Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Mistrzu,

Wiem, że miałeś pracować nad nowymi obrazami min W10 21H2  oraz 22H2 LTSC... może uda się przed wydaniem zweryfikować  poniższą informację...

W wersjach Lite (w obu obrazach 21H2 i 22H2) wyskakuje błąd w oknie "Właściwości systemu"...

co trzeba zrobić:

1. prawoklik na ekranie --> Narzędzia --> Optymalizator usług

2. w zależności od obrazu ... dla 22H2 po pojawieniu się nowego okna wybieramy "zoptymalizowane" 

3. dochodzimy do pytania "Włączyć funkcję odzyskiwania/przywracania systemu?" --> wybieramy NIE

4. reszte optymalizacji wg uznaniua... 

5. po restarcie wywołujemy okno "Właściwości systemu" np. prawoklik na logo windowsa-->system --> zaawansowane ustawienia systemu ... i mamy okno "Właściwości systemu"

6.Klikamy na zakładkę "Ochrona systemu" i mamy błąd... zamykając okno błędu i klikając "OK" na oknie "Właściwości systemu", dostajemy kolejny...

Czy zakładka "Ochrona systemu", przy takiej konfiguracji nie powinna być przypadkiem wgl ukryta??

Dotyczy to jedynie wersji Lite w obu obrazach... w Extreme jest to ładnie wycięte...

Proszę o sprawdzenie... jeżeli to tylko u mnie to mogę wrzucić screeny...

pozdr :browar

Posted

Czołem Winclubiarze!

Jest szansa na jakiś alternatywny serwer plików by zaciągnąć ostatnie dzieło Srom-otnika? Nie jest mi dane pobrać, ściągnie się z 500mb i wisi. Ani z mojego kompa i telefonu z lte, ani z kompa innego domownika i jego lte :(

Dobrego tam dla Was wszystkich!

Posted
56 minut temu, damsad2 napisał(a):

Czołem Winclubiarze!

Jest szansa na jakiś alternatywny serwer plików by zaciągnąć ostatnie dzieło Srom-otnika? Nie jest mi dane pobrać, ściągnie się z 500mb i wisi. Ani z mojego kompa i telefonu z lte, ani z kompa innego domownika i jego lte :(

też miałem z tym problem ten mega.nz to porażka jakaś , wyslalem ci na priv wygenerowany link , jeszcze chwile powinien byc aktywny

Posted
2 godziny temu, damsad2 napisał(a):

Czołem Winclubiarze!

Jak zawiśnie to wciskasz "wstrzymaj" a po 30 sek "wznów" - tak dociągniesz do końca. MEGA "zachęca" w ten sposób aby przejść na płatną opcję.

Posted
5 minut temu, zen888 napisał(a):

Nie jest mi dane pobrać, ściągnie się z 500mb

Utwórz konto darmowe w Mega i pobierz program do ściągania MegaDownloader i nim dobrniesz do końca. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

JanKo66 likes this
Posted

Instalacja u mnie idzie do 18% przygotowywania plików do instalacji i wyskakuje

"System windows nie może zainstalowac wymaganych plików. upewnij się , że wszystkie pliki niezbędne do instalacji są dostępne , a nastepnie ponownie uruchom instalacje . Kod błędu 0x8007025d" 

Laptop MSI GT70 2PE. Akurat problem z tym Windowsem, np 21H2 LTSC Final poszło bez problemu. Tylko u mnie mam 3 partycje na dysku. Na jednej siedzi Windows 7 JG 2021 Final, na drugiej chciałem zainstalować właśnie Windowsa 10, bądź 11. Sterowniki są, kiedyś instalowałem 10 i 11 różne. Czy akurat ten system nie pójdzie na MBR?

uprzedzając: gpt odpada, bo wtedy nie dziala mi wbudowane wifi na Windows 7, a z lanem nie pamiętam. Pytanie bardziej o to konkretne ISO czy coś się tu zmieniło, czy z poziomu Windowsa 7 rufus spłatał figle z tym obrazem? Nie mam żadnych pretensji, jestem ciekaw.

TLDR: 18% instalacji i 0x8007025d. Mam MBR i 3 partycje (na 1 Windows 7, na 2 chce mieć W10). Gpt odpada, bios tylko legacy (wifi kaput na gpt). 21H2 LTSC Final poszło bez problemu. Ciekawi mnie co u mnie nie gra. 

Posted
2 godziny temu, stens napisał(a):

Weź spróbuj Ventoy_jem

No też później tak pomyślałem i masz rację. Działa, zainstalował się bez problemu. Dziwne... Ale działa, łapka do góry poszła, dziękować 😊

swiniarobert69 and magg like this
Posted
1 godzinę temu, Deszczu napisał(a):

No też później tak pomyślałem i masz rację. Działa, zainstalował się bez problemu. Dziwne... Ale działa, łapka do góry poszła, dziękować 😊

Ja już używam tylko ventoy

Posted
Godzinę temu, staniel8 napisał(a):

Witam czy na tej wersji windows jest microsoft store ? (chodzi o forze czy da rade zagrac)

W LTSC oryginalnie nie ma sklepu, ale masz w folderze Tuning instalkę i możesz go dodać. Po zainstalowaniu poczekaj jakiś czas, bo potrafi przymulić zanim się pojawi pierwszy raz. 

Posted

Mistrzu,

Wszystkie wersje Win10 Lite LTSB, LTSC (21H2 i 22H2), mają problem z zapamiętaniem poziomu głośności ...

Wywołując mikser głośności z zasobnika systemowego i ustawiając główny poziom dźwięku wszystko jest w porządku - pamięta, ale

przy próbie ustawienia poziomu dźwięku pojedynczych sekcji (np. systemowej), po zamknięciu miksera poziom głośności wraca do ustawień głośności głównego poziomu...

P.S. temat na czasy pt.: "Gdybyś kiedyś się nudził..." :))

:browar 

swiniarobert69 likes this
Posted
1 godzinę temu, c666 napisał(a):

Mistrzu,

Wszystkie wersje Win10 Lite LTSB, LTSC (21H2 i 22H2), mają problem z zapamiętaniem poziomu głośności ...

Wywołując mikser głośności z zasobnika systemowego i ustawiając główny poziom dźwięku wszystko jest w porządku - pamięta, ale

przy próbie ustawienia poziomu dźwięku pojedynczych sekcji (np. systemowej), po zamknięciu miksera poziom głośności wraca do ustawień głośności głównego poziomu...

P.S. temat na czasy pt.: "Gdybyś kiedyś się nudził..." :))

:browar 

A na usatwieniach fabrycznych też to występuje? 

Posted
8 minut temu, srom-otnik napisał(a):

A na usatwieniach fabrycznych też to występuje? 

w tym momencie mam pod ręką tylko jedną jednostkę i to jeszcze z tym wcześniejszym LTSB... - w tej wersji na fabrycznych jest to samo...

mogę sprawdzić na innych wersjach ale już nie dzisiaj... może się uda na weekendzie...

pozdr

srom-otnik likes this
Posted
W dniu 24.10.2025 o 17:37, damsad2 napisał(a):

Czołem Winclubiarze!

To chyba zalezy od obciążenia serwerów

U mnie na światłowodzine wczoraj przerywało a po odświeżeniu wyskoczyło że przekroczyłem limit.

Dzisiaj pobrało w minutę bez logowania czy przerywania

1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

To moja wina, czy M$? - jakoś wszystkie wcześniejsze łatki wchodziły w 100%...

To wina microsyfu na oryginalny niemodyfikowany system ten sam błąd

Posted
W dniu 1.11.2025 o 10:02, Tolu napisał(a):

Windows update, ostatnia aktualizacja październikowa błąd 😩

Sprawdziłem na Vmware, zainstalowałem dziś tą wersję 22H2 Ltsc Lite (14.10.2025)  i zapuściłem WU bez instalowania czegokolwiek (tylko aktywacja)  i ...

To samo jest przy wersji 21H2 Ltsc z 22.07.2025 "na całkowite czysto"

Może brakuje jakiś plików np. Edg'a lub coś w tym stylu. Potestuje i dam znać.

Na razie nic nie pomaga...

Ale poczytałem o tej poprawce KB5066791 i okazuje się, że nawet jak się zainstaluje to powoduje duże problemy z różnymi programami jak i systemem. 

Na razie może i dobrze, że niektórym nie chce się zainstalować.

Moja rada: Poczekać i obserwować sytuację. Nie instalować na siłę.

O dziwo po zainstalowaniu Edge'a i bibliotek .Net Runtime 6,7,8,9 (chyba pomogły biblioteki) w wersji 21h2 z 22.07.2025 ta poprawka zainstalowała się wraz ze znanym już komunikatem.

W wersji 22H2 nadal nie chce pomimo tych samych działań.

Posted
W dniu 31.10.2025 o 16:40, c666 napisał(a):

w tym momencie mam pod ręką tylko jedną jednostkę i to jeszcze z tym wcześniejszym LTSB... - w tej wersji na fabrycznych jest to samo...

mogę sprawdzić na innych wersjach ale już nie dzisiaj... może się uda na weekendzie...

pozdr

Wracając do powyższego wątku...

Testy na kilku stacjach z sytemami LTSB (nowy, stary), LTSC 22H2 (stary, nowy), 22H2 Pro oraz LTSC 21H2 (stary) - usługi zoptymalizowane oraz fabryczne...

- we wszystkich tych systemach, wersjach oraz ustawieniach usług występuje to co napisałem wyżej... 

ale...

podczas testów wyszło przypadkiem coś, co z pewnością pomoże zlokalizować problem... ale do rzeczy...

rozpatrujemy 2 przypadki:

1. ustawienia standardowe - tak jak po instalacji świeżego systemu (oczywiście cały czas mowa o wersji Lite każde wwj modyfikacji)

===================

a) nie podpinamy niczego do stacji roboczej

----------------------------------------------------- 

- z zasobnika, prawoklikiem, przechodzimy do miksera głośności

-  ustawiamy/zmieniamy położenie ("drugiego / kolejnego" od lewej) suwaka 

- zamykamy mixer głośności

- otwieramy ponownie mixer głośności (z prawoklika w zasobniku) i widzimy, że ustawienia nie zostały zapamiętane i modyfikowany suwak wrócił do poziomu suwaka głównego (pierwszego) 

b) mamy czysty ekran i podpinamy np. pena (czyli dla zasobnika robimy mały armagedon zdarzeń)

- otwieramy ponownie mixer głośności (z prawoklika w zasobniku) i ... wow... mamy zapamiętaną pozycję suwaka... - niestety radość trwa krótko ;((

- zamykamy mikser i otwieramy go ponownie.... - suwak wyrównuje się z ustawieniami suwaka głownego (pierwszego)

(czasem jest tak, że ustawienia zostają zapamiętane na "dłużej"... ale kliknięcie np. na zegar lub cokolwiek innego powoduje "reset" suwaka)

2. wyłączamy "schemat dźwiękowy" (prawoklik --> dźwięki  --> schemat dźwiękowy ustawiamy na "brak dźwięków"

===========================

- jakiekolwiek ww kombinacje powodują, że za każdym kolejnym wywołaniem miksera głośności (po tym w którym zmienimy ustawienia), pozycja suwaka drugiego i kolejnych, nie zostaje zapamiętana i przyjmuje wartość suwaka głównego...

pozdr

Posted
33 minuty temu, c666 napisał(a):

Wracając do powyższego wątku...

Testy na kilku stacjach z sytemami LTSB (nowy, stary), LTSC 22H2 (stary, nowy), 22H2 Pro oraz LTSC 21H2 (stary) - usługi zoptymalizowane oraz fabryczne...

- we wszystkich tych systemach, wersjach oraz ustawieniach usług występuje to co napisałem wyżej... 

ale...

podczas testów wyszło przypadkiem coś, co z pewnością pomoże zlokalizować problem... ale do rzeczy...

rozpatrujemy 2 przypadki:

1. ustawienia standardowe - tak jak po instalacji świeżego systemu (oczywiście cały czas mowa o wersji Lite każde wwj modyfikacji)

===================

a) nie podpinamy niczego do stacji roboczej

- otwieramy ponownie mixer głośności (z prawoklika w zasobniku) i widzimy, że ustawienia nie zostały zapamiętane i modyfikowany suwak wrócił do poziomu suwaka głównego (pierwszego) 

b) mamy czysty ekran i podpinamy np. pena (czyli dla zasobnika robimy mały armagedon zdarzeń)

- otwieramy ponownie mixer głośności (z prawoklika w zasobniku) i ... wow... mamy zapamiętaną pozycję suwaka... - niestety radość trwa krótko ;((

- zamykamy mikser i otwieramy go ponownie.... - suwak wyrównuje się z ustawieniami suwaka głownego (pierwszego)

(czasem jest tak, że ustawienia zostają zapamiętane na "dłużej"... ale kliknięcie np. na zegar lub cokolwiek innego powoduje "reset" suwaka)

2. wyłączamy "schemat dźwiękowy" (prawoklik --> dźwięki  --> schemat dźwiękowy ustawiamy na "brak dźwięków"

===========================

- jakiekolwiek ww kombinacje powodują, że za każdym kolejnym wywołaniem miksera głośności (po tym w którym zmienimy ustawienia), pozycja suwaka drugiego i kolejnych, nie zostaje zapamiętana i przyjmuje wartość suwaka głównego...

pozdr

Dzięki za wyczerpujące dane, ale czy ja się w tym połapię? hmm, spróbuje...
- a czy to co opisujesz, występuję może również na moich w11stkach?

Posted

zwróć uwagę na sam fakt wywołania eventu dzwiękowego w systemie... wydaje się, że on przerywa pętle resetu suwaków... ale tylko od 1 do czasem kilku cykli... 

jeżeli sam schemat dzwiekowy jest wyłączony to pętla resetu suwaka działa i przy każdym wywołaniu zasobnika suwak "kopiuje" ustawienia suwaka głównego ( pętla nie jest przerywana )...

co do W11 to na chwilę obecną nie mam wolnej jednostki do testów... ale zanim zacząłem o tym pisać to wrzuciłem na któregoś złoma W11 23H2 (nic wyżej nie pójdzie na tym sprzęcie)... tam sprawa zasobnika (konkretnie mixera) jest inaczej rozwiązana... nic tam nie rzuciło mi się w oczy, ale też szczerze mówiąc nie walczyłem z tym zbyt długo... 

pozdr

Posted

System zainstalowany, wszystko śmiga jak na poprzednim LTSC. Jedyny problem jaki udało mi sie znaleźć to nie wykrywanie klawiatury po włączeniu, na poprzednim LTSC tego nie miałem. Uruchamiam komputer, podświetlenie klawiszy działa i w menedżerze urządzeń pokazuje Urządzenie klawiatury HID (tylko czemu 3? 😄 ), natomiast nie można nic napisać. Po zresetowaniu komputera lub odłączeniu i podłączeniu klawiatura działa. Może to coś z szybkim startem systemu? Bo klawiatura świeci, wydaje się że może coś ze sterownikiem itp.

Posted
W dniu 1.11.2025 o 21:29, c666 napisał(a):

otwieramy ponownie mixer głośności (z prawoklika w zasobniku) i widzimy, że ustawienia nie zostały zapamiętane i modyfikowany suwak wrócił do poziomu suwaka głównego (pierwszego

Głupie pytanie. A masz system aktywowany?

Bo wiesz, nieaktywowany przykładowo nie pozwala personalizować wyglądu i między innymi nie zapamiętuje ustawień mixera głośności.

Posted

jakas roznica w szybkosci/dzialaniu/responsywnosci/ilosci procesow miedzy 22H2 Final  Extreme a 22H2 LTSC Extreme od Srom-otnika ? mam ten pierwszy i czy oplaca sie przejsc na LTSC ?

Posted
W dniu 2.11.2025 o 09:21, c666 napisał(a):

zwróć uwagę na sam fakt wywołania eventu dzwiękowego w systemie... wydaje się, że on przerywa pętle resetu suwaków... ale tylko od 1 do czasem kilku cykli... 

jeżeli sam schemat dzwiekowy jest wyłączony to pętla resetu suwaka działa i przy każdym wywołaniu zasobnika suwak "kopiuje" ustawienia suwaka głównego ( pętla nie jest przerywana )...

co do W11 to na chwilę obecną nie mam wolnej jednostki do testów... ale zanim zacząłem o tym pisać to wrzuciłem na któregoś złoma W11 23H2 (nic wyżej nie pójdzie na tym sprzęcie)... tam sprawa zasobnika (konkretnie mixera) jest inaczej rozwiązana... nic tam nie rzuciło mi się w oczy, ale też szczerze mówiąc nie walczyłem z tym zbyt długo... 

pozdr

Fix miksera głośności. Nie było klucza w rejestrze do którego można by zapisywać dane odnośnie ustawienia głośności.

Posted
W dniu 4.11.2025 o 20:40, LaptopIpc napisał(a):

Fix miksera głośności. Nie było klucza w rejestrze do którego można by zapisywać dane odnośnie ustawienia głośności.

świetna robota... pozostaje jeszcze tylko kwestia restartu...

Fix działa bardzo dobrze w obrębie jednej sesji... po restarcie ustawienia są resetowane...

Posted
3 minuty temu, c666 napisał(a):

świetna robota... pozostaje jeszcze tylko kwestia restartu...

Fix działa bardzo dobrze w obrębie jednej sesji... po restarcie ustawienia są resetowane...

.... spróbuję dodać do harmonogramu zadań, tak by skrypt działał po każdym zalogowaniu.
A w LTSB też to zauważyłeś? Ja nigdy na to nie zwróciłem uwagi, przez tyle lat...
Po prostu nie potrzebowałem tak się bawić z suwakami audio.

Posted
11 minut temu, srom-otnik napisał(a):

.... spróbuję dodać do harmonogramu zadań, tak by skrypt działał po każdym zalogowaniu.
A w LTSB też to zauważyłeś? Ja nigdy na to nie zwróciłem uwagi, przez tyle lat...
Po prostu nie potrzebowałem tak się bawić z suwakami audio.

zdziwisz się... wyszło przez przypadek... z reguły to ja wgl wyłaczam dżwięki bo mnie to wkurza, ale zaszła potrzeba dodania sprzętu korzystającego z dzwięku... i te systemowe zaczeły wkurzać...

pierwszy odruch to biorę i obniżam głośność... no i wyszło, że się resetuje... :))

W LTSB jest odrobinę inaczej... dopiero 2 wywołanie mixera resetuje suwak do poziomu tego głównego..

p.s. jest coś jeszcze na defenderze, ale jak ogarnę to lepiej to dam znać...