c666 Posted October 25 Report Posted October 25 Jak dobrze, że ktoś tutaj posprzątał... ciiii :))) Panowie i Panie... Jak wiadomo W11 jest systemem, który dla starszej generacji sprzętu definitywnie kończy życie... - sprzęt z procesorem, który nie ma instrukcji SSE 4.2.. ostateczna wersja W11 to 23H2 Wersje systemu W11 24H2 i wyżej, by je wgl zainstalować, procesor musi obsługiwać SSE 4.2... ...dlatego poniżej kilka linijek, które wklejone w PowerShell'u, w prosty i szybki sposób, zweryfikują którą wersję W11 da się zainstalować na danym sprzęcie... $Def = @" [DllImport("kernel32")] public static extern bool IsProcessorFeaturePresent(uint ProcessorFeature); "@ $Kernel32 = Add-Type -MemberDefinition $Def -Name 'Kernel32' -Namespace 'Win32' -PassThru $Kernel32::IsProcessorFeaturePresent(38) - odpowiedź "True" oznacza, że można zainstalować dowolną wersje W11 - odpowiedź "False" oznacza, że na danym sprzęcie możliwa jest instalacja wersji W11 ale wyłącznie 23H2 (nie wyższej) Ciekawą opcją byłaby adaptacja tego na poziomie instalatora w prekonfiguracji i stosowny komunikat na ekranie na samym początku instalacji... Oczywiście każdy zainteresowany przed samą instalacją może wkleić sobie ten kawałek "kodu" w PS i będzie wiedział co dalej robić... pomijam fakt, że starsze sprzęty z powodzeniem mogą się cieszyć W10 z pełnym wsparciem do 2032... to zupełnie inna bajka... Pojawia się też pytanie czy Mistrz będzie na tyle czasowy by "wyrzeźbić" pożegnalną wersję W11 23H2... pozdr Quote
Syriusz76 Posted October 26 Report Posted October 26 Niestety popełniłem błąd włączając na początku tego Defendera. Czy mogę go jeszcze wyp.........? Quote
wujenta Posted October 26 Report Posted October 26 6 minut temu, Syriusz76 napisał(a): Niestety popełniłem błąd włączając na początku tego Defendera. Czy mogę go jeszcze wyp.........? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Syriusz76 Posted October 26 Report Posted October 26 A w DISM++ Oczyszczanie też jest taka opcja. Może tego użyć? Quote
wujenta Posted October 26 Report Posted October 26 A nie lepiej zapuścić nową instalkę, to parę minut? Chyba, że już skonfigurowałeś system. We wcześniejszych modach sromotnika w katalogu tuning był skrypt wywalający defendera. Quote
Syriusz76 Posted October 26 Report Posted October 26 Skonfigurowałem I gdybym miał od nowa stawiać system to przy moim łączu ściąganie np. D4 to wieczność. Quote
wujenta Posted October 26 Report Posted October 26 Zaraz podeśle Ci skrypt z moda sromotnika ze stycznia 2025 (23H2) tylko odpale wirtualkę. Masz. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LaptopIpc and Syriusz76 like this Quote
wislak00 Posted October 26 Report Posted October 26 6 minut temu, Syriusz76 napisał(a): Malvarebytes widzi jako wirusa i usuwa Skrypty/programy zmieniające zabezpieczenia często są tak rozpoznawane, nic nadzwyczajnego, to nie wirus. FILAGOL likes this Quote
wujenta Posted October 26 Report Posted October 26 Dodaj folder (lub sam konkretny plik) w którym znajduje się skrypt do wyjątków w defenderze i malvarebytes i spróbuj ponownie. Ja osobiście najpierw odinstalowałabym Malwarbyte. Restart. Następnie wywalił defendera. Restart. I ponownie zainstalowałbym Malwarabyte. Quote
Letho Posted October 26 Report Posted October 26 22 minuty temu, Syriusz76 napisał(a): Malvarebytes widzi jako wirusa i usuwa Zrób to samo z podmienianiem ikon w folderze tunning to samo będzie. To nie jest Virus Quote
Sergio Aguero Posted October 26 Report Posted October 26 Co oznacza końcówka LoT LTSC? szukam 11 home i nigdzie nie widze wszystkie maja koncówke LoT LTSC Quote
wujenta Posted October 26 Report Posted October 26 Nie ma LoT tylko IoT i tylko enterprise. LTSC - do przedłużony "serwis" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
zen888 Posted October 26 Report Posted October 26 10 minut temu, Sergio Aguero napisał(a): Co oznacza końcówka LoT LTSC? szukam 11 home i nigdzie nie widze wszystkie maja koncówke LoT LTSC Wujka google odcięło? IoT - Internet of Thing - dosł. Internet Rzeczy, system przeznaczony do urządzeń np. przemysłowych, medycznych itp. czyli do wbudowania w urządzenie, nie dla zwykłego PC LTSC - Long-Term Servicing Channel - wersja systemu z dłuższym niż standardowo wsparciem Nie ma czegoś takiego Home. Quote
marcinwally Posted October 26 Report Posted October 26 2 minuty temu, Sergio Aguero napisał(a): Co oznacza końcówka LoT LTSC? szukam 11 home i nigdzie nie widze wszystkie maja koncówke LoT LTSC IoT LTSC "Internet of things long term service channel" co generalnie oznacza system który rzadko otrzymuje nowe funkcje a jedynie poprawki bezpieczeństwa i wsparcie na 10 lat przez co ma najlepszą stabilność i działa najlepiej ze wszystkich win11 Quote
Sergio Aguero Posted October 26 Report Posted October 26 Teraz, marcinwally napisał(a): IoT LTSC "Internet of things long term service channel" co generalnie oznacza system który rzadko otrzymuje nowe funkcje a jedynie poprawki bezpieczeństwa i wsparcie na 10 lat przez co ma najlepszą stabilność i działa najlepiej ze wszystkich win11 czyli smiało moge sobie zainstalować Quote
wujenta Posted October 26 Report Posted October 26 5 minut temu, Sergio Aguero napisał(a): czyli smiało moge sobie zainstalować Tylko musisz pamiętać, że nie aktywujesz moda, którego dotyczy ten wątek (25H2 LTSC) posiadanym kluczem do Windows i że nie będzie do niego nowych "bajerów" od Microsoft jak w wersjach Home i Pro wydawanych w kolejnych aktualizacjach. Quote
marcinwally Posted October 26 Report Posted October 26 3 minuty temu, Sergio Aguero napisał(a): czyli smiało moge sobie zainstalować Nie wiem czego dokładnie szukasz, polecam jeżeli szukasz szybkiego systemu bez zbędnych bajerów które będą wprowadzne w innych wersjach z aktualizacjami Wiele osób instaluje tą modyfikacje od @srom-otnik na słabsze komputery bo naprawdę bardzo szybko działa, ale również instalują ją osoby jak ja na szybkie kompy do gier i sprawuje się równie rewelacyjnie. Przeczytaj dokładnie opis na początku co jest wycięte w wersjach Lite i Extreme, a jeżeli chcesz korzystać to po instalce przeczytaj koniecznie instrukcje, zresztą wszystko masz dokładnie opisane na pierwszej stronie. Quote
Sergio Aguero Posted October 26 Report Posted October 26 8 minut temu, marcinwally napisał(a): Nie wiem czego dokładnie szukasz, polecam jeżeli szukasz szybkiego systemu bez zbędnych bajerów które będą wprowadzne w innych wersjach z aktualizacjami Wiele osób instaluje tą modyfikacje od @srom-otnik na słabsze komputery bo naprawdę bardzo szybko działa, ale również instalują ją osoby jak ja na szybkie kompy do gier i sprawuje się równie rewelacyjnie. Przeczytaj dokładnie opis na początku co jest wycięte w wersjach Lite i Extreme, a jeżeli chcesz korzystać to po instalce przeczytaj koniecznie instrukcje, zresztą wszystko masz dokładnie opisane na pierwszej stronie. chce zainstalować na dwóch laptopach 1. ASUS TUF Gaming A15 2. Asus F555 (starszy) dziekuje za pomoc. sciagam Quote
marcinwally Posted October 26 Report Posted October 26 4 minuty temu, Sergio Aguero napisał(a): ogolnie to tak naprawde szukałem lekkiej modyfikacji Windowsa 11 Home na grupie chyba nie ma dodam ze nie za bardzo lubie wyglad 11 podchodzi mi od windowsa 7.8.910 chce zainstalować na dwóch laptopach 1. ASUS TUF Gaming A15 2. Asus F555 (starszy) Modyfikacja jest lekka i działa bardzo dobrze, najlepiej spróbuj i zobacz czy spełnia Twoje wymagania, system zawsze można zmienić Wygląd dzięki StartAllBack możesz mieć ze starszych win ale jest trial na 100 dni, ale to nie jest duży problem i da się go przedłużyć Z tego co widzę nawet na tym starszym laptopie masz procesor który obsługuje instrukcje SSE 4.2 więc tam też możesz zainstalować 25H2 Quote
kris2013 Posted October 26 Report Posted October 26 Może ktoś poda jak aktywować ukryte funkcje windows. Chodzi o czarne meni opróżniania kosza, kopiowania plików i parę innych ukrytych funkcji Quote
Sergio Aguero Posted October 26 Report Posted October 26 2 minuty temu, marcinwally napisał(a): Modyfikacja jest lekka i działa bardzo dobrze, najlepiej spróbuj i zobacz czy spełnia Twoje wymagania, system zawsze można zmienić Wygląd dzięki StartAllBack możesz mieć ze starszych win ale jest trial na 100 dni, ale to nie jest duży problem i da się go przedłużyć Z tego co widzę nawet na tym starszym laptopie masz procesor który obsługuje instrukcje SSE 4.2 więc tam też możesz zainstalować 25H2 super. bardzo dziekuje za pomoc instaluje Quote
musha Posted October 26 Report Posted October 26 Wszystko super! System działa bardzo fajnie. Jak mam wersje extreme to jest szansa abym jakoś skryptem jakimś dołożył klawiature ekranową? Quote
Sergio Aguero Posted October 26 Report Posted October 26 Witam mam taki problem. Wszystko działa tylko denerwuje mnie ten błąd jak odpalam grę. Próbowałem wszystkiego i nic. ( nie mozna otworzyc tego linku ms gaming overlay ) w google pisza zeby zainstalowac Xbox Game Bar niestety nie mam tego nigdzie. Moze macie jakiś pomysł [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TheStraight Posted October 26 Report Posted October 26 9 minut temu, Sergio Aguero napisał(a): Witam mam taki problem. Wszystko działa tylko denerwuje mnie ten błąd jak odpalam grę. Próbowałem wszystkiego i nic. ( nie mozna otworzyc tego linku ms gaming overlay ) w google pisza zeby zainstalowac Xbox Game Bar niestety nie mam tego nigdzie. Moze macie jakiś pomysł [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zmień w rejestrze Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\GameDVR AppCaptureEnabled na 0 PS. Gwoli wyjaśnienia nie jest to wina moda w pewnym sensie ponieważ jest to dzwina zależność od Xbox GameBar którego nie ma stąd ten komunikat. Na oryginalnym Windowsie IOT też nie ma apki Xbox i komunikat jest ten sam. Quote
Sergio Aguero Posted October 26 Report Posted October 26 9 minut temu, TheStraight napisał(a): Zmień w rejestrze Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\GameDVR AppCaptureEnabled na 0 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] PS. Gwoli wyjaśnienia nie jest to wina moda w pewnym sensie ponieważ jest to dzwina zależność od Xbox GameBar którego nie ma stąd ten komunikat. Na oryginalnym Windowsie IOT też nie ma apki Xbox i komunikat jest ten sam. dziekuje za odp tylko ze u mnie tego wcale nie ma. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TheStraight Posted October 26 Report Posted October 26 Teraz, Sergio Aguero napisał(a): dziekuje za odp tylko ze u mnie tego wcale nie ma. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To utwórz DWORD32 tak jak masz na screenie wyżej i sprawdź czy się będzie pojawiać. Quote
Sergio Aguero Posted October 26 Report Posted October 26 14 minut temu, TheStraight napisał(a): To utwórz DWORD32 tak jak masz na screenie wyżej i sprawdź czy się będzie pojawiać. niestety nic z tym nie da się zrobić. chyba pozostaje zainstalować windowsa Quote
potrzebuje Posted October 26 Report Posted October 26 Ten system 11 to ma już inny ten start z windowsa 11 nie? nie można jakoś zrobić tak, żeby wyglądał jak 10? chodzi głównie o przezroczystość dolnego paska i ten stary poczciwy windows start jak w xp/vista/7/8/10 Quote
WiesioKa Posted October 26 Report Posted October 26 5 godzin temu, kris2013 napisał(a): Może ktoś poda jak aktywować ukryte funkcje windows. Chodzi o czarne meni opróżniania kosza, kopiowania plików i parę innych ukrytych funkcji Do aktywowania ukrytych funkcji służy narzędzie ViVeTool , ale podejrzewam że w tej wersji nie aktywujesz . swiniarobert69 likes this Quote
Recommended Posts