Jump to content

Recommended Posts

Posted
4 minuty temu, Sergio Aguero napisał(a):

Glowa juz mi wysiada. Teraz instaluje windowsa na lepszym laptopie. I oczywiście nie ma internetu. Internet domowy smiga cos z Windowsem 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli dotknąłeś się myszy, pulpitu, klawiatury zaraz po ukazaniu się pulpitu, to mogłeś przerwać działanie skryptów i jest co masz. Tak było?

Posted
5 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Jeśli dotknąłeś się myszy, pulpitu, klawiatury zaraz po ukazaniu się pulpitu, to mogłeś przerwać działanie skryptów i jest co masz. Tak było?

Możliwe ze tak bylo.  Zainstalowac jeszcze raz i nic nie dotykać? 

Posted
9 minut temu, paulo007 napisał(a):

Polecam spróbować explorer patcher. Przywraca menu start z Windows 10

Spieprzy moje ustawienia. W StartAllBacku jest pełne przywracanie Windowsa10

14 minut temu, Sergio Aguero napisał(a):

Możliwe ze tak bylo.  Zainstalowac jeszcze raz i nic nie dotykać? 

TAK!

Posted
19 minut temu, srom-otnik napisał(a):

TAK!

Niestety dalej to samo. Instalowałem juz cztery razy. Nie mam pomysłu. Laptop nowy Asus A15

Posted
23 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Kombinowałem wielokrotnie i nie udało mi się osiągnąć takiego wyglądu  jak poniżej w StartAllBack. Pewnie się nie znam 😉

16 minut temu, Sergio Aguero napisał(a):

Niestety dalej to samo. Instalowałem juz cztery razy. Nie mam pomysłu. Laptop nowy Asus A15

A sterowniki do karty wifi są zainstalowane w menedżerze urządzeń? Może trzeba doinstalować ręcznie?

Posted
18 minut temu, Sergio Aguero napisał(a):

sprawdź, czy masz włączone te usługi:
Klient DHCP
oraz 
Autokonfiguracja sieci WLAN

- jeśli nie, to skopiuj to co poniżej i wklej w całości do konsoli cmd 

sc config Dhcp start= auto
sc config Wlansvc start= auto
sc start Dhcp
sc start Wlansvc

lub zwyczajnie w services.msc uruchom te usługi w trybie automatycznym

Posted
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

sprawdź, czy masz włączone te usługi:
Klient DHCP
oraz 
Autokonfiguracja sieci WLAN

- jeśli nie, to skopiuj to co poniżej i wklej w całości do konsoli cmd 

sc config Dhcp start= auto
sc config Wlansvc start= auto
sc start Dhcp
sc start Wlansvc

lub zwyczajnie w services.msc uruchom te usługi w trybie automatycznym

Dziękuję za pomoc.  Wszystko działa 

Posted

Jeszcze jakbym mógł prosić o radę bo zapomniałem jak to zrobić.

Jak wyłączyć gaming over coś tam ? Wyskakuje mi przy każdej grze.

Wyłączyłem xbox game bar

Posted
10 godzin temu, Letho napisał(a):

Jeszcze jakbym mógł prosić o radę bo zapomniałem jak to zrobić.

Jak wyłączyć gaming over coś tam ? Wyskakuje mi przy każdej grze.

Wyłączyłem xbox game bar

Wejdź w regedit i znajdź ścieżkę:

Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\GameDVR

i zmień w AppCaptureEnabled wartość na 0

jeżeli nie masz tego wpisu to można go stworzyć w tej lokalizacji:

prawym i utwórz dword32 o nazwie AppCaptureEnabled i ustaw wartość na 0

jak by Ci nie zadziałało, rzadko ale czasami tak bywa to masz inne sposoby:

Posted
W dniu 26.10.2025 o 15:47, TheStraight napisał(a):

Zmień w rejestrze 
AppCaptureEnabled na 0 

PS. Gwoli wyjaśnienia nie jest to wina moda w pewnym sensie ponieważ jest to dzwina zależność od Xbox GameBar którego nie ma stąd ten komunikat.
Na oryginalnym Windowsie IOT też nie ma apki Xbox i komunikat jest ten sam. 

O dzieki, miałem to samo i dodanie tego wpisu pomogło. 

Posted
11 godzin temu, marcinwally napisał(a):

Wejdź w regedit i znajdź ścieżkę:

i zmień w AppCaptureEnabled wartość na 0

jeżeli nie masz tego wpisu to można go stworzyć w tej lokalizacji:

prawym i utwórz dword32 o nazwie AppCaptureEnabled i ustaw wartość na 0

jak by Ci nie zadziałało, rzadko ale czasami tak bywa to masz inne sposoby:

Nic nie pomogło jak mnie to wK** . A da się zainstalować z powrotem tą aplikację , która odpowiada za wyskakiwanie tego okienka?

To ostatnia rzecz by mi wszystko wsio chodziło

Posted

Hejka!
Moi Drodzy, chciałbym zamknąć ten projekt, planuję wydać jeszcze jedne iso i tym razem niech będzie faktycznie ostateczne. Oczekuję od Was usłyszeć szczerą opinię na temat tego moda, czy zauważacie jakieś drobne bugi, które mógłbym poprawić, np w zakresie pracy eksploratora plików, przeglądania sieci lokalnej, logowania biometrycznego itp itd.
W nowym wydaniu na pewno znajdzie się jeszcze doskonalszy skrypt Czyszczenie, który w wersji Lite po wykonaniu procesu aktualizacji potrafi wyczyścić dodatkowe ponad 500MB śmieci - nie byle co, prawda?...

Ponadto chcę usunąć możliwość wystąpienia takiego błędu jak u kolegi, co prawda - jednostkowy, ale jednak. Mam na to pomysł i również znajdzie się w kolejnym wydaniu.

W dniu 26.10.2025 o 17:41, Sergio Aguero napisał(a):

Glowa juz mi wysiada. Teraz instaluje windowsa na lepszym laptopie. I oczywiście nie ma internetu. Internet domowy smiga cos z Windowsem 

Szybszego systemu już na ten moment nie jestem w stanie zrobić. Więc jeśli twierdzicie, że jest wolniejszy od wydania ze stycznia 2025, to Was rozczaruję, NIE POTRAFIĘ zapanować nad rozrastającym się co miesiąc kolosem, dochodzącymi nowymi zależnościami i funkcjami, które serwuje nam M$. System od tamtego czasu bardzo się rozrósł i niestety fabrycznie zwolnił. 
Proszę o rzeczowe uwagi, sugestie, a nie co się Wam marzy. 

P.S. Jeśli uda mi się stworzyć nowy wielofunkcyjny  Optymalizator to oczywiście wprowadzę go do tego systemu, ale to zupełnie inna kwestia.
PZDR!

Posted

Hej. Dla mnie świetna robota, zainstalowałem ten mod już na 26 laptopach i wszystko działa jak należy, Oprócz kilku problemów, które rozwiązałeś bardzo szybko jestem mega zadowolony. 

Posted
27 minut temu, Syriusz76 napisał(a):

Hej. Dla mnie świetna robota, zainstalowałem ten mod już na 26 laptopach i wszystko działa jak należy, Oprócz kilku problemów, które rozwiązałeś bardzo szybko jestem mega zadowolony. 

Jakich problemów, napisz

Posted
Godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Jakich problemów, napisz

Zgłaszałem chyba, że nie chodzi (z mojej winy Win Upgrade), ekran logowania i zawieszanie się Diablo 4. Włączyłem pamięć wirtualną jest OK. 

Posted
9 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Hejka!
Moi Drodzy, chciałbym zamknąć ten projekt, planuję wydać jeszcze jedne iso i tym razem niech będzie faktycznie ostateczne. Oczekuję od Was usłyszeć szczerą opinię na temat tego moda, czy zauważacie jakieś drobne bugi, które mógłbym poprawić, np w zakresie pracy eksploratora plików, przeglądania sieci lokalnej, logowania biometrycznego itp itd.
W nowym wydaniu na pewno znajdzie się jeszcze doskonalszy skrypt Czyszczenie, który w wersji Lite po wykonaniu procesu aktualizacji potrafi wyczyścić dodatkowe ponad 500MB śmieci - nie byle co, prawda?...

Ponadto chcę usunąć możliwość wystąpienia takiego błędu jak u kolegi, co prawda - jednostkowy, ale jednak. Mam na to pomysł i również znajdzie się w kolejnym wydaniu.

Szybszego systemu już na ten moment nie jestem w stanie zrobić. Więc jeśli twierdzicie, że jest wolniejszy od wydania ze stycznia 2025, to Was rozczaruję, NIE POTRAFIĘ zapanować nad rozrastającym się co miesiąc kolosem, dochodzącymi nowymi zależnościami i funkcjami, które serwuje nam M$. System od tamtego czasu bardzo się rozrósł i niestety fabrycznie zwolnił. 
Proszę o rzeczowe uwagi, sugestie, a nie co się Wam marzy. 

P.S. Jeśli uda mi się stworzyć nowy wielofunkcyjny  Optymalizator to oczywiście wprowadzę go do tego systemu, ale to zupełnie inna kwestia.
PZDR!

Szkoda, pamiętaj o Operze GX jeśli to możliwe, i jeśli coś uda się dorzucić z tym xbox game bar bo za Chiny nie jestem w stanie ogarnąć. 

Wszystko inne działa perfekcyjnie

srom-otnik likes this
Posted
W dniu 26.10.2025 o 17:41, Sergio Aguero napisał(a):

Powiem ci, że ja po instalacji też tak miałem (laptop asus). Rozwiązaniem dla mnie było podłączenie neta na kablu, ściągnięcie brakujących sterowników i problem zniknął.

Dodam jeszcze, że przy poprzednich wersjach też problem się pojawiał.

srom-otnik likes this
Posted

Jakim trzeba być amatorem, żeby przed instalacją nowego systemu nie przygotować sobie ważnych sterów dla danego sprzętu, choćby do karty WiFi, szczególnie, jak się ma np. lapa bez gniazda LAN. Tak to jest jak się polega wyłącznie na Microszrocie, że wszystko będzie w ich kulawym systemie, a tak nie jest :laie_67:

srom-otnik and juh like this
Posted

A ja mam taki problemik, stworzyłem po instalacji konto lokalne z hasłem, Zalogowałem się, do konta microsoft aby aktywować windows. Niestety mam teraz takie okno logowania aby podac PIN zamiast Hasła i za nie ma jak zmienic na haslo.  A klikanie na prostokąt nic nie daje. 

Posted
4 minuty temu, areaykayway napisał(a):

A ja mam taki problemik, stworzyłem po instalacji konto lokalne z hasłem, Zalogowałem się, do konta microsoft aby aktywować windows. Niestety mam teraz takie okno logowania aby podac PIN zamiast Hasła i za nie ma jak zmienic na haslo.  A klikanie na prostokąt nic nie daje. 

Było pisane kilkukrotnie o tym, bo z nieuwagi oodczas logowania na konto M$ - przegapi się moment, gdzie trzeba ustalić PIN.

Później musztarda po obiedzie 

Posted
9 godzin temu, Widzior napisał(a):

Jakim trzeba być amatorem, żeby przed instalacją nowego systemu nie przygotować sobie ważnych sterów dla danego sprzętu, choćby do karty WiFi, szczególnie, jak się ma np. lapa bez gniazda LAN. Tak to jest jak się polega wyłącznie na Microszrocie, że wszystko będzie w ich kulawym systemie, a tak nie jest :laie_67:

WOW 🤩 To że nie masz portu LAN nie znaczy, że nie da się podłączyć neta na kablu w inny sposób 😉

Posted
17 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Prawie skończone, teraz klikając prawym przyciskiem na pulpicie i wybierając Narzędzia nie wysunie się dotychczas znane wszystkim podmenu, a będzie wyświetlać się....

- podoba się? 

wygląda elegancko 

swiniarobert69 likes this
Posted
11 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Prawie skończone, teraz klikając prawym przyciskiem na pulpicie i wybierając Narzędzia nie wysunie się dotychczas znane wszystkim podmenu, a będzie wyświetlać się....

- podoba się? 

Witaj, wizualnie bomba i w dodatku wygodniej będzie, bo czasami wybrało mi się nie to co trzeba :P