Jump to content

WIN10-LTSC-TC: Twoje propozycje zmian i ulepszeń - dyskusja ogólna

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry,

zakładam osobny temat, w którym możecie mi podpowiadać propozycje zmian i ulepszeń oraz wspólnie testować zmiany zanim zostaną wdrożone do kolejnego wydania WIN10 LTSC TC.

⚠️Tweak #1 – Szybszy rozruch systemu (wersja testowa)

Opis:

@stens przedstawił następujące ulepszenie, które warto byłoby przetestować przed wdrożeniem:

Cytat

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Serialize]
"StartupDelayInMSec"=dword:00000000
"WaitForIdleState"=dword:00000000

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To może być fajna zmiana przyspieszająca start systemu, tylko nie wiem jak u Was zadziała i jak reagowałaby z dyskami HDD. Bo na SSD/NVMe powinno to całkiem dobrze działać.

[Dodano]

U mnie działa WYPAS - system znacznie szybciej się zbiera.

Proszę, abyście wgrali tę zmianę do rejestru i dali znać, jak u Was się sprawuje - najważniejsze, czy nie zauważacie pogorszenia działania komputera.

Bo np. słabsze komputery mogą zacząć się dławić - zwłaszcza, gdy system zainstalowany jest na klasycznym, talerzowym dysku HDD, a nie NVMe/SSD.

stens and swiniarobert69 like this
Posted
28 minut temu, Matmide napisał(a):

Dla mnie było by idealnie, jakby wersja Standard to był Windows 10 IoT Enterprise LTSC w wersji 22H2 w języku polskim bez żadnych dodatków albo zrobić kolejną edycje która tak będzie wyglądać. 

Nie wiem co inni o tym myślą. 

Ten opis idealnie pasuje do wydań @NiKKA.Labs :)

swiniarobert69 and Matmide like this
Posted
37 minut temu, Matmide napisał(a):

Windows 11 owszem wydał ale w wersji 24H2 a Windows 10 już nie z tego co wiem.

Tak, zgadza się - należy go zachęcić, aby przygotował takie wydanie. Nie widziałem, żeby oficjalnie zakończył działalność.
Ja nie podejmę się wykonania takiego wariantu, przepraszam.

swiniarobert69 likes this
Posted
Godzinę temu, Kalafiorek X napisał(a):

np pozbyć się tych pi****letów np paint wycinanie itp jeśli ktoś by chciał natomiast zainstalować to można dodać do folderu dodatki.

Moim założeniem jest dostarczenie wyważonego systemu, który nawiązuje do klasycznych wydań Windows i jednocześnie nie wymaga od użytkownika dodatkowej konfiguracji ani instalowania brakujących komponentów.
Rozumiem, że wielu z Was radzi sobie z dostosowywaniem systemu jako profesjonaliści i wolelibyście system, w którym sobie dogrywacie co chcecie, natomiast mój chciałem aby był przyjazny również dla osób mniej technicznych.
Przykładowo - córka znajomego potrzebowała Windowsa mniej „zaśmieconego”, ale chciała mieć pod klawiszem Print Screen znany jej program, który automatycznie zapisuje zrzuty ekranu do folderu. Samodzielne dogranie narzędzia Wycinanie byłoby dla niej problematyczne, bo nie ma doświadczenia z konfiguracją systemu, a nie każdy ma czas i chęci, by to zgłębiać.

Nie instalując dodatków czy Sklepu Microsoft sprawiłbym również, że nie wszystkie gry by działały - gracz również nie będzie się zastanawiał co jest nie tak, tylko wywali mój system i zainstaluje wersję Home/Pro.
Dlatego zależy mi, aby system był od razu kompletny i gotowy do pracy także dla takich użytkowników.

Może Panowie nie należycie po prostu do mojej grupy docelowej i powinniście celować w wydania NiKKA / SROM-otnika, które nie zawierają dodatków, które ja wgrywam?

Godzinę temu, Kalafiorek X napisał(a):

albo dodać kilka tapet więcej do wyboru 

To jest bardzo proste do realizacji, ale nie jestem przekonany, bo każdy ma inny gust - umieszczę tapety i wkrótce zacznę czytać komentarze:

No, Kocurek dobry system robił, ale zaczął coraz więcej śmieci w nim umieszczać, szkoda. Wracam do starego wydania.*

*być może dałbym się namówić na klasyczne tapety Microsoftu z dawnych systemów

Zainteresowanym mogę podpowiedzieć jak stworzyć folder i go nazwać, żeby mógł wrzucić swoje tapety do obrazu .iso i system automatycznie wgrywał - jak i inne pliki.

Zresztą - katalog Dodatki sami możecie dostosowywać pod siebie - wystarczy zajrzeć do katalogu sources i podfolderów - nie trzeba edytować pliku install.esd :)

Groszek1962 likes this
Posted
33 minuty temu, Groszek1962 napisał(a):

Brawo Kocurek tak trzymaj. Twoje Mody są OK, Działają bez zarzutów i większych problemów. A myślę że tworzone i obrabiane w taki sposób jak Ty to widzisz przyciągają i zadowalają dużą grupę chętnie z nich korzystających.  Pozdrawiam

Tak Trzymaj 🙂 👍

Dziękuję @Groszek1962 ^^

3 godziny temu, Kalafiorek X napisał(a):

albo dodać kilka tapet więcej do wyboru 

@Kalafiorek X

W sumie po to dołączyłem wersję Standard, aby każdy mógł ustawić sobie wygląd systemu po swojemu (w tym własną tapetę) - chociażby dlatego, że każdy z nas ma odmienny gust.

Połowie (dosłownie) w przypadku Windows 11 odpowiada mój styl Mystic Jungle - patrząc po wynikach ankiety - co osobiście uważam za REWELACYJNY wynik:

Windows 11 LTSC TC - wyniki ankiety:

p6kz8uN.png

Windows 10 LTSC TC - wyniki ankiety:
AG7R5eV.png

Groszek1962 likes this
Posted
2 godziny temu, Tooth napisał(a):

Czy ten tweak zadziała na nie zmodyfikowanym obrazie ? 

Powinien, należy pamiętać, że na słabszych komputerach może doprowadzić do dławienia się startu.

Groszek1962 likes this
Posted
W dniu 25.09.2025 o 13:42, Kocurek napisał(a):

Powinien, należy pamiętać, że na słabszych komputerach może doprowadzić do dławienia się startu.

No ok to wypróbuje zobaczę co to zmieni i tak w wydajnym kompie xD EDYTA xD Działa :)

Kocurek likes this
Posted
3 godziny temu, pankleks napisał(a):

dodaj bracie opcje bez defendera do instalatora  i to już będzie zmiana na plus nie każdy chce mieć antyświrusa :)

Dziękuję za sugestię. W tej chwili nie jestem przekonany do pomysłu z kilku powodów:

1) Obecnie wystarczy zainstalować inny program antywirusowy, aby domyślnie zdezaktywował się program Windows Defender

2) Ja sam, uważając się za osobę profesjonalną - nie zdecydowałem się na skasowanie Windows Defendera - zainstalowałem tylko płatny program antywirusowy ESET

3) W wydaniach Win11 25H2 wyłączyłem kilka rzeczy związanych z Windows Defenderem - np. automatyczne wysyłanie dowolnych plików do Microsoft celem analizy - jeżeli będę aktualizował wydanie Win10 - tego typu zmiany również wprowadzę

4) Do katalogu Dodatki dołączyłem program "Windows Defender Remover", który pozwala Użytkownikowy wyłączyć program antywirusowy Windows Defender - przed użyciem programu należy wyłączyć ochronę w czasie rzeczywistym

5) Zostawienie programu Windows Defender jest takim bezpiecznikiem - gdyby program antywirusowy Użytkownika przestał działać - zawsze zostaje Windows Defender, który się wtedy powinien załączyć

6) Nawet gdybym chciał stworzyć taką wersję - nie wiem jak skutecznie działają obecne programy wyłączające Windows Defender

@pankleks - spróbuj mnie przekonać - czemu mam dawać możliwość wyłączenia jak są gotowe programy wyłączające i nawet jeden taki załączam?

Posted

ja obecnie korzystam tylko z kompilacji pozbawionych jakiegokolwiek antywirusa - jest to najsłabsze ogniwo a znając co nieco zagadnienie bezpieczeństwa to przejecie takiego antyswirusa jest zagrożeniem na poziomie uber :D 

jakbyś posłuchał osób zajmujących się tym zawodowo byś zrozumiał ale wiem że nie każdy jest taki jak ja wie to co ja itd  pozorne poczucie bezpieczeństwa sprawa że czują się ludzie lepiej dałem tylko sugestię że można dodać dodatkową opcje na poziomie instalatora z całkowicie wyrzniętym antywirusem 

ps: uber przestępcy mają swoje piaskownice w których testują swoje oprogramowanie z każdym komercyjnym antywirusem   

Kocurek likes this
Posted
15 minut temu, pankleks napisał(a):

ps: uber przestępcy mają swoje piaskownice w których testują swoje oprogramowanie z każdym komercyjnym antywirusem

Ci z NSA pewnie jeszcze znają techniki jak wirusem uciec z piaskownicy do hosta - ciekawi mnie jak działa np.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].