Jump to content

Czy po 10 latach wymieniać zasilacz?

Recommended Posts

Posted

Witam, od ok 10 lat używam (prawie codziennie) zasilacza SilentiumPC Deus M1 550W. Czy warto po takim czasie go wymieniać? Problemów na razie z nim nie miałem, napięcia AIDA pokazuje chyba w normie: 3.3V, 5.1V, 12.3V.

Posted

Zasilacze sprawdza się pod obciążeniem. Odpal naraz np. Cinebencha, OCCT albo Prime95 z jednocześnie odpalonym Furmarkiem i obserwuj, co się dzieje na linii +12V, np. w HWMonitor (pokazuje min i max). Jak mocno siądzie, powiedzmy poniżej 11,5V, to już bym się martwił.

P.S. Ja mam od kilkunastu lat zasilacz XFX Pro 450W, i napięcia mi nie siadły nawet o 0,01V. Ale w środku jest stara, ale jara konstrukcja Seasonica, więc mnie to nie dziwi :E 

piosylant likes this
Posted

Deusy to nie były zbyt udane zasilacze i profilaktycznie zainteresowałbym się zakupem czegoś nowszego: np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub be quiet! Pure Power 13 M

Posted
Godzinę temu, brygada69 napisał(a):

Zrób tak jak ko.l Widzior sugeruje  ewentualnie sprawdź czy elektrolity nie są napuchnięte lub możesz je profilaktycznie wymienić

mogą nie trzymać żadnych parametrów a z zewnątrz wyglądać na sprawne 

Posted

Skoro masz taki zasilacz to pewnie jednostka nie jest za nowa. Jak działa to działa zostaw.
Jak zmieniasz platformę to wymień, zresztą i tak nie masz prawie innej możliwości bo większość mocniejszych grafik od NV wymaga 12HP wtyczki...

Posted

Od kiedy mam ten zestaw kupiony 10 lat temu to wymieniłem w nim już wszystko oprócz obudowy, zasilacza i dźwiękówki. Planowałem wymienić zasilacz dopiero przy ew. przyszłej zmianie grafiki na mocniejszą (ale tego na razie nie robię), ale pomyślałem, że może lepiej wcześniej, tylko nie wiem jaka grafa będzie w przyszłości.

Posted

To dołożyłbys 200 i masz porządną grafę ze strony amd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

zasilacz 550 jeszcze ci starcza. W tej cenie rtxy nie polecam ma zbyt mało wymaganej pamięci Vram