srom-otnik Posted July 3 Report Posted July 3 Win JG11 24H2 Pro 08.07.2025 I. Zintegrowano z systemem: rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji: - Optymalizator Usług; - głębokie oczyszczanie. Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Dism++ oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass, HashCheck, StartAllBack (trial 100 dni), uaktywniono DirectPlay oraz starsze FrameWorki. Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych. II. Usunięto: 1. Wersja Lite: - aplikacje UWP, pozostał: notatnik, Paint, apka do screenów; - Sklep; - Edge; - "łatwy transfer"; - przeglądarka PDF; - część telemetrii; - Cortana; - język naturalny 2. Wersja Extreme: - wszystko jak wyżej w Lite; - Windows Media Player; - centrum synchronizacji; - maszyna wirtualna MS - HyperV; - Defender, SmartScreen; - Windows Contacts; - Windows Mail; - pomoc; - rejestr zdalny, zdalne wsparcie; - tablet; - centrum powitalne, centrum zabezpieczeń; - obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - geolokacja; - języki, większość układów klawiatur; - Windows Mail; - Windows Media Center; - diagnostyka; - wszystkie opcje ułatwień; - Wordpad; - pakiet czcionek azjatyckich; - kopia zapasowa, przywracanie systemu; - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update. III. Instalacja: System nieaktywowany - należy podać swój klucz. Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy. UWAGA! Przy formatowaniu pendriva w RUFUSie należy pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola. Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, usunięty Defender oraz wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, u mnie na kompie: 2. System można i należy aktualizować - tylko wersja Lite, a także pobierać aplikacje ze Sklepu. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP Rozmiar ISO: 3,28 GB SHA-1: 190fb032b23f029daca43ecb0e2961369c873432 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chcesz docenić moją pracę, to możesz przekazać mi wsparcie. Bank Pekao PL: 20 1240 4979 1111 0011 2667 1752 tytuł: DAROWIZNA Z góry BARDZO Ci DZIĘKUJĘ! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] bancyf, boniek, janjean and 10 others like this Quote
srom-otnik Posted July 3 Author Report Posted July 3 Pro Lite to muł, nie ma startu do IoT LTSC. Nie rozczarujcie się. Cóż, takie tworzywo... starcraft2fan and wislak00 like this Quote
FILAGOL Posted July 3 Report Posted July 3 bardzo chętnie pobiorę nowe dzieło sztuki Kiedy można się spodziewać linków do pobrania tego cuda ? Quote
srom-otnik Posted July 3 Author Report Posted July 3 3 minuty temu, FILAGOL napisał(a): bardzo chętnie pobiorę nowe dzieło sztuki Kiedy można się spodziewać linków do pobrania tego cuda ? Już moszna. - ani dzieło sztuki, ani cuda. Zwykły 11stkowy GNIOT. Ale zrobiłem, bo pasuje go już wydać. Może Extreme będzie ciut szybsze, generalnie surowiec kicha. Quote
FILAGOL Posted July 3 Report Posted July 3 1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a): StartAllBack 1. Czy, mogę użyć swojej licencji do tego programu, aby mieć pełną wersję ? czy lepiej odinstalować i zainstalować swoja na czysto ? 2. Czy, jest wyłączony plik hibernacji, czy trzeba go wyłączyć samemu poleceniem: powercfg.exe /hibernate off ? 3. Czy, gdy ustawi się ciemny motyw w systemie, to notatnik również będzie w ciemnym motywie, czy trzeba kombinować z apką ze sklepu M$ ? Pozdrawiam Quote
srom-otnik Posted July 3 Author Report Posted July 3 3 minuty temu, FILAGOL napisał(a): 1. Czy, mogę użyć swojej licencji do tego programu, aby mieć pełną wersję ? czy lepiej odinstalować i zainstalować swoja na czysto ? 2. Czy, jest wyłączony plik hibernacji, czy trzeba go wyłączyć samemu poleceniem: powercfg.exe /hibernate off ? 3. Czy, gdy ustawi się ciemny motyw w systemie, to notatnik również będzie w ciemnym motywie, czy trzeba kombinować z apką ze sklepu M$ ? Pozdrawiam Ad. 1. Tak Ad. 2. Nie, ale masz wszystko w TUNING => SKRYPTY Ad. 3. Tak stens, starcraft2fan and FILAGOL like this Quote
FILAGOL Posted July 3 Report Posted July 3 Super Mistrzu, "bierę" się za testowanie srom-otnik likes this Quote
stens Posted July 3 Report Posted July 3 3 godziny temu, srom-otnik napisał(a): generalnie surowiec kicha. Nie kicha, ja nie mam zastrzeżeń same plusy +++ srom-otnik likes this Quote
srom-otnik Posted July 3 Author Report Posted July 3 11 minut temu, stens napisał(a): Nie kicha, ja nie mam zastrzeżeń same plusy +++ A co, już potestowałeś wstępnie? Quote
Kosiara Posted July 3 Report Posted July 3 Zainstalowałem na próbę na virtualbox. Rzeczywiście instalacja przebiegała nieco wolniej niż na wydaniu 11 IoT enterprise LTSC równiez od ciebie. Ogólnie system wydaje się bardziej przyspały, ale taki surowiec. Wiem jak zachowuję się w pełni czysty 11 pro 24H2... Pierwsza rzecz która rzuciła mi się w oczy, to brak wyszukiwania w menu start. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wiem, że środowisko virtualbox nie oddaje realnego sprzętu. ale tak mi najwygodniej testować i wychwycić pewnie niedoskonałości. Nie bardzo chce mi się niszczyć swój dobrze działający i w pełni ustawiony system Nadal uważam, że jak ktoś szuka stabilności i szybkości, to tylko 10 IoT enterprise LTSC 2021 się liczy. srom-otnik likes this Quote
stens Posted July 3 Report Posted July 3 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): A co, już potestowałeś wstępnie? Muszę zainstalować od nowa, bo uaktualniłem go do 26100.4484 i na starcie 120 procesów, nie radzę korzystania z UW. Quote
srom-otnik Posted July 3 Author Report Posted July 3 24 minuty temu, stens napisał(a): Muszę zainstalować od nowa, bo uaktualniłem go do 26100.4484 i na starcie 120 procesów, nie radzę korzystania z UW. Eeeee, jakim cudem. Aktualizuję każdy wlasny "build", żeby badać, czy go gdzieś nie uszkodziłem i od samego początku testów nic podobnego mi nie wyskoczyło. A aktualizowałem dziesiątki razy.... plusik likes this Quote
srom-otnik Posted July 3 Author Report Posted July 3 Jest i Extreme w jednym iso plusik and Icogoo like this Quote
srom-otnik Posted July 3 Author Report Posted July 3 Proszę zgłaszać wszystkie bugi. Sprawdźcie, czy u Was jest po wylogowaniu ponowne samoistne zalogowanie? Quote
alfabit Posted July 4 Report Posted July 4 23 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Pro Lite to muł, nie ma startu do IoT LTSC. Nie rozczarujcie się. Cóż, takie tworzywo... Na bezrybiu i rak ryba. Dziękujemy! Quote
srom-otnik Posted July 4 Author Report Posted July 4 Ponawiam pytanie o automatyczne logowanie. Nie miałem okazji instalować na fizycznym kompie tylko na VB, na nim Lite i Extreme na czysto po instalacji dziwnie się zachowują - wylogowane z menu start lub menu ppm po chwili wylogowania, ponownie się automatycznie logują. Ktoś potwierdzi to na fizycznym kompie? Quote
Addicted97 Posted July 4 Report Posted July 4 Nada sie do gierek i jako stacja robocza (nagrywanie/montaz)? Game Pass dziala? FACEIT AC itd rusza? Quote
FILAGOL Posted July 4 Report Posted July 4 (edited) 9 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Sprawdźcie, czy u Was jest po wylogowaniu ponowne samoistne zalogowanie? nie, nie zalogowuje się u mnie samoistnie po wylogowaniu się Edited July 4 by FILAGOL Literówka srom-otnik likes this Quote
stens Posted July 4 Report Posted July 4 2 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Ponawiam pytanie o automatyczne logowanie. Po wylogowaniu z menu start ekran dwa razy mrugnie i wyskakuje okno z hasłem, po 10 sekundach mrugnie ekran dwa razy i znowu ukazuje się okno z podaniem hasła. Pewnie jak bym nie miał hasła to by się zalogował. Quote
FILAGOL Posted July 4 Report Posted July 4 Ciekawe z czego to wynika ? 6 minut temu, stens napisał(a): Po wylogowaniu z menu start ekran dwa razy mrugnie i wyskakuje okno z hasłem, po 10 sekundach mrugnie ekran dwa razy i znowu ukazuje się okno z podaniem hasła. Pewnie jak bym nie miał hasła to by się zalogował. Quote
srom-otnik Posted July 4 Author Report Posted July 4 12 minut temu, FILAGOL napisał(a): Ciekawe z czego to wynika ? Będę badał temat. Ciekawe, bo system tworzyłem identycznie jak 23H2, IoT LTSC, te same techniki, skrypty, narzędzia. Cóż, coś gdzieś.... Quote
FILAGOL Posted July 4 Report Posted July 4 @srom-otnik jest takie mądre powiedzenie, a mianowicie: "Tylko ten się nie myli, co nic nie robi" ja jestem bardzo zadowolony z Twoich modów Pozdrawiam srom-otnik likes this Quote
stens Posted July 4 Report Posted July 4 16 minut temu, srom-otnik napisał(a): Cóż, coś gdzieś.... Z klawiatury win+l prawidłowo się zachowuje. Quote
srom-otnik Posted July 4 Author Report Posted July 4 U Ciebie opisana dziwność występuję, czy nie? Quote
stens Posted July 4 Report Posted July 4 8 minut temu, srom-otnik napisał(a): U Ciebie opisana dziwność występuję, czy nie? Jeśli o mnie chodzi, to tak. Mam na drugiej partycji Extreme bez hasła, no to dwa razy mignie i wchodzi do Windowsa. Quote
srom-otnik Posted July 4 Author Report Posted July 4 10 minut temu, stens napisał(a): Z klawiatury win+l prawidłowo się zachowuje. U mnie również. A masz system na pc/laptopie, czy wirtualce? Quote
stens Posted July 4 Report Posted July 4 3 minuty temu, srom-otnik napisał(a): A masz system na pc/laptopie, czy wirtualce? Na PC. Quote
srom-otnik Posted July 4 Author Report Posted July 4 Mam! Ekran blokady coś szwankuje. Niby wszystko jest jak należy, a jednak nie. Rozwiązaniem doraźnym jest wyłączenie ekranu blokady, chociażby w WinaeroTweakerze. Problem znika od ręki. Będę drążył dalej... Quote
srom-otnik Posted July 4 Author Report Posted July 4 I chyba tak to pozostawię. Sprawdziłem strukturę plików I jest prawidłowa. Tapety ekranu blokady są w systemie, ich adresowania jest poprawnie, a jednak jego wyświetlanie jest skopane. Nie chce mi się robić systemu od zera, tylko po to, by tą pierdołę naprawić. Nie mam na to czasu, ani ochoty. Wydam nowe iso z wyłączonym ekranem blokady. Problem "zniknie". Komu będzie to przeszkadzać i nie będzie umiał żyć bez tego ekraniku, to musi się pożegnać z tym modem. Sorry, mam w życiu inne priorytety. Dany1337, stens, Robert M and 1 other like this Quote
Recommended Posts