Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. 

Zainstalowałem wczoraj mod. Idzie jak dzik w kukurydzę. Pojawia mi się oto taki komunikat. O jaką nową aplikację chodzi? 

Pozdrawiam. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

@srom-otnik pozwolę sobie wtrącić, choć o gustach się nie dyskutuje - że dotychczasowy wybór Narzędzi z rozwijanej listy mógł być praktyczniejszy:

pGWTsyC.png

od nowej wersji, gdzie otwiera się okno:

OEiEb7y.png

Oczywiście początkowo jest efekt nowości - i na pewno sporo komplementów będzie, ale hmmm...

Na starym rozwiązaniu wywołanie opcji wyglądało tak:

1. Prawy klik

2. Wybranie opcji

3. Potwierdzenie lewym przyciskiem myszki

Na nowym rozwiązaniu:

1. Prawy klik

2. Lewy klik (wybranie opcji Narzędzia)

3. Wybranie opcji

4. Potwierdzenie lewym przyciskiem myszki

Także w tym przypadku dodałeś dodatkowy krok - niby mikrostyk myszki się nie zużyje od tego zaraz, no ale... ;)

Żeby nie było, że tylko krytykuję - dwa nowe okna to moim zdaniem dobry kierunek i jest atrakcyjny:

image.jpeg

tmupjk5.png.0e63c7673a049e0f0046be972c840748.png

Posted

Pozwolę się zgodzić z @Kocurek. Moim zdaniem nowe okno miałoby sens gdyby pod każdym przyciskiem było wyjaśnienie do czego co służy. A tak to starsze rozwiązanie było lepsze. Ale to takie czepialstwo ponieważ system działa tak dobrze że nie ma do czego innego się przyczepić 🙂

Posted
21 minut temu, juh napisał(a):

Pozwolę się zgodzić z @Kocurek. Moim zdaniem nowe okno miałoby sens gdyby pod każdym przyciskiem było wyjaśnienie do czego co służy. A tak to starsze rozwiązanie było lepsze. ale to takie cepialstwo ponieważ system działa tak dobrze że nie ma do czego się przyczepić 🙂

👍

@srom-otnik byłem się odlać - i podczas kontemplowania tej czynności natchnęło mnie, że Twój wysiłek w stworzenie tego okna miałby uzasadnienie jakbyś wywołanie rozważył podpiąć pod klawisz F1 - i to hipotetycznie wykonalne się wydaje bez dogrywania dodatkowych aplikacji (nie próbowałem).

A pod prawym klawiszem zostawić dotychczasowe menu rozwijane - w Twoich wydaniach klawisz F1 i tak wywołuje błąd - więc nie jest zagospodarowany, co zaraz potwierdzę...

[Dodano]

zP096Hv.png

Zrobisz jednak jak uważasz i oczywiście co ludzie powiedzą - ja u siebie ten błąd ubiłem, czym się dotychczas nie chwaliłem w swojej dokumentacji :)

Posted
2 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Na starym rozwiązaniu wywołanie opcji wyglądało tak:

1. Prawy klik

2. Wybranie opcji

3. Potwierdzenie lewym przyciskiem myszki

Na nowym rozwiązaniu:

1. Prawy klik

2. Lewy klik (wybranie opcji Narzędzia)

3. Wybranie opcji4. Potwierdzenie lewym przyciskiem myszki 

Hejka,  w pełni się z Tobą zgadzam, nowe nie znaczy lepsze - poprzednie menu pozwalało na szybszy wybór. 

Ale skoro tyle dni spędziłem nad tymi nowościami, to niech już zostaną.

Pzdr!

Dany1337, Kocurek, juh and 3 others like this
Posted
12 godzin temu, WiesioKa napisał(a):

Ja też mam Bitdefendera , u mnie takie  Bitdefender wyjątki :
c:\windows\system32
c:\program files\everything
c:\windows\areoglas

i wszysko działa .

Super dzięki za odpowiedz, potestuję i sprawdzę :)

srom-otnik likes this
Posted

.............w Twoich wydaniach klawisz F1 i tak wywołuje błąd - więc nie jest zagospodarowany..........

Ten klawisz włącza stronę "Microsoft Edge — pomoc i informacje" tylko trzeba mieć  Edge

System działa super, a do narzędzi nie ma co się czepiać ,nie używa się je codziennie.

1 minutę temu, daytek 2 napisał(a):

srom-otnik and Kocurek like this
Posted
58 minut temu, Supermonter napisał(a):

Mod chodzi bardzo przyzwoicie. 

Zamieniłem kolor ikon na czarny A teraz chciałbym zmienić znowu na żółty. Postępując zgodnie z opisem, niestety ikony pozostają czarne. 

To bardzo nieprzyzwoite zdarzenie.

Pewnie trzeba będzie ręcznie podmienić kub poczekać na taką aktualizację WU, która sama to zrobi za Ciebie

swiniarobert69 likes this
Posted
15 godzin temu, za**but2333 napisał(a):

Ja dalej czekam na odpowiedź co z tym panelem. Bo nie działa szybie uruchamianie ( pomijanie ekranu logowania) i chyba się nie dowiem. Ewidentnie ten skrypt nie działa 

Sprawdziłem- u mnie działa bezbłędnie, w każdym scenariuszu testowym, haki mi przyszedł do głowy. Może inni Userzy potwierdzą zgłoszenie naszego kolegi?

Posted

System zainstalowany na legionie go nie sprawia żadnych problemów. O bardzo dużym przyroście fps w grach i responsywności systemu w stosunku do czystego w11 na tym sprzęcie już się kiedyś wypowiadałem. Jedynie wyłączając komputer z opcją szybkiego rozruchu, wywala komunikat o błędzie pamięci procesu explorer.exe (po tym komputer się wyłącza). Dziwne, bo nie było tego w poprzednich buildach. Nowy OU bardzo na plus, bo wszystkie opcje do tweakowania są w jednym miejscu, a nie rozrzucone między menu kontekstowym, a folderami. Jedynie brakuje mi skrótu do everything i winaerotweaker z prawokliku (trzeba wykonać dodatkowe kliknięcie otwierajace okno, co nie jest intuicyjne). Czy to aż tak przeszkadza? Nie, ale wspomnieć wypada ¯\_(ツ)_/¯ 

ps powodzenia z remontem.

Kocurek and swiniarobert69 like this
Posted
3 minuty temu, starcraft2fan napisał(a):

System zainstalowany na legionie go nie sprawia żadnych problemów. O bardzo dużym przyroście fps w grach i responsywności systemu w stosunku do czystego w11 na tym sprzęcie już się kiedyś wypowiadałem. Jedynie wyłączając komputer z opcją szybkiego rozruchu, wywala komunikat o błędzie pamięci procesu explorer.exe (po tym komputer się wyłącza). Dziwne, bo nie było tego w poprzednich buildach. Nowy OU bardzo na plus, bo wszystkie opcje do tweakowania są w jednym miejscu, a nie rozrzucone między menu kontekstowym, a folderami. Jedynie brakuje mi skrótu do everything i winaerotweaker z prawokliku (trzeba wykonać dodatkowe kliknięcie otwierajace okno, co nie jest intuicyjne). Czy to aż tak przeszkadza? Nie, ale wspomnieć wypada ¯\_(ツ)_/¯ 

ps powodzenia z remontem.

Jak to brakuje skrótu do everything i winaerotweaker? 

everything to Szukaj w panelu Narzędzia...  - a co nie działają u Ciebie te dwa skróty?

Instalowałeś sys na C?

Posted

Witam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nie używam StartIsBack wolę standardowy z 11 ale mam pytanie czy jest możliwość zaimportowanie nowego start menu z Insider Priew ten szerszy?

Posted
3 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Jak to brakuje skrótu do everything i winaerotweaker? 

everything to Szukaj w panelu Narzędzia...  - a co nie działają u Ciebie te dwa skróty?

Instalowałeś sys na C?

Wszystko działa. Po prostu dotychczas skróty były w menu kontekstowym (prawoklik) i po latach się przyzywyczaiłem, bo było to wygodniejsze. Teraz muszę otworzyć to nowe okienko i stamtąd kliknąć na apkę. [czyt. jeden dodatkowy klik na operację, zajmuje to więcej czasu] . 

Posted
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Sprawdziłem- u mnie działa bezbłędnie, w każdym scenariuszu testowym, haki mi przyszedł do głowy. Może inni Userzy potwierdzą zgłoszenie naszego kolegi?

Zrobiłem system na nowo i teraz działa. Chociaż znacznie szybciej się włączał na extreme niż teraz, ale pomija ekran logowania. Nie da się pewnie przyspieszyć tego prawda ? Pytam bo się nie znam ;)

Chodzi o te mielące kółeczko na początku. Na extreme to trwało 2 sekundy xd 

Oczywiście to nie twoja wina czy coś, tylko po prostu z ciekawości pytam. Bo ogólnie i tak to nie przeszkadza.

Posted
4 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

To bardzo nieprzyzwoite zdarzenie.

Pewnie trzeba będzie ręcznie podmienić kub poczekać na taką aktualizację WU, która sama to zrobi za Ciebie

Nie jest to jakiś wielki problem dla mnie. Chciałem czarne to mam czarne. Jedynie zgłosiłem, że powrót do żółtych nie działa. A tak na marginesie, oprócz czarnych, żółtych inne kolory możliwe? 

Posted
Godzinę temu, za**but2333 napisał(a):

Zrobiłem system na nowo i teraz działa. Chociaż znacznie szybciej się włączał na extreme niż teraz, ale pomija ekran logowania. Nie da się pewnie przyspieszyć tego prawda ? Pytam bo się nie znam ;)

Chodzi o te mielące kółeczko na początku. Na extreme to trwało 2 sekundy xd 

Oczywiście to nie twoja wina czy coś, tylko po prostu z ciekawości pytam. Bo ogólnie i tak to nie przeszkadza.

Ja włączyłbym hibernację z panelu Performance - wyraźnie skróciłbyś ten rozruch.

Posted

Czy ktoś spotkał się z tym problemem, że rozjaśnianie/przyciemnianie ekranu raz działa raz nie ?  Przesuwam suwak lewo prawo i nic. Czasami zaskoczy ale nie wiem od czego to zależy.

Druga sprawa, mam odpalone 2 okna z gierki (muonline)  nagle robi sie  czarny ekran na parę sekund po czym wraca do normalnego widoku, jednakże aplikacje są zamknięte. Dziś rano postawiony windows sterowniki itp wszystko swieżutkie. Gdzie szukać przyczyny? 

Posted

zainstalowałem - wszystko działa bardzo ładnie i szybko ale mam problem ... dysk został zaszyfrowany bitlockerem - bitlocker jest wyłączony, jest napisane "czeka na aktywację"

w zarządzaniu dyskami jest napisane "zaszyfrowano funkcją bitlocker"

co z tym można zrobić

na dysku wyświetla kłódkę ale mogę wejść i odczytywać pliki

Posted
Godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Ja włączyłbym hibernację z panelu Performance - wyraźnie skróciłbyś ten rozruch.

Jak widać mam włączone cały czas, i właśnie tak mam jak na tym wideo. Już wspomnę właśnie któryś raz, przed zmianą tego panelu na ten nowy i w extreme to było dosłownie mignięcie okiem. 

Posted
1 godzinę temu, zdzisiek24 napisał(a):

PowerShell jako admin  komendą (manage-bde -off C:)

nie działa

zobaczę unlock bitlocker

mam dwa dyski:

1 - C i D

2 - E

pierwszy dysk jest nie ruszony

zaszyfrowany jest drugi ale mogę na nim pracować, wszystko działa

edit:

zrobiłem eksperyment - postawiłem system na nowo, przy tworzeniu pena w rufusie wyłączyłem szyfrowanie bitlocker (mimo zaleceń mistrza)

wszystko zadziało - żaden dysk nie jest szyfrowany