Jump to content

Jaki RAM 32GB wybrać do PC: 2666MHz CL19 czy wyższe taktowanie i skalowanie w dół?

Recommended Posts

Posted

Witam,
Mam obecnie RAM GIGABYRE 2x8GB 2666MHz CL16 i chcę go wymienić na zestaw 32GB, problem w tym że pamięci 2666MHz mają wysokie opóźnienia np CL19 i zastanawiam się czy nie lepiej wziąć wyżej taktowane skoro tańsze i zeskalować w dół?
Tyle nie wiem które.

Płyta główna: GIGABYTE H410 S2H V3
Procesor: i5-10400F

BIOS: V9
Co proponujecie wybrać?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

media marek ostatnio te dahua montował w zestawie do klienta też je zamówiłem jak z nim chwile pisałem w komentarzach 

Posted

Co ci z wyżej taktowanych z niższymi CL, jak to są profile XMP, których nie użyjesz na płycie H410? Jak brat kupował płytę pod ten sam procek, to wolał dopłacić do B560, bo od tej serii intel łaskawie odblokował możliwość OC ramu. Ma teraz 2x16GB 3600 cl16 1.35V. Wpierw sprawdź, czy masz w BIOSie możliwość ingerencji w napięcie i timingi ramu, jak nie, to pozamiatane.

Posted

Nie wiem, może intel zmiękł i w najnowszych Biosach dał możliwość OC ram na płytach serii 400, nie jestem w temacie. W każdym razie jak kupujesz w sklepie internetowych, to masz możliwość odesłania jakby co, więc no stress. Ale 3 lata temu nawet na H510 nie dało rady:

L7z3gPG.png

Posted

CL nie jest zależny od kontrolera IMC w procku, który i tak jest lepszy niż w AMD. Możliwości kontrolera ograniczają się do częstotliwości, ile MHz uciągnie, a timingi (i też MHz) zależą od możliwości samych kości ram. Ważna jest też sama jakość wykonania mobo, a konkretnie ścieżek od banków ramu do procka, i możliwości BIOSu. Dla przykładu - u mnie na starociu MSI B350m jest sztuczna blokada na 3600 w beta BIOSach, co i tak jest dobrym wynikiem. A muszę ich używać z ryzenem 5600 :E 

Posted

Kupiłem tego G.Skilla z Amazona bo przyjdzie szybciej i jest minimalnie tańszy.

Swoją drogą z jakimi timingami może przetestować na nich przy taktowaniu 2666MHz stabilność?

Posted
43 minuty temu, Matmide napisał(a):

Swoją drogą z jakimi timingami może przetestować na nich przy taktowaniu 2666MHz stabilność?

Zależy od napięcia na kościach i od rodzaju zastosowanych chipów. Nie ma prostych odpowiedzi. A Aegis to lipna seria, niewielki zakres OC albo żaden, ale raczej z tego sobie zdajesz sprawę, skoro to najtańszy zestaw. Już ta Dahua byłaby lepsza.