dagget11 Posted October 8, 2025 Report Posted October 8, 2025 Cześć, mam problem z polskimi znakami w jednym programie MicroStation próbowałem przeinstalować program jak i przeinstalować język w windows kilka razy wszędzie mam ustawiony język polski wszędzie wyświetlają mi się polskie znaki ale tylko w tym programie jest problem i zamiast polskich znaków pojawiają się '?' jaki może być problem? jak go można rozwiązać? z góry dzięki za pomoc wygląda to tak Quote
iskier Posted October 8, 2025 Report Posted October 8, 2025 A tutaj masz dobrze? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
stens Posted October 8, 2025 Report Posted October 8, 2025 2 godziny temu, dagget11 napisał(a): wszędzie wyświetlają mi się polskie znaki ale tylko w tym programie jest problem Bo program ma ustawioną taką czcionkę i tego nie zmienisz. Quote
dagget11 Posted October 8, 2025 Author Report Posted October 8, 2025 iskier tak tutaj też mam zmienione tak + dodatkowo mam zaznaczone UTF stens właśnie wcześniej miałem innego laptopa i miałem na nim 10PRO i później go zaktualizowałem do 11PRO i nie było takiego problemu. Teraz zmieniałem laptopa i zainstalowałem od razu 11 PRO i no próbowałem wszystkiego noi nie idzie zmienić tego.. coś czytałem, że ten win 11 po aktualizacji 24h2 jest jeszcze słabo zoptymalizowany.. Quote
stens Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 13 godzin temu, dagget11 napisał(a): że ten win 11 po aktualizacji 24h2 jest jeszcze słabo zoptymalizowany. To nie jest to, tylko nie ma odpowiedniej czcionki którą program używa. A weź porównaj jakie czcionki ma 10PRO, a jakie Win 11, może którejś brakuje. Quote
LAGUNA Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 Może coś zmieni. Sprawdź sprawdź sobie może jeszcze tak: C-Windows-Fonts możliwe że trzeba będzie coś dołożyć jakąś trzcionkę, bo program korzysta z tych które są w systemie. Quote
dagget11 Posted October 9, 2025 Author Report Posted October 9, 2025 z komputera na którym program działa poprawnie skopiowałem wszystkie fonty i zainstalowałem je na moim komputerze ale dalej to nie pomogło w niektórych programach czy instalatorach niestety dalej nie zaczytuje mi czcionki i wygląda to tak. Próbowałem również zmienić czcionkę systemową na inną i też nie pomogło.. Quote
stens Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 23 godziny temu, dagget11 napisał(a): dodatkowo mam zaznaczone UTF odznacz to. A jak masz jakiś system Windows spolszczony z angielskiego to tego nie naprawisz. A masz ISO z Microsoftu? Quote
zen888 Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 Znajdź w folderze Bentleya plik o nazwie font.rsc i podmień go na ten z poniższego linku (oryginał gdzieś zgraj/zmień nazwę), zrestartuj CADa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
dagget11 Posted October 9, 2025 Author Report Posted October 9, 2025 rozwiązane wyłączyłem format UTF-8 i działa dzięki za pomoc Quote
Recommended Posts