Barboost84 Posted October 28 Report Posted October 28 Mam takie pytanie do WAS! a Chodzi mi o to że, Ja mam Dysk z OS podzielony na 2 PARTYCJE na Dysk C\: i na Dysk D\: to co wtedy mam zrobić? tak samo jak na Filmku? Czy muszę mieć ten DYSK zrobiony jako jedną PARTYCJE C:\? P.S. nie chce stracić danych z dysku C:\ ani wgrywać na nowo OSa! (Bardzo Dziękować za ODP!) Quote
Widzior Posted October 28 Report Posted October 28 Tak, możesz zrobić tym plikiem exe, ale najbezpieczniej to zrobić spod innego systemu np. bootowalne LiveCD z pendrive. Opcja /AllowFullOS pozwala zrobić to na żywym systemie, ale to zawsze jakieś ryzyko. Poza tym przed taką zabawą i tak jest zalecane zrobić na wszelki wypadek kopię bezpieczeństwa danych. Barboost84 and FILAGOL like this Quote
SirGon Posted October 29 Report Posted October 29 AOMEI Partition Assistant Standard to zrobi. Barboost84 likes this Quote
Barboost84 Posted October 29 Author Report Posted October 29 12 godzin temu, Widzior napisał(a): Tak, możesz zrobić tym plikiem exe, ale najbezpieczniej to zrobić spod innego systemu np. bootowalne LiveCD z pendrive. Opcja /AllowFullOS pozwala zrobić to na żywym systemie, ale to zawsze jakieś ryzyko. Poza tym przed taką zabawą i tak jest zalecane zrobić na wszelki wypadek kopię bezpieczeństwa danych. nawet jeżeli mam DYSK podzielony na 2? C i D? to czy wtedy i D nie utraci danych? i też przekonwertuje na GTP? (Wiem, wiem głupie pytania, ale nigdy odkąd mam styczność z kompem to nie wgrywałem OSa pod GPT, tylko NON-STOP pod MBR! ) p.s. Żeby nie wymogi w Grach np: takich jak BF6 itp. itd. to bym tego do dzisiaj nie zmieniał! (Jeszcze raz THX! za Odp! ) Quote
bunio1 Posted October 29 Report Posted October 29 Konwersja dysku na GTP jest dla całego dysku nie partycji. Nie ma możliwości przekonwertowania jednej partycji na GPT i pozostawienie drugiej MBR. Ta funkcja konwertuje dysk nie partycje. Barboost84 and FILAGOL like this Quote
Widzior Posted October 29 Report Posted October 29 7 godzin temu, Barboost84 napisał(a): nawet jeżeli mam DYSK podzielony na 2? C i D? to czy wtedy i D nie utraci danych? i też przekonwertuje na GTP? Tak jak bunio1 wyżej napisał, partycje nie mają tu nic do rzeczy. Wystarczy przeczytać na wiki definicję i pomyśleć - Master Boot Record, MBR – główny rekord rozruchowy, struktura danych zapisana w pierwszym sektorze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Zawiera [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. GPT to taki extended MBR, zasada jest taka sama. Barboost84 likes this Quote
dna111 Posted October 29 Report Posted October 29 MiniTool Partition Wizard Tylko nie pamiętam czy w wersji free konvertuje, ale robi to bez utraty danych. Barboost84 likes this Quote
Widzior Posted October 29 Report Posted October 29 Ale na kij te wszystkie programy do prostej konwersji, jak zrobi to w sekundę mbr2gpt.exe Barboost84 likes this Quote
SirGon Posted October 30 Report Posted October 30 @bunio1 ja mam cały dysk GPT i Windows 11 hula jak tralala. Wszystkie pliki zapisują się tak jak trzeba. A czy można jedną partycja zrobić MBR a inne na GPT? Chyba nie. Barboost84 likes this Quote
bunio1 Posted October 30 Report Posted October 30 @SirGon przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem jeszcze raz i zrozumiesz że napisałem dokładnie to co teraz Ty napisałeś. Quote
SirGon Posted October 30 Report Posted October 30 @bunio1 tak, jest tak, albo cały dysk GPT, albo cały dysk MBR, innej opcji nie ma. Barboost84 likes this Quote
bunio1 Posted October 30 Report Posted October 30 Dokładnie i tak napisałem. Obrazowo to tak jakby chcieć na dysku sformatowanym w NTFS plik w FAT32 Barboost84 likes this Quote
Barboost84 Posted October 31 Author Report Posted October 31 W dniu 29.10.2025 o 12:44, bunio1 napisał(a): Konwersja dysku na GTP jest dla całego dysku nie partycji. Nie ma możliwości przekonwertowania jednej partycji na GPT i pozostawienie drugiej MBR. Ta funkcja konwertuje dysk nie partycje. No rozumie! cały DYSK będzie GPT i teraz już tylko jedno i chyba ostatnie pytanie i chyba najważniejsze! czy nie utracę DANYCH z partycji D? bo z C to wiadomo, że NIE! tzn. NIE! według Filmiku z YTuba... p.s. THX! za ODP! Quote
SirGon Posted November 1 Report Posted November 1 @Barboost84 jak będziesz to robił programem AOMEI Partition Assistant Standard to nie utracisz żadnych danych. Wiem bo tym programem bawiłem się nie raz. Barboost84 likes this Quote
dna111 Posted November 1 Report Posted November 1 MiniTool Partition Wizard Barboost84 likes this Quote
Barboost84 Posted November 4 Author Report Posted November 4 W dniu 1.11.2025 o 18:47, dna111 napisał(a): spróbowałem tak jak na tym Filmiku i SHiT! Już wcześniej wspominałem, że DYSK mam podzielony na C i D tzn. C i E! i to może dlatego nie da Rady Zmienić z MBR na GPT? Więc co pozostało z tym zrobić? czuje coś, że tylko cały dysk jako 1 PARTYCJA i od NOWA wgrać OS? ale to mi nie GRA! ROLI! Chyba, że to co mi poleciłeś pomoże? "MiniTool Partition Wizard" ? albo ten "AOMEI Partition Assistant Standard" co mi podał SirGon! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
SirGon Posted November 4 Report Posted November 4 @Barboost84 spróbuj AOMEI Partition Assistant Standard i pójdzie jak z płatka. Daj znać jak ci poszło. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja mam wersje techniczną ale wersją standard też to zrobi. Barboost84 likes this Quote
Widzior Posted November 4 Report Posted November 4 A ty na pewno wybrałeś poprawny dysk, bo widzę disk:1? Właśnie sprawdziłem u mnie, i walidacja przechodzi na wszystkich dyskach, które mają system na partycji aktywnej. Dwa dyski mam bez systemu i partycji aktywnej, i tam nie przechodzi. Ale to chyba logiczne. Tydzień czasu się pierdzielić z tak prostą operacją, no mistrzostwo świata Barboost84 likes this Quote
dna111 Posted November 5 Report Posted November 5 MiniTool Partition Wizard Tak ten program zmieni z mbr na gpt bez utraty danych tylko nie pamiętam czy w wersji free da rade to zrobić bo ja mam technician wersję i bez problemu zmienia między mbr a gpt. i pamiętaj zmieni to cały dysk a nie jedną z partycji. Barboost84 likes this Quote
Barboost84 Posted November 6 Author Report Posted November 6 W dniu 4.11.2025 o 18:49, Widzior napisał(a): A ty na pewno wybrałeś poprawny dysk, bo widzę disk:1? Właśnie sprawdziłem u mnie, i walidacja przechodzi na wszystkich dyskach, które mają system na partycji aktywnej. Dwa dyski mam bez systemu i partycji aktywnej, i tam nie przechodzi. Ale to chyba logiczne. Tydzień czasu się pierdzielić z tak prostą operacją, no mistrzostwo świata [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] TAK! dobrze wybrałem DISK:1 u mnie jest ten Dysk pod 1! P.S. a co do tego że długo mi to schodzi! to mam inne zajęcia niż KOMP! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Barboost84 Posted November 6 Author Report Posted November 6 W dniu 4.11.2025 o 18:32, SirGon napisał(a): @Barboost84 spróbuj AOMEI Partition Assistant Standard i pójdzie jak z płatka. Daj znać jak ci poszło. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja mam wersje techniczną ale wersją standard też to zrobi. Cześć! wersją STANDARD nie zrobisz tego, tylko musi być wersja TECHNICZNĄ. Mam już wersje Techniczną. Robię tak ja mi pokazuje typ na Filmiku z YouTuba! ale coś nie idzie tak jak ma być? po Akceptacji wszystkiego (patrz Screeny) Resetuje mi Winowsa i po ponownym URUCHOMIENIU wyskakuje mi OKNO i tak już nic więcej się nie dzieje. co tam dalej się robi? trzeba coś wpisać? czy jak? THX! za OPD. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts