Jump to content

Na co wymienić RX5600 XT 6GB??

Recommended Posts

Posted
2 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

może ten przedział tutaj Ciebie zainteresuję.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zastanawiam się nad 9060 XT 16gb, a 9070 16gb. Jako wieloletni posiadacz radeona ciężko mi się przesiąść na Nvidię.

Posted

W morele na outlecie można wyrwać w fajnej cenie czasem

Nie wiem czy akurat te konkretne się opłacają, nie siedzę w tym na codzień, nie znam ich cen , ale znajomy wyrwał ostatnio 7900 XTX za około 3200 u nich i jest zadowolony.

Możliwe że używki znajdziesz i taniej, ale on chciał nowe z gwarancją, na fakturke

No i w mojej opinii radeony są spoko chociażby ze względu na wsparcie pod linuxem, dla mnie karty nvidii skończyły się na serii 20xx/30xx (no chyba że bawisz się w lokalne AI)

Sam mam radeona (co prawda już trochę staruszek bo 6700 XT) ale w grach jeszcze daje radę

EDIT: 
A no i pamiętaj im mocniejsza karta tym większe ryzyko że twój zasilacz nie da rady, znajomy miał SPC supremo l2 650w to z tym 7900 XTX nie dawał rady, zdychał mu już na ekranie głównym CS2, kupił gigabyte p1000gm, a widzę że ty też masz 650w

Posted
10 minut temu, MARCIN_ZIOMEK napisał(a):

znajomy miał SPC supremo l2 650w to z tym 7900 XTX nie dawał rady, zdychał mu już na ekranie głównym CS2, kupił gigabyte p1000gm, a widzę że ty też masz 650w

Ale on ma Corsaira, który jest zapewne OEM'em SeaSonica, więc spokojnie da radę. To nie g00wniany chiński szmelc od SPC :E 

Posted
16 minut temu, Widzior napisał(a):

Ale on ma Corsaira, który jest zapewne OEM'em SeaSonica, więc spokojnie da radę. To nie g00wniany chiński szmelc od SPC :E 

Co do szmelcu to tak, akurat się zgodzę, miałem SPC Vero L3 600w którego kupiłem jako nowy i ten faktycznie po 2 latach padł (wywalało róźnicówkę), teraz mam vero l3 700w, póki co działa ale mam na uwadze to że jak będę robił jakąś modernizacje to muszę go wywalić, przestałem ufać tym zasilaczom

Btw to wypadałoby zrobić nową czarną listę zasilaczy

W retro pc mam Corsaira CX550 ale to ten najnowszy, jemu też nie ufam do końca, śmierdzi jak chiński badziew jest lekki

A ten gigabyte co kupił też się wydaje taki podejrzanie lekki jak na 1000w

Posted
Godzinę temu, MARCIN_ZIOMEK napisał(a):

EDIT: 
A no i pamiętaj im mocniejsza karta tym większe ryzyko że twój zasilacz nie da rady, znajomy miał SPC supremo l2 650w to z tym 7900 XTX nie dawał rady, zdychał mu już na ekranie głównym CS2, kupił gigabyte p1000gm, a widzę że ty też masz 650w

nic dziwnego jak 7900xtx ma 355W TDP a w piku potrafi dobić do 400W, 9070 ma 220W + 5 5600 i reszta to jest max 350W 

Posted
2 godziny temu, VACek napisał(a):

nic dziwnego jak 7900xtx ma 355W TDP a w piku potrafi dobić do 400W,

No i powinien działać bez problemu na dobrym zasilaczu 650W, bo zostałoby jeszcze 300W w zapasie, ale widać cudny SPC się rozkraczył :22 

Posted

@VACek

Jeśli Twoja obecna brała

RX 5600 XT =150 W

to spokojnie z tymi wymienionymi sobie poradzi

Karta graficzna AMD Radeon RX 9060 XT 16GB charakteryzuje się umiarkowanym poborem mocy. Typowe zużycie energii wynosi 160-182 W, w zależności od modelu. Wymaga zasilacza o mocy minimum 450W i pojedynczego złącza 8-pin

ta 9070 ma troszkę więcej

tylko tutaj bym sobie sprawdził wymiarowość czy wszystko będzie grało w obudowie.

Posted
1 minutę temu, LAGUNA napisał(a):

ta 9070 ma troszkę więcej

9070XT na moje nie ma kompletnie sensu, skok wydajności względem 9070 nie jest jakiś spektakularny, a różnica w TDP to 1/3:
9070 - TDP 220W
9070XT - TDP 304W

LAGUNA likes this
Posted
6 godzin temu, MARCIN_ZIOMEK napisał(a):

Co do 9070 to oglądałem wczoraj taki fajny materiał

Oczywiście tak w formie ciekawostki

Dla tego dual bios w gpu to super sprawa mimo wszystko

Posted
2 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

@VACek Jeśli byłby zainteresowany to amazonia daje :)

Już kupiłem 9070 :) Pquxk1D.jpeg

LAGUNA likes this
Posted
14 minut temu, Kosiara napisał(a):

I jak wrażenia?

Powoli się oswajam z nowym gpu, jedyne co mnie boli to przeskok TDP ze 110W na 230W

Posted

Jak zacznie przeciekać to kupi pieluchomajtki  i kropelka nie wycieknie.:D

Tym TDP 230 W to nie znaczy iż karta cały czas tyle pobiera.

karta graficzna o TDP 230W nie zawsze pobiera 230W prądu. TDP (Thermal Design Power) to maksymalna moc cieplna, jaką karta może rozproszyć w normalnych warunkach pracy, a nie faktyczny pobór mocy. Karta może pobierać mniej prądu w zależności od obciążenia, z jakim pracuje. 
Faktyczny pobór mocy:
Zależy od obciążenia karty. W grach, gdy karta jest w pełni wykorzystana, może zbliżać się do TDP. W mniej wymagających aplikacjach, takich jak przeglądanie internetu czy oglądanie filmów, pobór mocy będzie znacznie niższy

Posted
3 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

Tym TDP 230 W to nie znaczy iż karta cały czas tyle pobiera.

karta graficzna o TDP 230W nie zawsze pobiera 230W prądu.

W grach nawet i 250W ciągnie :D 

LAGUNA likes this
Posted
24 minuty temu, VACek napisał(a):

W grach nawet i 250W ciągnie :D 

Weź jej undervolting zrób przez ten panel AMD dołączony do sterowników, może trochę zbijesz. Zależy jaka sztuka.

Posted
7 minut temu, Kosiara napisał(a):

Weź jej undervolting zrób przez ten panel AMD dołączony do sterowników, może trochę zbijesz. Zależy jaka sztuka.

A myślisz nie mam :D to jest fabryczna wersja OC więc z bomby więcej W bierze 

LAGUNA and Kosiara like this
Posted
6 minut temu, VACek napisał(a):

A myślisz nie mam :D to jest fabryczna wersja OC więc z bomby więcej W bierze 

No to już tak musi być. Korzystaj i życzę bezawaryjności. Moja 3060ti ponad 4,5 roku śmiga, oby twoja również chociaż tyle posmigała :)

VACek and LAGUNA like this