Jump to content

Instalacja windows 7 - różne sposoby np poprzez windows 10

Recommended Posts

Posted

Jeśli dobrze pamiętam to dawniej najpierw instalowało sie win XP a dopiero potem win7 (odwrotnie podobno były problemy, w każdym razie ja tak robiłem) więc wolę zapytać fachowców.

1. Czy gdy na jednej z partycji mam juz zainstalowany win11 to nie da sie odpalić instalatora win7 przez usb (lub płytę). Win 7 musi mieć kompletnie pusty dysk?

Teraz opcja kopiowania:

2. W kilku źródłach np na youtube była mowa o po prostu zainstalowaniu win7 i najważniejszych sterów na innym sprzęcie i po prostu o przekopiowaniu tej instalacji na drugi dysk ale zastanawiam sie którą opcją to robili:

A. posiadali przejściówkę USB na nvme m2 i kopiowali tą instalacje z poziomu starego komputera

B. podpinali ten dysk talerzowy z zainstalowanym win7 pod np usb (czy sata) nowego komputera i po prostu z poziomu win10/11 kopiowali win 7 z hdd na uprzednio utworzoną partycją na dysku NVME.

3. Czy w przypadku gdy win11 jest juz na innej partycji, po skopiowaniu win7 na drugą partycje nie będzie on blokował opcji wyboru systemu win7 przy włączaniu komputera?

Ogólnie wiecie... na co dzień używałbym win7 ale niektóre programy/gry po prostu na nim nie działają więc do nich miałbym 10.

4. Czy z pozycji win10/11 można w jakiś sposób dograć do czystej instalki win7 na osobnej partycji sterowniki nvme i usb, chipsetu itd ?

Wiem że kombinuje ale jestem ciekaw i może ktoś z was ma jakieś doświadczenia lub wiedze na powyższe tematy.

5. Zastanawiam się tez w sumie czy były by problemy z instalacją win7 na dysku nvme podpiętego którąś przejściówką ngff / nvme (USB 2.0, SATA lub Pcle). (oczywiście gdyby były problemy ze złączem m2 na płycie głównej)

Na aliexpress takie przejściówki/adaptery/konwertery można kupić w cenach 5-30zł. Sam kiedyś pewnie takie kupie i może uzupełnię ten wątek ale może ktoś z was już teraz ma jakieś z nimi doświadczenia.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
2 godziny temu, GPR napisał(a):

po prostu zainstalowaniu win7 i najważniejszych sterów na innym sprzęcie i po prostu o przekopiowaniu tej instalacji na drugi dysk ale zastanawiam sie którą opcją to robili

Acronisem albo innym tego typu programem, a nie żadne kopiowanie!

na co dzień używałbym win7 ale niektóre programy/gry po prostu na nim nie działają więc do nich miałbym 10.

Win7 jako główny system + Win10/11 na VHD. Genialne rozwiązanie, którego sam używam od maja. Miało być tylko na chwilę, do potestowania, i póki co tak zostało.

Czy z pozycji win10/11 można w jakiś sposób dograć do czystej instalki win7 na osobnej partycji sterowniki nvme i usb, chipsetu itd ?

Nie. Sterowniki możesz dograć do ISO przed jego instalacją. Po zainstalowaniu nie da się dograć sterów spod innego systemu.

Czy gdy na jednej z partycji mam juz zainstalowany win11 to nie da sie odpalić instalatora win7 przez usb (lub płytę). Win 7 musi mieć kompletnie pusty dysk?

Ja już od dawna nie używam instalatorów z USB. Wszystko ogarniam z systemu-matki programem WinNTSetup, który rozpakowuje i kopiuje z ISO/WIM/ESD pliki windowsa i tworzy jego pre-instalację (na innej partycji, innym dysku albo na VHD). Polecam się zapoznać, bo zrobi też to, o czym myślisz. Ale jedna uwaga - nie zaznaczam w programie partycji BOOT mojego głównego systemu, bo mam obawy, że mi coś namota. Patrycję BOOT zaznaczam tam, gdzie instaluję nowy system, a potem ewentualnie ręcznie dodaję taki system do BCD mojego głównego systemu (używam Bootice albo prostego VHD Manager do dysków VHD).

Posted
20 minut temu, Widzior napisał(a):

Acronisem albo innym tego typu programem, a nie żadne kopiowanie!

a najlepiej to na nowo instalować Windowsa na drugim dysku., mniej problemów potem z tym

Posted

2. Może wyraziłem sie nieprecyzyjnie (klon/mirror). Ale opcja A czy B ? One są równoważne tj opcja B zadziała i  jest równie dobra co A?

3. Ja po mału i baaaaardzo późno przechodziłem na win7 (bodaj w 2020 całkowicie). Przez jakiś czas miałem obok XP właśnie win7 ale na drugiej partycji a nie wirtualnym. I tak samo mam zamiar zrobić w nowym PC więc zastanawiam sie gdzie mogę napotkać problemy.

Godzinę temu, Francuzik napisał(a):

a najlepiej to na nowo instalować Windowsa na drugim dysku., mniej problemów potem z tym

Może tak bo czytam ze nvme jednak padają szybciej od HDD. Ale nie wiem czy chce kolejny dysk m2. Kopie zapasowe robię na talerzówkach więc wolałbym mieć dostępne wszystkie 4 sata a drugi m2 to jedno sata mniej.

Jak będzie poważny problem z nvme na win7 to pewnie win7 zostanie na zwykłym SDD sata a może być ponieważ ...

Wiem ze ASUS zły ale licze że skoro na stronie TUF GAMING B450 PLUS II (ma to co chce) sa stery do win7 to nie napotkam jakichś wielkich problemów. Choć jest opcja że kupię też jakąś używkę asrock, gigabyte czy msi.

Posted

Ale opcja A czy B ?

Dla mnie żadna, bo nie robię klonów na żywca spod innego systemu, tylko tak jak pisałem, używam bootowalnego pendrive z Acronisem i robię/przywracam backup'y partycji/dysków. I nie rozumiem po co ci te wszystkie adaptery i przejściówki, skoro masz na płycie kilka SATA i jedno m.2.

Czyli po kolei, jak ja bym to zrobił, jakbym miał problem z instalacją bezpośrednio na NVMe. Podpinam tylko jeden dysk SATA, na który instaluję Win7 i wszystkie sterowniki. Wyłączam kompa, podpinam dysk NVMe, uruchamiam system z SATA i wtedy instaluję sterowniki do NVMe (może jest jakiś sposób zainstalować je bez podłączania NVMe, ale ja nie wiem jak, bo po kliknięciu prawym myszy na plik .inf sterownika i wybraniu Zainstaluj, wywala mi error, że ten plik nie obsługuje tej metody instalacji). Jak już wszystko na Win7 ogarnięte, to reset i odpalam Acronisa z pena USB. Robię backup partycji/dysku z Win7 i przywracam go na NVMe. Jest też opcja od razu klonowania, ale ja jej nie używam. Reset, ustawiam bootowanie z NVMe i tyle. No i robię to wszystko na tym samym PC, a nie na innym, bo Win7 na 99% nie wstanie.

GPR likes this