wazelina Posted May 22, 2025 Report Posted May 22, 2025 Witam. Chciałem zagrać w grę valorant co wymusiło włączenie opcji z biosu. Valorant potrzebował tpm 2.0 (to miałem włączone) oraz secure boot. Zrobiłem to jednak od razu po włączeniu systemu złapał zwieche, jakoś dostałem się do menedżera zadań i przy procesie System zużycie dysku było 100%. Myślałem, że coś tam się musi ustawić jeszcze ale nie nadal system świrował i przez parę dni to samo 100% zużycie dysku. Aktualnie utknąłem bo chciałem wrócić do poprzednich ustawień i wyłączyć secure boot, a przez to teraz mam odzyskiwanie funkcji bitlocker, a system był wgrywany z jakiegoś taniego klucza także jestem zablokowany. Co o tym sądzicie? Dlaczego ten secure boot tak źle wpłynął na działanie systemu? Nie jest to przecież jakaś nadzwyczajna funkcja.. Czy będę mógł jakoś sformatować ten dysk? Dzięki za odpowiedź. Podzespoły: CPU: Ryzen 5 5600 GPU: MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X OC 12GB Dysk: Adata 1gb ssd Płyta główna: Gigabyte B550M DS3H AC Quote
Widzior Posted May 22, 2025 Report Posted May 22, 2025 Secure Boot i BitLocker nie są ze sobą bezpośrednio powiązane, więc nie wiem co się tam zadziało. Na moje to BitLockera miałeś już włączonego wcześniej i po włączeniu i wyłączeniu Secure Boot coś mu odbiło. Jak nie znasz klucza, to dysk pewnie na śmietnik. Takie oto cuda i ulepszenia MicroShitu. Quote
BartAcid Posted May 23, 2025 Report Posted May 23, 2025 Włącz Secure Boot, powinien system się podnieść. Wtedy wyłącz w systemie BitLocker i odszyfruj dysk. Dopiero wróć do wyłączenia Secure Boot. Inaczej tego nie da się zrobic. Tak to jest zaprojektowane i tak ma działać. Nie da się szyfrować danych bez klucza, a jak nie ma klucza to nie można się dostać do zaszyfrowanych danych. Chyba, że podasz ten klucz ręcznie. Quote
Recommended Posts