Jump to content

Recommended Posts

Posted

Uszanowanie.
Dzięki za moda jak za inne Twoje, robisz świetną robotę, trochę go potestowałem i błędy jakie miałem do tej pory były/są następujące.

1.Podczas uruchamiania aplikacji pojawiało się okno z błędem MS Overlay, ale udało się to naprawić zmianą w rejestrze.

2. Błąd nietypowy, w poprzednich modach on nie występował... posiadam słuchawki z światłami i w momencie ukazania pulpitu równorzędnie na lewej słuchawce zaczyna się ona świecić, nieważne czy posiadam aplikację do sterowania światłem w nich czy nie, zawsze każdorazowo muszę włączyć aplikację steelseries i włączyć w niej światła a dopiero potem je wyłączyć. Nie wiem czym jest to spowodowane gdyż jak pisałem, na wcześniejszych modach tego nie uświadczyłem.

Reszta działa wyśmienicie. w moim odczuciu nawet lepiej niż 10.

(Mój sprzęt to laptop)

Pozdrawiam Cieplutko.

Posted

Cześć wszystkim, próbowałem zainstalować system obok istniejącego systemu tylko na innym dysku. Po formatowaniu dysku, utworzeniu partycji i próbie przejścia dalej otrzymuje

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tak to wygląda, dysk 3 to na którym próbowałem zainstalować system. Próbowałem również na dysku 2 na 500GB, ten sam komunikat

image.thumb.png.eb04d848cde5b24784a9c200e65a07f6.png

Posted
7 minut temu, damian5602 napisał(a):

Tak to wygląda, dysk 3 to na którym próbowałem zainstalować system. Próbowałem również na dysku 2 na 500GB, ten sam komunikat

Sprawdź za pomocą narzędzia diskpart i polecenia list disk (z konsoli administratora) czy wszystkie dyski mają schemat partycjonowania GPT.

Posted
8 minut temu, zen888 napisał(a):

Sprawdź za pomocą narzędzia diskpart i polecenia list disk (z konsoli administratora) czy wszystkie dyski mają schemat partycjonowania GPT.

Dysk 0 aby nie jest GPT

Posted
4 minuty temu, damian5602 napisał(a):

Jest dyskiem USB ale nie z obrazem. Dysk USB z obrazem również jest GPT

No to nie zainstalujesz na nim normalnego Windowsa ale tylko wersję To Go (przenośną).

Posted
12 godzin temu, zen888 napisał(a):

No to nie zainstalujesz na nim normalnego Windowsa ale tylko wersję To Go.

Mój błąd, w diskpart dysk 4 to pendrive. 
Ten z menadżera dysków dysk 3 ma GPT jak każdy inny oprócz 0 (nie jest to dysk na którym jest system aktualnie używany) 
image.png.fc5cbb91b35aec7a62fd670318c10b3b.png

EDIT

Zrobiłem jeszcze raz pendrive i poszło 

swiniarobert69 likes this
Posted

Czy można pogrubić pasek przewijania boczny? Mimo ustawienia w personalizacja - ZAWSZE POKAZUJ PASKI PRZEWIJANIA są cienkie i trudniej w nie trafić. System działa super na dell7270 tylko szkoda, że dyski nvme zamiast mieć 3GB/s mają max 1,7GB/s ponoć kastrowanie wydajności jest celowe bo chodzi o grzanie się dysków PCIe.

Posted
6 godzin temu, abatinxs napisał(a):

Czy można pogrubić pasek przewijania boczny? 

Paski przewijania Windows

Otwórz Edytor rejestru (regedit)
Przejdź do klucza:

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics

Znajdź wartość ScrollWidth i ScrollHeight

Domyślnie to -255 
Im mniejsza liczba (bardziej ujemna), tym grubszy pasek.

ustaw -300 lub -400 → pasek będzie wyraźnie szerszy.

Zrestartuj komputer lub wyloguj się i zaloguj ponownie.

Większy pasek przewijania w Firefox
otwórz nową kartę i wpisz
about:config

Wyłączanie domyślnych pasków przewijania
widget.gtk.overlay-scrollbars.enabled
ustaw na false

Zmień styl paska przewijania
widget.non-native-theme.scrollbar.style
ustaw 4

Zmiana rozmiaru paska przewijania
widget.non-native-theme.scrollbar.size.override
ustaw między 10 a 30

Domyślnie Firefox używa ustawienia rozmiaru dostępnego w systemie operacyjnym Windows. Jak nie widać zmian to funkcję tę można łatwo wyłączyć.

widget.non-native-theme.win.scrollbar.use-system-size
ustaw na false

Posted

3k12 bardzo dziękuję za pomoc w systemie są tak grube jak w miałem w win10 (wartość -400) jednak w chrome nadal są cienkie. Firefoxa już z 10 lat nie używam. Czy w rejestrze można też poprawić chrome? Szkoda, że trzeba grzebać w rejestrze a nie ma tego w startallback albo w ustawieniach windowsa.

Posted

@abatinxs

Chrome i Opera
Rozszerzenie Stylus

i w Stylus Zarządzaj → Nowy styl
wpisz nazwę stylu i wklej to

Możesz zmienić width i height oraz kolory background

Zobacz

Posted
W dniu 4.11.2025 o 19:37, Chris58 napisał(a):

Drogi Sromotniku, mam do Ciebie takie pytanie. Czy można zmienić czcionkę systemową w pliku iso przed instalacją systemu? 

W wbudowanym w mod WinaeroTweaker też możesz zmienić czcionkę w systemie

Posted

moze zainteresuje szefa mam ten mod na lapku asus i problem ze sklepem zainstalowany zgodnie z poradnikem  i właczm pokazuje sie na chile i zaczyna krecic kołko i sklep znika  jakas podpowiedz

srom-otnik likes this
Posted

Ogólnie to tak, miałem ta extreme wersje i ok były problemy ale włączało się expresowo. Zrobiłem teraz ten system w wersji lite , z tym nowym panelem, mam to włączone i jakby to nie działało. Zrobiłem wszystko według instrukcji. Włącza się jak normalny system, nie pomija mi ekranu logowania. Nie wiem co mam zrobić, skoro mam to włączone.

Wyskakiwało mi też cos o błędzie ms gamingoverlade czy coś takiego, ale akurat z tym sobie poradzilem

Posted
8 godzin temu, za**but2333 napisał(a):

Ogólnie to tak, miałem ta extreme wersje i ok były problemy ale włączało się expresowo. Zrobiłem teraz ten system w wersji lite , z tym nowym panelem, mam to włączone i jakby to nie działało. Zrobiłem wszystko według instrukcji. Włącza się jak normalny system, nie pomija mi ekranu logowania. Nie wiem co mam zrobić, skoro mam to włączone.

Wyskakiwało mi też cos o błędzie ms gamingoverlade czy coś takiego, ale akurat z tym sobie poradzilem

sprawdzę pomijanie ekranu logowania.

Posted
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

sprawdzę pomijanie ekranu logowania.

Dobrze. Wydaje mi się że nie działa, bo właśnie wcześniej pomijalo przy wersji extreme, a przy tej właśnie loguje normlanie, mimo że to mam włączone.  Ale to poczekam na odpowiedź. Nie chciałbym formata robić. Może da się to zrobić jakimś dodatkowym poleceniem

Posted

Witam 

zainstalowałem na lapku Win JG11 25H2 Iot LTSC z 02.11.25 jest spoko działa szybko lecz folder "Narzędzia" z wyglądem poprzednim bardziej mi sie podoba ale to moje przemyślenie

pozdrowienia dla Srom-otnika dobra robota tak powinien wyglądać system

Posted
39 minut temu, Broda napisał(a):

w afroamerykanskim motywie jest to slabo widoczne

i co w zwiazku z tym?

Posted
2 minuty temu, sebio napisał(a):

i co w zwiazku z tym?

no nie wiem, moze ktos przegapic? Co najmniej 1 juz taki byl w tym temacie, wiec fajnie byloby poprawic ten kawalek na cos bardziej widocznego

srom-otnik likes this
Posted

image.png.6ed25e6247f8372c8eef0ab49f3901d0.png

@srom-otnik Pytanko, gdzie mogę znaleźć te menu aby wykluczyć je dla Bitdefender bo pomimo wyłączenia wszystkiego co możliwe dalej mi blokuje te menu, dopiero odinstalowanie przyniosło efekt. Chyba, że możecie polecić inny antywirus lub inne rozwiązanie. Dzięki.

Posted (edited)

Mam taki dziwny przypadek, DISM++ sam zmienił język na Chiński i za cholerę nie idzie tego zmienić, niby jest zakładka zmiany języka ale lista dostępnych języków się nie rozwija, nie da się nic wybrać. Ktoś może miał taki przypadek?

edit:

Naprawione, jakimś cudem zniknęły wszystkie pliki językowe z folder C:\Windows\DISM\Config\Languages

Musiałem wrzucić je ponownie i jest już okay.

Edited by demo84
Posted
9 godzin temu, areaykayway napisał(a):

@srom-otnik Pytanko, gdzie mogę znaleźć te menu aby wykluczyć je dla Bitdefender bo pomimo wyłączenia wszystkiego co możliwe dalej mi blokuje te menu, dopiero odinstalowanie przyniosło efekt. Chyba, że możecie polecić inny antywirus lub inne rozwiązanie. Dzięki.

Ja też mam Bitdefendera , u mnie takie  Bitdefender wyjątki :
c:\windows\system32
c:\program files\everything
c:\windows\areoglas

i wszysko działa .

Groszek1962 likes this