Longines Posted August 7, 2025 Report Posted August 7, 2025 Mam problem z dźwiękiem. A więc komputer (Win 10) połączony jest kablem HDMI z telewizorem CHiQ. Po włączeniu komputera wszystko jest ok. Po dłuższej bezczynności komputer wchodzi w stan uśpienia. Po wybudzenia brak jest dźwięku. Aby mieć dźwięk muszę od nowa zrestartować komputer. Zmieniałem dwa kable HDMI i nic nie pomogło. W końcu kupiłem trzeci drogi Ultra HDMI 4K i dzieje się tak samo. Może gdzieś w ustawieniach komputera bo po przełączeniu na TV dźwięk jest, a więc wina leży po stronie komputera. Longines Quote
stens Posted August 7, 2025 Report Posted August 7, 2025 Uaktualnij stery grafiki, tak grafiki bo one mają w sobie stery do dźwięku (audio HDMI) Quote
TheStraight Posted August 7, 2025 Report Posted August 7, 2025 Na twoim miejscu sprawdziłbym to czy przypadkiem nie jest tak że zamiast dźwięk przełączać się na dźwięk z HDMI po wybudzeniu nie przełącza się na domyślne źródło. Możesz to sprawdzić jak zabraknie ci dźwięku w Panelu Sterownia -> Dźwięk i tutaj zweryfikować które urządzenie jest obecnie używane. stens and wislak00 like this Quote
Longines Posted August 7, 2025 Author Report Posted August 7, 2025 Dzięki za porady. Domyślnie zawsze jest Smart TV. Usunąłem problem połowicznie ustawiając uśpienie komputera na "nigdy" ale to nie jest to prawidłowe rozwiązanie problemu. Jak znajdę płytę ze sterownikami to zaktualizuję grafikę. Longines Quote
Recommended Posts