Longines Posted September 11, 2025 Report Posted September 11, 2025 Witam. Jak usunąć drugie konto (nowsze) Microsoft. Miałem założone już jedno konto. Teraz przy każdym uruchamianiu komputera muszę podawać PIN. Do tej pory miałem automatyczne logowanie bez podawania haseł. pinów, etc Longines Quote
LAGUNA Posted September 11, 2025 Report Posted September 11, 2025 a tak zatrybi Aby usunąć drugie konto Microsoft z komputera, przejdź do Ustawienia > Konta > Inni użytkownicy, wybierz konto, które chcesz usunąć, a następnie kliknij Usuń. Nie można usunąć konta, na które aktualnie jesteś zalogowany, więc jeśli próbujesz usunąć swoje główne konto, musisz najpierw zalogować się na inne konto z uprawnieniami administratora. Usuwanie konta z komputera (Windows 10/11) Otwórz Ustawienia: Kliknij przycisk Start i wybierz Ustawienia (ikona koła zębatego). Przejdź do Konta: Wybierz opcję Konta z menu Ustawień. Wybierz Inni użytkownicy: W menu po lewej stronie kliknij pozycję Inni użytkownicy (lub Rodzina i inni użytkownicy w nowszych wersjach). Wybierz konto do usunięcia: Znajdź konto, które chcesz usunąć, i kliknij je. Usuń konto: Kliknij przycisk Usuń. System może poprosić o potwierdzenie, ponieważ usunięcie konta spowoduje skasowanie wszystkich związanych z nim plików użytkownika. Jeśli chcesz trwale zamknąć konto Microsoft Jeśli chcesz usunąć konto całkowicie, a nie tylko z komputera, musisz je zamknąć poprzez stronę Pomocy technicznej firmy Microsoft. Zaloguj się: do swojego konta Microsoft. Przejdź do sekcji Zabezpieczenia konta. Kliknij Zarządzaj zabezpieczeniami zaawansowanymi. Na dole strony znajdź opcję Zamknij moje konto. Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby potwierdzić i zakończyć proces zamykania konta. Pamiętaj, że zamknięcie konta Microsoft jest operacją nieodwracalną, więc upewnij się, że usuwasz właściwe konto, i dokonaj kopii zapasowej ważnych danych przed jego zamknięciem. FILAGOL likes this Quote
Longines Posted September 11, 2025 Author Report Posted September 11, 2025 Dzięki. Zalogowałem się na konto Microsoftu i zaznaczyłem opcję usuwania konta (30 dni). Po prostu zapomniałem, że mam już założone konto. Wcześniej logowanie było automatyczne bez podawania haseł i PIN-u. Tego nowego konta nie można ot tak usunąć bo nie ma takiej opcji. Mogę tylko usunąć tylko stare konto. Teraz nadal żąda PIN-u przy każdy uruchomieniu komputera. Nie da się tego wyłączyć? Quote
stens Posted September 11, 2025 Report Posted September 11, 2025 6 minut temu, Longines napisał(a): Nie da się tego wyłączyć? Należy zmodyfikować ustawienie DevicePasswordLessBuildVersion dostępne po przejściu do gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\PasswordLess\Device. Przestawienie z domyślnej wartości 2na 0 pozwoli uaktywnić autologowanie. Następnie - win+r i uruchom netplwiz odhacz logowanie hasłem, będzie się otwierał bez logowania. U Ciebie hasło do konta Microsoftu, LAGUNA and FILAGOL like this Quote
Longines Posted September 11, 2025 Author Report Posted September 11, 2025 Dziękuję bardzo za porady. Zrobiłem tak. Zalogowałem się a konto lokalne bez podawania hasła. Po restarcie wszystko wróciło do normy (jak kiedyś) Logowanie w netplwiz miałem odhaczone ale mimo to żądany był PIN. Teraz komputer nie wymaga podawania PIN-u Pozdrawiam i życzę miłego dnia - Chris LAGUNA and FILAGOL like this Quote
stens Posted September 12, 2025 Report Posted September 12, 2025 13 godzin temu, Longines napisał(a): Zalogowałem się a konto lokalne bez podawania hasła. A teraz masz otwartą "autostradę" dla hakierów. Quote
Recommended Posts