Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

88 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      37
    • Standard
      51

Recommended Posts

Posted
Godzinę temu, Sayidov napisał(a):

W 21h2 Iot ltsc można aktywować 22h2, ponieważ 21h2 sam w sobie posiada funkcje 22h2, wystarczy zainstalować KB5015684, system nadal pozostaje w kanale iot ltsc z tym, że ma aktywne funkcje 22h2 i wsparcie pozostaje do 2032 ;)

Aż chyba spróbuje to zrobić na swoim aktualnym systemie. Ale pierw, kopia zapasowa.

Kocurek likes this
Posted

Przechwytywanie4.JPG.d815a0d489594f9435d62759266d9d78.JPG

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A tu krótki opis jak tego dokonałem: 

Get the KB5015684 update from here: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Extract it with winrar ot 7z, find the Windows10.0-KB5015684-x64_PSFX.cab inside and extract it too.

Run this command with powershell admin in the folder you just extracted the contents:

Dism /online /add-package /packagepath:microsoft-windows-22h2enablement-package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.19041.1799.mum

Follow the onscreen instruction.

To Uninstall:

Dism /online /remove-package /packagename:microsoft-windows-22h2enablement-package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.19041.1799

Tolu and Kocurek like this
Posted
Cytat

Changelog [2025-06-29]
+ zaktualizowano wydanie o najnowsze poprawki i aktualizacje systemowe
+ wyłączono domyślny skrót klawiaturowy dla funkcji `Klawisze Filtru`
+ zastosowano zmiany mające na celu poprawę komfortu użytkowania
+ przygotowano obraz systemu od nowa, z uwzględnieniem wszystkich powyższych zmian
+ zaktualizowano katalog `!Dodatki`

W przypadku chęci usunięcia Microsoft Store należy kliknąć przycisk: "Odinstaluj":

VwN8p2u.png

stens likes this
Posted
W dniu 24.06.2025 o 01:05, profilm34 napisał(a):

Jako wieloletni forumowicz tego zacnego portalu uwielbiam obrazy SROMOTNIKA. Dlaczego ?  Po instalacji mamy czysty ( prawie ) system który zawiera 26 tys. plików ( Twój jest tak gruby że aż się przeraziłem .... a ile ma plików foder z system Windows ? ..... ponad 200 000 tys. to strasznie nie do przyjęcia. Od misrza system zawiera 24-30 procesów .... a nie 90 . Szybkość i pewność to klasa sama w sobie. Po co komu tłusta LOCHA ?

Niektórzy lubią rubensowskie kształty 

Kocurek likes this
Posted

W dniu 24.06.2025 o 02:05, profilm34 napisał(a):

Jako wieloletni forumowicz tego zacnego portalu uwielbiam obrazy SROMOTNIKA. Dlaczego ?  Po instalacji mamy czysty ( prawie ) system który zawiera 26 tys. plików ( Twój jest tak gruby że aż się przeraziłem .... a ile ma plików foder z system Windows ? ..... ponad 200 000 tys. to strasznie nie do przyjęcia. Od misrza system zawiera 24-30 procesów .... a nie 90 . Szybkość i pewność to klasa sama w sobie. Po co komu tłusta LOCHA ?

11 godzin temu, magg napisał(a):

Niektórzy lubią rubensowskie kształty 

Wersja 01 z dnia 2025-06-29 jest już znacznie mniejsza. Wersja 00 - premierowa rzeczywiście swoim rozmiarem nie imponowała - 6,73 GB.

Porównanie rozmiaru .iso wybranych wydań systemów na dzień: 2025-06-30

• 5,90 GB - Windows 10 22H2 Pro (oryginalny obraz Microsoft z dnia 2025-03-25)
  • 5,08 GB - Windows 10 22H2 LTSC TC
  • 4,93 GB - Windows 10 22H2 LTSC TC - po skasowaniu katalogu Dodatki wewnątrz pliku .iso
  • 4,49 GB - Windows 10 21H2 LTSC (oryginalny obraz Microsoft z października 2021 roku)
  • 3,89 GB - Windows 10 20H1 - P4VL0
  • 3,55 GB - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - SROM-otnik
  • 3,37 GB - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - SROM-otnik
  • 2,80 GB - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - A-Team
  • 0,99 GB[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - redbull89 / PSH INC.

Najmniejsze wydanie Windows 10 jakie znalazłem należy do @redbull89, który osiągnął najbardziej imponujący wynik.

Popularnym kierunkiem jest walka o system z jak najmniejszą liczbą procesów i jak najmniejszym rozmiarze pliku .iso, natomiast moim celem jest dostosowanie systemów

Windows LTSC do codziennego użytku - w tym również grania - poprzez dodanie zestawu startowego zawierającego m.in.:

• Microsoft Store
  • DirectX 9.0c
  • Biblioteki Visual C++

Dzięki temu LTSC zyskuje funkcjonalność znaną z edycji Home/Pro, przy zachowaniu swojej stabilności i lekkości oraz długoletniego wsparcia aktualizacji bezpieczeństwa.

Z systemu usunięty został jedynie Microsoft Edge. Pozostałe modyfikacje to głównie regulacja ustawień oraz optymalizacja działania systemu.

Przygotowałem również wygląd inspirowany wyglądem Windows 7, zostawiając do wyboru wygląd standardowy.

Wydania z serii LTSC TC wypadają najlepiej na tle oryginalnych, niemodyfikowanych wersji Home/Pro.
Microsoft Edge został usunięty, Microsoft Store i Windows Defender pozostają - Użytkownik może samodzielnie zdecydować, czy chce je zachować, czy odinstalować.

Moje wydania można traktować jako pomost między oryginalnym systemem, a wydaniami najbardziej oczyszczonymi - staram się zachować balans między funkcjonalnością a lekkością.

8 godzin temu, stens napisał(a):

W systemie z dnia 2025-06-29 nie działa tryb awaryjny Z OBSŁUGĄ SIECI 🙂  Normalny tryb awaryjny działa.

Dziękuję za informację - zobaczę co się dzieje.

W dniu 24.06.2025 o 22:49, stefan999 napisał(a):

@ITFun
Moze znasz jakis sklep internetowy, ktory oferuje licencje w10 enterprise ltsc 2019 (ale bez dopisku IOT) w przystepnej cenie i nie jako 'upgrade' ? Ja jak dotad nie znalazlem, moze za krotko szukam.

@stefan999 Wydaje mi się, że klucz od wersji Enterprise LTSC hipotetycznie powinien zadziałać i wersja IoT powinna się zmienić w wersję Enterprise LTSC, ale to by trzeba przetestować... nie posiadam klucza licencji do zwykłej wersji LTSC bez IoT.

stens and Groszek1962 like this
Posted
On 6/24/2025 at 10:49 PM, stefan999 said:

@ITFun
Moze znasz jakis sklep internetowy, ktory oferuje licencje w10 enterprise ltsc 2019 (ale bez dopisku IOT) w przystepnej cenie i nie jako 'upgrade' ? Ja jak dotad nie znalazlem, moze za krotko szukam.

sprawdź tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek likes this
Posted
19 godzin temu, stens napisał(a):

W systemie z dnia 2025-06-29 nie działa tryb awaryjny Z OBSŁUGĄ SIECI 🙂  Normalny tryb awaryjny działa.

Dziękuję za zgłoszenie - potwierdzam, że występuje następująca usterka:

Cytat

Po uruchomieniu systemu Windows w trybie awaryjnym z obsługą sieci,
pulpit przez około 60 sekund pozostaje nieaktywny – brak możliwości interakcji
(kliknięcia ikon, menu Start). Po tym czasie system zaczyna działać poprawnie

Usterka istnieje od samego początku - występuje również na wydaniu 00 z dnia 2025-06-19, na obu stylach.

Dopisałem do planu prac, aby się tym zająć.

stens likes this
Posted

@stens a jak wg Ciebie sprawuje się narzędzie wycinanie?

Widzę, że domyślnie ta funkcja nie jest włączona.

Nie patrzyłem jeszcze chwilowo, jak na wersji Home/Pro to wygląda - możesz w międzyczasie dać znać, bo widziałem na forum, że wspominałeś o tej funkcji np. w kontekście ustawienia skrótu pod Print Screen.

Dodatkowe pytanie: proszę o opinię czy włączacie skrót do programu Wycinanie pod klawiszem Print Screen?

I czy używanie narzędzia dostarczanego w standardzie, czy instalujecie go z Microsoft Store?

Bo to dwie osobne apki :)

ZKSbLZO.jpeg

Posted
1 godzinę temu, Kocurek napisał(a):

wg Ciebie sprawuje się narzędzie wycinanie?

Ja zawsze instaluję ze sklepu, bo mam wtenczas powiadomienie(dymek) 🙂  ( win + shift+ s)

Kocurek likes this
Posted
54 minuty temu, stens napisał(a):

Ja zawsze instaluję ze sklepu, bo mam wtenczas powiadomienie(dymek) 🙂  ( win + shift+ s)

No właśnie... myślę domyślnie odinstalować:

Gll8Dot.png

I w zamian za to - apkę z Microsoft Store preinstalować. Prawdopodobnie nawet domyślnie pod `Print Screen` podczepić - bo dzisiaj dostałem zgłoszenie, że pewna osoba na Windows 11 z tego właśnie korzystała i ubolewała,

że tego nie ma w standardzie. A skoro to narzędzie i tak jest preinstalowane, w uboższej wersji, to rozważam co z tym fantem zrobić.

Jeżeli tutaj nie pojawi się fan domyślnego narzędzia Wycinania - to poważnie rozważę wymianę... dopisuję w TODO dla Win10/Win11 i zobaczę czy dyskusja na tym polu pojawi się.

Prawdopodobnie również domyślnie aktywuję skrót klawiszowy pod Print Screen:

sy2B2Rt.png

Całkiem fajnie działa, chociaż osobiście nauczyłem się używać narzędzia firmy trzeciej.

54 minuty temu, stens napisał(a):

Fajna jest też opcja, że wycinek zapisuje się automatycznie do folderu: "Zrzuty ekranu" - czego nie oferuje wersja w Dodaj/Usuń Programy.

stens likes this
Posted

@Kocurek

Cytat

Wydaje mi sie, ze klucz od wersji Enterprise LTSC hipotetycznie powinien zadzialac i wersja IoT powinna sie zmienic w wersje Enterprise LTSC, ale to by trzeba przetestowac... nie posiadam klucza licencji do zwyklej wersji LTSC bez IoT ..

Wyglada na to, ze kolega ITFun nabral wody w usta :E . Co do zmiany wersji iot ltsc w zwykla ltsc - no wlasnie, tylko trzeba ten klucz miec zeby to sprawdzic a z jego zdobyciem nie jest latwo.

@pabletti
Dzieki za odzew i odnosnik. Sprawdze..

Kocurek likes this
Posted

Dla potomnych - obrazy w10 wersji LTSC (bez dopisku iot) - moze komus sie przyda:

* Windows 10 Enterprise LTSC 2019 (English) x64

** Windows 10 Enterprise LTSC 2021 (English) x64

@pabletti
Sprawdzilem.. sklep zagraniczny, tyle ze interfejs spolszczony.. ja zas preferuje polskie sklepy. Do tego kosmiczna przecena ceny za licencje: z 1000pln do 90pln i problem ze znalezieniem info adresowych oraz gdzie ten sklep jest zarejestrowany. Nie wiem czy mozna mu zaufac.

Kupowales cos juz u nich ? Wystawiaja dokument potwierdzajacy licencje (jakikolwiek papier) ?

Kocurek likes this
Posted

@stefan999 poniżej link do polskiego sklepu, nie jestem w stanie nic o nim powiedzieć, wydaje mi się wiarygodny, ale może ktoś posiada odmienne zdanie to podzieli się opinią.

Gwarancja legalności:

Windows 10 LTSC licencja (uwaga na słowo - upgrade - co to znaczy, trzeba zorientować się?):

Cytat

Dane firmy:

Soft360 Sp. z o.o.

Plac Andersa 7
61-894 Poznań

NIP: 7831821223
REGON: 386510118
KRS: 0000840618

Firma zarejestrowana w Polsce, jak masz wątpliwości, to o wszystko dopytasz na telefon.

[Dodano]

Cytat

System operacyjny „Upgrade” nie wymaga wcześniejszej wersji do działania

Określenie „Upgrade” odnosi się do zasad licencjonowania systemów operacyjnych sprzedawanych w komercyjnym kanale licencji zbiorczych (Volume) firmy Microsoft. Większość produktów Windows OS dostępnych w kanale Volume to uaktualnienia istniejącej, kwalifikującej się licencji OEM lub detalicznej. Jednak w przypadku odsprzedaży licencji z kanału Volume jako używanego oprogramowania wymóg posiadania wcześniejszej kwalifikującej się licencji podstawowej przestaje obowiązywać. Warunek ten dotyczy wyłącznie pierwszego właściciela, ponieważ umowa licencyjna zawarta między nim a firmą Microsoft, zawierająca tę klauzulę, nie przechodzi na kolejnego nabywcę.

Jakaś kombinacja, ale wydaje się, że temat "legitny". Zapewne mógłbyś od razu zacząć temat IoT - jak to ugryźć, żeby było legalnie :)

Posted
Cytat

tutaj jest polski sklep ..

Dzieki za namiary.

Niestety 'upgrade' nie brzmi zachecajaco. Spotkalem sie juz z tym okresleniem na morele.net i oznaczalo tyle, ze musisz juz posiadac w10 wersje pro - cytuje eksperta morele:

Cytat

Wymagany jest zainstalowany Windows 10 Pro/Pro For Workstation/Education lub im pokrewne.

Pytanie tylko czy w obu sklepach slowo to znaczy to samo. Sprawdze to co podrzuciles..

[Dodano]

Sprawdzilem 2 odnosnik - wyglada OK, cena do zaakceptowania.. jak znajde wiecej czasu napisze do nich odnosnie szczegolow.

Kocurek likes this
Posted
30 minut temu, stefan999 napisał(a):

Niestety 'upgrade' nie brzmi zachecajaco. Spotkalem sie juz z tym okresleniem na morele.net i oznaczalo tyle, ze musisz juz posiadac w10 wersje pro - cytuje eksperta morele:

@stefan999 Nie zrażaj się, wrzucam jeszcze raz cytat, bo edytowałem wiadomość i mogłeś przeoczyć:

Cytat

System operacyjny „Upgrade” nie wymaga wcześniejszej wersji do działania

Określenie „Upgrade” odnosi się do zasad licencjonowania systemów operacyjnych sprzedawanych w komercyjnym kanale licencji zbiorczych (Volume) firmy Microsoft. Większość produktów Windows OS dostępnych w kanale Volume to uaktualnienia istniejącej, kwalifikującej się licencji OEM lub detalicznej. Jednak w przypadku odsprzedaży licencji z kanału Volume jako używanego oprogramowania wymóg posiadania wcześniejszej kwalifikującej się licencji podstawowej przestaje obowiązywać. Warunek ten dotyczy wyłącznie pierwszego właściciela, ponieważ umowa licencyjna zawarta między nim a firmą Microsoft, zawierająca tę klauzulę, nie przechodzi na kolejnego nabywcę.

Konkretnie podkreślony i pogrubiony przeze mnie fragment.

Moim zdaniem - wystarczy rozmowa telefoniczna, jak Ci zagwarantuje, że jest, tak jak mówi oraz da papier przedsiębiorca, który nie działa od wczoraj - tylko brać i cieszyć się.

A jak masz wątpliwości - zawsze możesz skonsultować sprawę z prawnikiem - nie czuję się na tyle kompetentny w temacie, żeby doradzić i musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto zna dobrze temat / przechodził kontrole :)

Posted
4 hours ago, stefan999 said:

Wyglada na to, ze kolega ITFun nabral wody w usta :E . Co do zmiany wersji iot ltsc w zwykla ltsc - no wlasnie, tylko trzeba ten klucz miec zeby to sprawdzic a z jego zdobyciem nie jest latwo.

Nie wiem na ile to legitne, ale znajomy kupił i na razie działa.

Dzieciakom na kompie gdzie postawiłem IoT Enterprise LTSC nabyłem tu i działa doskonale a z tego co widziałem sklep był wcześniej polecany na forum:   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek likes this
Posted
W dniu 24.06.2025 o 02:05, profilm34 napisał(a):

Wiele razy instalowałem edycje Sromotnika. Często coś nie działało, bo coś było wycięte z systemu. Przy próbie doinstalowania przeważnie wywalało błąd. Taki kastrat jest bez sensu. A jeśli chcesz normalnie korzystać to i tak musisz doinstalować mnóstwo plików, bibliotek

@Kocurekpiszesz o wyglądzie/sentymencie windowsa 7. Słabo to wygląda. Ale na szczęscie jest retrobar, windowsblinds i classic shell oraz patche do imgres.dll. Taki system to mnie się podoba

Kocurek likes this
Posted

@MirekSerek dziękuję za podzieleniem się opinią.

2 godziny temu, MirekSerek napisał(a):

@Kocurekpiszesz o wyglądzie/sentymencie windowsa 7. Słabo to wygląda. Ale na szczęscie jest retrobar, windowsblinds i classic shell oraz patche do imgres.dll. Taki system to mnie się podoba

Oferuję dwie wersje wyglądu. Własny nawiązujący stylem do Windows 7 albo standardowy niezmodyfikowany.

2 godziny temu, MirekSerek napisał(a):

Taki system to mnie się podoba
gwNmg2b.jpeg

Ładnie to wygląda, chociaż zaprezentowana przez Ciebie skórka ewidentnie nawiązuje do Windowsa XP, a nie Windows 7, ale to szczegół.

Bardzo mi się takie zmiany wszelakie podobają natomiast jeżeli jesteś w temacie - napisz coś więcej - jak ze stabilnością takich modyfikacji wyglądu?

Czy któraś z kolei aktualizacji na Windows Update nie nadpisze zmienionych plików systemowych psując system?

Posted
17 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Oferuję dwie wersje wyglądu. Własny nawiązujący stylem do Windows 7 albo standardowy niezmodyfikowany.

Ładnie to wygląda, chociaż zaprezentowana przez Ciebie skórka ewidentnie nawiązuje do Windowsa XP, a nie Windows 7, ale to szczegół.

Bardzo mi się takie zmiany wszelakie podobają natomiast jeżeli jesteś w temacie - napisz coś więcej - jak ze stabilnością takich modyfikacji wyglądu?

Czy któraś z kolei aktualizacji na Windows Update nie nadpisze zmienionych plików systemowych psując system?

Cóż, idealnie nie jest ale działa. Stabilnie w miarę jest, rzadko coś przestaje działać, ale się zdarza. Aktualizacja nic nie zmieni, jedyny komponent systemowy imgres raczej na pewno nie będzie aktualizowany 

Kocurek likes this
Posted
20 godzin temu, Kocurek napisał(a):

tak przerobić 10 na wygląd XP cudo 

Kocurek likes this
Posted
3 godziny temu, MirekSerek napisał(a):

Cóż, idealnie nie jest ale działa. Stabilnie w miarę jest, rzadko coś przestaje działać, ale się zdarza. Aktualizacja nic nie zmieni, jedyny komponent systemowy imgres raczej na pewno nie będzie aktualizowany 

Jeżeli pozyskam informacje o sprawdzonych programach sposobach zmiany wyglądu - np. zostaną mi tu przedstawione sprawdzone sposoby - w przyszłości nie będzie problemu, żebym domyślnie przygotował dodatkowe skórki startowe w stylu:

Windows 7 (jeszcze bardziej podobny wygląd niż nawiązanie, które oferuje obecny motyw Mystic Jungle)

Windows XP

Programy musiałyby się cieszyć dobrymi referencjami społeczności winclub.pl, bo nie jestem zainteresowany wrzucaniem/promowaniem niestabilnych rozwiązań.

Pomimo, że w tej cchwili skupiam się na dwóch stylach - moim i standardowym - nie znaczy, że nie śledzę uważnie wypowiedzi i nie przygotowuję się na przyszłość :)

Posted
12 minut temu, Kocurek napisał(a):

Jeżeli pozyskam informacje o sprawdzonych programach sposobach zmiany wyglądu - np. zostaną mi tu przedstawione sprawdzone sposoby - w przyszłości nie będzie problemu, żebym domyślnie przygotował dodatkowe skórki startowe w stylu:

Windows 7 (jeszcze bardziej podobny wygląd niż nawiązanie, które oferuje obecny motyw Mystic Jungle)

Windows XP

Programy musiałyby się cieszyć dobrymi referencjami społeczności winclub.pl, bo nie jestem zainteresowany wrzucaniem/promowaniem niestabilnych rozwiązań.

Na razie skupiam się na dwóch stylach. Moim i standardowym :)

z wyglądu 1:1

Kocurek and Kosiara like this
Posted
12 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Windows XP

Pomimo, że w tej cchwili skupiam się na dwóch stylach - moim i standardowym - nie znaczy, że nie śledzę uważnie wypowiedzi i nie przygotowuję się na przyszłość :)

Jest wystarczająco dobrze, nigdy nie będzie działać jak natywna opcja windowsa. Sam windows też stabilny, ale idealny nie jest. Zachęcam do spróbowania, podrzucę link z potrzebnymi programami w razie W

Kocurek likes this
Posted

Testuję relive 7. Menu start nie działa jak należy, jest czasem nieaktywne, czasem wywali i włączy się zwykłe z windowsa. Motyw na pasku tytułu z 3 ikonami przeważnie działa, nie działa na chrome czy firefox, jest normalne, znane z widowsa z paskiem jednolitym ze zwykłymi znakami. To samo było z moim zestawem, też nie wszędzie działało a na pewno nie na przeglądarkach. Wygląda i działa jak win7, tylko to menu start

Kocurek likes this
Posted
1 minutę temu, MirekSerek napisał(a):

Testuję relive 7. Menu start nie działa jak należy, jest czasem nieaktywne, czasem wywali i włączy się zwykłe z windowsa. Motyw na pasku tytułu z 3 ikonami przeważnie działa, nie działa na chrome czy firefox, jest normalne, znane z widowsa z paskiem jednolitym ze zwykłymi znakami. To samo było z moim zestawem, też nie wszędzie działało a na pewno nie na przeglądarkach. Wygląda i działa jak win7, tylko to menu start

Dziękuję za relację - nie świadczy to dobrze o relive 7, ale jeżeli nakładka jest nadal rozwijana, a błędy korygowane, to jest nadzieja.

Posted
W dniu 2.07.2025 o 00:08, ITFun napisał(a):

Nie wiem na ile to legitne, ale znajomy kupił i na razie działa.

Dzieciakom na kompie gdzie postawiłem IoT Enterprise LTSC nabyłem tu i działa doskonale a z tego co widziałem sklep byłmnie wcześniej polecany na forum:   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

No u mnie temat dalej wałkowany co do klucza. Kupiłem u nich klucz za 590 zł do systemu Win 10 ioT Enterprise 2021 LTSC i dupa blada aktywować nie mogę. Niby sprawa została zgłoszona zobaczymy co dalej się będzie działo.

Kocurek likes this