Draus Posted June 17 Report Posted June 17 Jako że w końcu kolejna próba powrotu do win10 tuz po zainstalowaniu win11 skończyła się nową instalacją systemu, problem wydaje się poważny. Kilkakrotnie próbowałem zablokowac aktualizacje do win11, wg różnych iunstrukcji na YT, ale próby te okazywały się skuteczne na jakiś dłużej nieokreslony czas. wywalenie update z services.msc jest nieskuteczne. Próbowałem jeszcze innych ale już nie pamiętam. Efekt jest taki że po którymś miesiącu budzę się, a atam win11 wita i pół programó nie działa. Jakieś pomysły? Quote
Draus Posted June 17 Author Report Posted June 17 Sprytne, całe wyłączyć czy jakieś ftpm zostawić? Po co to jest wgle? Quote
kp1971 Posted June 17 Report Posted June 17 Wersje 2.0 (wymóg win 11). [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
LAGUNA Posted June 17 Report Posted June 17 a może by Ciebie takie coś jeszcze interesowało. Wstrzymaj usługę Windows Update Zablokuj usługę Windows Update za pomocą pliku wsadowego Firma Microsoft oferuje opcję zawieszenia aktualizacji systemu Windows na kilka tygodni w systemie Windows 11. Często jest to w zupełności wystarczające. Od 2023 roku istnieje plik wsadowy Aetherinox, który w razie potrzeby umożliwia zawieszenie aktualizacji systemu Windows na dłużej. Po uruchomieniu pliku wsadowego zobaczysz pięć funkcji, które możesz skonfigurować. (1) – Wyłącz aktualizacje – Spowoduje to zawieszenie aktualizacji do 31.12.2051 r. (2) – Ponownie włącz aktualizacje (3) – Wyłącz telemetrię (4) – Wyczyść pamięć podręczną aktualizacji – Spowoduje to usunięcie zawartości C:\Windows\SoftwareDistribution. Zobacz także na naszej wiki (5) – Włącz lub wyłącz usługi aktualizacji (patrz rysunek) (Aktualizacja 07.04.205): Nie trzeba było długo czekać, aby narzędzie zostało jeszcze bardziej ulepszone. Między innymi ponownie zmieniona została funkcja telemetrii (dezaktywacja). windows-updates-utility.bat przemianowano na wputility.bat. W innej nowej funkcji można teraz wykonać kopię zapasową rejestru. Wszystko inne w informacjach o wydaniu. Pliki do pobrania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] gumish93 and LaptopIpc like this Quote
Draus Posted June 17 Author Report Posted June 17 Zdecydowanie bardziej podoba mi się opcja odcięcia od tych kretynów. Teraz walczę ze zmianą nazwy użytkownika. To przerosło programistów z win7 Quote
stens Posted June 18 Report Posted June 18 5 godzin temu, Kosa7 napisał(a): Gdzie ten skrypt można pobrać? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted June 18 Report Posted June 18 jest jeszcze coś takiego ale to już nie do zatrzymania, a bardziej modelowania. Windows Maintenance Tool oferuje imponujący zestaw funkcji, wszystkie dostępne z jednego, przejrzystego menu terminala: Skrypt umożliwia uruchomienie SFC (System File Checker), DISM (Deployment Image Servicing and Management) oraz CHKDSK z pojedynczego interfejsu, eliminując konieczność pamiętania składni poleceń i ich parametrów. Automatyczne restartowanie adapterów sieciowych z funkcją autodetekcji, resetowanie ustawień DNS oraz możliwość szybkiej konfiguracji serwerów DNS Google'a, Cloudflare'a lub własnych serwerów. Szczególnie przydatne przy rozwiązywaniu problemów z połączeniem internetowym. Kompleksowe resetowanie usług Windows Update, obejmujące zatrzymanie usługi, wyczyszczenie cache'u i ponowne uruchomienie - procedura, która często rozwiązuje problemy z zawieszającymi się aktualizacjami. Generowanie szczegółowych raportów systemowych zapisywanych jako pliki tekstowe na pulpicie, obejmujących listę sterowników, informacje o systemie oraz konfigurację IP. Idealne do dokumentowania stanu systemu przed wprowadzaniem zmian. Najnowsza wersja narzędzia, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kosa7 and LaptopIpc like this Quote
Kosa7 Posted June 18 Report Posted June 18 7 godzin temu, LAGUNA napisał(a): jest jeszcze coś takiego ale to już nie do zatrzymania, a bardziej modelowania. Windows Maintenance Tool oferuje imponujący zestaw funkcji, wszystkie dostępne z jednego, przejrzystego menu terminala: Skrypt umożliwia uruchomienie SFC (System File Checker), DISM (Deployment Image Servicing and Management) oraz CHKDSK z pojedynczego interfejsu, eliminując konieczność pamiętania składni poleceń i ich parametrów. Automatyczne restartowanie adapterów sieciowych z funkcją autodetekcji, resetowanie ustawień DNS oraz możliwość szybkiej konfiguracji serwerów DNS Google'a, Cloudflare'a lub własnych serwerów. Szczególnie przydatne przy rozwiązywaniu problemów z połączeniem internetowym. Kompleksowe resetowanie usług Windows Update, obejmujące zatrzymanie usługi, wyczyszczenie cache'u i ponowne uruchomienie - procedura, która często rozwiązuje problemy z zawieszającymi się aktualizacjami. Generowanie szczegółowych raportów systemowych zapisywanych jako pliki tekstowe na pulpicie, obejmujących listę sterowników, informacje o systemie oraz konfigurację IP. Idealne do dokumentowania stanu systemu przed wprowadzaniem zmian. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Najnowsza wersja narzędzia, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Testowałeś ten plik wsadowy albo może czy używasz bezpieczne to jest nie uwale sobie systemu przez przypadek? Quote
LAGUNA Posted June 18 Report Posted June 18 16 minut temu, Kosa7 napisał(a): Testowałeś ten plik wsadowy albo może czy używasz bezpieczne to jest nie uwale sobie systemu przez przypadek? na wszelki wypadek zrobiłem sobie obraz systemu. Jak na razie tylko opcję 2 przetestowałem, natomiast jak wsio działa prawidłowo to czy jest sens robić te wszystkie zabawy. No ale jak kto chce. Quote
Kocurek Posted June 20 Report Posted June 20 W dniu 17.06.2025 o 05:52, Draus napisał(a): Jako że w końcu kolejna próba powrotu do win10 tuz po zainstalowaniu win11 skończyła się nową instalacją systemu, problem wydaje się poważny. Kilkakrotnie próbowałem zablokowac aktualizacje do win11, wg różnych iunstrukcji na YT, ale próby te okazywały się skuteczne na jakiś dłużej nieokreslony czas. wywalenie update z services.msc jest nieskuteczne. Próbowałem jeszcze innych ale już nie pamiętam. Efekt jest taki że po którymś miesiącu budzę się, a atam win11 wita i pół programó nie działa. Jakieś pomysły? Ja bym wgrał jedną z wersji LTSC np.: Zapewniam, że taka wersja nie zaktualizuje Ci się do Windows 11 Draus likes this Quote
BartAcid Posted June 21 Report Posted June 21 Ja normalnie kliknąłem w ten komunikat że mam w nosie W11 i mi nic więcej nie wyskakuje. A że mi się coś tam zainstalowało w tym temacie, a co mnie to obchodzi. Jest wiec windows nie próbuje na siłę znów się wepchać. Quote
zen888 Posted June 23 Report Posted June 23 W dniu 17.06.2025 o 05:52, Draus napisał(a): Jako że w końcu kolejna próba powrotu do win10 tuz po zainstalowaniu win11 skończyła się nową instalacją systemu, problem wydaje się poważny. Kilkakrotnie próbowałem zablokowac aktualizacje do win11, wg różnych iunstrukcji na YT, ale próby te okazywały się skuteczne na jakiś dłużej nieokreslony czas. wywalenie update z services.msc jest nieskuteczne. Próbowałem jeszcze innych ale już nie pamiętam. Efekt jest taki że po którymś miesiącu budzę się, a atam win11 wita i pół programó nie działa. Jakieś pomysły? Wyłącz Secure Boot i TPM a dostaniesz taki komunikat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Draus Posted June 25 Author Report Posted June 25 On 6/21/2025 at 9:41 AM, BartAcid said: Ja normalnie kliknąłem w ten komunikat że mam w nosie W11 i mi nic więcej nie wyskakuje. A że mi się coś tam zainstalowało w tym temacie, a co mnie to obchodzi. Jest wiec windows nie próbuje na siłę znów się wepchać. klikałem ze 20razy. Wyłączałem róne opcje, ale ze 3 razy sie Wirus11 przebił i CH wie jak i cofałem te instalacje. Za 3-4 razem sie nie powiodła musiałm przeinstalowac system. Quote
BartAcid Posted June 25 Report Posted June 25 Mam w pracy multum komputerów które spełniają wymagania, nie mam totalnie żadnych problemów z nachalnymi aktualizacjami. Jedynie to wszystko jest w PRO więc może to ma spore znaczenia. Quote
Draus Posted June 25 Author Report Posted June 25 To fakt, chyba pro instalowałem. Mam w fimie około 8 komputerów, większośc na b550, ale prawie wszystko jest na win7 a tutaj to nie ma problemu działa bezawaryjnie Tmp2.0 to raczej większość ma na win10, na nowych płytach sa już nowsze tmp niż 2.0, ale nadal da sie wyłączyć (tutaj b650) Quote
Recommended Posts