Jump to content

Problem z komputerem po update biosu.

Recommended Posts

Posted
22 minuty temu, dna111 napisał(a):

Piszcie co i jak bez lekceważenia  każda odpowiedź jest dobra i pomocna nie wiadomo komu się przyda to w przyszłości.

dzk

Posted

Piszcie piszcie. Napisałem do pomocy bezpośrednio do MSI ale odpowiedź jaką dostałem, mam wrażenie że pisał ktoś kto ma problemy ze zrozumieniem tego co czyta, albo klika w gotowe odpowiedzi które są naszykowane na szybko na odpierd**l się.

Posted
22 godziny temu, Karollo napisał(a):

Siemano Jestem troszke tu Amatorem ale postaram się pomóc 

najpierw sprawdż ile twój pendrive ma gb tam chyba 12 gb i wiecej fat 32 nie czyta a i pobieraj najnowsze biosy (nie beta)

oto poradnik jak to zrobić

Hejka :) masz tutaj poradniczek

1. pobierz najnowszy plik lub pobierz go na stronie msi i wpisz tam swoj model płyty
2. musisz pamiętać o tym ,że masz przygotować pendrive na fat 32 nie inne w przypatku ntfs nie zadziała pamiętaj FAT32
3. wyodrębni plik za pomocą 7 zip lub wejdż w plik i przekopiuj go na pendrive 
4. jak się skopiuje to podłącz pendrive do płyty tm gdzie jest napisane bios i guzik flash   Nie Odłączaj Kompa OD PRĄDU!!!
5. uruchom kompa z poziomu biosu b i możesz jeszcze dać w biosie m-flash i tam wybierasz pendrive i pliik z biosem tam kilkasz że jesteś pewny że to ten plik i rozpoczyna się update biosa

6.A i upewnij się że ten pendrive jest sprawny

To Jest Rada A Nie Zmuszenie

Rada nie jest zła.
Ma to trochę sensu, są wątki w których opisywane było to że czasem z duzymi nośnikami jest problem przy flashowaniu właśnie.
Raczej wątpie że NTFS nie przeczyta, obecne UEFI bez problemu daje radę czytać i bootować z NTFS.
Bardziej chodzi o rozmiar woluminu i tego iż plik ma ograniczenie do ~4GB. Oczywiście bios tyle nie ma ale przyjęło się że najlepiej dać po prostu mniejszej wielkości pendrive 8-16 max + FAT32.
Co do Qflasha czy jak sobie to producenci nazywają (awaryjne flashowanie) to tutaj trzeba się stosować do wskazówek (zegara :D) producenta. Większość potrzebuje żeby plik nazywał się w określony sposób czasem dają programik w zestawie który sam to robi. Najlepiej jest mieć też pendrive z diodą wtedy widać gdy pracuje. No i ważny jest też port usb bo (ja się nie spotkałem ale może płyty które mają obsługę na więcej niż jednym) jest to jeden wyznaczony port na płycie.

Posted

Mnie tylko ciekawi, którą kość BIOSu zaktualizuje, jak się odpali płytę z BIOS B i spod UEFI zacznie aktualizować BIOS. Najlepiej by było, jakby się pojawiało okienko z wyborem. No chyba, że B jest nie do ruszenia, ale wątpię, żeby tak to było wymyślone.

Posted

Panowie przy kolejnej próbie przez przypadek zaktualizowałem ten bios B do tej wersji A8. Wszystko działa, poszło szybko aż się ucieszyłem jak komp po ok 6 minutach sam się uruchomił ponownie, ale po chwili mój entuzjazm szlag trafił. A ten bios A nic. Aktualizacja biosu B poszła starym pendrive sony 8gb. ten sam pendrive z tym samym plikiem biosu przy próbie aktualizacji biosu A nic nie daje. Cały czas jest to samo. Wszystko mruga miga w środku kompa i po 20-30 minutach ubijam to bo widać że nic się nie dzieje.

Panowie takie coś jak na foto zaproponowali mi na forum MSI. ktoś to już przerabiał i wie jak tego użyć?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
W dniu 21.10.2025 o 23:30, christopher732 napisał(a):

Bo może być to najgorsze jeśli BIOS A był przerwany w połowie flashowania, układ mógł pozostać w stanie „niezapisanym”  a wtedy nie  da się już nadpisać go poprawnie bez programatora. Jeżeli nadal będzie problem to pozostaw przełącznik na BIOS B komputer powinien działać  normalnie.

ale że udało ci się zaktualizować bios B to fajnie ,nowsze płyty coraz lepsze na starszych generacjach nie możliwe

19 minut temu, olo320i napisał(a):

Panowie takie coś jak na foto zaproponowali mi na forum MSI. ktoś to już przerabiał i wie jak tego użyć?

To nic innego jak tylko fragment instrukcji dotyczącej Multi-BIOS na płycie MSI, czyli funkcji, która pozwala na przełączanie się między dwoma wbudowanymi BIOS-ami A i  B przerabiałeś już to wcześniej

No chyba że chcesz to ci opiszę to jest na tym obrazku 

Posted
4 minuty temu, Widzior napisał(a):

Wg mnie uwaliła się kostka EEPROM Biosu A. A może tylko zbickowała.

Bardzo możliwe ,ostatnia deska ratunku to  AFUDE238.exe jak to nie pomoże 

pozostaje  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Na razie nie udało mi się tej operacji AFUDE238 w ogóle w żaden sposób odpalić. nie wiem co robię źle.

Za to na forum msi jest forumowy tool do przygotowania pendrive i flashowania biosu. To akurat się uruchomiło ale nic z tego. takie coś jak na zdjęciu mam tylko. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Dobrze że mi  pokazałeś i zapomnij o tym programie bo możesz uceglić  płytę mówię poważnie nie chcę mieć twojej płyty na sumieniu .

Widać  że proces flashowania BIOS-u nie przebiegł prawidłowo  widzisz ten komunikat 

Error: Problem erasing flash.
43  Error: Problem erasing flash

To oznacza, że AFUDE238.exe nie mogło skasować części pamięci BIOS  co przerwało proces aktualizacji.

Bo widzisz kolego twoja płyta główna jest wypasiona i ma mechanizm zabezpieczeń Secure Flash  BIOS Lock, który uniemożliwia modyfikację BIOS spoza środowiska MSI np. przez ten programik AFUDE238.exe  

Ja pisałem u ciebie zerknij na wcześniejszy post .

Teraz te nowe BIOSy A80  zawierają  podpis cyfrowy Secure Flash Header
Ten programik który ci podrzuciłem nie rozpoznaje tego podpisu, ponieważ jest  to uniwersalny program, a nie dedykowany dla MSI.

krótko mówiąc AFUDE238 widzi ten podpis jako obcy i odmawia flashowania ,naszczęście BIOS pozostaje niezmieniony i nie uszkodzony .  🙀

W takich ciężkich sytuacjach może pomóc tylko Widzior to specjalista od MSI 

Posted
45 minut temu, olo320i napisał(a):

Umiesz czytać ze zrozumieniem? napisałem że nie udało mi się uruchomić AFUDE238.

A ty umiesz czytać ? to że udało ci się uruchomić AFUDE238 to niczego nie wnosi ,to efekt twoich wypocin - Error: Problem erasing flash.  43  Error: Problem erasing flash 

wszystko w temacie    📛

Posted

Możesz spróbować:

Cytat

This is the hidden content, please
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • or
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
1 godzinę temu, olo320i napisał(a):

Umiesz czytać ze zrozumieniem? napisałem że nie udało mi się uruchomić AFUDE238

56 minut temu, christopher732 napisał(a):