PrintScreen Posted November 24, 2025 Report Posted November 24, 2025 Kurcze ableton powinien działać na 10 22h2 ale nie trybi. Wejde w 11stkę. Koledzy powiedzcie mi tylko czy w tej wstawce jest ta aktualizacja która niszczy dyski ssd? Pozdrawiam Quote
Foxily1337 Posted November 24, 2025 Report Posted November 24, 2025 A mi taki bląd wyskakuje przy próbie instalacji jakiejkolwiek gry od Riotu. Jak to naprawić? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Andreas85 Posted November 24, 2025 Report Posted November 24, 2025 Witam Mam pytanko, wczoraj tak z ciekawości w ( Narzędziach pod PPM w zakładce Performance, oczywiście nic nie zmieniałem ) standardowo jest tak ustawione przez ( Srom-otniczka ) I tu pytanko czy piąta opcja ma być tak jak jest standardowo czy lepiej odhaczyć tę opcję, czyli jak jest bezpieczniej? A efekty wizualne jak ktoś nie potrzebuje wodotrysków to lepiej na wydajność zmienić? Dzięki z góry za odpowiedź i za świetną robotę ze systemem. Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted November 24, 2025 Author Report Posted November 24, 2025 29 minut temu, Andreas85 napisał(a): Witam Mam pytanko, wczoraj tak z ciekawości w ( Narzędziach pod PPM w zakładce Performance, oczywiście nic nie zmieniałem ) standardowo jest tak ustawione przez ( Srom-otniczka ) I tu pytanko czy piąta opcja ma być tak jak jest standardowo czy lepiej odhaczyć tę opcję? A efekty wizualne jak ktoś nie potrzebuje wodotrysków to lepiej na wydajność zmienić? Dzięki z góry za odpowiedź i za świetną robotę ze systemem. Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A co się chłopie boisz odhaczyć? - litości, przecież nic nie zepsujesz, zobaczysz zmiany, pobaw się tym! swiniarobert69 and Вишенечка like this Quote
Andreas85 Posted November 24, 2025 Report Posted November 24, 2025 3 minuty temu, srom-otnik napisał(a): A co się chłopie boisz odhaczyć? - litości, przecież nic nie zepsujesz, zobaczysz zmiany, pobaw się tym! Nie, ale wolałem się zapytać żebym potem nie namieszał Więc pobawię się tym i dzięki za szybką odpowiedź Quote
Asher Posted November 24, 2025 Report Posted November 24, 2025 Witam. Mogę bez obaw wyłączyć Defender i w zamian zainstalować powiedzmy BitDefender, GData itp.? Jak również VPN przykładowo NORD'a? swiniarobert69 likes this Quote
abatinxs Posted November 24, 2025 Report Posted November 24, 2025 Na laptopie DELL 7270 śmiga o wiele szybciej niż zwykły win11 ale ma jedną przypadłość i chyba będę musiał szukać dalej - po zamknięciu klapy i późniejszym otwarciu laptop się wybudza pojawia się okno z ikoną logowania (nie mam hasła) ale laptop ma totalną zawiechę na nic nie reaguje pomaga tylko długie przytrzymanie przycisku power. Czasami przy normalnym uruchamianiu też tak mam. Robiło mi się tak przed instalacją sterowników i po instalacji, przed aktualizacją biosu i po. Na innych komputerach mam wszystkie systemy od sromotnika win7 i win10. Teraz dla ciekawości chciałem zobaczyć jak będzie chodzić win11 i taka dziwna przypadłość. Stawiam na della ale nie na uszkodzenie tylko na "gryzienie" się systemu z płytą główną. Quote
Meehoo Posted November 24, 2025 Report Posted November 24, 2025 W dniu 17.11.2025 o 12:51, zdzisiek24 napisał(a): Właśnie. Nie daj się brachu. Nie po to siedziałeś 11 lat w podstawówce by teraz Cię obrażano i wypominano brak umiejętności czytania. mnie nikt tutaj nie obraża, poza tym forum z resztą też, ale o tych 11 latach w podstawówce będę pewnie wnukom opowiadał, takie to jest śmieszne Marecki and swiniarobert69 like this Quote
stratus84 Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 Mam pytanie odnoście programu antywirusowego, coś prostego ale działającego, co polecacie? Defender usunąłem, ogólnie korzystam z internetu świadomie (tak myślę) ale zawsze fajnie byłoby mieć coś do "ochrony". Kiedyś używałem ESETa i był chyba ok, chciałem teraz zainstalować nim zakupię subskrypcję ale mam problem z instalatorem online... Subskrypcja darmowa na koncie wyczerpana i to może być problem, że instalator nie przepuszcza dalej? System z dn 11.11.25, ustawienia w optymalizatorze na "fabryczne" nic nie zmieniają w kwestii ESETa. P.S. Sam mod Win11 rewelacja, brak problemów, lekki i o to chodziło, podziękowania dla autora projektu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
mateuszk_2006 Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 1 godzinę temu, stratus84 napisał(a): Mam pytanie odnoście programu antywirusowego, coś prostego ale działającego, co polecacie? Defender usunąłem, ogólnie korzystam z internetu świadomie (tak myślę) ale zawsze fajnie byłoby mieć coś do "ochrony". Kiedyś używałem ESETa i był chyba ok, chciałem teraz zainstalować nim zakupię subskrypcję ale mam problem z instalatorem online... Subskrypcja darmowa na koncie wyczerpana i to może być problem, że instalator nie przepuszcza dalej? System z dn 11.11.25, ustawienia w optymalizatorze na "fabryczne" nic nie zmieniają w kwestii ESETa. P.S. Sam mod Win11 rewelacja, brak problemów, lekki i o to chodziło, podziękowania dla autora projektu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 1. Wylacz systemowa zapore. 2. Nie bawiles sie w wersje od ruskich? - Sprawdz plik hosts w systemie moze masz zablokowane jesli instalowales jakies paczowane instalatory eseta. 3. Nie wiem czy w tej wersji Sromotnik juz dodal opcje przyspieszania internetu ale jesli tak to ja wylacz. swiniarobert69 likes this Quote
stratus84 Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 36 minut temu, mateuszk_2006 napisał(a): 1. Wylacz systemowa zapore. 2. Nie bawiles sie w wersje od ruskich? - Sprawdz plik hosts w systemie moze masz zablokowane jesli instalowales jakies paczowane instalatory eseta. 3. Nie wiem czy w tej wersji Sromotnik juz dodal opcje przyspieszania internetu ale jesli tak to ja wylacz. Poradziłem sobie z ESETem, pobrałem plik instalacyjny offline. Nie nie miałem wersji od "ruskich", co do przyspieszenia internetu nie włączałem takiej opcji chyba, że domyślnie jest włączona w modzie systemu. Ogólnie jaki prosty program antywirusowy byś polecał, ESET ciągle coś wywala, wiadoma sprawa nie wszystko jest "czyste" w komputerze - nie muszę wyjaśniać Owszem można dać foldery do wykluczonych ale z drugiej strony wszystko dać do wykluczonych to tak jakby nie mieć antywirusa. Ciężki temat jak to zrównoważyć... Quote
stratus84 Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 Mam jakiś problem z wczytywaniem niektórych stron, np: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] "Błąd wczytywania strony" na kilku przeglądarkach. To samo tyczyło się ESETa. Nie wiem czy problem leży u mnie w systemie Win czy w internecie. W telefonie podłaczonym do tej samej sieci strony się wczytują. Może ktoś z posiadaczy moda Win11 11-11-25 może dla mnie sprawdzić np czy ta strona się ładuje?: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak dla przykładu. Nie wiem czy robić format od zera... Quote
ewabem5 Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 34 minuty temu, stratus84 napisał(a): czy ta strona się ładuje?: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie ma problemu Win JG11 25H2 IoT LTSC 11.11.25 Quote
stratus84 Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 5 minut temu, ewabem5 napisał(a): nie ma problemu Win JG11 25H2 IoT LTSC 11.11.25 Dzięki za sprawdzenie Muszę szukać rozwiązania u siebie. Quote
VV44 Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 Zrzut ekranu nie zapisuje w obrazy czy tylko kopiować do painta znalazłem Win + PrtScn Quote
musha Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 Bedzie na tym systemie działał tryb tabletu, chce na handheld zainstalowac ten system, została klawiatura ekranowa? Quote
Dabronik Posted November 28, 2025 Report Posted November 28, 2025 W dniu 20.10.2025 o 22:48, darek.grzenda napisał(a): Na tym systemie nie działa aplikacja Epic games. Próbowałem na różne sposoby wyskakuje tylko weryfikacja aktualizacji i jak sie zapełni pasek to aplikacja się zamyka. Ściągnij Epic games wersję 12 i zadziała. Quote
boniek Posted November 29, 2025 Report Posted November 29, 2025 EPIC trzeba odpalić na fabrycznych ustawieniach żeby ruszyła instalka Quote
Rex Rexus Posted November 29, 2025 Report Posted November 29, 2025 W dniu 19.10.2025 o 18:43, srom-otnik napisał(a): Win JG11 25H2 IoT LTSC 11.11.25 Informacja o udostępnieniu i ograniczeniach: Niniejszy obraz ISO jest zmodyfikowaną, nieaktywowaną wersją systemu Microsoft Windows 11, udostępnioną wyłącznie w celach edukacyjnych, testowych i hobbystycznych. Obraz nie zawiera klucza ani mechanizmów aktywacyjnych. Użytkownik jest odpowiedzialny za posiadanie i stosowanie własnej, ważnej licencji Microsoft zgodnie z warunkami licencji producenta. Zabronione jest: komercyjne wykorzystanie obrazu, rozpowszechnianie w celu obejścia aktywacji, dystrybucja z dołączonymi kluczami lub narzędziami do łamania zabezpieczeń. Autor zastrzega sobie prawo do usunięcia plików na żądanie właściciela praw autorskich. I. Zintegrowano z systemem: rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji: - Optymalizator Usług; - panel zarządzania wydajnością systemu; - funkcja gębokiego oczyszczania systemu. Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Dism++ oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass, HashCheck, Notepad2, StartAllBack (trial 100 dni), uaktywniono DirectPlay oraz starsze FrameWorki. Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych. II. Usunięto: - "łatwy transfer"; - przeglądarka PDF; - część telemetrii; - Edge; - Cortana; - ToDo; - język naturalny III. Instalacja i użytkowanie: UWAGA! - instalacja TYLKO na dysku "C" - gwarancja, że wszystkie dodane skrypty/narzędzia zadziałają w 100%. - instalacja TYLKO w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. - do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy. Przy formatowaniu pendriva w RUFUSie należy pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj na okno z pytaniem: "Czy chcesz usunąć systemowy antywirus Windows Defender?" System po chwili się zrestartuje i ukaże się okno najważniejszego narzędzia tuningowego w tym systemie - Optymalizatora Usług. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 1. Wybierz ustawienia FABRYCZNE usług, następnie pobierz i zainstaluj wszystkie aktualizacje Windows Update. 2. Po zakończeniu aktualizacji zainstaluj wymagane sterowniki oraz niezbędne oprogramowanie. 3. Gdy etap wstępnej konfiguracji zostanie ukończony, uruchom ponownie OPTYMALIZATOR USŁUG (menu podręczne Pulpitu → Narzędzia) i wybierz ustawienia ZOPTYMALIZOWANE. 4. W dalszej kolejności uruchom funkcję Czyszczenie (również w menu Narzędzia) - dokładnie usuwa zbędne pliki i dane tymczasowe, znacząco zmniejszając zajętość miejsca na dysku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie używaj żadnych dodatkowych optymalizatorów ani programów ingerujących w usługi lub rejestr systemowy. System posiada już wszystkie niezbędne narzędzia zapewniające stabilne działanie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie stosuj skryptów antyszpiegowskich – podobnie jak zewnętrzne programy, mogą one zmieniać dostarczone ustawienia i powodować niestabilność systemu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeczytaj uważnie plik „INSTRUKCJA” znajdujący się na pulpicie i zastosuj się do zawartych tam zaleceń przed rozpoczęciem pracy z systemem. Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, usunięty Defender oraz wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, u mnie na kompie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Rozmiar ISO: 3,79 GB SHA-1: ae46d495b1421f375c9c7197f768d382e14b7290 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Witam Mistrza Mam takie pytanie. Czy tego wondowsa da się zainstalować bez połączenia z internetem ? Quote
gumish93 Posted November 29, 2025 Report Posted November 29, 2025 23 minuty temu, Rex Rexus napisał(a): Witam Mistrza Mam takie pytanie. Czy tego wondowsa da się zainstalować bez połączenia z internetem ? Da się zainstalować a nawet zalecana instalacja bez podpiętego kabla internetowego by uniknąć wszelakich logowań do konta MC czy aktualizacji ... swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted November 29, 2025 Author Report Posted November 29, 2025 48 minut temu, Rex Rexus napisał(a): Witam Mistrza Mam takie pytanie. Czy tego wondowsa da się zainstalować bez połączenia z internetem ? Oczywiście- jest do tego przystosowany. Może być podłączony lub nie - tak, czy siak - tworzy się tylko konto lokalne gumish93, swiniarobert69 and FILAGOL like this Quote
Rex Rexus Posted November 29, 2025 Report Posted November 29, 2025 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Oczywiście- jest do tego przystosowany. Może być podłączony lub nie - tak, czy siak - tworzy się tylko konto lokalne Dziękuję !!! Będę testował swiniarobert69 likes this Quote
Meehoo Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 Hej Jak wszystkie inne wersje Windowsa instalowałem bez problemu, tak z tą mam problem, przy instalacji od razu pojawia sie niebieski ekran bez żadnego komunikatu, to nie jest klasyczny bluescreen, jak nacisnę enter to ekran miga a jak esc to sie system restartuje, przed chwilą zainstalowałem wersje 25h2 pro lite i poszło bez problemu, pendrive przygotowałem na kilka różnych opcji w rufusie, również w ventoy i wiecznie ten niebieski ekran swiniarobert69 likes this Quote
WiesioKa Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 Ja też tak miałem , problem z StartAllBack . swiniarobert69 likes this Quote
Rex Rexus Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 20 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Oczywiście- jest do tego przystosowany. Może być podłączony lub nie - tak, czy siak - tworzy się tylko konto lokalne Mistrzu czy istnieje obraz iso Windows 11 IoT Enterprise, wersja 25H2 PL bez żadnych dodatków i modyfikacji ? swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted November 30, 2025 Author Report Posted November 30, 2025 51 minut temu, Rex Rexus napisał(a): Mistrzu czy istnieje obraz iso Windows 11 IoT Enterprise, wersja 25H2 PL bez żadnych dodatków i modyfikacji ? Tak, ale nie mój, hihi Szukaj, pełno tego swiniarobert69 likes this Quote
Rex Rexus Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 13 minut temu, srom-otnik napisał(a): Tak, ale nie mój, hihi Szukaj, pełno tego Szukam i nic z tego. Może coś ? Byłbym wdzięczny swiniarobert69 likes this Quote
boniek Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 14 minut temu, Rex Rexus napisał(a): Szukam i nic z tego. Może coś ? Byłbym wdzięczny [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tylko, że dopiero po zainstalowaniu angielskiej wersji, ściągasz spolszczenie przez ustawienia Quote
WiesioKa Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 20 minut temu, Rex Rexus napisał(a): Szukam i nic z tego. Może coś ? Byłbym wdzięczny Windows 11 IoT EnterpriseLTSC 25H2 , niema takiej wersji orginalnej . Quote
Rex Rexus Posted November 30, 2025 Report Posted November 30, 2025 7 minut temu, WiesioKa napisał(a): Windows 11 IoT EnterpriseLTSC 25H2 , niema takiej wersji orginalnej . Dzięki, też tak myślałem. Quote
Recommended Posts