Jump to content

Czy nieoficialna aktywacja systemu nadpisze dane w BIOS ?

Recommended Posts

Posted

Aktualnie posiadam w laptopie wersję win10 pro aktywowaną z oficjalnego klucza zaszytego w BIOS i przypisanego do tego komputera.

Co się stanie z danymi oficjalnego klucza w BIOS jeśli zainstaluje win10 LTSC i aktywuję go nieoficjalnie np  przez DazLoader?

Da radę za jakiś czas powrócić do oficjalnego klucza i win10 pro ??

Jeśli tak miałoby się zadziać, to czy warto, jeśli tak to za ile i gdzie bezpiecznie kupić klucz do win10ltsc  żeby przejść z PRO:

winclub.pl/topic/48462-win-jg10-22h2-final

na LTSC:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

?

Posted

Ja kupiłem w lutym, lub w marcu lapka Lenovo Thinkpad L15-Gen1. Ma zaszyty w biosie klucz. I aktywuje Pro oraz IoT ... Bez żadnego kombinowania , używania aktywatorów pokroju massgrave czy kms ... : D I nie , nie gryzie się to z edycjami itd. 

Posted
2 godziny temu, franekfranek napisał(a):

W takim razie warto do LTSC dokupić klucz i jaki to koszt, źródło ? Czy pozostać przy PRO ?

Przecież ostatnio był o tym temat. Tylko żebyś na zawał nie zszedł, jak zobaczysz ceny kluczy do IoT, a i tak nie wiem, czy to do końca legalne, bo z zasady zwykły śmiertelnik nie ma szans go kupić. Massgrave i do przodu :E 

Kocurek and franekfranek like this
Posted
W dniu 11.07.2025 o 14:41, franekfranek napisał(a):

Co się stanie z danymi oficjalnego klucza w BIOS jeśli zainstaluje win10 LTSC i aktywuję go nieoficjalnie np  przez DazLoader?

Aktywatory, jeżeli nie zawierają złośliwego kodu (wirusa) nie nadpisują danych w biosach płyt głównych.

Wspomniany DazLoader przeznaczony do aktywacji Windows 7, Vista oraz (rzadziej) Windows Server 2008/R2, Windows Home Server 2011 również nie nadpisuje biosu.

Posted
17 minut temu, Widzior napisał(a):

Przecież ostatnio był o tym temat. Tylko żebyś na zawał nie zszedł, jak zobaczysz ceny kluczy do IoT, a i tak nie wiem, czy to do końca legalne, bo z zasady zwykły śmiertelnik nie ma szans go kupić. Massgrave i do przodu :E 

moim zdaniem też ltsc lepiej spiracić bo nie wiadomo jak z legalnością tych kluczy 

Posted
2 godziny temu, C9S napisał(a):

moim zdaniem też ltsc lepiej spiracić bo nie wiadomo jak z legalnością tych kluczy 

I szyfrować dysk systemowy na hasło wbudowanym w system BitLockerem od Microsoftu.

franekfranek likes this