Achon Posted October 10, 2025 Report Posted October 10, 2025 No i czas na podsumowanie mojej walki z instalacją windowsa na Raidzie. Zamarzył mi się drugi taki sam dysk ssd nvme w mini komputerku i zrobienie matrycy Raid 0 Oto maszyna testowa. Tak, postanowiłem zamontować 2 szybkie dyski NVME, żeby mieć w RAID 0 dwa razy większe prędkości zapisu i odczytu. Z zamiarów, przeszedłem w czyny. Jeden dysk już był w środku, drugi dokupiłem identyczny. Czas na montaż i konfigurację w biosie. Cóż, bios niezbyt przyjazny twierdził. że jest już array RAID z jednego dysku i trzeba go wpierw usunąć. No to daję delete ten array i.... nie usuwa się. Z milion razy i nic. Wiecie, co za motyw? Trzeba z drugiego dysku zrobić kolejny array i jak mamy dwa, to jest wtedy możliwość skasowaniu obu. Pojedynczego ni cholery. No dobra skasowane 2 arraye i w końcu create jeden wspólny z obu dysków w Raid 0 .... Uff. Bios załatwiony. Czas na pendrive z instalką windowsa. 3,2,1 start wykrywanie dysków. No i widzi, ale 2 osobne dyski nie jeden jako RAID. Dziżus....czemu to nie może działać od strzału? No dobra szukam na necie informacji i oczywiście trzeba dograć sterowniki RAID do obrazu instalacyjnego windowsa. Kolejny dzień i kolejna próba. Znalazłem drivery "Amd_RaidXpert_9.3.3.00117" 3,2,1 start wykrywanie dysków... jest widzi jeden dwa razy większy. Hurrra. Instalacja windowsa bez problemów no i czas na CrystalDiskInfo, test pokazuje dwa razy większe transfery - sukces! Dogrywam apki i zauważam, że coś dziwnie mi ten system przycina/laguje. Co jest? Myszka zatrzymuje się na sekundę a muzyka odtwarzana z głośników robi w tym czasie pyr, pyr, pyr. Usługa "system" obciąża procesor na 100% i tak co 10-20 minut bez konkretnego odstępu czasu. Apka "Process explorer" pokazuje, że to interrupts tak obciąża procek, a net mówi: Problem, to najczęściej sterowniki karty dźwiękowej lub sieciowej. No to angażuję aplikację "Latency monitor". [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie pokazuje, żeby to któryś konkretny sterownik robił. Wyłączyłem w systemie wszystkie karty dźwiękowe i sieciowe, nic nie pomogło. Kolejny dzień, to instalacje kolejnych windowsów. Z defender lub bez defendera, ze starymi sterownikami czipsetu lub z nowymi ... i tak przez trzy kolejne dni. Kilkanaście instalek z różnymi systemami. Czasami system nie lagował przez godzinę, by zacząć swoje kaprysy i pokazać język o 3 w nocy. W jakimś momencie apka "Latency monitor" mi w końcu wywaliła, że opóźnienia robi sterownik RAID.... The End? Po tygodniu usunąłem w biosie RAID i zainstalowałem system na jednym dysku, chodzi jak żyleta! Nic nie zacina i laguje i wiecie co? Nawet subiektywnie szybciej bootuje niż wtedy gdy PC miał dwa razy większe transfery z nośnika danych, dziwne nie? Jeśli nie potrzebujecie systemu do jakiś prac typu serwer zapisuje/odczytuje dużo danych i wymaga szybkości, to nie pakujcie się w Raida, nie zawsze warto. No i w normalnej pracy, nie zauważyłem, żeby system był szybszy lub bardziej responsywny. Przykładem niech będzie tworzenie image.wim z plików pobranych z UUP. Trwało to tak samo koszmarnie długo i nijak szybszy dysk tu nie pomaga. Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts