szymibtw Posted October 20 Report Posted October 20 Po instalacji mam że niby wersja 24h2 a nie powinno być 25h2? Bo właśnie się zabieram za testy Quote
88jankowalski88 Posted October 20 Report Posted October 20 Godzinę temu, xbmc napisał(a): Ja potrzebuję utworzyć płytę, bo z usb laptop nie startuje Czekaj, jeśli laptop nie stratuje z usb (nie ma takiej opcji do ustawienia), to chyba jest to starszy sprzęt? Quote
stens Posted October 20 Report Posted October 20 Godzinę temu, xbmc napisał(a): Ja potrzebuję utworzyć płytę, bo z usb laptop nie startuje Tworzysz pendrive w Rufusie. Otwierasz ISO w Programie np. PowerIso i zamieniasz pliki na te z pendrajwa i zapisujesz Nowe Iso ale już z plikami z pendrajwa. No i nagrywasz DVD. Quote
Syriusz76 Posted October 20 Report Posted October 20 Ok ale teraz - czy moge ten system zainstalowac na 22h2 Pro? I go jakoś aktywować? Quote
stens Posted October 20 Report Posted October 20 7 minut temu, Syriusz76 napisał(a): Ok ale teraz - czy moge ten system zainstalowac na 22h2 Pro? I go jakoś aktywować? Musisz na "czysto" zainstalować, a jak aktywować to już Tobie odpowiedziałem. XIII, FILAGOL and Syriusz76 like this Quote
darek.grzenda Posted October 20 Report Posted October 20 Na tym systemie nie działa aplikacja Epic games. Próbowałem na różne sposoby wyskakuje tylko weryfikacja aktualizacji i jak sie zapełni pasek to aplikacja się zamyka. srom-otnik and FILAGOL like this Quote
Achon Posted October 20 Report Posted October 20 5 godzin temu, xbmc napisał(a): Czy można jakoś zrobić płytę bootowalną z tym systemem bez weryfikacji TPM? System "Windows 11 IoT Enterprise LTSC" w odróżnieniu od innych wersji (Home, Pro, Enterprise itd.) nie wymaga TPM ani Secure Boot. Instalujesz go bez problemu na komputerze bez TPM 2.0. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted October 20 Author Report Posted October 20 5 godzin temu, szymibtw napisał(a): Po instalacji mam że niby wersja 24h2 a nie powinno być 25h2? Bo właśnie się zabieram za testy Faktycznie, coś się skiepściło przy składaniu iso, przed łączeniem obrazów Lite i Extreme w jeden - oba bazowe były 25H2, teraz sprawdziłem i tylko Extreme jest 25H2, a Lite cofnął się ewolucyjnie do 24H2, choć ma zintegrowaną poprawkę upgradującą. Magia... Otwarłem iso, ponownie zintegrowałem łatę upgradującą, teraz jest ok. Zgłaszaliście jakieś problemy z Epic Games - testowałem na VBoxie, wszystko działa, po pobraniu i aktualizacji, odpala się. Wcześnie musiałem wybrać ustawienia fabryczne w optymalizatorze na czas instalacji i aktualizacji tej platformy. Po zainstalowaniu i pierwszym uruchomieniu softu - można w Optymalizatorze wyłączyć każdy blok usługowy (wszystko na NIE) i nadal można korzystać z launchera EG. Poprawiłem też działanie skórki AERO 7-11. Teraz jedna jest w wersji jasnej a druga z ciemnym motywem. Na razie krótka przerwa przy pracach z W11, teraz wrzucę do LGBT () oraz LTSC 21H2 i 22H2 wzmocnione skrypty czyszczące. Potem 25H2 Pro. XIII, JanKo66 and wislak00 like this Quote
PrintScreen Posted October 21 Report Posted October 21 W dniu 19.10.2025 o 20:45, Achon napisał(a): No panowie jest moc. Na początek lecą bluzgi, a potem pochwały. - System nie ma najnowszej aktualizacji z 14.10.2025, ściąganie 3933,9 MB trochę trwa no i tyleż samo instalacja....brrr [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - w harmonogramie zadań przydałoby się usunąć pozycje widma - file not found [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - w aplikacji Dism++ jest domyślnie załączona opcja CompactOS - nie każdy jej potrzebuje, a nowicjusz sobie to włączy przypadkowo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Domyślnie włączona hibernacja spowalnia zamykanie systemu, ale OK niektórzy to używają - Załączona usługa Sysmain, OK może ktoś korzystać- ja wyłączam ze względu na dyski SSD ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Teraz pochwały: Aktualizacja wlazła 100% i to ta, o której opisano że robi hocki-klocki (KB5066835) (26200.6899) Liczba procesów po optymalizacji to kosmos (w moim modach nigdy nie zszedłem poniżej 50 procesów, no brawa mistrzu (Jedynie wyłączyłem jeszcze usługę Sysmain i bufor drukowania,) Oczywiście ten wynik, bez Microsoft Store, i z wyłączonymi usługami sieciowymi, ale zainstalowane wszystkie podstawowe sterowniki urządzenia. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dobra robota. Jak wyłączyć hibernację i ta usługę Sysmain? Quote
srom-otnik Posted October 21 Author Report Posted October 21 14 minut temu, PrintScreen napisał(a): Jak wyłączyć hibernację i ta usługę Sysmain? W TUNING patrzyłeś? Folder SKRYPTY. A Sysmain => skrót klawiaturowy Win+R, wpisujesz services.msc znajdujesz Sysmain i prawym przyciskiem myszy na nią => Właściwości i centralnie w rozwijanej belce wybierasz Wyłączony, OK, restart i gra muzyka. Quote
marcinwally Posted October 21 Report Posted October 21 17 godzin temu, an95dy napisał(a): Sam system śmiga aż miło, dużo sprawniej niż 24H2, który instalowałem w zeszłym miesiącu i który od razu na wejściu już po krótkim czasie generował mi dziwne artefakty graficzne (fragmenty aplikacji freezowały się na pulpicie przy przesunięciu okna), czy czasem bez powodu wlatywały BSODy Mam jedno małe pytanie, dotyczące panelu Gracza, a właściwie jego braku. Przy odpaleniu jakiegokolwiek tytułu, wyskakuje Windowsowe okienko "Otwórz za pomocą", gdzie Windows szuka "msgamingoverlay" - obstawiam Xboxowy panel gracza czy jak to się tam nazywa. Pomimo wyłączenia w ustawieniach "Trybu Gry", monit wyskakuje przy każdym uruchomieniu gry. Da się to może jakoś całkowicie wyłączyć? Nie przeszkadza to w używaniu, ale jest odrobinę frustrujące To bardzo łatwo usunąć, Wejdź w regedit i znajdź ścieżkę: Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\GameDVR i zmień w AppCaptureEnabled wartość na 0 an95dy likes this Quote
stens Posted October 21 Report Posted October 21 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zainstalowałem extreme i mi brakuje Zarządzaniem dyskami, zarządzaniem komputerem, "uruchom" pod ppm no i PowerShell zakopane w Panelu sterowania, czy to tak miało być bo to są lekkie trudności. No i ikony na pasku tak wyglądają. PS. Powtórna instalacja rozwiązała problemy. srom-otnik likes this Quote
wislak00 Posted October 21 Report Posted October 21 14 godzin temu, WiesioKa napisał(a): w rufusie masz bodajże pierwsza pierwsza opcja zaznacz i po kłopocie . Po co, przecież LTSC nie wymaga TMP. 2 godziny temu, PrintScreen napisał(a): Jak wyłączyć hibernację i ta usługę Sysmain? Jakby ktoś potrzebował: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] XIII likes this Quote
Syriusz76 Posted October 21 Report Posted October 21 Windows Update dalej nie działa w obu wersjach. Quote
janek917 Posted October 21 Report Posted October 21 W wersji Extreme wrócił windosowski Notatnik a ten który ty dodawałeś pasuje lepiej .Czy da się z tym coś zrobić ? Quote
tadam Posted October 21 Report Posted October 21 Nie mam siły na Mega.nz czy jest dostępny z innego serwera? Quote
plusik Posted October 21 Report Posted October 21 38 minut temu, Syriusz76 napisał(a): Windows Update dalej nie działa w obu wersjach. To trochę dziwne mi Windows update działa wszystkie aktualizacje zainstalowane srom-otnik likes this Quote
PrintScreen Posted October 21 Report Posted October 21 2 godziny temu, srom-otnik napisał(a): W TUNING patrzyłeś? Folder SKRYPTY. A Sysmain => skrót klawiaturowy Win+R, wpisujesz services.msc znajdujesz Sysmain i prawym przyciskiem myszy na nią => Właściwości i centralnie w rozwijanej belce wybierasz Wyłączony, OK, restart i gra muzyka. dziękuję Quote
srom-otnik Posted October 21 Author Report Posted October 21 47 minut temu, Syriusz76 napisał(a): Windows Update dalej nie działa w obu wersjach. W Extreme Windows Update? Czy może źle zrozumiałem? WU D Z I A Ł A Allahu, widzisz i nie grzmisz ... boniek likes this Quote
Syriusz76 Posted October 21 Report Posted October 21 7 minut temu, srom-otnik napisał(a): W Extreme Windows Update? Czy może źle zrozumiałem? WU D Z I A Ł A Allahu, widzisz i nie grzmisz ... Dlatego napisałem, że w lite też nie działa Jeśli mi podpowiecie jak mam to udowodnić to będę wdzięczny. Quote
srom-otnik Posted October 21 Author Report Posted October 21 2 minuty temu, Syriusz76 napisał(a): Dlatego napisałem, że w lite też nie działa Jeśli mi podpowiecie jak mam to udowodnić to będę wdzięczny. Instalujesz system, w Optymalizatorze wybierasz usługi fabryczne, po restarcie pobierasz łatki z WU. To wszystko starcraft2fan likes this Quote
zdzisiek24 Posted October 21 Report Posted October 21 @tadam - trzymaj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Franc, LaptopIpc, bancyf and 2 others like this Quote
Syriusz76 Posted October 21 Report Posted October 21 44 minuty temu, srom-otnik napisał(a): Instalujesz system, w Optymalizatorze wybierasz usługi fabryczne, po restarcie pobierasz łatki z WU. To wszystko Dziękuję! Dawałem zoptymalizowane. Quote
FILAGOL Posted October 21 Report Posted October 21 Ciekawe u mnie po zainstalowaniu powyższego wydania pokazuje: Wersja Windows 11 IoT Enterprise LTSC Wersja 24H2 Zainstalowano dnia 20.10.2025 Kompilacja systemu operacyjnego 26100.6899 Możliwości Pakiet Windows Feature Experience 1000.26100.253.0 Instalacja na czysto i zamiast 25H2 mam 24H2 mnie to nie przeszkadza system działa szybko i stabilnie po usunięciu pliku hibernacji w cmd system zajmuje 9GB z haczykiem (Wersja Lite) Quote
WiesioKa Posted October 21 Report Posted October 21 7 minut temu, FILAGOL napisał(a): Ciekawe u mnie po zainstalowaniu powyższego wydania pokazuje: Wersja Windows 11 IoT Enterprise LTSC Wersja 24H2 Zainstalowano dnia 20.10.2025 Kompilacja systemu operacyjnego 26100.6899 Możliwości Pakiet Windows Feature Experience 1000.26100.253.0 Przeczytaj post Sromotnika wyżej to się dowiesz . srom-otnik likes this Quote
FILAGOL Posted October 21 Report Posted October 21 pobrałem wydanie 19.10.2025, a widzę już wydanie 20.10.2025 Hej @WiesioKa dziękuję za podpowiedź mnie to nie przeszkadza system działa bardzo dobrze, nie liczy się liczba kompilacji, a stabilność. a System jest stabilny do tego dwie sprawy: 1. nie działają zrzuty ekranu 2. StartAllBack bez niego system działa responsywniej (powinna być w czasie instalacji opcja wyboru jakie składniki chce się doinstalować do systemu XIII likes this Quote
xbmc Posted October 21 Report Posted October 21 Po instalacji system pyta czy usunąć defender. Jeśli zrobię NIE to coś sie stanie? Chciałabym aby jednak defender był wlaczony XIII likes this Quote
an95dy Posted October 21 Report Posted October 21 2 godziny temu, FILAGOL napisał(a): pobrałem wydanie 19.10.2025, a widzę już wydanie 20.10.2025 Hej @WiesioKa dziękuję za podpowiedź mnie to nie przeszkadza system działa bardzo dobrze, nie liczy się liczba kompilacji, a stabilność. a System jest stabilny do tego dwie sprawy: 1. nie działają zrzuty ekranu 2. StartAllBack bez niego system działa responsywniej (powinna być w czasie instalacji opcja wyboru jakie składniki chce się doinstalować do systemu Podpisuję się pod powyższym, ale żeby doprecyzować, w moim przypadku chodzi o skrót Win+Shift+S, w poprzedniej wersji (24H2) narzędzie wycinania po zrobieniu screena od razu wklejało go do schowka, teraz zaznaczenie fragmentu nie robi nic, tj. wyciemnienie i ramka znika, a w schowku nie ma nic. Pomaga manualne uruchomienie Narzędzia Wycinania z Menu Start, ale to nie to samo FILAGOL likes this Quote
xbmc Posted October 21 Report Posted October 21 A czy można coś zrobić ze startem Windows? Po pobraniu aktualizacji, gdy uruchomię laptopa pojawia się logo windows po czym jest czarny ekran kilkanaście sekund i dopiero później pojawia się pulpit. Tak jakby stanął i dopiero po kilkunastu sekundach sie odblokował Quote
Recommended Posts