Jump to content

Przeinstalowanie Windows

Recommended Posts

Posted

Cześć, 

jakiś czas temu wymieniłem stary dysk SSD 240 GB na nowy większy. Sklonowałem stary i wszystko było jak trzeba. Dałem później ten komputer bratu (kupiłem nowy), a on w ramach zabawy/nauki przeinstalował system. Zapomniał wyeksportować licencję programów i teoretycznie przepadły. W praktyce stary dysk nie był jeszcze formatowany i mógłbym znowu go włożyć do lapka i spróbować eksportu tych licencji. Niestety komputer każe mi doinstalować jakieś brakujące rzeczy (po instalacji nowego windowsa stary dysk "nie działa" już w tym komputerze). Da się jakoś bezpiecznie odpalić system na tym laptopie ze starym dyskiem w taki sposób, żeby zainstalowane wcześniej programy nie zostały utracone?

Posted

Nic z tego nie rozumiem. Skoro stary dysk, na którym był działający system, po sklonowaniu na nowy był odłączony, nieużywany, to co ma do niego przeinstalowanie systemu na nowym dysku? Te systemy nie mają wspólnego bootloadera, są niezależne. Wkładasz stary dysk i z niego odpalasz stary system. No chyba, że zrobiłeś coś inaczej, niż piszesz albo w komputerze została dokonana jakaś modernizacja sprzętowa.

Posted

Też nie ogarniam. 

̌"W praktyce stary dysk nie był jeszcze formatowany i mógłbym znowu go włożyć do lapka..." Dookreśl, czy wkładasz ten stary dysk do tego samego komputera (laptopa)? Czy w tym komputerze (laptopie) jest on jedynym dyskiem, czy też są dwa? Czy stary dysk nie był używany w ogóle, czy był też gdzieś podpinany? Tak jak wyżej stwierdził Widzior. Dysk wyjęty i nieużywany gdzie indziej, włożony z powrotem do tego samego kompa musi działać, tak samo jak system na nim zainstalowany.

Posted

Dzięki za szczere chęci.

Na nowym dysku przeinstalowano system. Coś tam pewnie doinstalowano, ale to chyba nie problem. Stary dysk nie był modyfikowany. Może coś pod BIOS-em się zmienia przy instalacji nowego Windowsa?

Hej Kosa7, przeinstalować potrzebuję MS Office i AutoCAD. Niestety nie jest to takie oczywiste i proste jakby się mogło na początku wydawać, myślałem że zwyczajnie wyeksportuję licencję (dotyczy to głównie AutoCAD) na starym kompie/dysku i zaimportuję na nowy. To starszy CAD i nie wiem czy Autodesk mi go jeszcze pozwoli "normalnie" aktywować, chciałem przenieść licencję przy pomocy EaseUS Todo PC Trans. Do tego jednak stary komputer ze "starym" dyskiem musi działać.

Hej Widzior, jedyna modyfikacja sprzętowa to zamiana dysków (240GB Samsung Evo na 500GB A-Data; mam nadzieję że dobrze nazwy napisałem).

Hej wujenta, laptop ma tylko jeden dysk. Wyjmuję "nowy" i wkładam "stary". System jednak nie startuje. 

Spróbuję wrzucić stary dysk i zrobić fotkę z komunikatem, może to jakoś naprowadzi na rozwiązanie.

Tak czy inaczej dzięki jeszcze raz.

Posted
7 minut temu, iti napisał(a):

Może coś pod BIOS-em się zmienia przy instalacji nowego Windowsa?

Samo się nie zmienia, to użyszkodnik musi zmienić. Skoro nic nie było sprzętowo zmieniane oprócz zmiany dysku, a stary dysk jest sprawny i nie-grzebany, to jedyne co mi przychodzi do głowy, to że system na nowym dysku został zainstalowany w stylu GPT/UEFI, a stary jest w MBR/BIOS(Legacy). Ewentualnie nie odwrót. Ale to musiałby ktoś ręcznie zmienić ustawienia w BIOSie - pytaj brata :E 

Posted
20 minut temu, iti napisał(a):

Jak coś będę mógł to odwrócić/zmienić?

Oczywiście. Jeśli będzie jak pisałem, to zmieniasz w BIOSie bootowanie na Legacy i odpalasz system ze starego dysku. Wtedy z kolei nowy nie wystartuje po zmianie, ale nic się nie porąbie. Można tak zmieniać do woli. Wpierw sprawdź, czy to w ogóle o to chodzi, bo jak to jakiś zabytkowy lap, to może w ogóle nie mieć UEFI i całe pitolenie na marne.