Jump to content

Podniesienie wersji Windows 11 LTSC TC z 24H2 do 25H2

Recommended Posts

Posted

Podniesienie wersji Windows 11 LTSC TC z 24H2 do 25H2

Procedura:

1. Na Windows 11 LTSC TC 24H2 pobierz wszelkie aktualizacje (dnia 30.08.2025 również opcjonalne) z Windows Update
  2. Pobierz i wgraj poniższy plik - jest to pakiet włączający:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Efekt:

z5gccAn.png

sdlZyay.png

Dziękuję za informację od @khra:

say, Laros, Groszek1962 and 1 other like this
Posted
17 minut temu, henryt napisał(a):

Działa tylko na tej wersji ?  11 LTSC TC 24H2 ?

Wypróbowałem tylko na moim wydaniu.

Zapewne na innych systemach Windows 11 zadziała o ile mają pobrane oraz zainstalowane wszystkie aktualizacje z Windows Update przed wgraniem łatki z pierwszej wiadomości.

henryt and Groszek1962 like this
Posted

Wersja    Windows 11 Pro
Wersja    25H2
Zainstalowano dnia    ‎27.‎07.‎2025
Kompilacja systemu operacyjnego    26200.5770
Funkcja    Pakiet Windows Feature Experience 1000.26100.240.0

a więc działa

Kocurek likes this
Posted

Teraz już jest pewne, że wyjdzie LTSC TC 25H2.

Zapewne równocześnie wydam 24H2 "pożegnalną" i zaraz za nią wyjdzie 25H2 + nowy temat.

Wspólne testy wykażą, czy bezpieczne będzie wygasić/zawiesić linię 24H2. :)

Groszek1962 and JanKo66 like this
Posted

To co jest obecnie dostępne odnośnie  wersji 25H2, to odblokowana wersja dla insiderów do testów-Windows 11 25H2 z uupdump.net inaczej jest to odblokowany 24H2 zmieniony na 25H2.Zainstalowałem tak z ciekawości z podanego tutaj przez @Kocurek tematu aktualizację podnosząca wersję do 25H2 i okazało się,że to aktualizacja Insider Future Pack dająca wersję 25H2,czyli to co insiderzy obecnie dostali to testu przed wypuszczeniem dla nich oficjalnej aktualizacji 25H2 jak wyjdzie dla wszystkich aktualizacja 25H2.Odinstalowałem tą aktualizację bo jak na razie mam problemy z testową wersją 25H2 i czekam na oficjalną aktualizację 25H2 jak pojawi się w WU czy w wrześniu czy w październiku.Na razie zostaję przy wersji 24H2,bo mi odpowiada i nie mam z nią problemów. Nie ma co kombinować za wcześnie :)

Kocurek likes this
Posted
W dniu 30.08.2025 o 19:47, henryt napisał(a):

Wersja    25H2
Zainstalowano dnia    ‎27.‎07.‎2025
Kompilacja systemu operacyjnego    26200.5770

Ta wersja teraz skoczyła do 26220.5770

Kocurek likes this
Posted
15 godzin temu, lukcio31 napisał(a):

co jest obecnie dostępne odnośnie  wersji 25H2, to odblokowana wersja dla insiderów do testów-Windows 11 25H2 z uupdump.net inaczej jest to odblokowany 24H2 zmieniony na 25H2.Zainstalowałem tak z ciekawości z podanego tutaj przez

@ampa poprawnie udzielił Ci odpowiedzi, że program z tego tematu NIE INSTALUJE aktualizacji 25H2, a ODBLOKOWUJE uśpioną aktualizację 25H2.

Oczywiście z "przejściem" na 25H2 niekoniecznie warto się spieszyć, ale możliwość jest i to się liczy - masz pełną kontrolę nad tym i sam decydujesz.

JanKo66 likes this
Posted
W dniu 31.08.2025 o 21:40, sebio napisał(a):

Ja się pytam po co skopany mod podniecić do testowej 25h2?

Dziękuję za podzielenie się opinią.

Odnoszę wrażenie, że ten komentarz dotyczył mojego wydania LTSC TC na podstawie Twoich wcześniejszych opinii @sebio.

Pozostaje mi przyjąć do wiadomości, że moje wydanie nie spełniło pokładanych w nim oczekiwań przez Ciebie, na szczęście przypasowała Ci modyfikacja SROM-otnika, którą również uważam za fajną i ciekawą, a przede wszystkim rozwijaną od bardzo dawna - a więc dobrze dopieszczoną i wytestowaną.

Chciałbym jednak podkreślić, że moim zdaniem niewłaściwe jest porównywanie ze sobą modyfikacji o odmiennych konceptach.

Z mojej perspektywy (upraszczam, bo sporo pisania by było) - głównym konceptem modyfikacji JG jest dostarczenie najbardziej zoptymalizowanego systemu z wyciętymi/wyłączonymi zbędnymi usługami, aby system działał szybko na słabszych komputerach.

Efektem jest minimalna ilość usług działająca w tle.

Warto jednak tu podkreślić, że wycinanie/wyłączanie usług to pole minowe i niewdzięczne zadanie, którego się nie będę podejmował.

Dla lepszego zrozumienia przedstawiam praktyczny przykład:

Odinstalowałem tylko JEDEN składnik systemu z moich wydań LTSC TC - `Microsoft Edge` - to TYLKO przeglądarka internetowa.

Konsekwencją odinstalowania była niemożność zainstalowania i używania aplikacji `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` z Microsoft Store, pomimo, że w systemie jest zachowany pakiet `Microsoft Edge WebView2`.

Po zainstalowaniu aplikacji Microsoft Edge - można zainstalować i używać aplikację `Netflix`.

Z drugiej strony:

"To szczególnie ważne (obniżanie ilości procesów w tle dop.) dla osób instalujących system na słabszych maszynach, gdzie każdy dodatkowy proces potrafi spowolnić działanie."

Z kolei moja modyfikacja to próba rozwijania wersji LTSC, aby nadawała się do codziennej pracy i przypominała wydania Pro, z zastrzeżeniem, że dla mnie "zbędnym śmieciem" nie jest usługa szyfrowania dysków BitLocker albo funkcja szyfrowania plików EFS - bo z tego korzystam, a śmieciem jest: OneDrive, Skype, Office 365 trial, Copilot (...), Microsoft Edge (to przez Wiktorynka @Nieobecny i @Widzior, którzy mi go skutecznie obrzydzili).

Wersja LTSC podoba mi się, bo jest już wstępnie okrojona - wręcz aż za bardzo.

Jednak kupuje mnie koncept, że to ja decyduję i mam pełną kontrolę kiedy aktywować wersję 25H2 zamiast 24H2 czy dawniej 22H2 zamiast 21H2.

Początkowo martwiło mnie, że będę musiał reinstalować system, jakbym chciał nowsze wydanie, tymczasem okazuje się, że można przyjemnie zmieniać wersję w górę, bez reinstalacji.

Bajka :)

No i przede wszystkim - musi być StartAllBack, bo lubię klasyczne Menu Start na swoim miejscu i Pulpit na którym jest ikona "Mój komputer" oraz Pasjansik/Saper.

Od co najmniej 20 lat używam systemów Windows i nie chcę być zmuszany do zmiany moich przyzwyczajeń - a przynajmniej nie wszystkich.

Niestety... człowiek się starzeje - nie pamiętam już komendy dokładnie jakiej niejeden raz używałem do instalacji systemu 98:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ani kluczy do Windows XP tudzież do pakietu Office 2000 / 97.

Coś kojarzę, że Office `97 przyjmował same jedynki czy tam piątki - jakiś prosty CD-KEY wchodził.

CorelDRAW 7 też miałem i trochę kultowych gier - Voodoo 3dfx nawet miałem, ale jako dziecko nie byłem świadomy nawet co to.

Swój pierwszy, własny komputer PC dostałem od rodziców około ~2000 roku, a wcześniej miałem Commodore Amigę, podróbkę Atari 2600 (Rambo TV) i dwa razy kuzyn pożyczył Pegasusa (ruski klon konsoli Nintendo NES) :)

JanKo66, my_g0t, say and 2 others like this
Posted

Kocurku sprawdź proszę, jaki jest kolor tła w notatniku w podniesionej wersji Windows 11 LTSC TC z 24h2 do 25h2, jeśli masz ustawiony kolor systemu i aplikacji na ciemny. W wersji Windows 11 25h2 jest ciemny. 

Kocurek likes this
Posted
21 godzin temu, Chris58 napisał(a):

Kocurku sprawdź proszę, jaki jest kolor tła w notatniku w podniesionej wersji Windows 11 LTSC TC z 24h2 do 25h2, jeśli masz ustawiony kolor systemu i aplikacji na ciemny. W wersji Windows 11 25h2 jest ciemny. 

Dziękuję za pytanie.

Podniesienie wersji LTSC TC z 24h2 do 25h2 nie powoduje automatycznie, że Notatnik otrzyma czarny motyw.

Wynika to z tego, że fabrycznie dołączona jest wersja klasyczna Notatnika, która posiada wyłącznie biały motyw.

Poświęciłem wczoraj czas, aby przyjrzeć się jak wygląda kwestia wymiany Notatnika - na razie nie jestem zadowolony z efektu,

ponieważ po usunięciu oryginalnego Notatnika i wgraniu tego z Microsoft Store nie można było na stałe przypisać Notatnika do plików .bat/.cmd.

W związku z tym w najbliższym czasie nie przewiduję prac związanych z Notatnikiem - jak zostanie mi podsunięty pewny gotowiec naprawy, to po weryfikacji jestem skłonny dodać

do nowego katalogu procedurę rozwiązania problemu.

A co przyszłość przyniesie zobaczymy.

W nadchodzącej wersji sporo zmian autorskich (własnych) wprowadzam - istotniejsze jest dla mnie zrobić lepszy instalator Microsoft Office obecnie, żeby Windows Defender nie blokował na starcie instalacji :)

stens likes this
Posted
9 minut temu, ad_ik napisał(a):

jest opcja upgrade z  w11 23h2 pro  => 25h2?

Windows 11 23h2 Pro powinien sam zaproponować zaktualizowanie systemu najpierw do 24h2, potem do 25h2.

Jeżeli takiej propozycji nie otrzymałeś, to możliwe, ze np. procesor Twojego komputera nie obsłuży już nowszych wydań.

Wklej proszę zrzut ekranu z programu CPU-Z.

Posted
2 minuty temu, Kocurek napisał(a):

Windows 11 23h2 Pro powinien sam zaproponować zaktualizowanie systemu najpierw do 24h2, potem do 25h2.

Jeżeli takiej propozycji nie otrzymałeś, to możliwe, ze np. procesor Twojego komputera nie obsłuży już nowszych wydań.

nie proponuje właśnie
sprzęt trochę leciwy Procesory Intel® Core™ szóstej generacji

Posted
3 minuty temu, ad_ik napisał(a):

nie proponuje właśnie
sprzęt trochę leciwy Procesory Intel® Core™ szóstej generacji

Wrzuć proszę zrzut ekranu z programu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - zobaczymy co pokazuje.

Posted
1 minutę temu, ad_ik napisał(a):

bez spiny tak się pytam
6850k i7
ewnetulanie format jak nie da rady upgrade

Spiny żadnej nie ma - zwyczajnie chciałem zobaczyć zrzut ekranu z programu CPU-Z. To 10 sekund roboty, a rozwiewa wszelkie wątpliwości.