Jump to content

Czarny ekran komputera ciąg dalszy

Recommended Posts

Posted

Po przednim wątku na formu wyszło na uszkodzoną sekcję zasilania w płycie głównej, więc płytę wymieniłem komputer się uruchamia ale brak jakiegokolwiek obrazu, okej jestem totalnym amatorem w tym temacie więc może powinienem coś zrobić w tej nowej płycie albo dalej tam coś nie gra...

Podzespoły 

Ram 2x8gb DDR3 

Karta AMD r7 265 series 

Athlon X4 860k

Płyta Asus a78m-a

Posted

Jak  totalny amator to sprawdź czy monitor jest podłączony do karty graficznej, a nie do portu HDMI lub DVI na płycie?
(Bo te porty nie działają z Athlonem X4 860K, płyta ich nie aktywuje bez APU z grafiką, np. A10-7850K).

Czy zasilanie do karty graficznej (6-pin PCIe) jest podłączone?

Czy karta siedzi dobrze w slocie PCIe (czasem nie wchodzi do końca).

To takie banalne początki diagnozy a może się uda.

Posted

Kable działają, monitor też, karta podpięta ( na takiej bez zasilania dodatkowego również sprawdzałem)  podpięte pod kartę kablem HDMI, na starym i nowym zasilaczu bez różnicy, karta siedzi dobrze 

Posted

Że tobie się chce tracić czas i pieniądze na tego trupa. Sprawdź jeszcze na kablu DVI jak masz możliwość. Jak nic to nie da, reset BIOSu nie pomoże, to albo proc ubity, albo kolejna płyta.

FILAGOL likes this
Posted

Z tego co piszesz wygląda to na martwy CPU zapewne przez wcześniejszą uszkodzoną sekcje zasilania - dostał za duże napięcie i wyzionął ducha.

Jeżeli reset biosu jak kolega wyżej napisał nic nie da, a wszystko wskazuje na uwalony CPU, to wiesz co jest grane.

FILAGOL likes this
Posted

No więc przeczysciłem cały komputer wyszorowałem styki, baterię wymieniłem i generalnie komputer zadziałał ale dalej zdycha xD, ogółem po podkładaniu go uruchomił się na około 40 min i nagle czarny obraz, ogółem czarny obraz pojawia się aktualnie w momencie gdy powinno wczytać pulpit (logo płyty, logo Windowsa, kółko się kręci i nagle czarny lub niebieski ekran)

Posted

Od lat podobne akcje miałem u kumpla co mu złoma na Athlonie II x2 260 złożyłem, bo on i tak nie gra, to miało styknąć do podstawowych zadań. I do dziś nie wiem, co się tam odwalało, ciągle jakieś problemy były, na ogół z RAMem. Tak już stare gruzy mają. Wnerwiłem się, załatwiłem za grosze stację roboczą HP Z400 na Xeonie 6/12 rdzeni + 16GB DDR3 + GTX 750ti i problemy się skończyły. Chodzi jak złoto. Wyrzuć to na złom i nie trać czasu i nerwów, no chyba, że cię to bawi :E 

Posted
Godzinę temu, CyrlixX napisał(a):

No więc przeczysciłem cały komputer wyszorowałem styki, baterię wymieniłem i generalnie komputer zadziałał ale dalej zdycha xD

A spróbuj ten cudowny sprzęt uruchomić w Trybie awaryjnym i daj znać co się dzieje może coś zaradzimy 

Posted
Godzinę temu, christopher732 napisał(a):

A spróbuj ten cudowny sprzęt uruchomić w Trybie awaryjnym i daj znać co się dzieje może coś zaradzimy 

Generalnie w trybie awaryjnym odpalił się normalnie 

Posted

To w trybie awaryjnym odpal choćby TM5 na kilka przebiegów i zobacz, czy nie ma errorów. No chyba, że już to robiłeś, bo nie pamiętam. Poza tym w trybie awaryjnym nie ma załadowanych sterów grafy, więc może tu jest problem - albo ze sterownikami, albo z samą grafiką. No i powtarzam - odpalić sprzęt na LiveCD np. Strelca i sprawdzić.

Posted

Jeśli komputer działa normalnie w Trybie awaryjnym, to możemy od razu wykluczyć problemy sprzętowe (CPU, RAM, GPU, zasilacz itd.).
To oznacza, że system Windows się ładuje i działa, tylko coś go psuje przy normalnym starcie.

Winny jest najprawdopodobniej sterownik, usługa startowa, albo oprogramowanie ładujące się razem z systemem.

Tak na początek zrób to co Widzior powiedział pobierz narzędzie Display Driver Uninstaller (DDU) i wywal na zbity ryj stare stery od grafiki 

i daj nowe, oczywiście rób to w trybie awaryjnym bo jak nie ! to Widzior porozmawia z tobą osobiście i wierz mi nie będzie to miłe.

Posted
14 minut temu, christopher732 napisał(a):

Jeśli komputer działa normalnie w Trybie awaryjnym, to możemy od razu wykluczyć problemy sprzętowe (CPU, RAM, GPU, zasilacz itd.).

No i znów się mylisz. Wiesz ile ja w życiu widziałem sprzętów z przegrzanymi, uszkodzonymi grafikami, które działały bez problemu w trybie awaryjnym i w trybie normalnym na domyślnym sterowniku VGA, ale po zainstalowaniu dedykowanego sterownika graficznego się wysypywały? Nic nie jest pewne.

Posted
5 minut temu, Widzior napisał(a):

No i znów się mylisz.

Nadal będąc w Trybie awaryjnym odpal msconfig i zaznacz „Ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft”
wtedy będziesz widział  wszystkie pozostałe (czyli NVIDIA, Realtek, Asus, Msi i  inne dzikie węże.) to je odznacz

i wyłącz w pi*du wszystko z autostartu (np. Steam, Discord, MSI Afterburner i wiele innych pierdół ) i zrestartuj komputer w normalnym trybie

jak to nie zadziała to Widzior ma rację a ja jestem głupi.

Posted
2 godziny temu, TheStraight napisał(a):

Stary Radeon R7 i czarny ekran.
Typowy objaw tamtych kart. Działają bez sterownika po jego instalacji czarny ekran i tyle.
Czasem wyświetla kod 43.

Uszkodzone pamięci....

No właśnie też mi się tak wydaje, chociaż coś obciąża ogółem cały komputer, robię format i zobaczę co z tego wyjdzie