tommiyacht Posted October 23 Report Posted October 23 chciałoby sie zeby zniknął Defender z Extreme. Przeciez to fajny darmowy sec-soft. Nic chyba innego nie trzeba poza własną ostrożnością. Quote
FILAGOL Posted October 23 Report Posted October 23 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Lubię te aplikację prosta, szybka, czytelna, darmowa Polecam 48 minut temu, tommiyacht napisał(a): chciałoby sie zeby zniknął Defender z Extreme. Przeciez to fajny darmowy sec-soft. Nic chyba innego nie trzeba poza własną ostrożnością. nie jest to dobry pomysł, aby się go pozbywać, ostrożność to jak kalendarzyk małżeński niby można stosować, lecz nie jest to NIC pewnego Kocurek likes this Quote
marcinwally Posted October 23 Report Posted October 23 1 godzinę temu, tommiyacht napisał(a): chciałoby sie zeby zniknął Defender z Extreme. Przeciez to fajny darmowy sec-soft. Nic chyba innego nie trzeba poza własną ostrożnością. Zniknął czy pojawił się? Co prawda używam wersji Lite ale Extreme o ile mi wiadomo ma wyciętego Defendera Do podstawowej ochrony zamiast Defendera można używać chociażby darmowego Bitdefender który pod kilkoma względami jest lepszą opcją, zwłaszcza gdy nie używasz kontrolowanego dostępu do folderów, plusem jest też to że ochrona sieci dotyczy wszystkich przeglądarek a nie tylko Edge srom-otnik likes this Quote
tommiyacht Posted October 23 Report Posted October 23 w sensie ze jest na tej liscie. Bo chyba lepiej jakby nie zestal wycięty. a jak juz temat poruszony... czy taki Bitdefender nie ryje cpu w tle w porownaniu z Malewarebytes ? (pardon za mały off) Quote
shorin Posted October 23 Report Posted October 23 Witam. Zainstalowałem ten obraz ale napotkałem dziwną rzecz . Zaraz po restarcie bitlocker zablokował mi drugą partycję dysku. Żąda klucza do odblokowania. Suma kontrolna się zgadzała. W czym rzecz? Innym Instalatorem dokonałem formatowania partycji. Nie było tam nic ważnego , no ale jednak. Proszę o wskazówki. Instaluję obrazy Sromotnika od wersji XP i pierwszy raz taki numer. Quote
Andreas85 Posted October 24 Report Posted October 24 System zainstalowany, rakieta jak poprzedni. Świetnie, że w tym modzie czyszczenie pod prawo klikiem nie wymaga restartu, ale w ( Winaero Tweaker ) w zakładce ( Behavior/Split Threshold For Svchost ) wywala komunikatem ( Nieobsługiwany Wyjątek ) ja zredukowałem procesy, a czy one się faktycznie zredukowały i czy jest to dozwolone w tym modzie? Dzięki i Pozdrawiam Quote
jozef.k Posted October 24 Report Posted October 24 3 godziny temu, Andreas85 napisał(a): ( Winaero Tweaker ) w zakładce ( Behavior/Split Threshold For Svchost ) wywala komunikatem ( Nieobsługiwany Wyjątek ) ja zredukowałem procesy, a czy one się faktycznie zredukowały Czy to działa na stałe czy tylko na chwile ? Quote
srom-otnik Posted October 24 Author Report Posted October 24 53 minuty temu, jozef.k napisał(a): Czy to działa na stałe czy tylko na chwile ? Nie potrzeba już używać WinAero Tweakera do łączenia svchostów - skrypty Optymalizatora oraz Czyszcenia pilnują tego doskonale. Jeśli ilość procesów wymsknie się spod kontroli, np po instalacji łatek WU, użyjcie wspomnianych skryptów swiniarobert69 and starcraft2fan like this Quote
Syriusz76 Posted October 24 Report Posted October 24 Kurcze, chyba źle coś robię. Podczas uruchomiania nadal wyświetla mi się avatar, nick... Mimo że odchaczyłem w Winaero tweaker te 3 opcje co mówiłeś. Quote
tommiyacht Posted October 24 Report Posted October 24 moze glupie pytanie ale co z panelem NVidia ktory wymaga ms store ? Quote
marcinwally Posted October 24 Report Posted October 24 40 minut temu, tommiyacht napisał(a): moze glupie pytanie ale co z panelem NVidia ktory wymaga ms store ? Panel strowania Nvidia nie musi być instalowany z ms store, pobierz sterowniki ze storny Nvidia swiniarobert69 likes this Quote
mojo Posted October 24 Report Posted October 24 @srom-otnik mam taki mały pomysł w uczynieniu JG11 najlepszym systemem ever (a na pewno lepszym od wypieków m$) Jako że sam jesteś adminem wiesz co jest wrogiem w stabilnym środowisku- regularne poprawki z m$ i zapewne jak każdy admin masz je opóźnione o kilka dni Dlatego proponuję aby coś takiego dodać dopyślnie do wypieków JG11 w jakiejś łatwej formie (nie każdy potrafi/chce za każdą instalacją grzebać w rejestrze czy gpo) GPO: Konfiguracja komputera → Szablony administracyjne → Składniki systemu Windows → Windows Update → Windows Update for Business lub regedit: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsUpdate\UX\Settings Idealnym miejscem wydaję się być np. instalator schematu administracyjnego w opcji optymalizatora ( np. 7,14,30dni) p.s Wiem jakie oburzenie wywołała moja propozycja nie instalowania StartAllBack domyślnie- rozumiem, twój ogródek ale może warto było by się pochylić nad tematem wdrożenia instalatora z wyborem komponentów do instalacji: coś jak te z linuxów? to dopiero był by sztos- całkowicie konfigurowalny mod! i dać jeszcze userom możliwość tworzenia własnych list oprogramowania opartych o jakiś downloader... ekh rozmarzyłem się srom-otnik, swiniarobert69 and Robak82 like this Quote
janek917 Posted October 24 Report Posted October 24 Godzinę temu, tommiyacht napisał(a): moze glupie pytanie ale co z panelem NVidia ktory wymaga ms store ? Jest coś takiego. Panel NVIDIA oddzielny, działa zawsze bez sklepu czy internetu ,ale nie mogę wrzucić. Bo ma rozmiar 13,4 MB Quote
FILAGOL Posted October 24 Report Posted October 24 Godzinę temu, mojo napisał(a): może warto było by się pochylić nad tematem wdrożenia instalatora z wyborem komponentów do instalacji: coś jak te z linuxów? to dopiero był by sztos- całkowicie konfigurowalny mod! coś jak za czasów Windows 95-98, gdy w czasie instalacji systemu operacyjnego wybierało się co ma się zainstalować, a co nie coś takiego jak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tylko wersja przygotowana dla modów @srom-otnik i @Kocurek to by było coś naprawdę extra i pozbycie się dodatkowych opcji w systemie: - Plik hibernacji - usunięcie/ pozostawienie Windows Defender - Stardock Start, czy się chce to mieć czy nie itd zen888, mojo and Kocurek like this Quote
norbe Posted October 24 Report Posted October 24 Ktoś miał taki problem podczas wyboru dysku do instalacji? "instalator nie możę użyć istniejącej partycji, ponieważ wolumin systemowy nie zawiera wymagającej ilości wolnego miejsca" 250gb za mało? Quote
Syriusz76 Posted October 24 Report Posted October 24 U mnie niestety na Diablo 4 łapie zawiechy " [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted October 24 Author Report Posted October 24 26 minut temu, Syriusz76 napisał(a): U mnie niestety na Diablo 4 łapie zawiechy " [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tuning=>Skrypty=>pamięć wirualna, wybierz domyślny rozmiar swiniarobert69 and Syriusz76 like this Quote
zen888 Posted October 24 Report Posted October 24 2 godziny temu, norbe napisał(a): Ktoś miał taki problem podczas wyboru dysku do instalacji? "instalator nie możę użyć istniejącej partycji, ponieważ wolumin systemowy nie zawiera wymagającej ilości wolnego miejsca" 250gb za mało? To zależy: robisz aktualizację? Wtedy liczy się ilość wolnego miejsca a nie rozmiar partycji. Np. 2 gierki po 100 GB i partycja może być za mała. Jeśli instalujesz system na nowo to wymaż wszystko a instalator sam utworzy co trzeba. Quote
Syriusz76 Posted October 24 Report Posted October 24 8 minut temu, srom-otnik napisał(a): Tuning=>Skrypty=>pamięć wirualna, wybierz domyślny rozmiar Mam 1 - Rozmiar automatyczny + restart 2. - Rozmiar zmienny od 16MB do 10GB + restart Wybrać 1? Quote
norbe Posted October 24 Report Posted October 24 15 minutes ago, zen888 said: To zależy: robisz aktualizację? Wtedy liczy się ilość wolnego miejsca a nie rozmiar partycji. Np. 2 gierki po 100 GB i partycja może być za mała. Jeśli instalujesz system na nowo to wymaż wszystko a instalator sam utworzy co trzeba. Żadnych aktualizacji nie robię, instaluje tak jak zawsze się instaluje windowsa. Nowa partycja 250gb i mu za mało. Co tu jest skopane? Quote
zen888 Posted October 24 Report Posted October 24 8 minut temu, norbe napisał(a): Nowa partycja 250gb i mu za mało. Co tu jest skopane? Wyczyść dysk do czysta (dysk ma być pusty bez partycji) ale nie programem "Zarządzanie dyskami" wbudowanym w Windowsa bo on nie widzi partycji ukrytych. Quote
srom-otnik Posted October 24 Author Report Posted October 24 24 minuty temu, Syriusz76 napisał(a): Mam 1 - Rozmiar automatyczny + restart 2. - Rozmiar zmienny od 16MB do 10GB + restart Wybrać 1? 1 Syriusz76 and swiniarobert69 like this Quote
Mr.T Posted October 25 Report Posted October 25 Usunąłem wasze wypociny, bo nic tam ciekawego ani mądrego nie było nawet nie chciało mi się tego dokładnie czytać taki syf. albo będzie normalna rozmowa albo poleca bany tyle z mojej strony !!! srom-otnik, swiniarobert69, starcraft2fan and 6 others like this Quote
Widzior Posted October 25 Report Posted October 25 2 godziny temu, Mr.T napisał(a): Usunąłem wasze wypociny, bo nic tam ciekawego ani mądrego nie było Przepraszam bardzo, ale jednak trochę było technicznych konkretów, szczególnie w moich i TheStraight'a postach (ja od razu trafiłem z diagnozą, a on to realnie udowodnił, o co chodziło z tym errorem), no ale rozumiem, kto by to chciał przefiltrowywać swiniarobert69 and FILAGOL like this Quote
Mr.T Posted October 25 Report Posted October 25 Uwierz mi lepiej jest jak jest teraz 200 postow poszło swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted October 25 Author Report Posted October 25 5 minut temu, Mr.T napisał(a): Uwierz mi lepiej jest jak jest teraz 200 postow poszło Dzięki za posprzątanie marcinwally, keri38 and swiniarobert69 like this Quote
FILAGOL Posted October 25 Report Posted October 25 Bana powinien otrzymać @norbe Dobrze, że w ogóle administracja się pokwapila zareagować, dziękuje @Mr.T Pozdrawiam swiniarobert69 likes this Quote
Letho Posted October 25 Report Posted October 25 Witam Postanowiłem że wersji Pro nie będę zbytnio komentował, bo była jednym słowem tragedia. Jeśli chodzi o ten system, ja sobie instaluje do grania i do rzeczy biurowych używam sporą część programów. Zainstalowałem co potrzebne, pobrałem aktualizacje z Windows Update. Wszystko działa perfekcyjnie, nie dodałem defendera wolę inne programy. Jedną bardzo fajną zmianą jest to , że działa udostępnianie przez kabel usb internetu. Nie muszę wtedy do laptopa lanu podłączać. W Wersji Pro nic nie działało i musiałem kombinować. Tutaj znalazło od razu mi telefon, więc mogłem przeglądać. Do tej pory myślałem że nic nie będzie płynniejsze od mojego ukochanego Windowsa 10, fajnie jest po jakimś czasie się pomylić. Ten system działa wyśmienicie, mam trochę ponad 100 procesów jestem ździwiony jak szybko okienka przeskakują. Nic nie zamula , wszystkie gry na full detalach działają płynnie. Jedną rzeczą jaką zauważyłem że przy wersji PRO, słabo działał cs go, i łącze internetowe nie wiem z czym było to spowodowane. Na pewno odradzam z folderu Tunning instalować zmiany ikon, niekiedy potrafi namieszać i potem jest problem. Najlepiej korzystać z tego co jest. Róbcie też tak jak Mistrz opisał to w instrukcji. W optymalizatorze Usług ustawcie Fabryczne Microsoft inaczej nie będzie wam działać WU. System działa wyśmienicie, przy odpalonej grze mogę sobie dziobać coś w programach typu office. Rewelacja, 10/10 Jedyne co bym zmienił i o co prosiłem, to dodałbym instalatora Przeglądarki OPERY GX.. Nie wiem dlaczego nie dodajesz jej, jest lepsza niż ten Shit tam rzucony. Idę dalej testować Fajnie też bez przymulenia odtwarzają się filmy wysokiej rozdzielczości na Lapku. Swoją drogą zachodzę w głowę Dałoby się stworzyć skrypt w którym byłoby wszystko co opisałeś w instrukcji dla chętnych? klika się i wsio zrobione P.S Jak tam podbijanie zagranicznego rynku ? Polecam Letho srom-otnik, Kocurek and starcraft2fan like this Quote
Calvex Posted October 25 Report Posted October 25 Po 2 latach na czystym w11, postanowiłem zainstalować te modyfikacje i polecam. 7800x3d + 4080 i póki co żadnych problemów. Testowałem BF6 i śmiga, aż miło. Siedze na wersji Lite, ale i tak czuć, że system jest bardziej responsywny niż kombajn od microsfotu. swiniarobert69, srom-otnik and FILAGOL like this Quote
juh Posted October 25 Report Posted October 25 A ja mam takie nietypowe pytanie. Czy jest możliwość odcięcia systemu całkowicie z dostępu do internetu ale żeby tylko i wyłącznie przeglądarka internetowa go miała a mianowicie FireFox? Może za dużo wymagam i nie związane z tematem modyfikacji ale cóż szkodzi zapytać? Quote
Recommended Posts