Jump to content

ASUS K55DR (AMD A8-4500M) – przegrzewanie i głośna praca mimo wymiany pasty

Recommended Posts

Posted

Witam,
Mam w domu laptopa ASUS K55DR z procesorem AMD A8-4500M, 2x8GB 1600MHz, 120GB SSD GOODRAM, Mediatek Wi-Fi 6 AX1800.
Który potrafi chodzić jak odkurzacz i wyłączać się z przegrzania przy normalnym użytkowaniu, wymieniałem pastę termoprzewodzącą mniej niż rok.
Używam Windows 11 x64 24H2 z najnowszymi sterownikami i aktualizacjami.
Przy zmianie procka na A10-4600M jest jeszcze gorzej.

Używam Maxtor CTG8 w innych laptopach i kompach się dobrze sprawuje ta pasta termoprzewodząca.
Z mojej wiedzy wynika że temperatura Package i Cores powinna być zbliżona a tutaj jest różnica 50C.
UEFI jest najnowsze jak coś.
Problem zauważyłem po tym jak wymieniłem procka na A10-4600M, następnie wróciłem do A8-4500M ale to nie zbyt pomogło.
Ma ktoś jakieś sugestie co można zrobić żeby to ogarnąć?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
30 minut temu, Matmide napisał(a):

AMD A8-4500M

Windows 11 x64 24H2

I się dziwisz? :E Odpal sobie menedżer zadań i zobacz, jakie obciążenie masz na rdzeniach podczas tej normalnej pracy. Jak będzie małe, to coś jest nie tak. Może pasta już kaput albo docisk chłodzenia do procka nie taki itp.

Ma ktoś jakieś sugestie co można zrobić żeby to ogarnąć?

Zainstalować Win7 albo Linuxa:thumbsup: Przecież to ma rdzenie o wydajności mojego gruza C2D P8800, jedynie ratuje go to, że ma ich 4, mój ma 2.

fAugSlI.png

Posted

Widzę dodałeś zdjęcie. Dziwna sprawa, że temperaturę Package masz OK, a same Cores się gotują. Nigdy tak nie miałem. U mnie na ogół (a może zawsze) jest więcej na Package. Możliwe, że się czujnik uszkodził od temp. rdzeni. To się czasem zdarza na starociach. Musisz go rozebrać, żeby się dostać do chłodzenia i normalnie organoleptycznie sprawdź, czy rurka jest naprawdę tak gorąca. Jak nie, to czujnik kaput albo coś z dociskiem, i dlatego ci tak wentyle szaleją.

Posted

A tyle razy tu pisaliśmy, żeby unikać jak ognia procków AMD z serii C, E, A - wydajność zerowa i piekarniki. AMD tylko i wyłącznie Ryzen i w laptopach raczej celowałbym w 4/5 generację wzwyż.

Swoją drogą temp za wysoka, zwłaszcza jeśli faktycznie jest taka, a nie tylko w programie.

1. Zdejmij procesor i sprawdź czy z laminatu płyty głównej nie wychodzą nóżki do których przykręcasz chłodzenie.

2. Podczas przykręcania układu chłodzenia sprawdź czy gwinty nie są przekręcone.

3. Sprawdź czy gorąco spod procesora jest transportowane rurkami cieplnymi do radiatora z którego wydmuchiwane jest gorące powietrze.