StaryBob Posted October 20 Report Posted October 20 @srom-otnik Miły Panie, czy znasz rozwiązanie mojego problemu? Podczas instalacji wiekszej liczy obrazów Twojego autorstwa, mam taki komunikat, i nie mogę go ominąć. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
c666 Posted October 20 Report Posted October 20 @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Od wieków wiadomo, że ta firma oszukuje i nie mówi do końca prawdy... W oryginale (bo to jest mod Srom-otnika), ten komunikat powinien wyglądać następująco: "Sprawdzanie połączenia Microsoftu z firmą Srom-otnik'a. Może to trochę potrwać" no... w tej drugiej części zapewne napisali prawdę...:)) aczkolwiek pojawienie się takiego ekranu świadczy o tym, że się jeszcze nie dodzwonili... :))) pozdrawiam jespe and srom-otnik like this Quote
StaryBob Posted October 21 Report Posted October 21 @c666 @srom-otnik Co mam zrobic? Ten Thinkpad jest jakis kiepski? To jeżeli nie da się tego jakoś ominąć, to polecicie mi jakiegoś moda, pod kątem gier, który będzie działał? Quote
wislak00 Posted October 21 Report Posted October 21 11 godzin temu, Damian989121 napisał(a): Mam problem z instalacją antywira Kaspersky Standard. Dostaje błąd, że brakuje wymaganego .net frameworka. Mam zainstalowane wymagane i nadal nie może mnie przepuścić instalator. Również włączony jest .NET w wersji 3.5 i 4.8 w funkcjach systemu. Próbowałem, różnych sposobów z internetu, lecz bezskutecznie. Mieliście może taki problem? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sprawdź czy po doinstalowaniu .NET 6.0 Desktop Runtime (wymagane przez program) pójdzie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
janek917 Posted October 21 Report Posted October 21 Czy ta wersja ma w sobie czyszczenie czy jeszcze poczekać ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted October 21 Author Report Posted October 21 17 minut temu, janek917 napisał(a): Czy ta wersja ma w sobie czyszczenie czy jeszcze poczekać ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ma Czyszczenie i to bardzo dobre, ale będzie jeszcze lepsze, więc zaczekać starcraft2fan likes this Quote
c666 Posted October 21 Report Posted October 21 2 godziny temu, StaryBob napisał(a): @c666 @srom-otnik Co mam zrobic? Ten Thinkpad jest jakis kiepski? To jeżeli nie da się tego jakoś ominąć, to polecicie mi jakiegoś moda, pod kątem gier, który będzie działał? Witaj, Twoje pytanie jest trochę enigmatyczne... nikt nie wie na co instalujesz ten system... poza tym nie oczekuj, że Srom-otnik pokaże palcem tylko próbuj czegoś sam... Jeżeli masz problem z tym obrazem systemu to wgraj na pena 21h2 i zobacz czy pójdzie... jeżeli potrzebujesz do gier to nie zrobi to różnicy... Nie jest żadną tajemnicą, że od bardzo długiego czasu Srom-otnik robi najbardziej spektakularną robotę w temacie systemów... na Twoim miejscu szukałbym ewentualnych zamienników w pierwszej kolejności w "Jego stajni"... srom-otnik likes this Quote
StaryBob Posted October 21 Report Posted October 21 15 minut temu, c666 napisał(a): Witaj, Twoje pytanie jest trochę enigmatyczne... nikt nie wie na co instalujesz ten system... poza tym nie oczekuj, że Srom-otnik pokaże palcem tylko próbuj czegoś sam... Jeżeli masz problem z tym obrazem systemu to wgraj na pena 21h2 i zobacz czy pójdzie... jeżeli potrzebujesz do gier to nie zrobi to różnicy... Nie jest żadną tajemnicą, że od bardzo długiego czasu Srom-otnik robi najbardziej spektakularną robotę w temacie systemów... na Twoim miejscu szukałbym ewentualnych zamienników w pierwszej kolejności w "Jego stajni"... Ok, rozumiem. Mój lapek to: Lenovo ThinkPad L14 11th Gen i5 1135G7 @2.40Ghz 16 GB Ram Próbowałem kilka róznych W10 od Sromotnika, i na każdej jest to samo Quote
janek917 Posted October 21 Report Posted October 21 53 minuty temu, srom-otnik napisał(a): Ma Czyszczenie i to bardzo dobre, ale będzie jeszcze lepsze, więc zaczekać .Dziękuję za odpowiedź, poczekam. Teraz testuję Win JG11 25H2 IoT LTSC - 20.10.25 Extreme i poza brakiem Twojego notatnika jestem zadowolony. Quote
c666 Posted October 21 Report Posted October 21 20 minut temu, StaryBob napisał(a): Ok, rozumiem. Mój lapek to: Lenovo ThinkPad L14 11th Gen i5 1135G7 @2.40Ghz 16 GB Ram Próbowałem kilka róznych W10 od Sromotnika, i na każdej jest to samo przecież to nie jest jakiś totalny złom... ale jak już i tak szukasz to przy okazji przetestuj któryś z ostatnich modów 11-tki... masz jeszcze genialny LTSB, choć nie jestem pewny czy ze względu na stery na tym sprzęcie nie będzie kolizji... tak czy inaczej robiąc taki test zawsze ograniczysz pole do analizy dla Srom-otnika... Jeżeli żaden z tych modów nie ruszy to już inna bajka... srom-otnik likes this Quote
StaryBob Posted October 21 Report Posted October 21 5 minut temu, c666 napisał(a): przecież to nie jest jakiś totalny złom... ale jak już i tak szukasz to przy okazji przetestuj któryś z ostatnich modów 11-tki... masz jeszcze genialny LTSB, choć nie jestem pewny czy ze względu na stery na tym sprzęcie nie będzie kolizji... tak czy inaczej robiąc taki test zawsze ograniczysz pole do analizy dla Srom-otnika... Jeżeli żaden z tych modów nie ruszy to już inna bajka... Okey, odpuszcze 10, spróbuję Win JG11 24H2 Pro Nie wiedziałem że to błąd nie do ominięcie, myślałem że może coś trzeba dorzucić do iso i pójdzie ten proces łączenia się z MS. Quote
janek917 Posted October 21 Report Posted October 21 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Ma Czyszczenie i to bardzo dobre, ale będzie jeszcze lepsze, więc zaczekać A to twój najnowszy Win JG11 25H2 IoT LTSC - 20.10.25 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
c666 Posted October 21 Report Posted October 21 45 minut temu, StaryBob napisał(a): Okey, odpuszcze 10, spróbuję Win JG11 24H2 Pro Nie wiedziałem że to błąd nie do ominięcie, myślałem że może coś trzeba dorzucić do iso i pójdzie ten proces łączenia się z MS. nikt nie powiedział, że to błąd a tym bardziej nie do ominięcia... poprostu masz przypadek, który nie wystąpił we wcześniejszych testach i nie został wystarczająco "obsłużony" czy to programowo czy też w "instrukcji obsługi"... tym bardziej, skoro wystąpił u Cb, to powinieneś przekazać jak najwięcej informacji ze swojej strony... możliwe, że wystarczy coś dorzucić / zmienić i zrobić nową kompilacje... ale nikt tutaj wróżką nie jest ... po to robi się testy... odpuszczenie problemu to żadne wyjście... srom-otnik likes this Quote
StaryBob Posted October 21 Report Posted October 21 51 minut temu, c666 napisał(a): nikt nie powiedział, że to błąd a tym bardziej nie do ominięcia... poprostu masz przypadek, który nie wystąpił we wcześniejszych testach i nie został wystarczająco "obsłużony" czy to programowo czy też w "instrukcji obsługi"... tym bardziej, skoro wystąpił u Cb, to powinieneś przekazać jak najwięcej informacji ze swojej strony... możliwe, że wystarczy coś dorzucić / zmienić i zrobić nową kompilacje... ale nikt tutaj wróżką nie jest ... po to robi się testy... odpuszczenie problemu to żadne wyjście... Spróbuję to rozgryźć. Moze zamiast Ventoy, wezme Rufusa. Quote
c666 Posted October 21 Report Posted October 21 17 minut temu, StaryBob napisał(a): Spróbuję to rozgryźć. Moze zamiast Ventoy, wezme Rufusa. Jest to napewno niegłupi trop... swego czasu pamiętam, że miałem problem z jakimś obrazem (niekoniecznie Srom-otnika) wrzuconym na pena, na którym był ventoy... - rufus sobie poradził... Quote
Damian989121 Posted October 21 Report Posted October 21 6 godzin temu, wislak00 napisał(a): Sprawdź czy po doinstalowaniu .NET 6.0 Desktop Runtime (wymagane przez program) pójdzie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam zainstalowany i bez zmian. Pisałem do supporta ale jak na razie wiele mi nie pomogli. Robiłem naprawy net frameworkow, tez to nic nie dało. Quote
c666 Posted October 21 Report Posted October 21 51 minut temu, Damian989121 napisał(a): Mam zainstalowany i bez zmian. Pisałem do supporta ale jak na razie wiele mi nie pomogli. Robiłem naprawy net frameworkow, tez to nic nie dało. pisałeś do supportu??... :-ooo a masz oryginalny program, żeby być pewny, że ktokolwiek potraktuje Cb poważnie?? ... poza tym, to co im napisałeś / powiedziałeś?? ... że instalowałeś na zmodyfikowanym systemie?? :-oo ... czy Ty się dobrze czujesz?? :facepalm przede wszystkim sprawdź czy na oryginalnym systemie, program się prawidłowo instaluje i czy masz potrzebne komponenty w najnowszych wersjach... być może nawet jakieś aktualizacje są wymagane do tej wersji którą próbujesz zainstalować... poza tym istnieją logi z instalacji w którym masz czarno na białym co kuleje... taka informacja jest bezcenna dla autora modyfikacji ... bez tego to jak szukanie igły w stogu siana... srom-otnik likes this Quote
Damian989121 Posted October 21 Report Posted October 21 @c666 , spokojnie mam oryginalny klucz do antywirusa, bez tego raczej by mi nie pomogli. Pisałem że posiadam system win 10 ltsc 22h2, ale nie wspominałem o modyfikacji. @srom-otnik w takim razie jakie logi mógłbym Ci przesłać? Dodam, ze w podglądzie zdarzeń, brak błędów dotyczącej błędu instalacji. Quote
srom-otnik Posted October 21 Author Report Posted October 21 3 godziny temu, Damian989121 napisał(a): @c666 , spokojnie mam oryginalny klucz do antywirusa, bez tego raczej by mi nie pomogli. Pisałem że posiadam system win 10 ltsc 22h2, ale nie wspominałem o modyfikacji. @srom-otnik w takim razie jakie logi mógłbym Ci przesłać? Dodam, ze w podglądzie zdarzeń, brak błędów dotyczącej błędu instalacji. Sprawdziłem - musisz pobrać i zainstalować przed Kasperskim: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] po tym idzie jak należy. UWAGA! Po pierwszej próbie zainstalowania Kacperka, wyrzuci Ci znany komunikat o braku bibliotek NET z odesłaniem po ich pobranie. Zamknij to okno, odśwież pulpit, uruchom ponownie instalator Kacperka. Dziwaczne to bardzo, ale cóż, nie wina systemu, tylko ruskich pomyślunków. Quote
Damian989121 Posted October 21 Report Posted October 21 @srom-otnikEh, niestety, nadal ten sam błąd... Odinstalowałem, wszystkie Frameworki, czyszczenie,restart. Potem ponowna wymagana wersja Frameworka 9.0.10 i nadal sypie błędem. On odwołuje się do wersji .Net 4.8, ale ona jest zintegrowana już w systemie... Inne wersje tego antywira np. Total Security przechodzi bez problemu. Quote
srom-otnik Posted October 21 Author Report Posted October 21 6 minut temu, Damian989121 napisał(a): @srom-otnikEh, niestety, nadal ten sam błąd... Odinstalowałem, wszystkie Frameworki, czyszczenie,restart. Potem ponowna wymagana wersja Frameworka 9.0.10 i nadal sypie błędem. On odwołuje się do wersji .Net 4.8, ale ona jest zintegrowana już w systemie... Inne wersje tego antywira np. Total Security przechodzi bez problemu. UDAŁO mi się na Lite i Extreme zainstalować. Damian989121 likes this Quote
StaryBob Posted October 22 Report Posted October 22 18 godzin temu, c666 napisał(a): Jest to napewno niegłupi trop... swego czasu pamiętam, że miałem problem z jakimś obrazem (niekoniecznie Srom-otnika) wrzuconym na pena, na którym był ventoy... - rufus sobie poradził... @c666 @srom-otnik Chyba to rozgryzłem. Zainstalowałem iso na GPT a nie MBR. Chyba ze to przypadek, W10Ltsb. Minus taki ze dziala tylko oficjalny driver do wlan. Audio i grafa nie. A Windows Update nie daje rady nic znakezc. Wiem ze kombajny do sterów to lipa, ale moze jest jakis ktory by mi znalazł drivery? Quote
jozef.k Posted October 22 Report Posted October 22 Godzinę temu, StaryBob napisał(a): Wiem ze kombajny do sterów to lipa Wiesz to z doświadczenia ? Masz tu wersje Portable,ja używam Driver Easy >>[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted October 22 Author Report Posted October 22 Hejka, sprawdzałem dopiero wczoraj dzialanie windows update w 21H1l2 i 22H2 - w obu wersjach to samo, M$ zrobił nam prezent. Pozostaje nam poczekać do kolejnego drugiego wtorku listopada, czy pojawi się mimo ponurego komunikatu nowa skumulowana łatka. Wrrrr Ryzenek and swiniarobert69 like this Quote
StaryBob Posted October 22 Report Posted October 22 1 godzinę temu, jozef.k napisał(a): Wiesz to z doświadczenia ? Masz tu wersje Portable,ja używam Driver Easy >>[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki, znam ten program, ale ani on ani iobit nie potrafi znaleźć sterownika do audio Ciągle coś jest nie tak. Quote
jozef.k Posted October 22 Report Posted October 22 1 godzinę temu, StaryBob napisał(a): Ciągle coś jest nie tak. Jak nie umiesz sobie poradzić to masz jedno wyjście oddać do serwisu,a o drugim wyjściu nie będę ci pisał. Quote
mateuszk_2006 Posted October 22 Report Posted October 22 3 godziny temu, StaryBob napisał(a): Dzięki, znam ten program, ale ani on ani iobit nie potrafi znaleźć sterownika do audio Ciągle coś jest nie tak. Najprostrzym sposobem jest szukanie po ID. Uruchom > devmgmt.msc U ciebie "Nieznane urzadzenie" lub cos takiego. Postaraj sie tak znalesc. Tego id szukasz w google. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] StaryBob likes this Quote
cursor Posted October 22 Report Posted October 22 W dniu 20.10.2025 o 12:07, StaryBob napisał(a): Walcze od wczoraj z takim problemem, zaraz po instalacji mam trwające do usranej śmierci takie okno. Sztuczka z baypassnro nie działa, a w taskmng nie ma procesu do ubicia. Ktoś coś? LenovoThinkpad 14. Każda wersja wywala to samo, Pomocy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Miałem to samo na Lenovo Yoga 11e. Po otwarciu CMD(shift +F10) wpisałem: start ms-cxh:localonly i utworzyłem lokalne konto Może komuś się przyda Na wersji 21H2 LTSC skryptem przekształconej do 22H2 niektóre aplikacje sypią mi błędami(dzisiaj CodiprogUSB do programatora eeprom) Na wersji 22H2 LTSC lite z tego tematu nie ma tego problemu srom-otnik likes this Quote
StaryBob Posted October 22 Report Posted October 22 @cursor @mateuszk_2006 Dzięki, wrócę z pracy to spróbuję. Quote
Damian989121 Posted October 23 Report Posted October 23 W dniu 21.10.2025 o 20:52, srom-otnik napisał(a): UDAŁO mi się na Lite i Extreme zainstalować. Udało mi się zainstalować tego Kasperskiego. Jakiś chyba jest problem w moim profilu, ponieważ utworzyłem, nowe lokalne konto i na nim poszło od strzała. srom-otnik likes this Quote
Recommended Posts