christopher732 Posted October 2, 2025 Report Posted October 2, 2025 To scalak, który siedzi na płycie głównej, zwykle blisko baterii BIOS albo portów PS/2/COM. Ma kilkadziesiąt nóżek (często kwadratowy układ w obudowie LQFP). jego nazwa to EC – Embedded Controller np . ITE IT87xx (np. IT8712F, IT8728F, IT8686E) Winbond/Nuvoton (np. NCT6776, W83627) SMSC LPC47x Obsługuje sygnał z przycisku POWER (PWR_SW), RESET, czujniki temperatury, wentylatory, czasem klawiaturę/PS2 generuje sygnał PS ON do zasilacza mówiący „startuj” krótko mówiąc odpowiada w kontekście startu: przycisku power EC/SIO sygnał do zasilacza. A może to tylko złe podłączenie front panelu ? ale było by to nie możliwe przy tak doborowych fachowcach. Quote
CyrlixX Posted October 2, 2025 Author Report Posted October 2, 2025 1 minutę temu, christopher732 napisał(a): Mam już tego speakera i wszystko poodłaczane i nie wydaje żadnego dźwięku a rozumiem że powinien Quote
christopher732 Posted October 2, 2025 Report Posted October 2, 2025 6 godzin temu, Widzior napisał(a): Ale z tym impulsem to popłynąłeś po całości. Takie coś to może ubić co najwyżej muchę w kiblu to z polskiego filmu z ,kto zgadnie z jakiego ? W obecnym stanie (brak startu) żaden beep i tak się nie pojawi, bo BIOS nie wstaje. Skoro nie startuje w ogóle (brak wiatraków, brak reakcji na przycisk), to BIOS się nawet nie uruchamia, więc żadne beepy kody i inne dzikie węże nie poszły. EC/Super I/O najpewniej nie wydaje sygnału PS ON zasilacz nie przechodzi z trybu standby na „pełne napięcia”. W takim stanie nie będzie żadnego beep code, bo BIOS w ogóle nie ma szans zacząć pracy. Przykro mi z tego powodu ale to już koniec nie ma już nic, jesteśmy wolni możemy iść. Quote
CyrlixX Posted October 2, 2025 Author Report Posted October 2, 2025 16 minut temu, christopher732 napisał(a): Przykro mi z tego powodu ale to już koniec nie ma już nic, jesteśmy wolni możemy iść. Czyli nowa płyta rozumiem, no nic w takim razie dzięki wszystkim za pomoc Quote
christopher732 Posted October 2, 2025 Report Posted October 2, 2025 Na takich płytach najczęściej pada Super I/O (EC) wcześniej pisałem bo to on odpowiada za start i jest bardzo wrażliwy na skoki napięć. Wtedy objaw jest dokładnie taki jak u Ciebie: standby działa, brak reakcji na power, brak beepów, brak wentylatorów. jesteśmy wolni możemy iść . Quote
BartAcid Posted October 17, 2025 Report Posted October 17, 2025 Ten scalak co opisujesz ma 128 nóżek i to jest właśnie KBC. Quote
Recommended Posts