Jump to content

Recommended Posts

Posted

jak zwykle świetna robota... :browar

Pytanie moje i może odrazu sugestia... skoro zdecydowałeś się na pokazanie tego w takiej formie to co myślisz o pogrupowaniu tego w okienka (np. za pomocą GroupBoxa), które wskażą wizualnie kolejność wykonywania optymalizacji oraz ich priorytet... taki wizualny skrót z instrukcji... co o tym myślisz? ...

pozdr

srom-otnik likes this
Posted

Srom masz cierpliwość !!! Ja nie mam gniazda LAN na wielu lapkach więc działam na micro USB na karcie zewnętrznej :) To chyba nie jest takie trudne!!! Na tych wszystkich lapkach o których wspominałem nie miałem żadnych problemów ze sprzętem ŻADNYCH!

srom-otnik likes this
Posted

Dzień Dobry

Mam "problem" mianowicie po zainstalowaniu Twego moda (Wszystko działa perfecto) na pulpicie był poradnik w formie zdjęcia co, jaki i gdzie zaznaczyć/zrobić.

Niestety przez swą nieuwagę go straciłem.

Czy, mogę Cię poprosić @srom-otnik, o wstawienie tego zdjęcia ?

Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

srom-otnik likes this
Posted

System działa stabilnie, szybko, nie zajmuje  dużo miejsca

Świetny mod

dodatkowo wiem, że pewnie to głupie, lecz to, że system mieści się na płycie DVD, sprawia, że mogę go zainstalować na laptopach, które z dowolnych przyczyn odmawiają instalacji systemu z pendrive'a.

Dodatkowo wyłączyłem w systemie plik hibernacji:

CMD(Administrator)

powercfg /hibernate off

System wtedy zajmuje niespełna 9GB 

nawet po zainstalowaniu  sterowników, aktualizacje Windows, potrzebnych programów, system i tak zajmuje niewiele miejsca (Save do gry ETS2 zajmuje 1,3 GB) w moich dokumentach 

więc, po odjęciu save od gry na dysku C zostaje jeszcze więcej wolnej przestrzeni do wykorzystania 🙂

Pozdrawiam

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@stens bardzo dziękuje zapiszę sobie ten poradnik i dodam do folderu z Systemem @srom-otnik na przyszłość, aby nie przepadł.

Posted
5 godzin temu, stens napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Właściwie czemu te wszystkie ustawienia z poradnika automatycznie nie są włączane/uruchamiane po zainstalowaniu systemu?

Jakiś skrypt czy coś. Sam optymalizator usług by wystarczył według mnie :D Bez grzebania w DISM++ i Winaero.

To tylko sugestia, nie znam się na tyle w tej całej otoczce programowania.

srom-otnik likes this
Posted

W moim przypadku mam 100 procesów i 3.5GB ram poboru, ale lepsze to jak oryginalny system po zakupie laptopa, 6.5GB ram poboru i 250 procesów. Sklep mi działa, reszta zablokowana, włącza sie expresowo, wiec chyba mogę być zadowolony

srom-otnik likes this
Posted
2 godziny temu, Lejos napisał(a):

Właściwie czemu te wszystkie ustawienia z poradnika automatycznie nie są włączane/uruchamiane po zainstalowaniu systemu?

Jakiś skrypt czy coś. Sam optymalizator usług by wystarczył według mnie :D Bez grzebania w DISM++ i Winaero.

To tylko sugestia, nie znam się na tyle w tej całej otoczce programowania.

WinaeroTweaker to kombajn, który zrobi z Twoim systemem co tylko zechcesz, trzeba go tylko poznać. Więc zostaje, Dism++ podobnie, to moje ważne narzędzie przygotowywania kazdego systemu, potrafi hohoho

..

FILAGOL, Groszek1962 and Kocurek like this
Posted

Ooo, widzę że sporo postów zniknęło od mojej ostatniej wizyty, w tym szitstormie technicznym chyba mod wywalił też mojego posta z małym problemem :(
Czy ktoś spotkał się z problemem związanym z niemożnością wklejania zawartości schowka (tekstu albo zdjęcia) do aplikacji Whatsapp? Problem występuje tylko gdy mam przeklikanego optymalizatora usług, na domyślnych ustawieniach całość działa bez problemu.

srom-otnik likes this
Posted

A macie jakiś fix na to? Sterowniki realtek do x670e-f prosto od Asusa. Jak włącze komputer, to zawsze to wyskakuje.  Jakby się nie mogło samo to akceptować, a musi to być włączone, bo inaczej karta dźwiękowa nie działa.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
11 minut temu, Calvex napisał(a):

Jak włącze komputer, to zawsze to wyskakuje

Cytat

bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS
bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS-eac_launcher
bcdedit -set TESTSIGNING ON

Wklej to do notatnika i zapisz "jako wszystkie pliki" Niepodpisane sterowniki - włącz.cmd i uruchom jako admin.

Posted

Dzień Dobry @srom-otnik

Widzę, że Wprowadzasz, bardzo nowoczesne wizualnie udogodnienia, przez co Twój mod staje się jeszcze bardziej przejrzysty i czytelny.

Popieram zmiany, które Wprowadzasz. ☺️ 

Plus propozycje, od innych użytkowników forum.

Uwierz, że jak tak dalej pójdzie, to Twój system będzie częściej instalowany niż oficjalny z M$, co akurat mnie bardzo cieszy jak i pewnie innych użytkowników.

Pozdrawiam serdecznie 

Posted
Godzinę temu, FILAGOL napisał(a):

Dzień Dobry @srom-otnik

Widzę, że Wprowadzasz, bardzo nowoczesne wizualnie udogodnienia, przez co Twój kod staje się jeszcze bardziej przejrzysty i czytelny.

Popieram zmiany, które Wprowadzasz ☺️ 

Plus propozycje, od innych użytkowników forum.

Uwierz, że jak tak dalej pójdzie, to Twój system będzie częściej instalowany niż oficjalny z M$, co akurat mnie bardzo cieszy jak i pewnie innych użytkowników.

Pozdrawiam serdecznie 

W pełni zgadzam się z FILAGOLem , mistrzu @srom-otnik świetna robota , nie mogę się doczekać finalnej wersji . Dzięki za wspaniałą pracę .

Posted
49 minut temu, jacobobbo napisał(a):

Ktoś porównywał wydajność dla Win JG11 25H2 IoT LTSC i Win JG11 24H2 IoT LTSC ? W czym lepszy będzie 25H2 ?

Jak dla mnie są takie same , 25H2 to ręcznie podnoszona wersja , dostaniesz te same aktualizacje co 24H2 . 

Posted
W dniu 28.10.2025 o 22:15, areaykayway napisał(a):

A ja mam taki problemik, stworzyłem po instalacji konto lokalne z hasłem, Zalogowałem się, do konta microsoft aby aktywować windows. Niestety mam teraz takie okno logowania aby podac PIN zamiast Hasła i za nie ma jak zmienic na haslo.  A klikanie na prostokąt nic nie daje. 

Wcięło gdzieś mój opis rozwiązania - tu go linkowałem, a link zdechł.

Rozwiązanie to odpalenie z live CD np. strelec i wykasowanie hasła wraz z konwersją konta na lokalne. Potem odpalasz normalnie i konwertujesz do końca (bo ten reset kuleje) na lokalne, dodajesz hasło i podpinając do konta MS pamiętasz o nadaniu PIN (okienko potrafi wyskoczyć w tle przykryte innym).

FILAGOL likes this
Posted

Ja mam takie pytanie nie wiem czy tylko ja tak mam, ale jeżeli nie zaloguje się do systemu tylko w ekranie logowania dam zamknij system , to on już się nie zamyka tylko uruchamia ponownie, nawet jeżeli później się zaloguje i chwile popracuje i próba zamknięcia systemu dalej kończy się ponownym uruchomieniem. 

FILAGOL likes this
Posted

Dzień Dobry @Tadek100

Posiadam drukarkę HP

dokładnie to: HP LaserJet Pro MFP M28a

Ja instaluję aplikację HP Smart pobraną ze sklepu Micro$oft Store

W aplikacji HP Smart  proszę dodać swą drukarkę

(Aplikacja sama ją wykryje) i po kilku chwilach drukarka działa 🙂

Proszę napisać  jaka wersja została zainstalowana Lite, czy Extreme ?

w modzie JG11 25H2 domyślnie nie ma zainstalowanego Micro$oft Store

należy go doinstalować.

podaję poniżej jak to zrobić 🙂

Jak zainstalować Microsoft Store za pomocą PowerShell 

Podobnie, można użyć polecenia cmdlet dodatku PowerShell do ponownego zainstalowania programu Microsoft Store w systemie Windows 11. Oto jak to zrobić.

Uruchom Windows PowerShell jako administrator.
    W oknie PowerShell wpisz następujące polecenie i naciśnij klawisz Enter, aby zainstalować witrynę Microsoft Store:

Get-AppxPackage -AllUsers Microsoft.WindowsStore* | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Po zainstalowaniu aplikacji wpisz wyjście i naciśnij klawisz Enter, aby zamknąć PowerShell. 

po wykonaniu w/w czynności proszę wyszukać w systemie Aplikację Micro$oft Store

w wyszukiwarce aplikacji wpisać "HP Smart" i zainstalować (nie jest wymagane posiadanie konta w M$

Proszę 

na stronie HP są zawarte 

informacje: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

w tym serowniki 🙂

Mam nadzieje, że moje wskazówki pomogły 🙂

Pozdrawiam

Posted

Ja mam HP LaserJet Pro MFP M26 PCLmS,sterownik pobrałem u producenta a nie ze sklepu Micro$oft Store ,tak żeście się nauczyli wszystko pobierać z Micro$oft Store,a jak ktoś nie ma sklepu.

wbak1102 likes this