CyrlixX Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 Witam generalnie składam komputer z starych części które znalazłem w piwnicy, najpierw był problem z ramem, więc zakupiłem nowy generalnie komputer poprawnie się uruchomił, jako że znajduje się tam stary zasilacz noname 350w sprzed 15 lat to stwierdziłem że go wymienię(również z względu na okablowanie brakujące) dojechał nowy zasilacz deepcool pf500 (500w) i w momencie jego podłączenia nastał blackout, zero światełek reakcji na przyciski nic, rozebrałem do zera, próbowałem zwierać piny, podłączać wszystko po kolei czy może zaskoczy (z starym zasilaczem również próbowałem) aż wieczorem wpadłem na pomysł żeby podłączyć porty usb i sprawdzić czy dostarczają prąd (o dziwo działały) i karta graficzna również uruchomiła diodę led co by oznaczało że przepływ prądu jest ale w dalszym stopniu komputer nie działa...nie mam już dalszych pomysłów co zrobić -ram 2x8 GB DDR3 1600 g-skill aegis -płyta MSI a86hm grenade - amd athlon X4 860k Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 Jedno pytanie - teraz na starym zasilaczu też już nie działa, czy działa? Ja kiedyś miałem podobną sytuację - jechałem na starym, beznadziejnym, bombowym zasilaczu Codegen i naczytałem się "znafcuf", że on przecież już nie powinien działać itd. i kupiłem porządnego w tamtych latach Chieftec'a. I co się okazało? Na porządnym zasilaczu płyta nie wstawała, na starym bez problemu Widać jakieś super-hiper zabezpieczenie z nowego zasilacza coś wykrywało na moim starym złomie i nie pozwalało ruszyć zasilaczowi. Problem rozwiązałem kupując nowe mobo + CPU, bo i tak tamto było już do wymiany. Złota zasada - lepsze jest wrogiem dobrego. Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 Nie działa, i to mnie właśnie martwi, prąd w portach usb jest dioda z karty graficznej się świeci na czerwo (jak nie ma zasilania) i na zielono (jak podłączę 6-pin) tylko że teraz nie wstaje przy jednym i przy drugim zasilaczu Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 6 minut temu, CyrlixX napisał(a): Nie działa No to RIP U mnie na Codegenie działał nadal normalnie. Pozostaje tylko pytanie, czy ten Deepcool nie jest uwalony od nowości i ci nie uwalił reszty, ale raczej mała szansa. Takie to są zabawy z gruzami. Wiem co mówię, bo też się cały czas lubię bawić zabytkami i robić sobie problemy Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 No ale tak bez jakiegolwiek, dźwięku, spalenizny itp. poprostu pyk i poszła, to teraz jak sprawdzić czy to winny był zasilacz Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 Weź na wszelki wypadek wyciągnij bateryjkę BIOSu na kilka minut i włóż z powrotem. Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 Po wyjęciu baterii też nic, a przedwczoraj na starym zasilaczu normalnie chodził Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 A zasilacze w ogóle teraz działają? Znaczy kręcą wentyle, podają napięcia? Nie wiem czy masz miernik, żeby to sprawdzić, ale tak się odpala je bez płyty, żeby sprawdzić (zwierasz jakikolwiek czarny, czyli masę, z zielonym). Wg mnie poszła płyta. Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 Skoro jest prąd do usb to chyba działają, stary przy ostatnim uruchomieniu działał a nowy no to nie miał póki co jak się odpalić ide po miernik i sprawdzę Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 7 minut temu, CyrlixX napisał(a): Skoro jest prąd do usb Tam to idzie pewnie napięcie z +5V StandBy i to jest inna bajka (fioletowy PIN nr 9). Tu masz napięcie nawet na wyłączonym zasilaczu. wislak00 likes this Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 Nie wiem czy może to tak działać ale przy włączonym i wyłączonym (mam na myśli włącznik zasilacza) zasilaczu wiatrak ruszył A ten stary przy zrobieniu "zwarcia" dopiero jak go włączyłem Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 50 minut temu, CyrlixX napisał(a): Nie wiem czy może to tak działać ale przy włączonym i wyłączonym (mam na myśli włącznik zasilacza) zasilaczu wiatrak ruszył A ten stary przy zrobieniu "zwarcia" dopiero jak go włączyłem No nie może tak być, na wyłączonym pstryczku odpalenie na krótko nie powinno zadziałać! Stary działa prawidłowo. Więc albo włącznik jest wadliwy od nowości, albo poszedł jakiś spinol przy 1szy podłączeniu i "zaspawało" ten włącznik, który teraz jest ciągle zwarty. Ale skoro wentyl się kręci, to możliwe, że zasilacz działa, nie spalił się, tylko włącznik się uszkodził na pozycji ON. Ciężko na odległość pomagać w takich sprawach. Niemniej wychodzi na to, że to super DeepCool (których nie polecam, dla mnie to szajs) ci uwalił sprzęt. Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 3 minuty temu, Widzior napisał(a): No nie może tak być, na wyłączonym pstryczku odpalenie na krótko nie powinno zadziałać! Stary działa prawidłowo. Więc albo włącznik jest wadliwy od nowości, albo poszedł jakiś spinol przy 1szy podłączeniu i "zaspawało" ten włącznik, który teraz jest ciągle zwarty. Ale skoro wentyl się kręci, to możliwe, że zasilacz działa, nie spalił się, tylko włącznik się uszkodził na pozycji ON. Ciężko na odległość pomagać w takich sprawach. Niemniej wychodzi na to, że to super DeepCool (których nie polecam, dla mnie to szajs) ci uwalił sprzęt. No i co teraz mam zrobić, kupować nową płytę czy spróbować wyciągnąć od nich rekompensate, no chciałem zasilacz dać nowy żeby jakoś noname tam nie był, bandit power to od razu pominąłem, a ładować ponad 150 zł w zasilacz do kompa za może 500 to chyba przesada trochę Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 Właśnie nad tym się zastanawiałem, czy te zasilacz to nowy kupiłeś, czy jakaś używka. Bo z używkami to jest spore ryzyko, ale z tego co piszesz, to chyba nowy. Nie wiem co z tym dalej zrobić, ogólnie wtopa na maxa. Ja bym sobie tego DeepCoola potestował pod obciążeniem, bo samo włączenie to nic nie daje, ale jak nie jesteś elektronikiem i nie masz sprzętu, to nic nie zrobisz. W każdym razie na wyłączonym pstryczku nie powinien odpalić, więc i tak do zwrotu złom, i opisałbym dokładnie sklepowi, w którym go kupiłem, co się stało. Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 13 minut temu, Widzior napisał(a): Właśnie nad tym się zastanawiałem, czy te zasilacz to nowy kupiłeś, czy jakaś używka. Bo z używkami to jest spore ryzyko, ale z tego co piszesz, to chyba nowy. Nie wiem co z tym dalej zrobić, ogólnie wtopa na maxa. Ja bym sobie tego DeepCoola potestował pod obciążeniem, bo samo włączenie to nic nie daje, ale jak nie jesteś elektronikiem i nie masz sprzętu, to nic nie zrobisz. W każdym razie na wyłączonym pstryczku nie powinien odpalić, więc i tak do zwrotu złom, i opisałbym dokładnie sklepowi, w którym go kupiłem, co się stało. To że nowy i zepsuty (wczoraj odebrałem) to pół biedy gorzej że uwalił mi płyte i że kupiłem go na morele... Quote
VACek Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 6 minut temu, CyrlixX napisał(a): To że nowy i zepsuty (wczoraj odebrałem) to pół biedy gorzej że uwalił mi płyte i że kupiłem go na morele... To gdzie kupiłeś ten zasilacz nie ma kompletnie znaczenia, ten zasilacz to już sam w sobie "Syf" Tier E. Każdy używany markowy zasilacz jest lepszy. Skoro masz zasilanie na płycie to nie wszystko stracone, warto mieć w płytę wpięty "speaker" kody dźwiękowe bardzo pomagają, fajną zabawką jest też tester PCIe który kosztuje grosze na aliexpress. Kolejna sprawa jak masz miernik sprawdź czy płyta dostaje zasilanie na wtyczkach 24pin i 4/8pin od CPU. Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 6 minut temu, VACek napisał(a): To gdzie kupiłeś ten zasilacz nie ma kompletnie znaczenia, ten zasilacz to już sam w sobie "Syf" Tier E. Każdy używany markowy zasilacz jest lepszy. Skoro masz zasilanie na płycie to nie wszystko stracone, warto mieć w płytę wpięty "speaker" kody dźwiękowe bardzo pomagają, fajną zabawką jest też tester PCIe który kosztuje grosze na aliexpress. Kolejna sprawa jak masz miernik sprawdź czy płyta dostaje zasilanie na wtyczkach 24pin i 4/8pin od CPU. Starałem się unikać jakieś akyga, bandit power itp. ale cóż nowe wynalazki widzę powstały, speakera nie posiadam chyba że mogę wypiąć go z jakiegoś laptopa i podłączyć do płyty to wtedy da radę taki zorganizować, a w jaki sposób mam sprawdzić te zasilanie? podłączyć normalnie i od strony kabli bolcami sprawdzić? Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 13 minut temu, CyrlixX napisał(a): podłączyć normalnie i od strony kabli bolcami sprawdzić? Wpierw sprawdzić po odpaleniu na krótko, bez płyty, czy zasilacz daje napięcia, jak wcześniej była mowa, a potem tak jak piszesz. Będzie wiadomo, czy mobo nie wyłącza zasilacza poprzez jakieś zabezpieczenie. Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 Więc tak, speakera nie mam, a napięcie jak na moje niezbyt ogarnięte posługiwanie się miernikiem to wyszło by że tam w obydwóch zasilaczach nie ma żadnego zasialania Jedynie co to pokazuje zasilanie z zielonego i fioletowego kabla ( czyli porty usb i wiatrak z zasilacza) Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 Nie czaję. Wiatrak w zasilaczu chodzi, a nie masz napięć na czerwonym, żółtym i pomarańczowym? Wiatrak nie powinien wystartować, dopóki nie wstanie zasilacz, bo jest na 12V, a napięcie StandBy masz 5V.. Mierzysz woltomierzem każdy kolor + masa. I nie ustawiaj na mierniku czasem na Ampery, jak jesteś zielony!!! I doprecyzuj - nie masz napięć na sucho czy w PC? Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 Generalnie miernik przy obydwu zasilaczach pokazuje mi przy podłączonymi do płyty jak i na sucho napięcie około 5v na czarnym+ zielony i czarny+ fioletowy a o tym wiatraku może niepotrzenie wspomniałem bo właśnie na nim robiłem "zwarcie" żeby sprawdzić czy wogóle działa zasilacz (przeraszam namieszałem pisząc tak) Na reszcie kabli jest 0 na nowym i starym zasilaczu, bo ogólnie jak dobrze zrozumiałem to po podłączeniu do płyty (przynajmniej) powinno na każdym kolorowym kablu płynąć napięcie Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 22 minuty temu, CyrlixX napisał(a): napięcie około 5v na czarnym+ zielony i czarny+ fioletowy Te napięcia nie mają nic do rzeczy, pisałem wcześniej. 22 minuty temu, CyrlixX napisał(a): po podłączeniu do płyty (przynajmniej) powinno na każdym kolorowym kablu płynąć napięcie Nie! Dopiero jak włączysz zasilacz pstyczkiem na obudowie PCta (albo zwierając odpowiednią zworkę na mobo) i się uruchomi, to pojawi się napięcie. Odeślij go i odzyskaj choć tę kasę, bo widzę i tak tego nie ogarniesz. Zasilacz odpalony nawet "na krótko" powinien mieć wszystkie napięcia i kręcić się wentyl (choć nie wiem jak w półpasywnych to wygląda). Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 Zrobiłem zworkę tak aby działał i na sucho jest normalnie napięcie rozumiem że teraz to samo powtórzyć przy płycie głównej Więc tak podłączyłem teraz pod płytę 24 pin i 4 pin od CPU i nic ciemno, po czym zrobiłem zworke i odpalił się wiatrak na cpu i odpaliły się ledy z płyty (pierwszy raz od grzebania w tym kompie je widzę), zworke wyjąłem nadal wszystko działało a po wyłączeniu pstryczkiem zasilania wszystko zgasło Więc tak pozwoliłem podpiąć wszytko spowrotem (jedna kość ram, dysk, karta graficzna) ogółem po takim włączeniu dysk słychać jak napęd się odpala, karta graficzna stoi ale po przytrzymaniu przycisku power on lekko rusza wentylatorami Quote
Widzior Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 Jaka to karta graficzna? Czy ona nie ma gniazda na dodatkowe zasilanie PEG? Bo coś mi się wydaje, że tu jest zonk. To musi być podłączone, jeśli takie ma. Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 Tak ma 6 pin, jak dobrze znalazłem to jest to AMD tu 265 series, ogółem po dłuższej obserwacji nwm jak ta karta pracuje, raz się kręcił drugi wetylator (drugi od tyłu karty) raz obydwa a raz tylko tak pyrkną, czyli uszkodzenie płyty można raczej odrzucić chyba że jakiś pin poszedł jeśli to możliwe... Poza tym i tak komputer nie włączył się, więc chyba trzeba procesor obrać na celownik Quote
BartAcid Posted September 30, 2025 Report Posted September 30, 2025 Masz PC-Speaker? Bez RAMu pika? Bez grafiki pika? Nie, to walnięty proc lub płyta. 5VALL dostajesz na płyte to i świecą diody. Quote
CyrlixX Posted September 30, 2025 Author Report Posted September 30, 2025 26 minut temu, BartAcid napisał(a): Masz PC-Speaker? Bez RAMu pika? Bez grafiki pika? Nie, to walnięty proc lub płyta. 5VALL dostajesz na płyte to i świecą diody. Niestety nie mam speakera Quote
CyrlixX Posted October 1, 2025 Author Report Posted October 1, 2025 Zamówiłem ten speaker bo widzę że bez niego nie da rady ruszyć dalej, jutro powinien dojechać Quote
christopher732 Posted October 2, 2025 Report Posted October 2, 2025 Skoro +5VSB działa, ale nie idzie dalej, mogła paść sekcja standby płyty głównej częste w starszych konstrukcjach, zwłaszcza po podpięciu nowego zasilacza, krótko mówiąc szlag trafił sekcję odpowiedzialną za „start” (chipset/układ zasilania). Często się zdarza przy starych mobo, które dostają nowy zasilacz z mocnym impulsem przy pierwszym włączeniu. No dobra powiem wam panowie o co chodzi, na płycie głównej znajduję się malutki scalak, który obsługuje przyciski, porty, monitorowanie napięć i temperatur. Jeśli szlag go trafi np. przez swój wiek, przepięcie, albo mocne „uderzenie” nowego zasilacza w starą płytę to zasilacz nadal daje standby (więc świecą USB, diody, karta ma LED),ale płyta nie potrafi wysłać sygnału PS ON a komputer nie startuje, to właśnie się potocznie określa „spalona sekcja startowa płyty głównej”. Oczywiście płyta daje oznaki życia tylko w standby ale przy naciskaniu przycisku POWER absolutny brak reakcji żadnego kręcenia wentylami, brak POST ,oczywiście zasilacz sam w sobie działa i test spinaczem wychodzi OK . Mam nadzieję że rozwiałem wszelkie wątpliwości, dziękuję za uwagę. Quote
Widzior Posted October 2, 2025 Report Posted October 2, 2025 4 godziny temu, christopher732 napisał(a): na płycie głównej znajduję się malutki scalak Mówisz o KBC czy czymś innym? Ale z tym impulsem to popłynąłeś po całości. Takie coś to może ubić co najwyżej źle zaprojektowany zasilacz, a nie mobo, które dostaje gotowe napięcia i wali je, ile watów ma zasilacz. Na płytę nie ma prawa pójść więcej jak ~12V nawet w momencie włączania zasilacza. W każdym razie jest tak, jak mówiłem wcześniej - lepsze jest wrogiem dobrego. Trzeba było zostawić stary zasilacz i nie kombinować za dużo, jak gruz na nim działał Quote
Recommended Posts