Matmide Posted June 21, 2025 Report Posted June 21, 2025 Witam, Mam obecnie router Tenda AC23 w wersji chińskiej i się zastanawiam nad aktualizacją na coś nowszego. Widzę że obecnie jest promka na Cudy WR6500 w morele.net za 299,87 zł. Czy ten router będzie miał lepszy zasięg i prędkości od Tendy AC23 w wersji chińskiej? Quote
TheStraight Posted June 24, 2025 Report Posted June 24, 2025 Zasięg jak i sama prędkość zależy od wykorzystywanej częstotliwości, szerokości kanału, samego kanału, ilości anten i ich zysku, wsparcia MIMO etc. Możesz sobie zmienić router i może się okazać że nie będzie lepiej a będzie gorzej albo i tak samo. Co ci da Cudy z Wifi 7 jak na 100% się założę że nie masz żadnego urządzenia które wspiera to wifi7 obecnie. Podobnie może być z wifi6. Sam router nie zmieni ci nic kolosalnie, chcesz mieć lepszy zasięg to kup sobie access pointy rozstaw w kilku miejscach i będzie po problemie. Masz nawet gotowe rozwiązania jak Mesh Wifi od różnych producentów. W tanich rozwiążaniach możesz mieć nawet kilka różnych routerów ustawić to samo SSID i hasło i powinien się sam przełączać ale tutaj możesz mieć problemy. Quote
Matmide Posted June 25, 2025 Author Report Posted June 25, 2025 Kupiłem Cudy WR6500 i jestem zadowolony, prędkości w domu zdecydowanie lepsze niż wcześniej, na zewnątrz trochę gorzej, zasięg akceptowalny lecz trochę gorszy. Nie oczekuje cudów. Moje wymagania do routera to były -Prędkości lepsze od Tenda AC23 CN -Przynajmniej Wi-Fi 6 bo mam już sporo urządzeń z takimi kartami -Zasięg podobny do Tenda AC23 CN lub lepszy -Móc ustawić własną nazwę sieci i hasło -Wybrać sobie częstotliwości i kanały Wi-Fi -Będzie dostawać aktualizację bezpieczeństwa przez przynajmniej 2 lata -Będzie wspierać WPA3 -Będzie wspierać Mesh jeśli zechcę kupić drugi taki sam kiedyś -Maksymalnie 2 urządzenia dające Wi-Fi w sieci Wszystkie te wymagania zostały spełnione Jakby ktoś był zainteresowany zakupem tych Tend to mogę sprzedać obie za 200zł a jedną za 105zł Quote
Recommended Posts