego nie przetestował. Dodaj support do win10 LTSB (2016) Quote
FirstEver Posted February 3 Author Report Posted February 3 4 hours ago, magg said: Dodaj support do win10 LTSB (2016) Nie rozumiem pytania, bo przecież to jest oprogramowanie pod każdy Windows 10/11. 1 lutego wypuściłem mega dopracowaną wersję która: - obsługuje nowy format instalatorów Intela - naprawia przypisanie nazw do generacji sprzętu (Intel nie zrobił tego od 25 lat) I napisałem ciekawy artykuł który może zainteresować niektóre osoby: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Najnowsza wersja Universal Intel Chipset Device Updater v10.1-2026.02.1 do pobrania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Do głowy przychodzi mi już tylko pomysł by dodać polecenia do konsoli np. /SILENT by narzędzie aktualizowało wszystko automatycznie w tle - przydatne dla adminów. Obecnie narzędzie używa self-signed i raczej nie przewiduję przejścia na CA-signed (DigiCert, Sectigo, GlobalSign itd) - chyba, że ktoś mi to zasponsoruje. razor1995 and starcraft2fan like this Quote
magg Posted February 3 Report Posted February 3 14 godzin temu, FirstEver napisał(a): Nie rozumiem pytania, bo przecież to jest oprogramowanie pod każdy Windows 10/11. 1 lutego wypuściłem mega dopracowaną wersję która: - obsługuje nowy format instalatorów Intela - naprawia przypisanie nazw do generacji sprzętu (Intel nie zrobił tego od 25 lat) I napisałem ciekawy artykuł który może zainteresować niektóre osoby: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Najnowsza wersja Universal Intel Chipset Device Updater v10.1-2026.02.1 do pobrania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Do głowy przychodzi mi już tylko pomysł by dodać polecenia do konsoli np. /SILENT by narzędzie aktualizowało wszystko automatycznie w tle - przydatne dla adminów. Obecnie narzędzie używa self-signed i raczej nie przewiduję przejścia na CA-signed (DigiCert, Sectigo, GlobalSign itd) - chyba, że ktoś mi to zasponsoruje. Na win11 działa, natomiast na win10 LTSC wyskakuje taki komunikat: Sciagnałem ostatnia wersje z github'a. Quote
FirstEver Posted February 4 Author Report Posted February 4 1 hour ago, magg said: Na win11 działa, natomiast na win10 LTSC wyskakuje taki komunikat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sciagnałem ostatnia wersje z github'a. Po kilku minutach od udostępnienia najnowszej wersji 10.1-2026.02.1 znalazłem śmiesznego buga (niepotrzebna funkcja z pauzą) i szybko to naprawiłem. Poprawiona wersja została zapisana pod tą samą wersją i HASH pliku się zmienił - stąd u Ciebie probelm (na 100% odpalasz wersję niepoprawioną). Musisz tylko pobrać (poprawioną) najnowszą wersję - wtedy HASH będzie się zgadzał - wystarczyło przeczytać komunikat błędu: "Please download the Updater from the official source and try again" Więc to nie ma nic wspólnego z wersjami systemu Windows, tylko jest wewnętrzne zabezpieczenie by nikt nie majstrował przy kodzie narzędzia. Swoją drogą to narzędzie ma opcje zabezpieczeń ustawione na ekstremalnym poziomie: Samo-weryfikacja przy uruchomieniu Weryfikacja HASH pobranych instalatorów Intela Weryfikacja podpisy cyfrowego instalatorów Intela przed ich instalacją Brakuje mi tylko płatnego cerfyfikatu (ale nie będę go kupował dla darmowego narzędzia open-source) - jak ktoś chce to może mi to zasponsorować Pobierz jeszcze raz i uruchom - na 100% zadziała [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Po udostępnieniu nowej wersji, sprawdził ją właściciel forum Win-Raid i w ciągu godziny zamknął swój wątek związane z Intel Chipset Device Software, który prowadził przez ostatnie 10 lat. Stwierdził, że moje narzędzie jest tak dobre, że nie ma sensu by sam już nad tym pracował i podał linki do mojego rozwiązania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
magg Posted February 4 Report Posted February 4 5 godzin temu, FirstEver napisał(a): Po kilku minutach od udostępnienia najnowszej wersji 10.1-2026.02.1 znalazłem śmiesznego buga (niepotrzebna funkcja z pauzą) i szybko to naprawiłem. Poprawiona wersja została zapisana pod tą samą wersją i HASH pliku się zmienił - stąd u Ciebie probelm (na 100% odpalasz wersję niepoprawioną). Musisz tylko pobrać (poprawioną) najnowszą wersję - wtedy HASH będzie się zgadzał - wystarczyło przeczytać komunikat błędu: "Please download the Updater from the official source and try again" Więc to nie ma nic wspólnego z wersjami systemu Windows, tylko jest wewnętrzne zabezpieczenie by nikt nie majstrował przy kodzie narzędzia. Swoją drogą to narzędzie ma opcje zabezpieczeń ustawione na ekstremalnym poziomie: Samo-weryfikacja przy uruchomieniu Weryfikacja HASH pobranych instalatorów Intela Weryfikacja podpisy cyfrowego instalatorów Intela przed ich instalacją Brakuje mi tylko płatnego cerfyfikatu (ale nie będę go kupował dla darmowego narzędzia open-source) - jak ktoś chce to może mi to zasponsorować Pobierz jeszcze raz i uruchom - na 100% zadziała [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Po udostępnieniu nowej wersji, sprawdził ją właściciel forum Win-Raid i w ciągu godziny zamknął swój wątek związane z Intel Chipset Device Software, który prowadził przez ostatnie 10 lat. Stwierdził, że moje narzędzie jest tak dobre, że nie ma sensu by sam już nad tym pracował i podał linki do mojego rozwiązania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeczytalem komunikat. Po ponownym pobraniu pojawia sie ten sam blad. Niestety. Program działa na Win11 na W10 ltsb nie. Win10 LTCS działa. Jedna uwaga, skrypt instaluje wiecej sterownikow niz powinien oraz nie instaluje sterownikow AHCI. O sterach Qualcomm atheros nie myslales? Quote
FirstEver Posted February 4 Author Report Posted February 4 9 hours ago, magg said: Przeczytalem komunikat. Po ponownym pobraniu pojawia sie ten sam blad. Niestety. Program działa na Win11 na W10 ltsb nie. Win10 LTCS działa. Jedna uwaga, skrypt instaluje wiecej sterownikow niz powinien oraz nie instaluje sterownikow AHCI. O sterach Qualcomm atheros nie myslales? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie przewidziałem, że na starszych wersjach Windows 10 mogą pojawić się problemy... Oto analiza specjalnie dla tego przypadku wykonana przez AI... Co najprawdopodobniej brakuje u tej osoby (Win10 LTSB 2016) To klasyczny problem starych, nieaktualizowanych instalacji LTSB 2016: Brak aktualizacji po wrześniu 2019 → brak pełnego wsparcia SHA-2 + nowoczesnych certyfikatów root + TLS 1.2/1.3 GitHub od 2019 wymaga wyłącznie SHA-256 (już nie dual SHA-1/SHA-2) W skrócie, potrzebujesz co najmniej wersji: Windows 10 LTSB/LTSC to LTSC 2019 (build 17763, version 1809). Dlaczego LTSC 2019+ działa "zawsze"? Od version 1809, .NET 4.7.2+ i update'y systemowe (np. kumulatywne KB) ustawiają domyślnie TLS 1.2 dla .NET/PowerShell. Nowsze LTSC (2021 build 19044 lub 2024 build 26100) mają jeszcze lepsze defaulty (.NET 4.8+), gdzie OS crypto default to TLS 1.2, i nie potrzeba manualnych zmian. Zakładając aktualny system (nie "frozn" bez patchów), Invoke-WebRequest negocjuje TLS 1.2 automatycznie. UPDATE #1 W załączniku masz zaktualizowany plik BAT, rozpakój mój installer ChipsetUpdater-10.1-2026.02.1-Win10-Win11.exe (przy pomocy WinRAR), podmień plik BAT na nowy i go uruchom. Nowy BAT za chwilę dodam do EXE i podmienię w repozytorium na GitHub - nie powoduje zmiany PS1, więc HASH się nie zmieni. UPDATE #2 Wymieniłem już plik BAT na nowy wewnątrz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - plik PS1 pozostał bez zmian. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] UPDATE #3 Zaktualizaowałem minimalne wymagania sprzętowe w pliku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
magg Posted February 4 Report Posted February 4 11 godzin temu, FirstEver napisał(a): Nie przewidziałem, że na starszych wersjach Windows 10 mogą pojawić się problemy... Oto analiza specjalnie dla tego przypadku wykonana przez AI... Co najprawdopodobniej brakuje u tej osoby (Win10 LTSB 2016) To klasyczny problem starych, nieaktualizowanych instalacji LTSB 2016: Brak aktualizacji po wrześniu 2019 → brak pełnego wsparcia SHA-2 + nowoczesnych certyfikatów root + TLS 1.2/1.3 GitHub od 2019 wymaga wyłącznie SHA-256 (już nie dual SHA-1/SHA-2) W skrócie, potrzebujesz co najmniej wersji: Windows 10 LTSB/LTSC to LTSC 2019 (build 17763, version 1809). Dlaczego LTSC 2019+ działa "zawsze"? Od version 1809, .NET 4.7.2+ i update'y systemowe (np. kumulatywne KB) ustawiają domyślnie TLS 1.2 dla .NET/PowerShell. Nowsze LTSC (2021 build 19044 lub 2024 build 26100) mają jeszcze lepsze defaulty (.NET 4.8+), gdzie OS crypto default to TLS 1.2, i nie potrzeba manualnych zmian. Zakładając aktualny system (nie "frozn" bez patchów), Invoke-WebRequest negocjuje TLS 1.2 automatycznie. UPDATE #1 W załączniku masz zaktualizowany plik BAT, rozpakój mój installer ChipsetUpdater-10.1-2026.02.1-Win10-Win11.exe (przy pomocy WinRAR), podmień plik BAT na nowy i go uruchom. Nowy BAT za chwilę dodam do EXE i podmienię w repozytorium na GitHub - nie powoduje zmiany PS1, więc HASH się nie zmieni. UPDATE #2 Wymieniłem już plik BAT na nowy wewnątrz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - plik PS1 pozostał bez zmian. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] UPDATE #3 Zaktualizaowałem minimalne wymagania sprzętowe w pliku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hey. Nie sprawdzę, zainstalowałem win10 Ltsc i tam (jak na W11) działa bez problemu. Zostaw plik, sprawdzę następnym razem . Tak wiem że jest problem z TLS i można to 'naprawic' komenda w powershell, ale dla w10ltsb w tym roku kończy wsparcie więc to sztuka dla sztuki. Dam też znać jakich plików brakuje (wyszukiwarka sterowników wskazuje brakujące pliki), więc wkrotce zrobię update. Jak wspominałem instalator instaluje też stery do innych chipsetów, nie tylko tych znajdujących się na płycie głównej. Jeśli nie kłóci się to w systemie (można to sprawdzić programem) to ok, daje tylko znać. PS świetna robota, bardzo przydatny program. Propsy dla Ciebie PS2 nie ma wirusów mam nadzieję Quote
Recommended Posts