srom-otnik Posted December 13, 2025 Author Report Posted December 13, 2025 1 godzinę temu, PlaPol napisał(a): @srom-otnik c Czyli żaden custom tylko oryginalny lsse tak Windows 10 21H2 LTSC ? Polecam moj w10 jg ltsc swiniarobert69 likes this Quote
Spinka Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 Dlaczego akurat tą dziesiątkę? Czy ona jest najlepsza a nawet przebija Win11? Quote
juh Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 Sam się zastanawiam na przejście spowrotem na W10. Mój laptop jednak oficjalnie ma tylko sterowniki pod W11. Pytanie czy ktoś przerabiał taki przypadek że instalował sterowniki z W11 na W10 i nie miał problemów? swiniarobert69 likes this Quote
ruszko1 Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 U mnie wykyrwa ze Rufus wykryl niewazna licencje UEFI i zainstalowanie go w takiej formie bedzie inicjowac blad [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
paulo007 Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 52 minuty temu, ruszko1 napisał(a): U mnie wykyrwa ze Rufus wykryl niewazna licencje UEFI i zainstalowanie go w takiej formie bedzie inicjowac blad Tyle razy to było wałkowane, ale niech będzie. Do modów tylko ventoy. Robisz pendrive raz, a później tylko kopiujesz dowolne bootowalne iso [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Groszek1962 and swiniarobert69 like this Quote
ruszko1 Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 1 minutę temu, paulo007 napisał(a): Tyle razy to było wałkowane, ale niech będzie. Do modów tylko ventoy. Robisz pendrive raz, a później tylko kopiujesz dowolne bootowalne iso [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] OK sorry mistrzu, dawno mnie tu nie bylo i sugerowalem sie opisem moda przez SromoTnika z pierwszej strony. swiniarobert69 likes this Quote
LAGUNA Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 tylko że to nie jest wina Rufusa a Microsoftu To jest wina Microsoftu, wszystkie bootloadery sprzed połowy 2023 roku mają lukę w zabezpieczeniach, wygląda na to, że MS tego nie naprawiło Daj ventoya lub starszą wersję Rufika 4.7 robi swiniarobert69 and Groszek1962 like this Quote
ruszko1 Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 Ok juz zrobione Ventoyem ale pytanko ile razy system sie restartuje ponownie i czy w ogole po pojawieniu sie logo windowsa bo u mnie na testowej Toshibie wpadl wlasnie w takiego bootlopa swiniarobert69 likes this Quote
LAGUNA Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 a pierwsza strona mówi. Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj na okno z pytaniem: swiniarobert69 likes this Quote
ruszko1 Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 2 minuty temu, LAGUNA napisał(a): a pierwsza strona mówi. Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj na okno z pytaniem: Moze zle napisalem, ale nie widzialem jeszcze pulpitu a tylko logo systemu i restart i tak w kolko, myslalem ze to kilka razy w normie ale po 100x dalem spokoj swiniarobert69 likes this Quote
LAGUNA Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 7 minut temu, ruszko1 napisał(a): Moze zle napisalem, e tam źle nic się nie martw po prostu pytasz. 8 minut temu, ruszko1 napisał(a): restart i tak w kolko, myslalem ze to kilka razy w normie ale po 100x dalem spokoj o to 98 razy za dużo ponowna instalacja może mu pomoże. Wszystkiego Dobrego i Wesołych Świąt. Quote
ruszko1 Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 1 minutę temu, LAGUNA napisał(a): e tam źle nic się nie martw po prostu pytasz. o to 98 razy za dużo ponowna instalacja może mu pomoże. Wszystkiego Dobrego i Wesołych Świąt. No juz 3x raz robie od nowa instalke Ventoyem nawet i na lapku i nie moge tego przeskoczyc. Widocznie stara Toshiba cos nie lezy tej modyfikacji. Pozdro i wzajemnie wesolych swiniarobert69 likes this Quote
telemach Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 świeżo zainstalowane na HP Pavilion 14 Plus i ekran z kodem PIN jest biały i pusty, nie da się przejść dalej; kombinacją alt+tab zobaczyłem że są dwa okienka jedno czarne z kontem Microsoft a drugie z wprowadzeniem pinu więc się przełączyłem na to z PINem i na ślepo wpisałem pin, potem tab, powtórzenie pinu a potem dwa taby i enter żeby zatwierdzić ja się domyśliłem jak to przejść ale ktoś inny może utknąć, tak czy siak po starcie windy wypluł się że jest problem z pinem i musiałem zalogować się hasłem czy to może być coś związane z faktem że nie prosił mnie o hasło do wifi ? a nie prosił bo klasycznej karty Intela nie wykrył i musiałem ręcznie doinstalować szkoda też że w nowszych lapkach touchpad nie działa tzn. trzeba się posiłkować myszą Quote
zajebut2333 Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 W dniu 13.12.2025 o 05:49, srom-otnik napisał(a): uciągnąć - uciągnie, ale po co takie sztuki? Ja kupiłem dwa dni temu HP EliteBooka 660 G11 z 32GB ramu i co, wczoraj był W11 JG 25H2 Pro, a dziś już W10 21H2 LTSC - i tak zostaje. Wk...ia mnie ta cała 11stka, mam 3 kompy w domu i z rozsądku nie zainstalowałem na nich swoich w11stek. Zupełnie inna kultura/komfort pracy na w10 LTSC, mniejszy, szybszy i ładniejszy - chyba w końcu o to chodzi... W11 nie ma startu do niego. Przetestuję jeszcze 24H2 IoT LTSC, a później czysto badawczo LTSB Mozna linka do niego ? Bo to jest chyba wersja w wątku archiwalnym, czy to ta 21/22 LTSC ? Quote
dgumola Posted December 16, 2025 Report Posted December 16, 2025 ja ostatnio testowałem na drugim dysku i śmigało pięknie- poza problemem ze wstanięciem po hibernacji. Praktycznie pc się wybudza- ale nie pojawia się obraz. Jak nacisnę guzik na obudowie to gaśnie od razu. Sformatowałem całego pcta- zainstalowałem jak pan autor kazał na C:. I niestety ale powtórka z rozrywki- po określonym czasie przechodzi w stan uśpienia a później nie może odpalić obrazu. Obawiam się że kilka takich akcji i system trzeba będzie stawiać od zera... ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? Quote
stens Posted December 16, 2025 Report Posted December 16, 2025 Godzinę temu, dgumola napisał(a): ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? A masz zainstalowane stery od grafy? Nie te systemowe. Quote
FILAGOL Posted December 16, 2025 Report Posted December 16, 2025 Na to wygląda, że nie, stąd jego pytanie Quote
dgumola Posted December 16, 2025 Report Posted December 16, 2025 dobre pytanie nie mam, ale wczesniej na drugiej partycji mialem zainstalowane i robilo tak samo. zaraz zainstaluje FILAGOL likes this Quote
dgumola Posted December 16, 2025 Report Posted December 16, 2025 dobre pytanie nie mam, ale wczesniej na drugiej partycji mialem zainstalowane i robilo tak samo. zaraz zainstaluje @@@@ zainstalowalem najnowsze sterowniki z aplikacją amd ale niestety nie pomoglo. Quote
FILAGOL Posted December 16, 2025 Report Posted December 16, 2025 Dobry wieczór @dgumola A, czy Restartowałeś komputer po zainstalowaniu sterowników? Pozdrawiam Quote
dgumola Posted December 16, 2025 Report Posted December 16, 2025 yesss- nawet przelaczylem w narzedziach na zoptymalizowane- co rowna się restart Quote
basheypl Posted December 17, 2025 Report Posted December 17, 2025 Cześć, Jest możliwość włączenia Defendera z powrotem? Potrzebuję do sprawdzenia integralności pamięci i izolacji rdzenia. Gra mi ciągle jedna zawiesza kompa i jednym z fixów jest włączyć te opcje. Jako, że podczas monitu wywaliłem to ustrojstwo i nie wiem jak uruchomić z powrotem. Quote
Killer85 Posted December 17, 2025 Report Posted December 17, 2025 W dniu 14.12.2025 o 17:23, juh napisał(a): Sam się zastanawiam na przejście spowrotem na W10. Mój laptop jednak oficjalnie ma tylko sterowniki pod W11. Pytanie czy ktoś przerabiał taki przypadek że instalował sterowniki z W11 na W10 i nie miał problemów? To modyfikowana 11 jest bee ? Są jakieś problemy? Quote
mateuszk_2006 Posted December 18, 2025 Report Posted December 18, 2025 13 godzin temu, basheypl napisał(a): Cześć, Jest możliwość włączenia Defendera z powrotem? Potrzebuję do sprawdzenia integralności pamięci i izolacji rdzenia. Gra mi ciągle jedna zawiesza kompa i jednym z fixów jest włączyć te opcje. Jako, że podczas monitu wywaliłem to ustrojstwo i nie wiem jak uruchomić z powrotem. Patrzyles na ustawieniach fabrycznych? To włącza Izolację rdzenia W notatniku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zapisz jako .reg. > URUCHOM Albo uruchom >CMD i wklej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ------------------------------------------- Integralność pamięci Notatnik - zapisz jako .reg > URUCHOM [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i CMD > bcdedit /set hypervisorlaunchtype auto Albo uruchom >CMD i wklej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pamietaj aby po wszystkim zrestartowac system basheypl likes this Quote
kamilpl Posted December 18, 2025 Report Posted December 18, 2025 Czy po włączeniu na początku defendera jest możliwość potem jego usunięcia? Quote
wypcio2013 Posted December 18, 2025 Report Posted December 18, 2025 Możesz wyłączyć defendera Czy na tym os niema problemów z drukarka blutuch?? zastanawiam sie nad instalacja tego moda na dell g 15 5530 Quote
kamilpl Posted December 18, 2025 Report Posted December 18, 2025 U mnie na epsonie niema. Ale musi być włączony tryb Microsoft. Quote
SagatPL Posted December 18, 2025 Report Posted December 18, 2025 Zainstalowałem wszystko według wydrukowanej na papier wcześniej instrukcji i wszystko śmiga ładnie - aż się zdziwiłem że teraz jest sporo mniej tych procesów odpalonych w tle - bo w W10 mam ich dużo więcej i nie mam siły z tym walczyć co można wyłączyć a czego nie bo to trwa całymi godzinami całe testowanie co można wyłączyć z procesów a czego nie można. System aktywowałem sobie sposobem w power shellu bez klucza i bez żadnych aktywatorów zewnętrznych - aż dziwne że tak można zrobić i że to działa też na W11 hahaha Uruchom PowerShell jako admin i tam wklej: irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex następnie wciśnij 1 Ja tak lubię bila gatesa i microsoft że w życiu miałem oryginalny windows xp który zakosiłem ze szkoły bo ktoś zostawił płytkę w CDRomie a później dostałem za darmo Windows 8 Czesko-Polską wersję x64 z kluczem naklejką za darmo jako gratis w sklepie jak kupowałem kompa, i ta wersja Win8 x64 tak naprawdę umożliwia mi od tamtej pory przechodzenie na w10 i 11 za free ale i tak tego nie robię, bo za dużo z tym zabawy i instalacji - zresztą kto dziś używa płyt cd dvd? A tak w ogóle to oni wszyscy tam tak dla nas dobrze robią że ode mnie dla microsoftu jest całe zero zł... Słucham sobie tego pana czasami i on mówi bardzo dużo ważnych rzeczy o W11 (w tym filmie wskazówki warte uwagi - włącz sobie tłumaczenie z Polskim lektorem). The Only Safe Way to Use Windows 11 – Eliminate the Microsoft Account (MSA) Permanently. h.....ttps://www.youtube.com/watch?v=5Kzai1QVXQc (wywal kropki na początku linka bo nie chce żeby się osadziło w oknie. swiniarobert69 likes this Quote
wislak00 Posted December 19, 2025 Report Posted December 19, 2025 11 godzin temu, SagatPL napisał(a): System aktywowałem sobie sposobem w power shellu bez klucza i bez żadnych aktywatorów zewnętrznych - aż dziwne że tak można zrobić i że to działa też na W11 hahaha Uruchom PowerShell jako admin i tam wklej: irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex następnie wciśnij 1 Ale to jest "aktywator zewnętrzny" - te polecenie pobiera ci skrypt z internetu i go wykonuje. Niewiele się to różni od pobrania zwykłego programu, sposób nielegalny jak każdy inny crack. swiniarobert69 likes this Quote
Recommended Posts