Jump to content

Cudy WR6500 vs Tenda AC23 CN – porównanie zasięgu i prędkości, czy warto zmienić?

Recommended Posts

Posted

Witam, 

Mam obecnie router Tenda AC23 w wersji chińskiej i się zastanawiam nad aktualizacją na coś nowszego.

Widzę że obecnie jest promka na Cudy WR6500 w morele.net za 299,87 zł.

Czy ten router będzie miał lepszy zasięg i prędkości od Tendy AC23 w wersji chińskiej?

Posted

Zasięg jak i sama prędkość zależy od wykorzystywanej częstotliwości, szerokości kanału, samego kanału, ilości anten i ich zysku, wsparcia MIMO etc.
Możesz sobie zmienić router i może się okazać że nie będzie lepiej a będzie gorzej albo i tak samo. Co ci da Cudy z Wifi 7 jak na 100% się założę że nie masz żadnego urządzenia które wspiera to wifi7 obecnie.
Podobnie może być z wifi6. Sam router nie zmieni ci nic kolosalnie, chcesz mieć lepszy zasięg to kup sobie access pointy rozstaw w kilku miejscach i będzie po problemie. Masz nawet gotowe rozwiązania jak Mesh Wifi od różnych producentów.
W tanich rozwiążaniach możesz mieć nawet kilka różnych routerów ustawić to samo SSID i hasło i powinien się sam przełączać ale tutaj możesz mieć problemy. 

Posted

Kupiłem Cudy WR6500 i jestem zadowolony, prędkości w domu zdecydowanie lepsze niż wcześniej, na zewnątrz trochę gorzej, zasięg akceptowalny lecz trochę gorszy.

Nie oczekuje cudów.

Moje wymagania do routera to były

-Prędkości lepsze od Tenda AC23 CN

-Przynajmniej Wi-Fi 6 bo mam już sporo urządzeń z takimi kartami 

-Zasięg podobny do Tenda AC23 CN lub lepszy 

-Móc ustawić własną nazwę sieci i hasło

-Wybrać sobie częstotliwości i kanały Wi-Fi

-Będzie dostawać aktualizację bezpieczeństwa przez przynajmniej 2 lata

-Będzie wspierać WPA3 

-Będzie wspierać Mesh jeśli zechcę kupić drugi taki sam kiedyś 

-Maksymalnie 2 urządzenia dające Wi-Fi w sieci

Wszystkie te wymagania zostały spełnione

Jakby ktoś był zainteresowany zakupem tych Tend to mogę sprzedać obie za 200zł a jedną za 105zł :)