Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień Dobry Forumowicze

Poszukuje wentylatora chłodzącego chipset płyty głównej:

Podzespół: MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI

Poszukiwany element: Power Logic DC BRUSHLESS FAN

Model: PLD05010B12H

Wtyk zasilający wentylator jest bardzo drobny czteropinowy (Damski)

Bardzo proszę, o pomoc w znalezieniu tego maluszka

Pozdrawiam

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
6 minut temu, TheStraight napisał(a):

Pan chińczyk posiada 

Sztos cena :22Olej ten wentylator, zmień radiator na 2x większy i masz pasywne chłodzenie. Krzem jest po to, żeby się grzał :biggrin5:

Posted

Czy ja wiem 70zł za jeden wentyl raz to nie jest jakoś wiele.
Jasne możesz to zrobić taniej ale takie wentyle tyle kosztują, zresztą nie wiem czy przypadkiem któreś GPU nie ma dokładnie takich samych.

FILAGOL likes this
Posted
Godzinę temu, FILAGOL napisał(a):

Wyczyściłem z kurzu naoliwiłem

No chłopie, takie rzeczy to się kiedyś non stop robiło na starych radkach i geforcach, czasami zaraz po zakupie (pamiętam palita 7300gt takiego trafiłem). Ale jak tulejka już wyrobiona, to na długo to nie wystarczało, trzeba było regularnie smarować. Warto zastosować jakiś lepszy, bardziej lepki smar, np. silikonowy, a nie zwykły badziewny ŁT-43.

FILAGOL likes this
Posted
30 minut temu, Widzior napisał(a):

No chłopie, takie rzeczy to się kiedyś non stop robiło na starych radkach i geforcach, czasami zaraz po zakupie (pamiętam palita 7300gt takiego trafiłem). Ale jak tulejka już wyrobiona, to na długo to nie wystarczało, trzeba było regularnie smarować. Warto zastosować jakiś lepszy, bardziej lepki smar, np. silikonowy, a nie zwykły badziewny ŁT-43.

Masz rację 🙂

kupię smar i poprawie 

Bardzo dziękuję za podpowiedź co do kart graficznych, to miałem taką samą sytuacje jak Opisujesz z Radeonem HD 4870 Sapphire, po za montowaniu w pc wentylator wydawał wybitnie irytujący pisk po przesmarowaniu całkowita cisza 🙂 piękne czasy

Pozdrawiam

Posted
4 minuty temu, FILAGOL napisał(a):

kupię smar i poprawie 

Póki działa to zostaw. Poza tym widzę, że ty masz chyba malutkie łożysko maszynowe, to może będzie dobrze. A co do starych czasów, to u mnie piski czy dźwięk dygoczącego się na tulejce wentyla były co najwyżej na samym początku, a kilka dni później to już było głośne charczenie i zacieranie się wentyla, który ledwo się kręcił :E 

Posted

Małżonka stwierdziła, że kombinuje z wentylatorkiem, zamiast kupić nowy hahaha.

Powiedziałem, że skoro ten można rozebrać i przesmarować, to po co kupować nowy wystarczy elektro śmieci.

Co innego gdyby, to był wentylator typu jednorazówka to wtedy inna sprawa.

Hej @Widzior zgodnie z Twoją radą zakupiłem smar silikonowy.

Raz jeszcze dziękuje za radę

Pozdrawiam

Posted
3 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

Hej @Widzior zgodnie z Twoją radą zakupiłem smar silikonowy.

To już na koniec tylko dodam, że taki smar i tak zawsze warto mieć w domu, bo go można stosować w przemyśle spożywczym, ma atesty, zresztą masz nawet na tubce. I co najważniejsze - nie niszczy gumy, więc można nim smarować wszelkie uszczelki, plastikowe zawiasy itp.

FILAGOL likes this
Posted

Smar z silikonu cycki z silikonu a jak miał byc bicz z piasku to mówiłeś że to diabelska sztuczka. :laie_67:. Dawno mnie nie było; wpadłem tylko na chwilę, tak jeszcze jestem. Pozdrawiam Hermogenes 

FILAGOL likes this