wlodarek1 Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 Od ponad miesiąca przy niektórych uruchomieniach laptopa nie uruchamia się system operacyjny lecz wywala błędem : Boot device not found , you install operating system . Wczoraj takie zjawisko wystąpiło trzykrotnie a oprócz tego zauważyłem że wcześniej przez krótką chwilę wywala komunikat o błędzie typu ; Your device ran into problem ..... Po krótkim wyświetleniu tego komunikatu następuje samoczynny restart i wywala już nas stałe te napisy które podałem na początku . Gdy w takim momencie uruchomię z pendriva jakiegoś Linuxa live to jego program do partycjonowania nie widzi w ogóle obecności dysku SSD w laptopie . Ale dziś na przykład uruchamiałem laptopa dwukrotnie i na razie działa prawidłowo a wczoraj to była masakra tymi błędami które opisałem . Dysk w laptopie jest formatu M2 Samsung nvme 512 GB . BIOS jest wgrany w najnowszej wersji f43 i tydzień temu zainstalowałem na czysto najnowsze Windows 11 w wersji 25 H2 . Proszę o jakieś porady co się dzieje losowo złego w moim laptopie . Quote
ropuch Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 Wydaje mi się że dysk. Sprawdź jak dysk jest zamocowany i oczywiście sprawdź dysk jakimś programem. Quote
starcraft2fan Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 90% problem z dyskiem. odpal live usb z windowsem (link poniżej) i sprawdź dysk w crystal disk info i hd tune i daj zrzut ekranu. iso ładujesz na pendrive za pomocą rufusa najlepiej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
FILAGOL Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 Dzień Dobry @wlodarek1 lub sprawdź i ewentualnie Wymień baterię systemową (Bateria nie podtrzymuje ustawień biosu, i bywa, że wyświetla taki błąd miałem identyczną sytuację z laptopem asus) starcraft2fan likes this Quote
dna111 Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 Witam miałem ten sam problem z moim hp. Dysk nvme do wymiany ! Jak chcesz to kombinuj jak odzyskać dane jeżeli są ważne. Quote
wlodarek1 Posted October 27, 2025 Author Report Posted October 27, 2025 O proszę zobaczcie tak wygląda na dołączonej fotce wnętrze mojego laptopa. Którym elementem widocznym na tym zdjęciu jest dysk SSD bo nie znam się na tym proszę wskażcie mi w którym miejscu jest dysk. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
zdzisiek24 Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 ▲ W rogu, prawa strona baterii. Quote
dna111 Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 zdzisiek24 dobrze gada Jedna śrubka go mocuje Teraz pytanie ile jesteś w stanie wydać na dysk ssd ? Ja mam wd i nie narzekam ale wybór zostawiam tobie bo to nie są tanie rzeczy. Quote
ropuch Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 Dobrze zamontowany jest ten dysk? Nie ma luzów ? Znajdź jakiś pędzelek i wyczyść sobie przy okazji wentylatorek. Zrobiłeś jakiegoś testa na dysku ? Quote
wlodarek1 Posted October 27, 2025 Author Report Posted October 27, 2025 Wyjąłem ten dysk i wsadziłem z powrotem w to samo miejsce . Na razie laptop działa , cobaczymy jak będzie dalej . Ten ssd to jest model ; samsung mz-vlq5120 . Czy można w razie wymiany zamiast tego modelu zastosować inny model dysku ssd ? Aż mnie zdziwiło , że takie cienkie maleństwo ma taką dużą pojemność . W tym miesiącu zmarł w wieku 64 lat mój kuzyn na raka prostaty . I lekarze nie potrafili go wyleczyć, choć ludzie różne cuda techniki potrafią dziś budować . Quote
wlodarek1 Posted October 27, 2025 Author Report Posted October 27, 2025 Wszedłem w BIOS , wyłączyłem secure boot , ale teraz przy starcie wyświetla mi coś takiego jak na dołączonej fotce . I nie mogę uruchomić systemu z pendriva bo wtedy wywala że '' disk image is not authorized '' .... Co mam teraz zrobić by wszystko wróciło do normy ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
dna111 Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 Przede wszystkim pen powinien być w gpt albo mbr w zależności co tam masz. Po drugie przepisz kod co ci wyświetla na twoim przykładzie 1151 i zatwierdź enter. A jak długo masz ten dysk ssd samsunga ? kod wpisujesz na takim ekranie jak na foto. Quote
wlodarek1 Posted October 27, 2025 Author Report Posted October 27, 2025 Kod przepisałem i już jest dobrze . Ten ssd samsunga jest od nowości czyli od 5 grudnia 2020 , czyli ma prawie 5 lat ; Na pendrivie jest program Ventoy i zawsze kilka plików iso ; plik iso z najnowszym win 11 , i kilka plików iso z linuksami . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
dna111 Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 Aha czyli staruszek choć to zależy jak go użytkowałeś. Jeżeli był na nim system i jakieś ważne dane to go zamontuj jeszcze raz i odzyskaj dane. A i sprawdź go ssd dashboard dla samsunga to program który powinien ci pokazać co i jak. Ale jeżeli ci pokaże znowu niebieski ekran to dysk nvme wymień. A jeszcze jedno czy instalka w 11 idzie ci zainstalować z ventoya to instaluj . A z linuksem się mnie nie pytaj bo nie wiem co ijak wolę windows. Quote
wlodarek1 Posted October 27, 2025 Author Report Posted October 27, 2025 Ten ssd jest zamontowany z powrotem i na razie działa . Obok win 11 25h2 zainstalowałem na nim najnowsze Edubuntu . Najnowsze win 11 instalowałem z innego pendriva , nagranego rufusem . Tak że nie wiem czy jego instalacja ruszy z ventoya . Quote
dna111 Posted October 27, 2025 Report Posted October 27, 2025 Ja na moim laptopie hp z ventoya instalowałem windowsa w różnych wersjach ale tak jak ty trzeba wyłączyć secure boot. I przed użyciem pendriva sprawdź jaki masz styl dysku gpt czy mbr . Ja mam ventoy pendrive w gpt ale w exfat nie wiem czemu pewnie program tak zrobił, ale ventoya używam tylko awaryjnie . Quote
wlodarek1 Posted October 28, 2025 Author Report Posted October 28, 2025 Mam jeszcze takie jedno pytanie to w którym miejscu w tym moim laptopie jest umieszczona bateryjka podtrzymująca ustawienia biosu na płycie głównej ? Quote
ropuch Posted October 28, 2025 Report Posted October 28, 2025 Nie widzę jej na płycie z tej strony. Musi być po drugiej stronie płyty Quote
bunio1 Posted October 28, 2025 Report Posted October 28, 2025 Niekoniecznie w niektórych konstrukcjach pełni tę funkcję główna bateria laptopa. Quote
dna111 Posted October 29, 2025 Report Posted October 29, 2025 Twój notebook nie jest wyposażony w baterię systemu BIOS, znaną również jako bateria zegara czasu rzeczywistego (RTC) lub bateria CMOS. Główna bateria wewnętrzna służy również jako bateria zegara czasu rzeczywistego (RTC) do utrzymywania ustawień systemu BIOS i zegara systemowego. Quote
Recommended Posts