Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

18 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      11
    • Standard
      7

Recommended Posts

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Cytat

POLETKO KORPORACYJNE

Archiwalny spis wydań (unieważnione/nieaktualne wydania)

Cytat

Dziennik zmian

Cytat

TODO / plan prac (do zrobienia)

Zrzuty ekranu

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]windows-10-ltsc-tc-5.png.e01862308616ee9a2c43e6927d1b9180.png[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ℹ️ FAQ (najczęściej zadawanie pytania)

• Czy podczas instalacji Windows 10 LTSC TC mogę mieć podłączony internet?
    ✅ Tak

• Czy Windows 10 LTSC TC jest w pełni kompatybilny z Windows Update?
    ✅ Tak

• Czy Windows 10 LTSC TC nadaje się do gier/codziennych zadań/pracy biurowej/przeglądania internetu?
    ✅ Tak

• Do kogo kierowany jest Windows 10 LTSC TC?
    Jest przeznaczony dla użytkowników domowych, graczy oraz osób darzących sentymentem system Windows 7

• Pojawiło się nowe wydanie Windows 10 LTSC TC. Czy powinienem pobrać nowy plik .iso i na nowo zainstalować system?

Jeśli Twój system działa prawidłowo, ponowna instalacja nowej wersji obrazu .iso nie jest konieczna.
    Większość aktualizacji pobiera się i instaluje automatycznie za pośrednictwem Windows Update.

Nowe wersje są zazwyczaj publikowane w celu ułatwienia instalacji systemu od podstaw, eliminując konieczność pobierania dużych pakietów aktualizacyjnych.
    Jeśli jednak zmiany zawarte w dzienniku zmian są dla Ciebie istotne, możesz rozważyć reinstalację.
     W standardowym użytkowaniu systemu nie jest to jednak wymagane.

💡Porady

• Chociaż zgody telemetryczne nie są domyślnie udzielone, zaleca się, aby po zakończeniu instalacji skorzystać z programu `0&0 ShutUp` (dostępnego w katalogu `!Dodatki`)
    w celu całkowitego wyłączenia mechanizmów śledzących. W tym celu należy w programie przejść do zakładki 'Actions' i wybrać opcję 'Apply only recommended settings'.

• Zmniejszenie rozmiaru pliku pamięci wirtualnej (pagefile.sys) może przyczynić się do wydłużenia żywotności dysków SSD/NVMe, ograniczając liczbę operacji zapisu.
    → Należy unikać całkowitego wyłączania pamięci wirtualnej, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na stabilność i wydajność systemu operacyjnego.
    → Jeżeli posiadasz 32 GB pamięci RAM lub więcej, spróbuj ustawić rozmiar: 16 MB.
    W celu dokonania zmiany należy przejść do:
    Zaawansowane ustawienia systemu > Zaawansowane > Wydajność > Ustawienia > Zaawansowane > Pamięć wirtualna

• Do stworzenia instalacyjnego pendrive (bootowalnego) rekomendowane jest oprogramowanie `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` albo `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]`.
    Film instruktażowy Rufus: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
    Film instruktażowy Ventoy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

• Instrukcja przygotowania `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` - hybrydy dysku SSD i pendrive jako bootowalnego nośnika instalacyjnego autorstwa @ITFun:

Ostrzeżenie

Czy muszę zaznaczać dodatkowe opcje w programie `Rufus` (np. usuwanie wymagań TPM, RAM, konta Microsoft)
podczas nagrywania obrazu ISO na pendrive z instalatorem systemu Windows 10 LTSC TC?

Nie. W przypadku obrazu Windows 10 LTSC TC należy odznaczyć wszystkie dodatkowe opcje `Windows User Experience` oferowane przez program `Rufus` (od wersji 4.6 wzwyż), takie jak:
dezaktywacja wymagań TPM, RAM i Secure Boot, usunięcie wymogu konta Microsoft, tworzenie konta lokalnego, ustawienia lokalizacji i prywatności,
wyłączenie BitLockera.
Wszystkie te modyfikacje są już zawarte w pliku ISO wydania Windows 10 LTSC TC, dlatego dodatkowe ingerencje za pomocą programu `Rufus` są zbędne.
W przeciwnym razie instalator może działać nieprawidłowo, ponieważ nie testowano wpływu podwójnych zmian.
Zalecenie:
Po załadowaniu obrazu Windows 10 LTSC TC w aplikacji `Rufus` — odznacz wszystkie pola w sekcji „Windows User Experience”:

rufus-konfiguracja.png.a64c4e9ed517030951abc6171e6d6aa6.png

Używając programu `Rufus` do przygotowania pendrive należy ODZNACZYĆ powyższe opcje.

Uwaga dotycząca formy dostarczanego systemu
System dostarczany jest w formie nieaktywowanej, co jest decyzją świadomą i celową. Ma to na celu uniknięcia jakichkolwiek nieporozumień lub oskarżeń ze strony członków społeczności, którzy wcześniej formułowali zarzuty dotyczące rzekomego wspierania piractwa w związku z udostępnieniem obrazu systemu. W związku z tym system nie będzie dostarczany w formie aktywowanej.
Oznacza to, że po każdej instalacji systemu Windows niezbędne będzie jego ręczne aktywowanie.
W przypadku zastosowania trwałej metody aktywacji (np. poprzez skrypt PowerShell), należy upewnić się, że procedura została poprawnie przeprowadzona po każdej nowej instalacji systemu.

Systemy `LTSC TC Second Edition` wyposażone są w mechanizm automatycznej aktywacji, jednak ich dystrybucja ograniczona jest wyłącznie do zaufanych partnerów oraz wybranych jednostek organizacyjnych.
Udostępnianie tych wersji odbywa się w ramach zamkniętego i kontrolowanego kanału dystrybucyjnego, z uwzględnieniem odpowiednich zasad bezpieczeństwa oraz odpowiedzialności za ich wykorzystanie.

📈Statystyki pobrań*
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

*Statystyki pobrań odnoszą się wyłącznie do aktualnej wersji pliku .iso i nie uwzględniają pobrań wcześniejszych wersji.

Posted

O! Jest i mój ulubiony system. Nadal uważam, to za najlepszy wybór na dzień dzisiejszy od Microsoftu. Zobaczymy jak się zacznie starzeć kiedy oficjalny pro i home przestaną być wspierane. Ten będzie miał poprawki bezpieczeństwa do 2032, ale ciekawe jak długo będą inni producenci go wspierać.

Groszek1962 and Kocurek like this
Posted
15 godzin temu, stens napisał(a):

Czy to będzie godzina wydania? 🙂 

ETA to przewidywany termin zakończenia prac, po którym planowana jest premiera. To szacunkowa data, która może ulec zmianie w zależności od postępu.

[Dodano]

1. Wydanie gotowe do testów, choć dostrzegam mały błąd... podany rozmiar dysku w minimalnych wymaganiach - 16GB raczej jest zbyt niską wartością i prawdziwe minimum to jakieś 20GB.
  2. Windows 10 LTSC TC starałem się zrobić bardzo podobnie do Windows 11 LTSC TC - efekty oceńcie i zostawcie komentarz, czy wolicie Windows 10 czy jednak Windows 11 :)
Posted
25 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

No i Brawo. Nie pozostaje mi nic, jak pobrać i potestować tego Moda.

Jestem pewien że to też PETARDA👍🙂🙂🙂👍👍👍Pozdrawiam i już Gratulejszyn🙂🙂🙂

Dziękuję za miłe słowa, @Groszek1962 i czekam na wyniki testów - premiera również w szczególny dzień, bo w Boże Ciało.

Ciekawe, czy teraz dojdą nowe osoby do testów z racji, że Windows 10 na większej ilości komputerów powinien zadziałać :)

Groszek1962 and stens like this
Posted
6 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

A tak i przy okazji czy ta Twoja  Wstawka Win 7 to już wersja bym mógł sprawdzić Asusa ROG CROSSHIR AM x650E Hero. 🙂

Pozdrawiam

Sorka Asus Rog Crosshair  X670E Here

Dziękuję za zainteresowanie - jeszcze nie rozpocząłem prac, ponieważ PILNIE całą moc przerobową przeznaczyłem na Windows 10 -  o Windows 7 nie zapomniałem i z pewnością dostanie aktualizacje - ale nie spodziewam się, żebym rozpoczął proces aktualizacji do końca tego miesiąca - jeżeli coś się będzie działo, nie przegapisz już tego dzięki dedykowanym działom ^^

stens and Groszek1962 like this
Posted

Supcio, Wielkie Dzięki, czekam i jak mówią na DOBRE RZECZY WARTO POCZEKAĆ.

Jeszcze raz Dziękuje 🙂🙂🙂👍👍👍 i biorę się za Dyszkę, choć nie ukrywam ostatnia 11 już Śmiga i Huczy aż miło. Postaram się na oba tematy odpowiedzieć

Choć jestem przekonany że tak jak dotychczas nie ZAWIODĄ 👍🙂👍🙂

Jeszcze raz Dziękuś i POZDRÓWKA

Kocurek likes this
Posted
1 godzinę temu, Kocurek napisał(a):

Kto by pomyślał, że do tego dojdzie...

Dosłownie...  Ale nie my o tym decydujemy, a microsoft. Jak zakończą wsparcie, to z czasem wszystko przestaję być wspierane. Ja po wielu próbach z w11 zostaje na w10.@Kocurek Sporawe wyszło te ISO :D Czy zastosowałeś w tym wydaniu moje porady dotyczące wyłączenia znacznej ilości telemetrii? To mam na myśli:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek and rafso like this
Posted
4 godziny temu, Kosiara napisał(a):

Czy zastosowałeś w tym wydaniu moje porady dotyczące wyłączenia znacznej ilości telemetrii? To mam na myśli:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@Kosiara oczywiście - jak tylko po raz pierwszy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] od razu je wdrożyłem i stosuję od tamtego czasu, tak jak staram się zapewnić przejrzystość i rozpisywać co dokładnie zostało pozmieniane.

Wyłączenie telemetrii jest uwzględnione również w wydaniu Windows 10 LTSC TC co możesz potwierdzić sprawdzając "Rozszerzoną listę zmienionych domyślnych ustawień systemowych" - po kliknięciu na przycisk "Rozwiń", gdybyś przypadkiem przegapił - robiłem co mogłem, żeby nie było dużo przewijania pierwszej wiadomości:D

W tym miejscu dziękuję Ci pięknie, bo sam nie byłbym świadomy, że te konkretne opcje warto pstryknąć - zawsze cenię sugestie, dobre rady i doświadczenie kolegów.

4 godziny temu, Kosiara napisał(a):

sporawe wyszło te ISO :D

To prawda - z ciekawości zerknąłem - jakbym przeleciał NTLite "bezpieczną" metodą czyszczącą WinSxS, o której nie tak dawno wspominał @Widzior to jakieś ~100MB bym uzyskał jeszcze oszczędności.
Po Twojej uwadze myślę, że zacznę dodatkowo przelatywać pliki install.wim NTLite, bo wydaje mi się to w pełni bezpieczne, bez negatywnego wpływu na "doświadczenie użytkownika".

Jak jesteśmy przy rozmiarze - ostatnio trafiłem na forum na modyfikację @redbull89, który zaprezentował obraz systemu 10 o rozmiarze... 1GB - czy ciągnie jeszcze swój projekt?

4 godziny temu, Widzior napisał(a):

A kto by pomyślał, że do tego dojdzie :22 :L 

@Widzior To Don't Leave Me mówi Windows 7 do Ciebie czy odwrotnie? Nadal na 7, czy przeszedłeś na 10? :D 

Kosiara likes this
Posted

@Kocurek Nie ma sprawy. Takie wyłączanie telemetrii nie wiem na ile skuteczne, ale ludzie twierdzą, że w Enterprise serio działa i znacznie ogranicza. Sam to stosuje na swoim oryginalnym W10 LTSC. Co do moda @redbull89 chyba już go nie rozwija. Miałem okazję zainstalować go na bardzo słabym laptopie z core 2 duo, 3gb ram i chodził. Zauważyłem, że oznaczasz ten system jako 22H2 :) Nie ma W10 LTSC w wersji 22H2, jest tylko 21H2 ;)

Kocurek likes this
Posted
11 godzin temu, stefan999 napisał(a):

@Kocurek

Widze, ze ten mod podobnie jak Twoj mod 11tki zawiera sklep Microsoft. Bylbym zainteresowany takim modem w10 jak tu jest, ale bez sklepu. Planujesz moze wydanie takiej wersji w10?

@stefan999 Oczywiście taka możliwość jak najbardziej istnieje techniczna - mam swój dział, więc mogę osobny temat stworzyć z wersją bez Microsoft Store bez obawy, że tematy się przemieszają.

Tylko zanim to nastąpi chciałbym omówić to z Tobą - sklep Microsoft w jaki sposób Ci przeszkadza poza samą obecnością?

Chciałbym lepiej zrozumieć powody, którymi się kierujesz, że nie chcesz Microsoft Store - czy chodzi o obawę o śledzenie albo zbędny śmietnik w systemie? Komputer gorzej działa?

Czy po prostu - w imię zasad?

I jaka wersja stylu Cię interesuje - powinny być nadal dwie?

Zastanawiam się też jak ją nazywać / tytułować, żeby ludzie się nie mylili. Prześpię się z tym i pomyślę.

10 godzin temu, Kosiara napisał(a):

Zauważyłem, że oznaczasz ten system jako 22H2 :) Nie ma W10 LTSC w wersji 22H2, jest tylko 21H2 ;)

Potwierdzam.

Takie wyłączanie telemetrii nie wiem na ile skuteczne, ale ludzie twierdzą, że w Enterprise serio działa i znacznie ogranicza. Sam to stosuje na swoim oryginalnym W10 LTSC.

Włączyć nie zaszkodzi, podoba mi się, że można coś zrobić niezależnie od O&O.

Sam to stosuje na swoim oryginalnym W10 LTSC.

Czy to znaczy, że nie instalujesz i nie testujesz modów forumowych? :P 

Co do moda @redbull89 chyba już go nie rozwija. Miałem okazję zainstalować go na bardzo słabym laptopie z core 2 duo, 3gb ram i chodził. Zauważyłem, że oznaczasz ten system jako 22H2 :) Nie ma W10 LTSC w wersji 22H2, jest tylko 21H2 ;)

Przechodząc na promowany przez @redbull89YouTube widzę, że używał sporo hasztaga #niedokonczone - ale swojego moda nie powinien pod niego podczepiać, bo patrząc co wypisywał:

Widzę, że miał niemałe pojęcie w analizie + podpatrywał zachód. Dostrzegam potencjał i wiedzę.

Posted

@Kocurek Oczywiście, że testuje mody forumowe. Np bardzo lubię mody od sromotnika, jednak czasem mi coś nie działało tak jakbym chciał i się trzymam oryginału W10 LTSC.  Twoje mody to w zasadzie są stocki i jak będę kiedyś robił formata, to skorzystam. Jednak na razie nie mam takiej potrzeby.

Kocurek likes this
Posted
45 minut temu, Matmide napisał(a):

Mam pytanko, do kiedy ta wersja ma wsparcie poprawek bezpieczeństwa?

Windows 10 IoT LTSC ma wsparcie poprawek bezpieczeństwa do 13 stycznia 2032 roku.

Więcej informacji:

@stefan999 wolałbyś osobne iso z wersją bez sklepu, czy rozszerzenie listy wyboru o 2 dodatkowe pozycje - bez sklepu?

Może nadal zachowam jedno iso... sprawdzę możliwości.

Posted
3 minuty temu, MirekSerek napisał(a):

Jakie hasło do archiwów z katalogu dodatki???

Hasło: 1234

PS

Dzisiaj dołożę aktualizację .iso - wybór instalacji bez Microsoft Store, skoro są takie oczekiwania. I przepuszczę przez NTLite bezpieczną metodą oczyszczania WinSxS - będzie obraz o 100MB mniejszy :)

Posted
7 minut temu, MirekSerek napisał(a):

Zauważyłem w nazwie pliku 🤣 Dzięki i testuję

Ohasłowane są tylko pliki do których program antywirusowy może zgłaszać fałszywy alarm (false positive). Microsoft nie rekomenduje usuwania Windows Defendera albo instalowania Office nieoficjalnymi kanałami. Unlockera też traktuje jako zagrożenie i trochę racji jest - wczoraj sobie uszkodziłem nim system i musiałem przywracać kopię - muszę zgłosić autorom programu, że jak się spróbuje skasować foldery systemowe na innej partycji np. D:\Users, to potrafi zaatakować C:\  :)

Posted

Domyśliłem się. Defendera i inne zbędny gnój usuwam właśnie unlockerem. Właśnie coś wykrył po wypakowaniu  ofisa.  Używam darmowego kasperskiego, który nie ma problemu z wykrywaniem takich rzeczy, tylko grzecznie siedzi, no czasem się odezwie, ale rzadko 

Posted
Teraz, MirekSerek napisał(a):

Domyśliłem się. Defendera i inne zbędny gnój usuwam właśnie unlockerem. Właśnie coś wykrył po wypakowaniu  ofisa.  Używam darmowego kasperskiego, który nie ma problemu z wykrywaniem takich rzeczy, tylko grzecznie siedzi, no czasem się odezwie, ale rzadko 

Spójrz na to co zgłosiłem przed chwilą, skoro używasz Unlockera:

Co do Office - w opisie podaję link, gdzie znajduje się strona domowa narzędzia - na tę chwilę pomimo ostrzeżeń nie widzę tam wirusów.

Posted

@Kocurek

Cytat

.. chodzi o obawe o sledzenie albo zbedny smietnik w systemie ?

Glownie o to. Sklep to dodatkowa telemetria i zbedny balast w systemie w sytuacji gdy koncowy uzytkownik (ktos dla kogo za jakis czas bede szykowal nowy system) zupelnie tego balastu nie potrzebuje. Znaczenie ma tez fakt, ze mam podejrzenie, ze aktualny system u tego kogos czyli w10 home jest strasznie zamulony wlasnie przez sklep (ale tego nie wiem do konca), oczywiscie inne zamulacze tez maja znaczenie.

Zasada jak najmniej bloatware (jezeli sie da) jak najbardziej obowiazuje.

Cytat

I jaka wersja stylu Cie interesuje - powinny być nadal dwie?

Styl wsio ryba. Najlepiej zeby zawsze byla mozliwosc wyboru oryginalnego, domyslnego.

Cytat

.. wolalbys osobne iso z wersja bez sklepu, czy rozszerzenie listy wyboru o 2 dodatkowe pozycje - bez sklepu?

Raczej osobne iso (jezeli jest taka mozliwosc), zeby nic (chocby przez przypadek) sie nie pomieszalo.

@MirekSerek

Cytat

Uzywam darmowego kasperskiego

Do telemetrii, ktora Ci funduje Microsoft (w10, w11) dolozyles sobie kolejnego szpiega, tyle ze tym razem nie zachodniego, ale wschodniego, ruskiego. Niektore kraje na swiecie wprowadzily totalny zakaz na uzywanie tego badziewia. Wykrywalnosc ma dobra , ale co z tego.

Kocurek likes this
Posted

@stefan999 wniosek został przyjęty. Proszę oczekiwać na nowe informacje w sprawie.

@ITFun proszę o opinię, bo na elektrodzie pojawiła się taka dyskusja:

Kontekst: zaproponowałem instalację wersji IOT LTSC ze wsparciem do 2032 i taka dyskusja wynikła:

Cytat

(...)

khoam napisał:

Microsoft jasno określa, że ta wersja systemu operacyjnego nie może być używana na komputerach stacjonarnych i laptopach przeznaczonych do typowych zadań biurowych (takich jak przeglądanie internetu, tworzenie dokumentów, arkuszy kalkulacyjnych itp.). Oczywiście sama instalacja jest jak najbardziej możliwa i można "lecieć" na pirackich licencjach. Dość powszechne zjawisko wśród entuzjastów produktów ze stajni Micro$oft ;)

Moja odpowiedź:

@khoam można nabyć legalną licencję IoT LTSC. Który dokładnie punkt EULA zabrania używania tej wersji na zwykłych PC posiadając legalną licencję? :)

khoam napisał:

@Kocury Nie ma tego zapisu w EULA, które jest przeznaczone dla użytkownika końcowego urządzenia wbudowanego, ale w szczegółowych warunkach licencyjnych i umowach dystrybucyjnych między Microsoftem a OEM-ami. Licencje te są sprzedawane głównie firmom (OEM, integratorom systemów) do pre-instalowania na dedykowanym sprzęcie klasy embedded. Nie ma legalnej możliwości zakupu licencji Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 przez użytkownika domowego do zainstalowania na swoim standardowym PC. Ale dla mnie to naprawdę rybka. Nawet za darmo nie chciałbym tej licencji.

Posted

Co do MS Store to się zgodzę, że warto mieć wybór bo nie każdy go potrzebuje. Używam od wielu lat Windowsa 10 LTSB od Mr.T i jest to najbardziej stabilny system jaki użytkowałem. MS Store nie był mi potrzebny i nie szukałem sposobu by go zainstalować.
Odnośnie Kasperskiego to chciałbym zobaczyć jakieś dowody bo rozważam jego instalację.

Kocurek likes this
Posted

Odnośnie sklepu Microsoftu można też dorzucić do folderu dodatki taką alternatywę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sam z tego korzystam na próbę i nie mam sklepu. Potrzebowałem do pobrania aplikacji od drukarki i się dobrze sprawdziło.

Kocurek likes this