koko123 Posted September 17, 2025 Report Posted September 17, 2025 Witam Serwisant który miał dać nowy SSD na system - uprzednio przenosząc dane z HDD tak coś przestawił w biosie że nagrywarka jest niewidoczna chociaż tacka się wysuwa. Moja płyta to GA- Z 170 x Ultra Gamiing -CF . versja biosu F 23 j .Sprawdziłem nagrywarkę w innym urządzeniu -działa. Miałem książeczkę od płyty ale miesiąc temu wywaliłem , sądziłem że ci od komputera wszystko znają. Dlatego poszukuję kogoś kto taką płytę ma i może podać potrzebne ustawienia . Ciekawi mnie to dlaczego komputer potrzebuje jakaś minutę 20 sek na uruchomienie. Podaję składniki komputera płyta GA-Z170x , i 7 - 6700 , Nvidia GTX 780 , dysk na system GOODRAM SSD PX600 250 GB , dysk D STS 3 500 418AS 500,1 GB , dysk E STS 3 500418AS 500,1 GB. Windows 7 x64 . Oczywiście komputer chodzi, zmienione zostały nazwy liter dysków / serwis musiał je chyba pozamieniać / gdyż po pierwszym uruchomieniu komputera w projekcie programu adobe były zgubione ścieżki dostępu do materiału . Takich mamy fachowców pomijając fakt że chciano mi dać używany ssd z gwarancją ok 3 m-cy . dziękuje za pomoc Quote
Widzior Posted September 17, 2025 Report Posted September 17, 2025 Jeśli sprawny DVD-ROM jest poprawnie podłączony kabelkami do płyty, to jedyny opcja, że go nie widać w systemie, to wyłączenie konkretnego portu SATA w BIOSie, do którego jest on podłączony. Niemniej coś mi się wydaje, że "spece" by tego nie zrobili, bo i po co? Inna możliwość, to coś namieszane w systemie. Pytanie zasadnicze - nie widzisz DVD-ROM tylko w eksploratorze plików czy też w menedżerze urządzeń? Quote
TheStraight Posted September 17, 2025 Report Posted September 17, 2025 O jest i moja ulubiona seria a już myślałem że umarła. 1) Nie jest potrzebna ci ani książka ani płyta bo każdy sprzęt jest inny i musisz sobie tam ustawić. 2) Może dlatego że wisi gdzieś na procesie inicjowania urządzeń i coś go blokuje skoro podobno nagrywarka nie działa... 3) Zmiana liter dysków to chwila moment 4) Uwielbiam określenie fachowiec. No cóż wiesz albo nie ale nie musisz mieć żadnych papierów ani doświadczenia na otworzenie "serwisu". bison616 and Kocurek like this Quote
koko123 Posted September 17, 2025 Author Report Posted September 17, 2025 W biosie go nie ma a w menedżerze i eksploratorze podobnie . Quote
Widzior Posted September 17, 2025 Report Posted September 17, 2025 9 minut temu, koko123 napisał(a): W biosie go nie ma a w menedżerze i eksploratorze podobnie . Sprawdziłeś kabel SATA i jego podłączenie? Daj inny kabel, w inny port SATA. P.S. Eeeeee sekunda, masz teraz dysk m.2, wcześniej nie miałeś i działało, więc obstawiam, że ten port SATA, pod który masz podpięty DVD-ROM, jest współdzielony z m.2. Trzeba czytać instrukcje płyty głównej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
koko123 Posted September 17, 2025 Author Report Posted September 17, 2025 Akurat o tym to pojęcia nie mam -zapodam do innej osoby , Natomiast jurto przedstawię jpg z biosu które w 2024 robiłem , może porównam z tym obecnym gdy będę uruchamiał . Podaj jeszcze typ SATA bo wariant drugi - jest uszkodzony i trzeba zakupić . Dziwi mnie że przecież okablowanie jest nieruchome w czasie pracy i potrafią dać przerwę . Quote
Widzior Posted September 17, 2025 Report Posted September 17, 2025 No przecież masz odpowiedź wyżej. Masz aktywne tylko 4 porty SATA z 6ciu - SATA 0-3, a SATA 4-5 są nieaktywne, jeśli jest wsadzony dysk m.2 i pewnie pod któryś z nich masz wpięty DVD. Masz 3 dyski z tego co widzę + DVD, to użyj odpowiednich portów SATA. The end. Kosa7, Kocurek, brygada69 and 2 others like this Quote
Kocurek Posted September 18, 2025 Report Posted September 18, 2025 Serwisant się rzeczywiście nie przyłożył. 14 godzin temu, Widzior napisał(a): przecież masz odpowiedź wyżej. Masz aktywne tylko 4 porty SATA z 6ciu - SATA 0-3, a SATA 4-5 są nieaktywne, jeśli jest wsadzony dysk m.2 i pewnie pod któryś z nich masz wpięty DVD. Masz 3 dyski z tego co widzę + DVD, to użyj odpowiednich portów SATA. The end. Quote
koko123 Posted September 18, 2025 Author Report Posted September 18, 2025 Prezentuję rok 2024 i dzisiejszy , widzę różnicę w jednym jest legacy a w innym uefi . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kocurek Posted September 19, 2025 Report Posted September 19, 2025 @koko123 zazdraszczam polskiej wersji językowej w biosie UEFI. Ja się nie mogę o to doprosić - tak jak możliwości wyłączenia poszczególnych portów SATA, gniazd M.2. Może rozdziel jakoś rok 2024, 2025 albo zaznacz te różnice? Quote
zdzisiek24 Posted September 19, 2025 Report Posted September 19, 2025 @koko123 idź Ty do spowiedzi albo na pielgrzymkę bo musiałeś nagrzeszyć bardzo i za to te wszystkie plagi spadają na Ciebie. Niedawno opowiadałeś jak to jeden serwis chciał Cię oszukać na wymianie dysku, teraz drugi namieszał w biosie i zostawił bez działającego CD-RW. Półtoraminutowy rozruch pozostawię bez komentarza. Wierzyć się nie chce aby takie firmy funkcjonowały w Polsce. Chyba, że kręcisz jak Boczek kichę? TheStraight and Kocurek like this Quote
Widzior Posted September 19, 2025 Report Posted September 19, 2025 1 godzinę temu, zdzisiek24 napisał(a): teraz drugi namieszał w biosie i zostawił bez działającego CD-RW. Ale to ten sam serwis i ten sam temat, tylko teraz dotyczy już samego DVD, bo z dyskiem zostało załatwione. Ja już napisałem wyżej o co kaman, więc nie wiem po co ten temat się dalej ciągnie, ale z autorem się ciężko rozmawia. Tu wszystkie kwestie rozwiązuje się wróżąc z fusów. Nie wiadomo, czy stary system został sklonowany, czy jest nowy, jaki był wtedy rozruch, jaki jest teraz itd. itp. Kocurek likes this Quote
zdzisiek24 Posted September 19, 2025 Report Posted September 19, 2025 ▲ Przecież ten pierwszy serwis wstawiał mu Lexara. Potem podobno zwrócił mu kasę więc rozumiem, że i dysk również usunął. Teraz ma Goodrama więc albo zlecił robotę innemu albo sam rzeźbił. Trudno za tym trafić. Kocurek likes this Quote
koko123 Posted September 19, 2025 Author Report Posted September 19, 2025 Serwis oddał kasę i zabrał swój dysk ssd , dałem komp do następnego serwisu , poradzili by kupić SSDPR PX-600 na system / tak zrobiłem / następnego dnia odebrałem komputer z przeniesionym systemem na ssd . Stary dysk został niepodłączony w komputerze na wypadek gdyby ponownie była awaria - sugestia serwisu . Ochłonąwszy po tych perypetiach - bo rzecz dzieje się ponad miesiąc , odbieram komputer . Po paru dniach stwierdzam że brak informacji o nagrywarce która fizycznie jest . Wysyłam sms opisując zaistniały problem , odpowiedzią jest " uszkodzona nagrywarka " . Sprawdziłem nagrywarkę w innym komputerze czyta wszystko działa i jest sprawna . Zakładam że musieli albo musiał w biosie coś namieszać albo kabel SATA uszkodzony wg Widziora . Przedstawiam obecne aktualne jpg z biosu . Oczywiście wolałbym zmienić ustawienia w BIOS gdyż jest prostszy chyba , jeśli to kabel to będę musiał porty SATA na płycie określić itd .itd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted September 19, 2025 Report Posted September 19, 2025 SATA 0 i SATA 2 są puste, więc podepnij pod któryś z nich DVD, no ile razy można to pisać? SATA 4 i 5 są nieaktywne, bo masz włożony dysk m.2, który je wyłącza (są współdzielone) i pewnie DVD jest wpięty pod któryś z nich. Prościej nie potrafię tego napisać. A tak poza tym to te 2 dyski HDD też są bez sensu podłączone. Powinny być wpięte po kolei w SATA 0 i 1, a są w 1 i 3. Widzę trafiłeś na kolejny serwis debili, to jest jakiś dramat. Sam kilka razy w swoim życiu na takich trafiłem, nigdy mi nie pomogli, do wszystkiego musiałem dojść sam. Palić żywym ogniem takie barachło Quote
balusiek Posted September 20, 2025 Report Posted September 20, 2025 Widzior. Nie dziw się. Gość nie po to poszedł do serwisu by mieć problemy. Po prostu nie potrafi grzebać w komputerze (przełączać kabelków). Serwis powinien problem załatwić. Powinien problem zgłosić ponownie. Nie wszystkie serwisy wnikają w ustawienia biosu każdej płyty głównej. Niestety. Quote
koko123 Posted September 20, 2025 Author Report Posted September 20, 2025 A jeśli podeślę fotkę ze środka kompa to wskażecie " palcem " który to SAta jest do tych kabelków z nagrywarki , jeśli podejścia do portów będą trudno dostępne dla mnie , poszukam kolejnego mistrza . Święta racja nie każdy serwis ... metoda prób i błędów na razie wykreślam z rejestru adresy . Quote
brygada69 Posted September 20, 2025 Report Posted September 20, 2025 39 minut temu, koko123 napisał(a): który to SAta jest do tych kabelków z nagrywarki Pobierz instrukcję płyty w j angielskim na 3 i 15 stronie są rozrysowane porty SATA [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
koko123 Posted September 20, 2025 Author Report Posted September 20, 2025 W dwa porty SATA 2 i 3 teraz wpięte są srebrne kabelki do dysków D i E . Porty Sata 1 i 2 coś tam siedzi ale trudny dostęp bo krawędż karty graficznej przeszkadza . Musiałbym ją wyjąć a tego nie robiłem , chyba poszukamy kolejnego " wielkiego . Zauważyłem w zakładce BIOS w pozycji "Kontrola opcji uruchamiania pamięci -Legacy . W " inne urządzenia PCI - Legacy . W ubiegłym roku dla tej samej pozycji " inne urządzenia PCI miałem UEFI . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z Quote
Widzior Posted September 20, 2025 Report Posted September 20, 2025 Godzinę temu, koko123 napisał(a): ale trudny dostęp bo krawędż karty graficznej przeszkadza . Nic nie przeszkadza, widać wtyczkę SATA, spokojnie da się ją wpiąć w port poniżej (SATA 1 z mojej foty), bo pewnie jest wpięta w górny (SATA 5), ten który przekreśliłem na fotce. Kolejna sprawa - skoro dyski są wpięte w te porty ze srebrnymi kabelkami (SATA 2 i 3), to czemu BIOS pokazuje co innego (SATA 1 i 3)? Totalna parodia. Godzinę temu, koko123 napisał(a): W ubiegłym roku dla tej samej pozycji " inne urządzenia PCI miałem UEFI To nie ma nic do rzeczy w tym temacie. Quote
zdzisiek24 Posted September 21, 2025 Report Posted September 21, 2025 12 godzin temu, Widzior napisał(a): skoro dyski są wpięte w te porty ze srebrnymi kabelkami (SATA 2 i 3), to czemu BIOS pokazuje co innego (SATA 1 i 3) Przecież tam jest jeszcze jeden dysk (stary systemowy), tylko odpięty i pewnie od strony dysku i dlatego SATA 2 zajęta "ślepym" kabelkiem. Wszystko do ogarnięcia samemu ... a nie potem żale, że kolejny serwis złupił i jeszcze niespodzianki zostawił. Quote
ampa Posted September 21, 2025 Report Posted September 21, 2025 W biosie pokazuje że dyski są podpięte pod sata 1 i 3 i na zdjęciu ewidentnie jest coś podpięte pod sata 5 pewnie ta nagrywarka której nie widać, trzeba ją wpiąć zamiast sata 2 i na tym powinno się zakończyć działanie, chyba że coś jest jeszcze podpięte. Po kiego by zostawiali kabelek od sata nie podpięty i stary uszkodzony dysk? Chyba że jest on podpięty, bios nie widzi i dlatego są problemy. Quote
zdzisiek24 Posted September 21, 2025 Report Posted September 21, 2025 W dniu 19.09.2025 o 19:51, koko123 napisał(a): Stary dysk został niepodłączony w komputerze na wypadek gdyby ponownie była awaria - sugestia serwisu . ▲ Quote
Widzior Posted September 21, 2025 Report Posted September 21, 2025 Ludzie, przecież sprawa jest banalna, nie ważne co gdzie się podepnie - autor używać musi czterech portów SATA 0-3, zaznaczone na fotce, i nie używać 4 i 5. I koniec problemów. Wystarczy ich nawet jak będzie wpięty ten kabelek "w razie co" do starego dysku systemowego, odpięty od strony dysku, bo potrzeba mu finalnie czterech SATA. Jeśli zdzisiek ma racje, to najprościej będzie wypiąć z DVD aktualny kabelek i wpiąć ten kabel srebrny z SATA 2, o ile jest on wolny, wiszący w powietrzu, odpięty od starego dysku. Sprawdź koko, który srebrny kabel jest wolny od drugiej strony i wepnij go do DVD. Quote
koko123 Posted September 21, 2025 Author Report Posted September 21, 2025 Zrobiłem wg instrukcji z tą modyfikacją że musiałem odpiąć grafikę - jest długa a porty za głęboko bym coś tam mógł zdziałać . Pierwotnie to w 4 miałem nagrywarkę w 2 i 3 to były hdd .Teraz 4 i 5 pusty , w 1 jest hdd w 2 jest nagrywarka w 3 jest hdd. , natomiast w 0 jest kabelek czerwony który chyba wchodzi do panelu przedniego zewnętrznego obudowy z gniazdami ; mikrofon , słuchawki ,usb itp. Czy pozostawić ten czerwony , aczkolwiek była tutaj uwaga żeby 0 i 1 obsługiwało tylko hdd. Jeśli tak to czerwony zajmie miejsce 3 . Po tych wszystkich zabiegach pozostał mi kabelek fot 3 nigdzie nie podłączony . Nie sprawdzałem czy bios pokazywać będzie nagrywarkę - jeśli tak to ustawię ja w pozycji 2 po ssd - dla rozruchu oraz czy te gniazda od 0 do 5 będą prawidłowo pokazywały to co mają teraz podłączone. Jeśli okaże się że pokazują stan różny od obecnego to ustawiam indywidualnie dla każdej pozycji ? ale póki co wyświetliła się nagrywarka i muzę zagrała . W biosie porównywałem jpg z ub.roku i paru miejscach mam legacu i uefi teraz uefi u mnie nie występuje czy tak może też być -mam system W 7 . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
ampa Posted September 21, 2025 Report Posted September 21, 2025 Piszesz tak chaotycznie że ciężko się w tym połapać a to takie proste jest...jaki czerwony kabelek do przedniego panelu i po co miałby tam iść, może to jakaś pozostałość po starym dysku...masz stary dysk w kompie...podpięty jest, sprawdziłeś czy ten kabelek nie jest luźny tylko ciasno wsadzony, ewentualnie spięty jakąś trytytką do czegoś? Quote
koko123 Posted September 22, 2025 Author Report Posted September 22, 2025 Podaję jeszcze raz co zrobiłem SATA 4 i 5 pusty , SATA 1 hdd , SATA 2 nagrywarka , SATA 3 hdd . SATA 0 było i jest podłączony czerwony kabelek - tego nie ruszałem , idący do panelu przedniego usb ,e Sata , wejscie słuch i mikrof . Była tutaj uwaga by SATA 0 oraz 1 przeznaczyć na hdd . Portu 0 nie ruszałem bo jest w nim ten właśnie kabelek . Teraz jest już jasne ? Stary hdd tylko siedzi bez okablowania . Pozostał mi jeden lużny ' srebrny '' kabelek / ten skręcony na zdjęciu /. Czy ten z sata 0 - czerwony , pozostawić czy dać go gdzieś indziej ? Quote
Widzior Posted September 22, 2025 Report Posted September 22, 2025 Godzinę temu, koko123 napisał(a): Była tutaj uwaga by SATA 0 oraz 1 przeznaczyć na hdd Bez różnicy, napisałem tak dla porządku, żeby dwa dyski były obok siebie. Równie dobrze mogły być w SATA 2 i 3, a DVD mogłeś dać w SATA 1. Czerwony kabel z SATA 0 to nikt nie wie gdzie i do czego idzie, pewnie do niczego, bo to zapas na ten odłączony stary dysk. Zostaw go, niech sobie dynda, a jak ci przeszkadza, to go odłącz. Nic przecież nie wybuchnie, najwyżej przestanie działać Quote
christopher732 Posted September 22, 2025 Report Posted September 22, 2025 z każdym dniem akcja nabiera tempa , jaki finał ? tego nie wie nikt Quote
Recommended Posts