Encore69 Posted September 19, 2025 Report Posted September 19, 2025 Witam..jak w temacie mam budżet ok 4000zl na nową jednostkę.Do tej pory udało mi się złożyć coś takiego: - Procesor: AMD Ryzen 5 8400F - Karta graficzna: MSI Ventus 2X RTX 5060 8GB - Płyta Główna: MSI PRO A620M-E - Pamięć RAM: Patriot Viper Venom 32GB 6000MHz CL30 DDR5 - Dysk SSD: GoodRam PX500 Gen.3 1TB M.2 NVMe - Chłodzenie procesora: Endorfy Spartan 5 Max - Obudowa: MSI M100R ARGB - Zasilacz: Endorfy Vero L5 600W 80+ Bronze I pytanie czy jest to optymalny wybór do kwoty którą dysponuje? Czy może coś byście zmienili? Raczej na RTX 5070 i odpowiednika od AMD w tej kwocie się nie załapie a muszę zmienić bo obecny już niedomaga + ma uszkodzony włącznik na obudowie wiec siłą rzeczy muszę wymienić...Czekam na Wasze propozycje co do komponentów. Quote
Widzior Posted September 19, 2025 Report Posted September 19, 2025 Procesor ma tylko 16MB Cache L3 i 20 linii PCIe 4.0, bo to kastrat, no ale broni się ceną, za to płyta to szajs, dołóż do B650 (np. ASRock B650M-HDV M.2). Dysk też lipa (weź np. Lexar NM710 1TB), tak samo jak chłodzenie z beznadziejnym montażem (dołóż do Fera 5). Zasilaczy SPC, teraz Endorfy, także nie polecam. MSI Ventus to już mem, no ale tu rozumiem, w tej kwocie trzeba iść na kompromisy. Lepiej poskładaj to od nowa 3 godziny temu, Encore69 napisał(a): ma uszkodzony włącznik na obudowie wiec siłą rzeczy muszę wymienić Takie rzeczy to zrobi każdy, kto nie ma dwóch lewych rąk, choćby zwarcie "na krótko" Quote
Encore69 Posted September 19, 2025 Author Report Posted September 19, 2025 2 godziny temu, Widzior napisał(a): Procesor ma tylko 16MB Cache L3 i 20 linii PCIe 4.0, bo to kastrat, no ale broni się ceną, za to płyta to szajs, dołóż do B650 (np. ASRock B650M-HDV M.2). Dysk też lipa (weź np. Lexar NM710 1TB), tak samo jak chłodzenie z beznadziejnym montażem (dołóż do Fera 5). Zasilaczy SPC, teraz Endorfy, także nie polecam. MSI Ventus to już mem, no ale tu rozumiem, w tej kwocie trzeba iść na kompromisy. Lepiej poskładaj to od nowa Takie rzeczy to zrobi każdy, kto nie ma dwóch lewych rąk, choćby zwarcie "na krótko" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a takie coś? Quote
C9S Posted September 19, 2025 Report Posted September 19, 2025 chłodzenie możesz poszukać na outlecie xkomu ja znalazłem kiedyś Silver Monkey X STORMY 120mm za 100zł bez śladów użycia jedynie folia zdjęta zapakowane jak fabrycznie pewnie na testy ktoś dostał 4 dychy taniej niż w sklepie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted September 19, 2025 Report Posted September 19, 2025 2 godziny temu, Encore69 napisał(a): a takie coś? No to już jest spoko składak. Ale chyba ostro przegiąłeś z ceną, nie wiem czemu, ale nie widzę cen, wszędzie zero. Quote
Encore69 Posted September 20, 2025 Author Report Posted September 20, 2025 6 godzin temu, Widzior napisał(a): No to już jest spoko składak. Ale chyba ostro przegiąłeś z ceną, nie wiem czemu, ale nie widzę cen, wszędzie zero. Coś się jebie na stronie...za to wszystko wychodzi prawie 4k bez paru zł bez obudowy i windowsa ale niektóre elementy mozna znaleźć trochę taniej np na allegro itp. Zastanawiam się nad kartą od AMD ale niewiem za bardzo którą [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TheStraight Posted September 20, 2025 Report Posted September 20, 2025 A ja proponuje rozważyć coś takiego : B850 z Wifi oraz 3 slotami na NVME RTX też trochę lepszy model (i tak tani) i nie powinien pracować jak suszarka Zasilacz modularny z zapasem mocy - nie będzie pierdzielenia się z kablami Fortis do zapasu. Różnica względem fery to z 50zł więc warto dołożyć dla temperatur i braku helikoptera. 8400F z PBO i podbiciem boosta powinien trochę zyskać więc na tym chłodzeniu nie będzie z tym problemu. I czasem warto dopłacić te 480zł żeby na przyszłość mieć coś lepszego... Jak chcesz zaoszczędzić to sobie weź jakiś tańszy model RTX'a chociażby Ventus ale wiadomo tutaj już będzie suszarka. link do koszyka : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Alternatywy : Jak wrzucisz ventusa to cena wyjdzie 4083zł : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Procek możesz dać na 7500F ale nie ma go dostępnego w XKOM więc wywal go stąd i weź w innym sklepie. Stockowo powinien pójść troszkę lepiej ale z boostem według mnie wyjdzie prawie 1:1. 7500F: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] B850M [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted September 20, 2025 Report Posted September 20, 2025 11 godzin temu, Encore69 napisał(a): Zastanawiam się nad kartą od AMD ale niewiem za bardzo którą Jak grafika od AMD, to odpowiednikiem będzie RX 9060 XT 16GB. Quote
Encore69 Posted September 20, 2025 Author Report Posted September 20, 2025 A mam pytanie...brał ktoś z Was karte graficzną z outletu? Warto to rozważyć czy nie bardzo? Quote
Widzior Posted September 20, 2025 Report Posted September 20, 2025 52 minuty temu, Encore69 napisał(a): A mam pytanie...brał ktoś z Was karte graficzną z outletu? Warto to rozważyć czy nie bardzo? Jak z prawilnego sklepu i me pełną gwarancję, to ja problemu nie widzę. Quote
TheStraight Posted September 21, 2025 Report Posted September 21, 2025 22 godziny temu, Widzior napisał(a): Jak z prawilnego sklepu i me pełną gwarancję, to ja problemu nie widzę. No i zamawiając online i tak masz 2 tygodnie na odstąpienie od umowy więc nie tracisz niczego poza czasem na sprawdzenie. Quote
Encore69 Posted September 21, 2025 Author Report Posted September 21, 2025 Finalnie zestaw sie prezentuje tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] + Ryzen 5 7500F + Płyta główna Sapphire Pulse B850M WIFI Styknie? Quote
TheStraight Posted September 21, 2025 Report Posted September 21, 2025 37 minut temu, Encore69 napisał(a): Finalnie zestaw sie prezentuje tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] + Ryzen 5 7500F + Płyta główna Sapphire Pulse B850M WIFI Styknie? Ta tylko pamiętaj że ten Sapphire to budżetówka i tutaj nie masz USB-C ani 3 slotu M.2. Jeśli masz te 100zł to ja bym jednak dołożył do tego asrocka z XKOMU który był na liście bo nie dość że masz 3 sloty NVME to masz Wifi/ BT + USB-C A tego Ryzena możesz zostawić (7500F) Quote
Encore69 Posted September 24, 2025 Author Report Posted September 24, 2025 W dniu 21.09.2025 o 23:37, TheStraight napisał(a): Ta tylko pamiętaj że ten Sapphire to budżetówka i tutaj nie masz USB-C ani 3 slotu M.2. Jeśli masz te 100zł to ja bym jednak dołożył do tego asrocka z XKOMU który był na liście bo nie dość że masz 3 sloty NVME to masz Wifi/ BT + USB-C A tego Ryzena możesz zostawić (7500F) wszystko zamówione,włącznie z płytą Asrock...wsumie jeszcze obudowa mi została i zastanawiam sie na taką: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tylko czy nie jest troche za mała na Fortisa 5? troche na styk Quote
TheStraight Posted September 24, 2025 Report Posted September 24, 2025 No wychodzi na styk obudowa ma max 163 a Fortis 159. Na stronie producenta masz taniej : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
C9S Posted September 24, 2025 Report Posted September 24, 2025 W dniu 20.09.2025 o 21:08, Encore69 napisał(a): A mam pytanie...brał ktoś z Was karte graficzną z outletu? Warto to rozważyć czy nie bardzo? ja to nawet mam używkę po wymianie pamięci działa dobrze wic z outletu tym bardziej z gwarancją Quote
Encore69 Posted September 27, 2025 Author Report Posted September 27, 2025 (edited) Chyba jestem ułomny ale nie mogę zainstalować fortisa 5 na asrocku.....przeszkadzają mi te elementy....czy jestem aż taki nieogar? Nieważne...zgubiłem śrubki.... Edited September 27, 2025 by Encore69 Quote
Encore69 Posted September 29, 2025 Author Report Posted September 29, 2025 Dobra,pc złożony.Teraz poszukuje jakiegoś w miarę soundbara do 200zl...jak ktoś w tym siedzi to czekam na polecajki. Quote
TheStraight Posted September 29, 2025 Report Posted September 29, 2025 Chyba jedno zero zgubiłeś do tego soundbara Quote
Widzior Posted September 29, 2025 Report Posted September 29, 2025 5 godzin temu, Encore69 napisał(a): do 200zl.. W tej cenie to ty sobie możesz kupić co najwyżej takie pierdzidełka. Swoją drogą niezłe zniżki mają na Ole za towar z Outletu w stanie idealnym - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts