koko123 Posted August 24, 2025 Report Posted August 24, 2025 Witam dałem komp. z W 7 do zakładu by zrobić klona starego C hdd na SSD . To zostało zamontowane NVMe Lexar SSD NM 620 SCSI 1T . Teraz sprawdzam info . o tym dysku i widzę że gwarancja jest na 5 lat . Dostałem tylko wydruk zapłaty / nie dostałem faktury producenta dysku / a może ten dysk jest używany . Jak się obronić w przypadku nieuczciwego serwisu . W sobotę odebrałem komputer . Dane mojego komputera : GA-Z170x ultra gaming , i 7-6700 , NVIDIA Ge Force GTX 780 . pamięć Total Physical Memory 16 340 Device 1 Capacity 16 384 Megabytes oraz dwa dyski talerzowe zamieszczam jpg . Używam go do montowania filmików . dziękuję za pomoc . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted August 24, 2025 Report Posted August 24, 2025 7 godzin temu, koko123 napisał(a): nie dostałem faktury producenta dysku Że co? Faktury to wystawia sklep/sprzedawca, a nie producent. 7 godzin temu, koko123 napisał(a): a może ten dysk jest używany No to super, że dałeś nam screen z Crystala tego Lexara Za to dałeś nam z dwóch HDD, nie wiadomo po co, więc jak ci mamy pomóc? Poza tym nie wiemy, skąd ten dysk, czy ty go kupiłeś, czy serwis ci go zamontował, a jeśli oni, to może zamontowali używkę po niższych kosztach. Trzeba takie rzeczy od razu ustalić przed robotą, a nie potem kombinować. bison616 and zen888 like this Quote
christopher732 Posted August 24, 2025 Report Posted August 24, 2025 Może zostałeś oszukany a może nie ,tego już się nie dowiemy. Tak swoją drogą klonowanie dysków to proste operacje które mogłeś wykonać sam. Quote
TheStraight Posted August 24, 2025 Report Posted August 24, 2025 Ciężko zrozumieć ale jeśli oddałeś komputer na dołożenie dysku NVME tego lexara i sklonowaniu danych a po odebraniu masz tylko te dwa to tak zostałeś oszukany bo żaden z nich nie jest ani NVME ani nie jest nowy. Z drugiej strony jestem ciekaw w którym to "zakładzie" tak robią że nie dają paragonu ani faktury na to bo napisałeś o dowodzie wpłaty czyli tylko wydruk fiskalny czy co? LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted August 24, 2025 Report Posted August 24, 2025 3 godziny temu, koko123 napisał(a): Jak się obronić w przypadku nieuczciwego serwisu . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TheStraight Posted August 24, 2025 Report Posted August 24, 2025 1 minutę temu, LAGUNA napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Niby tak ALE.... Gość piszę że dostał tylko dowód wpłaty więc jak logika mi podpowiada mógł dostać paragon lub i nie na samą usługę a nie produkt więc tutaj walka o zgodność towaru z tym co masz na dokumencie jest żaden bo na dokumencie (jeśli jest) masz pewnie samą usługę. Odstąpienie od umowy nie zadziała bo to nie było zdalnie tylko stacjonarnie a reklamację mógł złożyć przy odebraniu kompa po sprawdzeniu. Walczyć w sumie może ale to takie bicie się z wiatrakiem.... LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted August 24, 2025 Report Posted August 24, 2025 Kiedy należy wystawić faktury do paragonu? Zgodnie z art. 111 ust. 1 ustawy o VAT podatnik ma obowiązek prowadzenia ewidencję sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych przy zastosowaniu kas rejestrujących. Należy jednak pamiętać, że klient w ciągu 3 miesięcy, licząc od końca miesiąca, w którym miała miejsce dostawa towarów bądź wykonanie usługi lub też częściowa zapłata, ma prawo zażądać wystawienia faktury. Wówczas przedsiębiorca zobowiązany jest do wystawienia faktury doparagonu w terminie: do 15. dnia kolejnego miesiąca, w sytuacji, gdy zgłoszenie miało miejsce do końca miesiąca, w którym dostarczono towar lub wykonano usługę bądź otrzymano całość lub część zapłaty; do 15. dnia od dnia zgłoszenia żądania, jeżeli żądanie wystawienia faktury zostało zgłoszone po upływie miesiąca, w którym dokonano transakcji lub otrzymano całość lub część zapłaty. Quote
TheStraight Posted August 24, 2025 Report Posted August 24, 2025 No ale nadal gość może mu wystawić fakturę za usługę a nie za towar więc nijak nie będzie tego wskazanego dokładnie. Quote
koko123 Posted August 24, 2025 Author Report Posted August 24, 2025 Dostałem paragon fiskalny na sumę 500zł Serwis Komputerowy . Lublin i tylko tyle . Ponieważ hdd padł powiedział że nowy ssd wstawi robiąc uprzednio klona czy kopię . Na tym się nie znam bo 74 więc idę do serwisu - wydawało mi się że rzetelny . Czy serwis zakupując np dysk celem zamontowania go w komp .klienta do paragonu dopina fakturę zakupu takiego dysku . Na nowy jest 5 lat gwarancji . Dołączyłem jpg z typem dysku rozruchowego i dodatkowo dwa których nie zmieniałem . Jak uruchamiam komputer to po ok 25 sek pojawia się napis Gygabyte by po kolejnych 5 sek właściwy pulpit . Czy tak to ma wyglądać . Quote
VACek Posted August 24, 2025 Report Posted August 24, 2025 58 minut temu, koko123 napisał(a): Dostałem paragon fiskalny na sumę 500zł Serwis Komputerowy . Lublin i tylko tyle . Ponieważ hdd padł powiedział że nowy ssd wstawi robiąc uprzednio klona czy kopię . Na tym się nie znam bo 74 więc idę do serwisu - wydawało mi się że rzetelny . Czy serwis zakupując np dysk celem zamontowania go w komp .klienta do paragonu dopina fakturę zakupu takiego dysku . Na nowy jest 5 lat gwarancji . Dołączyłem jpg z typem dysku rozruchowego i dodatkowo dwa których nie zmieniałem . Jak uruchamiam komputer to po ok 25 sek pojawia się napis Gygabyte by po kolejnych 5 sek właściwy pulpit . Czy tak to ma wyglądać . 500zł za dysk który kosztuje 200zł no i powiedzmy wymiana z klonowaniem dodatkowe 150zł, ale nie 300zł Quote
LAGUNA Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 10 godzin temu, koko123 napisał(a): Jak uruchamiam komputer to po ok 25 sek pojawia się napis Gygabyte bo masz w UEFI ustawione żeby wyświetlało się logo. Jeśli to nie przeszkadza zostaw jak jest. Natomiast jak byś chciał wyłączyć to musisz szukać w UEFI coś w tym stylu Aby wyłączyć logo Gigabyte przy starcie komputera w UEFI, należy uruchomić komputer, nacisnąć klawisz DEL (lub F2, w zależności od modelu płyty) podczas wyświetlania logo POST, aby wejść do BIOSu, a następnie poszukać opcji typu "Boot Logo Display", "Full Screen Logo", "Splash Screen" lub podobnej, która pozwoli na jej wyłączenie. FILAGOL and zen888 like this Quote
koko123 Posted August 25, 2025 Author Report Posted August 25, 2025 Tylko gdy wcześniej był dysk HDD taki napis miałem po 8sek .Ponieważ serwisant zrobił nieżetelnie zakładam że i tutaj coś jest umoczone. Quote
zen888 Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 5 minut temu, koko123 napisał(a): Tylko gdy wcześniej był dysk HDD taki napis miałem po 8sek .Ponieważ serwisant zrobił nieżetelnie zakładam że i tutaj coś jest umoczone. Nic nie jest umoczone tylko serwisant dla pewności zresetował BIOS a pokazanie logo jest ustawieniem domyślnym. Zrób tak jak napisał @LAGUNA i będzie dobrze. Daj jeszcze zrzut z programu CrystalDiskInfo z dysku C. LAGUNA likes this Quote
zdzisiek24 Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 Szukanie dziury w całym. Zrobili, zapłaciłeś, działa i koniec. A Ty od "stępki" ... oszukał, nierzetelny, umoczył. Podejrzewam, że gdyby nawet zwrócili Ci kasę to i tak narzekałbyś, że część była w bilonie. LAGUNA and bison616 like this Quote
koko123 Posted August 25, 2025 Author Report Posted August 25, 2025 CristalDisk nie wykrył C zrobił tylko sprawdzenie D i E , zamieściłem wcześniej jpg Quote
LAGUNA Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 1 godzinę temu, koko123 napisał(a): Tylko gdy wcześniej był dysk HDD taki napis miałem po 8sek . z tego wniosek że miałeś lepszy dysk Jak Tobie te sekundy tak przeszkadzają (bo może nie) to zrób manewr (jeśli umiesz i wiesz jak się dostać do UEFI) SPRAWDŹ CZAS URUCHAMIANIA Z LOGIEM I Z WYŁĄCZONYM LOGIEM gdzieś tutaj to się powinno znajdować , pod któąś z tych zakładek. ale według mnie powinieneś zostawić wszystko jak jest. a to czy zostałeś oszukany czy nie -to już ptaki odleciały. Quote
bison616 Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 Dopóki nie pokażesz SMART z Crystaldiskifo dysku nvme, to nie mamy o tym rozmawiać. Póki co wszystko wygląda legitnie, tylko cena mogłaby być niższa za usługę. zen888 likes this Quote
zen888 Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 5 godzin temu, koko123 napisał(a): CristalDisk nie wykrył C zrobił tylko sprawdzenie D i E , zamieściłem wcześniej jpg Jak to "nie wykrył"??? A inne programy diagnostyczne też nie wykrywają? To skąd w ogóle wiesz, że ten dysk jest tam wsadzony? Quote
Widzior Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 9 minut temu, zen888 napisał(a): Jak to "nie wykrył"?? A widzisz wersję programu? Tak to jest, jak się używa zabytków. 10 minut temu, zen888 napisał(a): To skąd w ogóle wiesz, że ten dysk jest tam wsadzony? Organoleptycznie? Poza tym zobacz, że te HDD są D i E, nie ma C. Co do czasu pojawienia się logo płyty, to możliwe, że bootowanie jest ustawione teraz na UEFI, bo nie wiem, czy Lexar ma w ogóle możliwość bootować system spod MBR/Legacy. Tylko jak oni by to ogarnęli, skoro robili klona, a zakładam, że stary system był w Legacy (ale mogę się mylić). zen888 likes this Quote
koko123 Posted August 25, 2025 Author Report Posted August 25, 2025 Widzę że jest jeszcze gorzej ; cristal disk pokazuje D i E , tego ssd oczywiście nie pokazuje . Program Ninja pokazuje ssd / .jpg / a to mam na pulpicie - wszystkie urządzenia które są wpięte do płyty jak mniemam . W programach i Funkcjach jest pozycja której nie było Apple Soft . Upd w czasie gdy komp był w serwisie teraz jeszcze odkryłem że nagrywarka BH08LS20 jest nie widoczna na jpg z pulpitem . / szuflada wysuwa się i chowa tylko tyle . Podaję HD Tune tylko nie wiem czy uruchomić -benchmark . Zostawił mi uszkodzony C a z pomocą programu ' zewnętrznego ' przeniósł dane na niby nowy SSD . Tylko nowy ma 5 lat gwarancji - jak póżniej sprawdziłem . dzięki . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
LAGUNA Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 Crystal wersja 9.2.3 widzi każdy dysk na 6-ciu komputerach sprawdzone pobierz sobie wersje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] CrystalDiskInfo może nie widzieć dysku z powodu problemów sprzętowych (luźne kable, uszkodzone porty), błędów systemu plików, konfliktu liter dysków, nieprawidłowej konfiguracji w BIOS/UEFI Quote
christopher732 Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 Godzinę temu, Widzior napisał(a): Co do czasu pojawienia się logo płyty, to możliwe, że bootowanie jest ustawione teraz na UEFI, bo nie wiem, czy Lexar ma w ogóle możliwość bootować system spod MBR/Legacy. Tylko jak oni by to ogarnęli, skoro robili klona, a zakładam, że stary system był w Legacy (ale mogę się mylić). Chcąc bootować z NVMe, ustawiamy tryb UEFI i używamy GPT. LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 Aby ustawić dysk Lexar NVMe na schemat partycji GPT, musisz użyć narzędzia Zarządzanie dyskami w systemie Windows. Po uruchomieniu tego narzędzia (jako administrator), kliknij prawym przyciskiem myszy na nieinicjowany dysk, wybierz opcję konwersji na GPT i kliknij OK, aby zainicjalizować dysk za pomocą tego schematu partycji. Quote
Widzior Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 LOL przecież ten Lexar to 512GB, a nie 1TB!!! I to podzielony na 2 partycje. Ja bym tam wpadł i zrobił taki dym, że szok. I jeszcze skasowali za to 500zł, no k....a i takie ścierwo w cebulandii sobie legalnie interes prowadzi. VACek and zen888 like this Quote
christopher732 Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 1 godzinę temu, Widzior napisał(a): Tylko jak oni by to ogarnęli, skoro robili klona, a zakładam, że stary system był w Legacy (ale mogę się mylić). Nie mylisz się oczywiście że system był w Legacy . Odpowiednim programem podczas klonowania przeprowadzana jest konwersja partycji z MBR na GPT tak prawidłowo powinno być to wykonane 4 minuty temu, Widzior napisał(a): LOL przecież ten Lexar to 512GB, a nie 1TB!!! I to podzielony na 2 partycje. Ja bym tam wpadł i zrobił taki dym, że szok. I jeszcze skasowali za to 500zł, no k....a i takie ścierwo w cebulandii sobie legalnie interes prowadzi. To jest nauczka dla innych, tak proste operacje wykonujemy sami ,oszczędzamy kasę i masę kłopotów Quote
VACek Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 9 minut temu, Widzior napisał(a): LOL przecież ten Lexar to 512GB, a nie 1TB!!! I to podzielony na 2 partycje. Ja bym tam wpadł i zrobił taki dym, że szok. I jeszcze skasowali za to 500zł, no k....a i takie ścierwo w cebulandii sobie legalnie interes prowadzi. Dokładnie 512gb ssd za 500zł to złoty interes zrobili 512gb to koszt max 100zł + 150zł za wymianę i klon systemu, co daje łącznie 250zł Quote
Widzior Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 12 minut temu, christopher732 napisał(a): To jest nauczka dla innych, tak proste operacje wykonujemy sami ,oszczędzamy kasę i masę kłopotów Co nie zmienia faktu, że ten pseudo-serwis zachował się karygodnie. Ja bym im koło du*y robił ile wlezie, a przede wszystkim temat wrzucił na wykop, może ktoś by się tym zainteresował i im renomę wyrobił Quote
TheStraight Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 Czy tylko ja nie widzę tu żadnych konkretów a tylko wpisy na temat "OOOOO CO ZA SERWIS JAK ON MUK". Śledzę temat od samego początku jest tam gdzieś nawet post mój wyżej ale nie o tym. Na ten moment jedynie co widać to tylko jakieś kawałki screenów starymi programami na starym systemie. Skoro ktoś oszukał autora to niech wstawi ten rachunek razem z danymi firmy oraz zdjęcia tego dysku tutaj i daj jakiś dowód na to co to za serwis skąd i jak. Na ten moment to ja się czuje jak w zoo w przypadku wściekłych małp bo nic nie ma nic nie wiadomo a już winnego znaleźli. Wcale bym się nie zdziwił jakby się okazało że to nie żaden serwis a jakiś chłop po znajomości albo inne takie bo sam nie takie akcje widziałem.. AD2. Nie twierdzę że ktoś zrobił dobrze bo usługa jest spierdzielona żeby mi ktoś nie mówił jeśli to prawda to przekręcili autora na dysk ale co do ceny to w sumie jeśli idziesz do serwisu i godzisz się na jakąś cenę to chyba ci ona pasuje. Czy jest ona wysoka czy niska zależy tylko od klienta, dopóki usługa jest dobrze wykonana. Quote
koko123 Posted August 25, 2025 Author Report Posted August 25, 2025 Na jpg z pulpitu są C i F to jest ten sam dysk podzielony na dwie partycje . Pierwotnie też miałem hdd w 250 Gb podzielony na C i F . Sądziłem że zrobi identycznie da C i F zrobił C i D . Niestety du*ek nie zobaczył że D u mnie jest przypisany do dysku mechanicznego na którym był projekt adobego . Pozamieniał litery dwóch dysków mechanicznych D i E , teraz muszę dopasować gdzie były klipy i muzyka ponieważ przeniosłem je na zewnętrzny dysk seagate 1.5 TB . Zostały zgubione ścieżki dostępu . Wyłączenie C systemowego nastąpiło nagle dlatego musiałem komuś to zlecić . Pozostawił w komp. uszkodzony i odłączony z systemem C by jak padnie ssd z tego uszkodzonego hdd zewnętrznym programem zrobić kopię i na nowy ssd przenieść . Powiedział że zrobił kopię czy klona . Obecne przypisane litery dysków są moimi zmianami w odniesieniu do wcześniejszych oznaczeń w komputerze . Takich teraz chyba mamy serwisantów brak wiedzy kiedy UEFI i Legacy . a jaki to problem zrobię fotkę rachunku ,mogę i z widokiem na lokal wraz z tytułem a może i neonami na razie jednak bez fontanny bo pewnie zapomniał i o tym aspekcie architektury podobnie jak w BIOSie . Jutro przygotuję pismo nawiązujące do przepisów konsumenckich i jego wielkie autorskie dzieło prosząc o zwrot kasy . Jeśli przekaz zabrzmi negatywnie , po zostaje temu komuś otwarty bo niezdefiniowany temat własnego sumienia. Quote
TheStraight Posted August 25, 2025 Report Posted August 25, 2025 1 minutę temu, koko123 napisał(a): Na jpg z pulpitu są C i F to jest ten sam dysk podzielony na dwie partycje . Pierwotnie też miałem hdd w 250 Gb podzielony na C i F . Sądziłem że zrobi identycznie da C i F zrobił C i D . Niestety du*ek nie zobaczył że D u mnie jest przypisany do dysku mechanicznego na którym był projekt adobego . Pozamieniał litery dwóch dysków mechanicznych D i E , teraz muszę dopasować gdzie były klipy i muzyka ponieważ przeniosłem je na zewnętrzny dysk seagate 1.5 TB . Zostały zgubione ścieżki dostępu . Wyłączenie C systemowego nastąpiło nagle dlatego musiałem komuś to zlecić . Pozostawił w komp. uszkodzony i odłączony z systemem C by jak padnie ssd z tego uszkodzonego hdd zewnętrznym programem zrobić kopię i na nowy ssd przenieść . Powiedział że zrobił kopię czy klona . Obecne przypisane litery dysków są moimi zmianami w odniesieniu do wcześniejszych oznaczeń w komputerze . Takich teraz chyba mamy serwisantów brak wiedzy kiedy UEFI i Legacy . 1. Zmiana przypisana litery dysku to moment w zarządzaniu dyskami. 2. Tutaj nie rozumiem od początku. Była narracja że dysk padł. Skoro padł to jakim cudem miał zrobić klona z czegoś co już nie odpowiada bez odzysku danych z niego co i tak nie da ci zrobić pełnego klonowania bo są to dane pofragmentowane i nie trzymające się kupy z uwagi na to iż nie odzyskasz pełnych 100% w przypadku dużego uszkodzenia dysku. 3. Pokaż ten rachunek, zdjęcie fizyczne dysków oraz nazwę tego serwisu. 4. I tutaj jeszcze lepiej bo skoro teraz narzekasz że ktoś nie wie czy UEFI czy Legacy to czemu sam sobie nie zrobiłeś tej wymiany.... (albo ja czegoś nie kumam). LAGUNA and zen888 like this Quote
Recommended Posts