Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

88 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      37
    • Standard
      51

Recommended Posts

Posted
2 minuty temu, MrTooth napisał(a):

No i mnie temat dalej wałkowany co do klucza. Kupiłem u nich klucz za 590 zł do systemu Win 10 ioT Enterprise 2021 LTSC i dupa blada aktywować nie mogę. Niby sprawa została zgłoszona zobaczymy co dalej się będzie działo.

Co się dzieje, jaki komunikat? 

Posted
13 minut temu, Kocurek napisał(a):

Co się dzieje, jaki komunikat? 

Wali kodami błędu 0xC004F014/0xC004E016 oraz 0x80041014 xD A nie zmieniałem żadnego sprzętu od 7 lat :) Zapodali jeszcze 1 klucz który częściowo się aktywował ale po restarcie dalej był nieaktywny. Mam jeszcze oryginalny win10pro box który od strzała działa po wklepaniu klucza. Aby nie było firma to cyber-sklep.pl

Kocurek likes this
Posted

Witam serdecznie.

Pobrane, zainstalowane i bajka. No prawie. Aktywacja skryptem - bez problemu. Działa wszystko - z jednym wyjątkiem. Adobe Lightroom. Program instaluje i uruchamia się bez problemu ale nie wyświetla zdjęć - tylko szare tło. Pliki do programu się wczytują. Wyświetlany jest histogram czy dane EXIF itp. Czy w kompilacji były wprowadzane jakieś zmiany które mogą powodować problemy z generowaniem obrazów? Czy sama wersja  IoT może mieć zmiany które mogą tym skutkować? Dlaczego sądzę, że to wina systemu?

- Dokładnie ta sama kopia działała wcześniej na Win10 Pro i Win11.

- Czysta instalacja, założony nowy Katalog w Lightroomie

- Sprawdzone na kontach administratora i użytkownika

- Pliki odczytują się poprawnie ale dla testów wrzuciłem nowe, na innym dysku żeby wyeliminować jakieś problemy z odczytem

- Wyłączyłem nawet wspomaganie przez GPU bo ono też potrafiło sprawiać losowe problemy.

Photoshop działa bez najmniejszego problemu

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek likes this
Posted
3 godziny temu, nelq napisał(a):

Działa wszystko - z jednym wyjątkiem. Adobe Lightroom.

Przecież to jest "okrojony" system i wszystko nie będzie działać.   🙂  Zmienić program, albo zmienić system.

Kocurek likes this
Posted
25 minut temu, nelq napisał(a):

Może doprecyzuje moje pytanie: Czy jest mi w stanie ktoś powiedzieć czy to raczej wina wersji IoT czy tej konkretnej, modyfikowanej wersji?

Zainstaluj na próbę przeglądarkę Microsoft Edge z katalogu "Dodatki" i daj znać czy pomogło.

3 godziny temu, stens napisał(a):

Przecież to jest "okrojony" system i wszystko nie będzie działać.   🙂  Zmienić program, albo zmienić system.

Albo jeszcze lepiej podzielić się problemem w tym temacie, aby wspólnie spróbować dojść co jest powodem, co często prowadzi do naprawy w kolejnej wersji wydania.

Posted
22 minuty temu, Nieobecny napisał(a):

Przeglądarka chyba boli, a wystarczy wpisać u wujka Google: "adobe lightroom system ltsc" i wyskoczy prosta i zrozumiała informacja, że nie działa na systemach LTSC. 

A potem otworzyć stronę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i przeprowadzić z działem modderskim analizę problemu i opracować rozwiązanie - nie wszystko, ale część rzeczy da się naprawić :D

Jak okaże się, że instalacja Microsoft Edge rozwiąże problem to do FAQ oficjalnie wpiszę rozwiązanie, że jak cokolwiek nie działa w wydaniu LTSC TC - należy doinstalować Microsoft Edge,

jako rozwiązanie ostatniej szansy, po usłyszeniu odpowiedzi "TAK" na pytanie: "Czy próbował Pan wyłączyć i włączyć komputer?".

Posted
8 minut temu, Kocurek napisał(a):

wystarczy doinstalować Microsoft Edge.

Nie całą tylko Microsoft Edge WebView2

Kocurek likes this
Posted
2 minuty temu, stens napisał(a):

Microsoft Edge WebView2 jest preinstalowany w wydaniu LTSC TC.

Posted
6 minut temu, stens napisał(a):

To, że WebView działa wiedziałem, bo działa mi chociażby TeamViewer który z niego korzysta. 

2 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Zainstaluj na próbę przeglądarkę Microsoft Edge z katalogu "Dodatki" i daj znać czy pomogło.

Albo jeszcze lepiej podzielić się problemem w tym temacie, aby wspólnie spróbować dojść co jest powodem, co często prowadzi do naprawy w kolejnej wersji wydania.

Przykro mi ale Edge nie pomógł. Mówisz, że jest jakaś szansa na to, że uda się temat ogarnąć i żeby założyć nowy wątek?

Kocurek likes this
Posted
1 godzinę temu, nelq napisał(a):

Przykro mi ale Edge nie pomógł. Mówisz, że jest jakaś szansa na to, że uda się temat ogarnąć i żeby założyć nowy wątek?

Niczego nie obiecuję, ALE OBIECUJĘ, że spojrzę - bo tak naprawdę powinien się nad tym pochylać zespół Adobe i dbać, aby ich oprogramowanie działało bezbłędnie na systemach LTSC.

Napisz, skąd mogę pobrać wersję Adobe Lightroom Classic, której używasz - sprawdzę jak to wygląda.

Założenie osobnego wątku daje nadzieję, że pytanie nie zniknie w tym temacie, a ktoś znający odpowiedź trafi na niego i przedstawi rozwiązanie - nawet po dłuższym czasie.

Ja na tę chwilę chociaż zobaczę jak to wygląda - może się domyślę, czego brakuje?

Posted
16 minut temu, Kocurek napisał(a):

Niczego nie obiecuję, ALE OBIECUJĘ, że spojrzę - bo tak naprawdę powinien się nad tym pochylać zespół Adobe i dbać, aby ich oprogramowanie działało bezbłędnie na systemach LTSC.

Napisz, skąd mogę pobrać wersję Adobe Lightroom, której używasz - sprawdzę jak to wygląda.

Założenie osobnego wątku daje nadzieję, że pytanie nie zniknie w tym temacie, a ktoś znający odpowiedź trafi na niego i przedstawi rozwiązanie - nawet po dłuższym czasie.

Ja na tę chwilę chociaż zobaczę jak to wygląda - może się domyślę, czego brakuje?

Wysłałem PW

Kocurek likes this
Posted

Interesuje kogoś wersja 2in1 10 i 11?

Stworzyłem sobie taki build z wersji TheCompany (wersje Mystic Jungle)

Wraz z lipcowa poprawką

Gdyby ktoś chciał taki build (na instalatorze z 11 dlatego bez problemu i 10 i 11 sie instaluje) to uploduje :)

Kocurek likes this
Posted
11 godzin temu, nelq napisał(a):

Witam serdecznie.

Pobrane, zainstalowane i bajka. No prawie. Aktywacja skryptem - bez problemu. Działa wszystko - z jednym wyjątkiem. Adobe Lightroom. Program instaluje i uruchamia się bez problemu ale nie wyświetla zdjęć - tylko szare tło. Pliki do programu się wczytują. Wyświetlany jest histogram czy dane EXIF itp. Czy w kompilacji były wprowadzane jakieś zmiany które mogą powodować problemy z generowaniem obrazów? Czy sama wersja  IoT może mieć zmiany które mogą tym skutkować? Dlaczego sądzę, że to wina systemu?

- Dokładnie ta sama kopia działała wcześniej na Win10 Pro i Win11.

- Czysta instalacja, założony nowy Katalog w Lightroomie

- Sprawdzone na kontach administratora i użytkownika

- Pliki odczytują się poprawnie ale dla testów wrzuciłem nowe, na innym dysku żeby wyeliminować jakieś problemy z odczytem

- Wyłączyłem nawet wspomaganie przez GPU bo ono też potrafiło sprawiać losowe problemy.

Photoshop działa bez najmniejszego problemu

@nelq jeszcze raz - co nie działa?

THULqmu.png

Być może wystarczy, jak zainstalujesz nowszą wersję Adobe Lightroom Classic.

Może problem tylko dotyczy: Adobe Lightroom Classic 2024 13.1.0 ?

Test zrobiłem na wersji:

Adobe.Lightroom.Classic.14.4.0-m0nkrus

Cytat

... CHANGES ...

- The assembly is based on the standalone Adobe installer version 6.7.0.278,
  which is not available to the general public.
- The Adobe Desktop Common module, which is required to be installed by the
  original installer, has been removed from the installer, with the exception of
  the required minimum.
- The Adobe Creative Cloud module, which is required to be installed by the
  original installer, has been completely removed from the installer.
- The installer provides a choice of installation path and program interface
  language, as well as the ability to launch the program immediately after
  installation is complete.
- During installation, a "video carousel" is launched in the installer window,
  demonstrating the capabilities of the program.
- Unlocked the ability to install the program on Windows 10 lower versions.
- The main Adobe Lightroom Classic module has been updated to version
  14.4.0.202506051112.
- The Adobe Genuine Service spyware module will be removed if it was previously
  installed with other Adobe programs.
- Spyware modules Log Transport Application, CRLog Transport Application and
  Adobe Crash Processor are disabled.
- The program has already been disinfected. You can use it immediately after
  installation.
- The Crack+ folder inside the image contains an additional cure to combat
  pop-up notifications about the end of the trial period.

Wydaniami m0nkrusa warto się zainteresować, bo dokonał kilka fajnych zabiegów w swoich wydaniach Adobe - umożliwił mi m.in.

zainstalowanie znacznie nowszej wersji Adobe Acrobat na... Windows 7 - przynajmniej ja bez problemu zainstalowałem: Adobe.Acrobat.Pro.2025.25.1.20435.x64.[PL], która "normalnie" nie powinna dać się zainstalować na Windows 7 :)

Posted
1 godzinę temu, Kocurek napisał(a):

Być może wystarczy, jak zainstalujesz nowszą wersję Adobe Lightroom Classic.

Może problem tylko dotyczy: Adobe Lightroom Classic 2024 13.1.0 ?

Test zrobiłem na wersji:

Adobe.Lightroom.Classic.14.4.0-m0nkrus

Znalazłem tą wersję od m0nkrus-a. Niestety nic się nie zmieniło. Dla jasności - czysta instalacja, usunięte wszelkie możliwe pliki ustawień, cache, itp. Nowy katalog testowy.

1 godzinę temu, Kocurek napisał(a):

@nelq jeszcze raz - co nie działa?

W żadnym oknie nie pokazuje mi zdjęć (importowanie, przegląd, edytowanie). 

Kocurek likes this
Posted
47 minut temu, nelq napisał(a):

W żadnym oknie nie pokazuje mi zdjęć (importowanie, przegląd, edytowanie). 

Czyli u mnie jest OK, a u Ciebie nie? Czy po prostu źle patrzę - bo u mnie po prawej miniatury są pokazywane - jakiego typu te zdjęcia są?

Posted

Dobrze patrzysz 😉 Rodzaj zdjęć nie ma tu znaczenia. 

Kilka najbliższych dni mogę mieć mocno zajętych ale spróbuję sprawdzić na VMie albo postawić jeszcze raz system na jakimś dysku i zobaczyć wtedy. 

Tak czy inaczej - dzięki za pomoc. Przynajmniej wiem, że powinno działać. 

Kocurek likes this
Posted
11 godzin temu, nelq napisał(a):

Dobrze patrzysz 😉 Rodzaj zdjęć nie ma tu znaczenia. 

Kilka najbliższych dni mogę mieć mocno zajętych ale spróbuję sprawdzić na VMie albo postawić jeszcze raz system na jakimś dysku i zobaczyć wtedy. 

Tak czy inaczej - dzięki za pomoc. Przynajmniej wiem, że powinno działać. 

Daj znać do czego doszedłeś - ja test zrobiłem na VMce jako najbardziej wiarygodny - są jeszcze specjalne aplikacje do czyszczenia systemu z programów Adobe... chyba nawet coś kojarzę, że opracowane przez samo Adobe.

Sprawdź to:

[Dodano]

Ano tak... najciemniej pod latarnią...

@nelq zobacz do folderu extras, który dołącza m0nkrus - są w nim odpowiednie narzędzia:

cwxt0UM.png

[Dodano]

@nelq zainstalowałem ponownie Windows 10 LTSC TC na czysto - efekt:

svXG3ze.png

Mam jednak cały czas maszynę wirtualną z Win 10 LTSC TC, która nie problemu z miniaturami, która stanowi dla mnie dowód, że program może działać poprawnie na edycji LTSC.

Dopisałem usterkę do TODO - jeszcze sprawdzę jak to na Windows 11 LTSC TC wygląda - doskonale, że takie zgłoszenie się pojawiło - w idealnym miejscu i czasie, gdzie akurat

mam prototyp LTSC, który nie ma problemu z Adobe Lightroom Classic ^^

Posted

Zasiadam do aktualizacji - na razie pada na Windows 10.

Jedna ze zmian jaka zostanie domyślnie wprowadzona (cała lista w TODO):

Cytat

Konfiguracja komputera > Szablony administracyjne > System > Device Guard > Włącz zabezpieczenia oparte na wirtualizacji (WYŁĄCZ)

Jeżeli ktoś uważa za niewłaściwe wyłączenie domyślne tej opcji - proszę o komentarz z uzasadnieniem.

Tymczasem zaczynam czynić:

Posted

Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze - IMHO domyślne wyłączenie UAC nie jest najlepszym pomysłem a przynajmniej można by to zaznaczyć wyraźnie w opisie kompilacji. Wiele osób domyślnie pracuje na koncie bez uprawnień administratora ze względów bezpieczeństwa a brak UAC nie ułatwia wtedy życia 😉

Kocurek likes this
Posted
54 minuty temu, nelq napisał(a):

Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze - IMHO domyślne wyłączenie UAC nie jest najlepszym pomysłem a przynajmniej można by to zaznaczyć wyraźnie w opisie kompilacji. Wiele osób domyślnie pracuje na koncie bez uprawnień administratora ze względów bezpieczeństwa a brak UAC nie ułatwia wtedy życia 😉

Dziękuję za podzielenie się opinią i sugestią - cenię sobie każdy komentarz - i to, że w danej chwili nie wprowadzę zmian, nie znaczy, że nie zmienię zdania w przyszłości.

Już kilkakrotnie spotkałem się z opinią, że trwałe podniesienie uprawnień jest błędem, ale... moim zdaniem tak jak teraz jest wygodniej, a jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to nie jestem przekonany, że aż takie bezpieczeństwo zapewnia

praca na obniżonych uprawnieniach - najwięcej efektu przyniesie dobry program antywirusowy moim zdaniem.

Na szczęście moje zmiany daje się wycofać w razie konieczności :)

54 minuty temu, nelq napisał(a):

można by to zaznaczyć wyraźnie w opisie kompilacji. 

W opisie zawarłem następującą informację:

Posted
2 godziny temu, nelq napisał(a):

. Wiele osób domyślnie pracuje na koncie bez uprawnień administratora ze względów bezpieczeństwa

Wtrącę jeden grosz.

Ktoś, kto chce mieć bezpieczny system Windows (płatności, działalność gospodarcza itp.); to przede wszystkim nie instaluje moda, ale oryginalny system z Microsoftu.

(To nie było skierowane personalnie, że niby Kocurek coś wstrzyknie w system, ale ogólnie  o modach)

Widziałem już nieraz zainfekowane systemy z TeamOs i wierzcie mi, można mając wiedzę i złe zamiary tak zrobić, że antywirus nic nie wykryje.

Była raz na TeamOs opisana pewna historia (temat został oczywiście ukryty i usunięty).

Jedna pani zainstalowała moda i momentalnie przejęto jej konto Facebooka, gdzie za pomocą jego pracowała (kontakty z klientami itd.) Z jej konta ktoś narobił machloje i konto zamknięto.

Nie udało się pani odzyskać konta, działalność zarobkowa upadła, a gdy chciała innych przestrzec, została przez moderację forum wyciszona i zbanowana.

Wiadomo, ludzie płacą tam za systemy VIP, a tu taki śmierdzący klocek...

Powtarzam, nikogo tu na forum z modderów nie oskarżam o niecne zamiary, ale powtórzę:

System modowany jedynie do grania i zabawy.  Do pracy tylko i wyłącznie oryginalny!

Kocurek likes this
Posted
3 godziny temu, Achon napisał(a):

Wtrącę jeden grosz.

Ktoś, kto chce mieć bezpieczny system Windows (płatności, działalność gospodarcza itp.); to przede wszystkim nie instaluje moda, ale oryginalny system z Microsoftu.

(To nie było skierowane personalnie, że niby Kocurek coś wstrzyknie w system, ale ogólnie  o modach)

Widziałem już nieraz zainfekowane systemy z TeamOs i wierzcie mi, można mając wiedzę i złe zamiary tak zrobić, że antywirus nic nie wykryje.

Była raz na TeamOs opisana pewna historia (temat został oczywiście ukryty i usunięty).

Jedna pani zainstalowała moda i momentalnie przejęto jej konto Facebooka, gdzie za pomocą jego pracowała (kontakty z klientami itd.) Z jej konta ktoś narobił machloje i konto zamknięto.

Nie udało się pani odzyskać konta, działalność zarobkowa upadła, a gdy chciała innych przestrzec, została przez moderację forum wyciszona i zbanowana.

Wiadomo, ludzie płacą tam za systemy VIP, a tu taki śmierdzący klocek...

Powtarzam, nikogo tu na forum z modderów nie oskarżam o niecne zamiary, ale powtórzę:

System modowany jedynie do grania i zabawy.  Do pracy tylko i wyłącznie oryginalny!

@Achon 

Przytoczę mój niedawny post z tematu Pana Sromotnika:

W dniu 8.08.2025 o 13:28, Kocurek napisał(a):

Każdy modder z winclub powinien obligatoryjnie ponosić odpowiedzialność nie tylko moralną, ale również FINANSOWĄ wobec użytkowników jego modów.

Jestem za, żeby użytkownicy złożyli się na wykupienie polisy dla swojego zaufanego moddera na tego typu przypadki - może w pakiecie jeszcze jakieś ubezpieczenie

na wypadek nieszczęśliwego wypadku w życiu moddera - bo niełatwo zastąpić taką osobę.

@srom-otnik 

W moim winclubowym "bingo" aktualnie brakuje do odhaczenia pomysłu, żeby modder regularnie przekazywał darowizny użytkownikowi, który używa jego moda.

Rozumiem obawy związane z bezpieczeństwem systemów modyfikowanych. Ze swojej strony mogę zapewnić, że dokładam wszelkich starań, aby udostępniane przeze mnie obrazy były wolne od złośliwego oprogramowania. Nie mogę jednak udzielać żadnych gwarancji ani ponosić odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z ich użycia w momencie, gdy udostępniam je całkowicie nieodpłatnie.

Systemy tworzę i udostępniam pro bono, z myślą o osobach, które świadomie decydują się na korzystanie z wersji zmodyfikowanych. Do pracy zawodowej pozostaje mi również zarekomendować korzystanie z legalnych, oryginalnych wersji systemu.

[Dodano]

Zapomniałem... drugi wtorek miesiąca... :D

Wersja standard już wydawało się, że gotowa, a przy testach na WU wyskoczyło KB5063709.

Posted
10 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Jestem za, żeby użytkownicy złożyli się na wykupienie polisy dla swojego zaufanego moddera

Ja rozumiem, że można temat obśmiać.

Poczytaj, co się dzieje jak haker przejmie Ci konto emaila. Błyskawicznie działają boty, które wysyłają prośby o zmianę hasła do dziesiątek popularnych stron (od Amazon po Youtub). Nic fajnego, jak Cię to spotka.

Czy mogę wtedy mieć pretensję do systemu, gdzie jest wycięty antywirus, a użytkownik ma na dzień dobry  pełne uprawnienia administratora?

Ja rozumiem potrzebę używania systemu pozbawionego balastu i śmieci. Stąd popularność tzw. "modów" - systemów odchudzonych.

Nie mniej uważam, iż w oparciu o poradniki i skrypty, każdy sam sobie powinien modyfikować system.

Niech każdy zada sobie pytanie.

Czy zainstaluję na swym komputerze program, który mi przyszedł mailem od osoby, której nie znam i na oczy nie widziałem?

A dlaczego nie mam problemu zainstalować cały system windows od jakiegoś ruska lub turka, których nie znam?

Warto ryzykować?

Kocurek likes this
Posted
2 godziny temu, Achon napisał(a):

Ja rozumiem, że można temat obśmiać.

Sugestia jak najbardziej była poważna, a to, że nie byłoby chętnych do pokrycia jej kosztów to drugie - wykorzystując okazję zachęcam chociaż @Mr.T przekazać darowiznę na serwer.

Czy mogę wtedy mieć pretensję do systemu, gdzie jest wycięty antywirus, a użytkownik ma na dzień dobry  pełne uprawnienia administratora?

Pretensje można mieć zawsze, ale czy słusznie?

W moich wydaniach systemu dla bezpieczeństwa nie usuwam domyślnie wbudowanego programu Windows Defender, ale załączam program do katalogu Dodatki, który pozwala go opcjonalnie wyłączyć i usunąć.

Nie mniej uważam, iż w oparciu o poradniki i skrypty, każdy sam sobie powinien modyfikować system.

Ambitnie - tylko ludzie z natury są leniwi.

Czy zainstaluję na swym komputerze program, który mi przyszedł mailem od osoby, której nie znam i na oczy nie widziałem?

Lepiej wziąć od sprawdzonych modderów z Winclub.pl, którzy są weryfikowani przez społeczność forumową. Jakby cokolwiek wyszło modder jest spalony w środowisku.

A dlaczego nie mam problemu zainstalować cały system windows od jakiegoś ruska lub turka, których nie znam?

Z powodu uprzedzeń i braku konta na Winclub.pl.

Warto ryzykować?

Odpowiedź prawidłowa: TO ZALEŻY.

Posted
2 minuty temu, FILAGOL napisał(a):

Siema @Kocurek 🙂

Kiedy można się spodziewać nowego wydania Twej wersji Windows 11 ? 🙂

Pozdrawiam

Jest już w planach, bo trzeba będzie zmiany z Windows 10 dołożyć do Windows 11, bo to bliźniacze systemy.

Na razie Windows 10 robimy, oceniacie czy jest lepiej i na podstawie opinii podejmę decyzję czy nastąpi kolejna korekta Windows 10, czy zmiany to dobry kierunek, aby je umieścić w Windows 11, a w przyszłości niektóre - w Windows 7.

Posted
2 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

Windows 11 Twego dzieła spisuje się świetnie 🙂

tak samo jak wydanie z Windows10 

Dziękuję za pozytywną opinię! ^^

Mam problem, więc @Achon i pozostali chętni możecie się wykazać i sprawdzić u siebie.

1. Zainstalujcie Windows 10 21H2 z obrazu:

pl-pl_windows_10_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_eff40776.iso

2. Nic nie zmieniajcie tylko pobierzcie, zaktualizujcie aktualizacje WU z 13 sierpnia 2025 roku oraz zrestartujcie system.

3. U mnie przestaje działać wyszukiwanie na dole:

Xm8tNYR.png

Interesuje mnie, czy też tak macie - 12.08.2025 roku nie miałem takiego problemu.

Zobaczę jeszcze czy zagada, jak odinstaluję ostatnią aktualizację :)

[Dodano]

Po odinstalowaniu najnowszego zestawu obowiązkowych łatek bezpieczeństwa KB5063709  z dnia 12.08.2025 problem ustępuje.

17 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Wersja standard już wydawało się, że gotowa, a przy testach na WU wyskoczyło KB5063709.

NSkXMeS.png

Taka jakość, że system 10 popsuli obowiązkową sierpniową poprawką - i to LTSC-kę.

[Dodano]

Pozostaje mi odłożyć aktualizację Windows 10 do września aż wyjdzie nowy zestaw poprawek, tymczasem zajmując się Windows 11 wcześniej niż myślałem :)