Jump to content

Recommended Posts

Posted
21 godzin temu, paulo007 napisał(a):

Zainstalowałem  Extreme na Oracle VB i nie mogę wgrać sterowmików do audio i LAN. SDI też sobie nie radzi.

Na Lite stery były od razu bez instalowania czegokolwiek.

Nowe iso testowe - drobne szlify pod maską, usuwanie zbędnych plików, folderów. Extreme jeszcze ciut chudsze i zupełnie nowe. Proszę je sprawdzić pod kontem zgłoszonych problemów z instalacją sterowników. 

Posted
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Proszę je sprawdzić pod kontem zgłoszonych problemów z instalacją sterowników. 

Realtek High Definition Audio  zainstalowałem bez problemów. Drukarka Canon też.  🙂 

srom-otnik and sudione like this
Posted

a u mnie taki problem. Czy rufus czy ventoy ,tak samo. Czy zmienić partycje na NTFS? Rozwiązano. przez instalację przez Sergiej Strelec.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
37 minut temu, racuch8 napisał(a):

Mam pytanie, jak włączyć spowrotem Edge? Nie moge zainstalować ponieważ na procesie instalacji robi się błąd. Nie mam też Edga w katalogu na dysku C.

Thx

Wersja Lite,  czy Extreme?

racuch8 likes this
Posted
23 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Nowe iso testowe - drobne szlify pod maską, usuwanie zbędnych plików, folderów. Extreme jeszcze ciut chudsze i zupełnie nowe. Proszę je sprawdzić pod kontem zgłoszonych problemów z instalacją sterowników. 

W nowej wersji powyższy problem nie występuje. Sterowniki zainstalowały się automatycznie podczas stawiania systemu

Sam system po instalacji zajmuje niecałe 5GB na dysku i 1GB RAM - wersja extreme, wow 🙂

srom-otnik likes this
Posted
Godzinę temu, racuch8 napisał(a):

Lite

Jest jakiś skrypt aby go przywrócić?

Sprawdzę po pracy 

Godzinę temu, paulo007 napisał(a):

W nowej wersji powyższy problem nie występuje. Sterowniki zainstalowały się automatycznie podczas stawiania systemu

Sam system po instalacji zajmuje niecałe 5GB na dysku i 1GB RAM - wersja extreme, wow 🙂

I to bez kompresji 💪

Z nią byłoby 2,5 GB, ale wydajność spadła by i dlatego jest prawie 5GB - całkiem niewiele 😁

starcraft2fan and racuch8 like this
Posted
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Sprawdzę po pracy 

I to bez kompresji 💪

Z nią byłoby 2,5 GB, ale wydajność spadła by i dlatego jest prawie 5GB - całkiem niewiele 😁

Jak bedziesz mial chwile, to zerknij jak jest na extreme ,  najwyzej zrobie nową instalke. Ale zależy mi na Edgu.

Posted
5 godzin temu, racuch8 napisał(a):

Mam pytanie, jak włączyć spowrotem Edge? Nie moge zainstalować ponieważ na procesie instalacji robi się błąd. Nie mam też Edga w katalogu na dysku C.

Thx

Zakrzywienie czasoprzestrzeni musiało nastąpić :) 

racuch8 likes this
Posted

Znalazlem maly problem. 
Po zainstalowaniu latki jak na zdjeciu startisback wariuje. Sam klik na start ma opoznienie ok 1-2 sekundy. Nie mowie juz np jak w trakcie gry nacisne zeby przelaczyc okno to az doprowadza do trzesiawki. 
Po usunieciu paczki wszystko smiga jak dawniej.

Latki opisania jako "Jakosc" 🤣

image.png.7361c8d3f530940ee9625d0dd8e6bfdf.png

srom-otnik likes this
Posted
3 godziny temu, wislak00 napisał(a):

Zakrzywienie czasoprzestrzeni musiało nastąpić :) 

Dlaczego?

Nie moglem zainstalowac na starym systemie, postawilem nowy i jest to samo, wiec pytam u źródła. Błysłeś kolego jak chrząstka w salcesonie.

wislak00 likes this
Posted

Serdeczne podziękowania za wydanie 22H2 LTSC. Chwilowo na docelowym laptopie z 21H2 LTSC muszę się wstrzymać z formatem na kilka tygodni, ale ciekawość wzięła górę i zrobiłem już test na innym sprzęcie. Dość niecodziennym, bo jedyny wolny na ten moment jaki miałem to Steam Deck. Miałem już osobną partycję przygotowaną z zainstalowanym modem Win11 23H2, więc instalacja poszła szybko i sprawnie.

Nie mogę jeszcze porównać działania systemu w stosunku do poprzedniej wersji, ale tak ogólnie rozruch i responsywność systemu na Steam Decku to mistrzostwo świata. Po aktywacji i instalacji sterowników odblokowałem sklep i zainstalowałem aplikację Xbox, która w końcu działa bez problemów. Dzisiaj premierę ma ASUS ROG Xbox Ally na którego czekałem, ponieważ Microsoft zapowiedział specjalną, lżejszą wersję systemu. Z tego co wstępnie zauważyłem w reckach jest to po prostu wydanie Windows Home 11 24H2 z nakładką XFE z mniejszą ilością procesów w tle. Mimo, że też odchudzony to podobno potrafi się przyciąć lub błędnie zareagować. A Twój LTSC póki co to - przepraszam za wyrażenie - za*******a jak dyliżans. Jeśli uda się znaleźć trochę wolnego czasu to postaram się zrobić jakieś testy porównawcze z liczbą FPS w grach. Test zrobiłem na wersji Lite, bo Extreme ma wyciętą klawiaturę dotykową. Na test Extreme przyjdzie jeszcze czas za kilka tygodni na laptopie. Jeszcze raz dzięki za moda. Będę go jeszcze testował, jak znajdę jakiś błąd to dam znać :) 

Posted
22 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Sprawdzę po pracy 

I to bez kompresji 💪

Mnie to zastanawia czemu każdy chce żeby Windows ważył po instalacji najlepiej 0gb. Ja mam na programy i system NVME 960gb. Czasy się zmieniły a każdy oszczędza :) no ale szacun tak czy siak :)

srom-otnik likes this
Posted
49 minut temu, fa47896 napisał(a):

Jednak nie usunęło mi dokładnie defendera po zainstalowaniu extreme, nadal mogę wejść w zopore systemu windows, prosze o pomoc jak go całkowicie usunąć. :D

Zapora Defender w10 i w11 to nie antywirus Windows Defender, a rozwinięcie zapory pamiętającej jeszcze czasy poczciwego xp. Zaporę pozostawiam, bo ona ma służyć filtrowaniu ruchu sieciowego, to bardzo potrzebne narzędzie zwiększające bezpieczeństwo i nie obciążające systemu w jakiś wyraźny sposób. To tylko jeden proces. Chcesz, tnij sam. U mnie zostaje.

Posted

Uprzejmie proszę o przesłanie mirrora (może pixeldrain, obojętnie) - wyjątkowo megaupload mi się przyblokował dzisiaj:

o9TviCd.png

Lubię popatrzeć chociaż na vmce - stajnia NiKKA i A-Team dawno nie wypuściła nowości, więc za dużo okazji do podziwiania nie ma.

Posted
15 minut temu, Kocurek napisał(a):

Uprzejmie proszę o przesłanie mirrora (może pixeldrain, obojętnie) - wyjątkowo megaupload mi się przyblokował dzisiaj:

Lubię popatrzeć chociaż na vmce - stajnia NiKKA i A-Team dawno nie wypuściła nowości, więc za dużo okazji do podziwiania nie ma.

Poczekajcie będzie nowe iso z jeszcze bardziej skutecznym oczyszczaniem - zawłaszcza jesli usunie się defendera to teraz będzie można odzyskać jeszcze kolejne serki MB wolnej przestrzeni na dysku.

starcraft2fan and Kocurek like this
Posted
39 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Poczekajcie będzie nowe iso z jeszcze bardziej skutecznym oczyszczaniem - zawłaszcza jesli usunie się defendera to teraz będzie można odzyskać jeszcze kolejne serki MB wolnej przestrzeni na dysku.

To ja tylko się przypomnę z tym Edgem 😀 Dziękuję

Posted
4 godziny temu, szymibtw napisał(a):

Mnie to zastanawia czemu każdy chce żeby Windows ważył po instalacji najlepiej 0gb

Zrozumiesz jak będziesz codziennie robił backup całego systemu. Wtedy 5gb, a 40gb robi różnicę.

Podobnie jak skanujesz cały dysk antywirusem.

Trzecia kwestia uruchamianie systemu (lub wielu systemów), we wirtualnej maszynie, umieszczonej w pamięci RAM.

A tej pamięci wiadomo, nie masz w kompie 1TB, ale znacznie mniej.

Posted

Dziękuję Srom-otnik za piękną pracę jaką wykonujesz. Mod zainstalowany i śmiga pięknie. Korzystałem już z poprzednich wersji Twoich modyfikacji i do teraz działają należycie. :D 

Mam jednak problem z wyglądem okienek explorera po zainstalowaniu tej modyfikacji. Czarny motyw działa, ale dół okienek jest biały. Czy można to jakoś rozwiązać?

Posted
1 godzinę temu, pankleks napisał(a):

ktoś się zmierzył z tym Epic games launcher ? bo odbijam się od weryfikacji a było by miło czasem się rozerwać  

A co masz za problem? 
Ja nie moglem uruchomic ale jakos mi sie udalo.
Przechodzil weryfikacje updatu i znikal teraz dziala normalnie.

Posted
W dniu 16.10.2025 o 15:51, racuch8 napisał(a):

To ja tylko się przypomnę z tym Edgem 😀 Dziękuję

Hej, sprawdziłem tylko na VBoxie - Lite i Extreme działa instalator oraz sam Edge w dowolnej konfiguracji Optymalizatora Usług. Sprawdzenie wykonałem zaraz po zainstalowaniu systemu, na czysto. Być może u Ciebie w między czasie, zanim zabrałeś się za instalację Edga, coś jeszcze zrobiłeś, może nawet nieświadomie, co skutkowało zgłoszonym problemem.
U mnie wszystko ok.

swiniarobert69 and racuch8 like this
Posted
8 godzin temu, Damian989121 napisał(a):

Dziękuję Srom-otnik za piękną pracę jaką wykonujesz. Mod zainstalowany i śmiga pięknie. Korzystałem już z poprzednich wersji Twoich modyfikacji i do teraz działają należycie. :D 

Mam jednak problem z wyglądem okienek explorera po zainstalowaniu tej modyfikacji. Czarny motyw działa, ale dół okienek jest biały. Czy można to jakoś rozwiązać?

Spróbuj PPM/Narzędzia/Szukaj - wpisz: OldNewExplorerCfg.exe  Powinno być już modzie, jeśli nie to masz tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pobaw się ustawieniami, które zaznaczyłem. Z różnymi motywami różnie to działa.

Damian989121 likes this