Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, mam problem z polskimi znakami w jednym programie MicroStation próbowałem przeinstalować program jak i przeinstalować język w windows kilka razy wszędzie mam ustawiony język polski wszędzie wyświetlają mi się polskie znaki ale tylko w tym programie jest problem i zamiast polskich znaków pojawiają się '?' jaki może być problem? jak go można rozwiązać? z góry dzięki za pomoc

wygląda to tak 

image.png.fd2c7d1523355ea132808ba0ae58038e.png

Posted
2 godziny temu, dagget11 napisał(a):

wszędzie wyświetlają mi się polskie znaki ale tylko w tym programie jest problem

Bo program ma ustawioną taką czcionkę i tego nie zmienisz.

Posted

iskier tak tutaj też mam zmienione tak + dodatkowo mam zaznaczone UTF

stens właśnie wcześniej miałem innego laptopa i miałem na nim 10PRO i później go zaktualizowałem do 11PRO i nie było takiego problemu. Teraz zmieniałem laptopa i zainstalowałem od razu 11 PRO i no próbowałem wszystkiego noi nie idzie zmienić tego.. coś czytałem, że ten win 11 po aktualizacji 24h2 jest jeszcze słabo zoptymalizowany.. 

Posted
13 godzin temu, dagget11 napisał(a):

że ten win 11 po aktualizacji 24h2 jest jeszcze słabo zoptymalizowany.

To nie jest to, tylko nie ma odpowiedniej czcionki którą program używa. 🙂  A weź porównaj jakie czcionki  ma 10PRO, a jakie Win 11, może którejś brakuje.

Posted

Może coś zmieni. Sprawdź

sprawdź sobie może jeszcze tak:

C-Windows-Fonts

możliwe że trzeba będzie coś dołożyć jakąś trzcionkę, bo program korzysta z tych które są w systemie.

Posted

z komputera na którym program działa poprawnie skopiowałem wszystkie fonty i zainstalowałem je na moim komputerze ale dalej to nie pomogło w niektórych programach czy instalatorach niestety dalej nie zaczytuje mi czcionki i wygląda to tak. Próbowałem również zmienić czcionkę systemową na inną i też nie pomogło..

image.png.9991de257200805fb0f410547853edfe.png

Posted
23 godziny temu, dagget11 napisał(a):

dodatkowo mam zaznaczone UTF

odznacz to. A jak masz jakiś system Windows spolszczony z angielskiego to tego nie naprawisz. 🙂  A masz ISO z Microsoftu?

Posted

Znajdź w folderze Bentleya plik o nazwie font.rsc i podmień go na ten z poniższego linku (oryginał gdzieś zgraj/zmień nazwę), zrestartuj CADa:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]