Jump to content

Dell Vostro 1520 i Dell Inspiron 1545 - Czy obsłużą Core 2 Duo Extreme X9100?

Recommended Posts

Posted

Siemka, 

Mam pytanie czy laptopy Dell Inspiron 1545 i Dell Vostro 1520 z najnowszymi wersjami BIOSu, obsłużą procesor Intel Core 2 Extreme X9100? 

Wiem że obsłużą T9900 a z Core 2 Quad chyba będzie problem. 

Update:

Dell Inpiron 1545 obsłuży 

Posted
Godzinę temu, Matmide napisał(a):

Core 2 Extreme X9100

To jest procesor 2-rdzeniowy o identycznych parametrach jak T9900 tylko, że o wyższym TDP, czyli całkowicie bezsensowne rozwiązanie.

4-rdzeniowy to Q9100 lub QX9300 i nie będą działać w Twoim laptopie.

T9900 jest najlepszym możliwym rozwiązaniem, dodatkowo będzie pracował z taktowaniem 3,2GHz zamiast 3,06GHz.

Matmide likes this
Posted

Wszystkie T9xxx oraz T7xxx pracują przetaktowane dzięki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

T9900 ma identyczną specyfikację jak X9100, ale jest nowszy, udoskonalony i przez to ma mniejsze TDP 35W vs 44W - tu masz porównanie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Poza tym X9100 ma inny mikrokod i podejrzewam, że bez modyfikacji biosu w ogóle by nie zadziałał w Twoim laptopie.

T9900 to najlepszy i optymalny wybór. Do tego RAM DDR2 800MHz 4GB (2x2GB) o jak najniższych opóźnieniach (CL - główny parametr  - im niższy tym lepiej) oraz dysk SSD. A może któryś z Twoich laptopów ma RAM DDR3 1066MHz? - bo też takie bywały.

Przypomnę tylko, że obydwa laptopy muszą mieć chipset PM45 lub GM45, aby zadziałały procesory T9xxx o magistrali FSB 1066MHz.

Jeśli posiadasz obecnie T9800, to nie ma sensu wymieniać na T9900 - nie odczujesz żadnej różnicy pół mnożnika (133MHz). Można sobie zmniejszyć temp. jeśli potrzeba, kupując P9700 TDP 28W, ale są one rzadkie i drogie.

Matmide likes this
Posted

A Dell Inspiron 1545 będzie wspierał X9100? 

Mam w tej chwili X9100 i T9800 a laptopy to Dell Vostro 1520 i Dell Inspiron 1545 z najnowszymi wersjami BIOSu i się zastanawiam czy z tego X9100 zrobię jakiś użytek. 

Posted
11 minut temu, Matmide napisał(a):

A Dell Inspiron 1545 będzie wspierał X9100? 

Jak otworzysz plik biosu i znajdziesz mikrokod 10676 to tak. Można oczywiście metodą prób i błędów - włożyć X9100 i sprawdzić czy działa. 😁

P.S. Te laptopy możesz jeszcze ulepszyć o porty USB 3.0 przez kartę rozszerzeń ExpressCard.

Matmide likes this
Posted

A będą działać te laptopy jak powinny czy nie będą chcieć się włączyć z kartami Express Card w środku? 

Dell Inspiron 1545

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dell Vostro 1520

Czy ktoś może mi powiedzieć czy te laptopy będą wspierać Intel Core 2 Extreme X9100?

Posted
7 godzin temu, Matmide napisał(a):

A będą działać te laptopy jak powinny czy nie będą chcieć się włączyć z kartami Express Card w środku? 

A z jakiego powodu miałyby się nie uruchamiać z kartami Express Card?

7 godzin temu, Matmide napisał(a):

Czy ktoś może mi powiedzieć czy te laptopy będą wspierać Intel Core 2 Extreme X9100?

To Ty? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jaki jest też sens męczyć bułę jak np. tutaj? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czy te odpowiedzi dają 100% pewności?

Włóż X9100 i sprawdź czy bez problemu uruchamia się. Jeśli po kilku restartach będzie w porządku, to przejdź do testowania temperatury.

Zawsze możesz sprzedać X9100 i kupić T9900 lub T9800.

Matmide likes this
Posted
5 minut temu, Matmide napisał(a):

X9100 jest w drodze

Można nie odbierać lub zwrócić. Dziwię się, że pchałeś się w X9100 skoro T9900 jest ulepszony i ma te same parametry. Kupno tańszego T9800 też nie byłoby grzechem.

Swego czasu ulepszałem wiele podobnych laptopów i nadal, to robię tylko raczej już z nowszymi.

Posted

To nie było warte zachodu. T9800 jest wolniejszy o 133MHz, czyli 4,5% od X9100, ale ma TDP 35W, a nie 44W. Przy zasilaczu 65W będziesz już na granicy. Laptopy z Q9100 lub QX9300 TDP 45W miały zasilacze 90W.

Żeby nie wyszło tak, że TDP 44W skutecznie obniży wydajność tego proca poniżej osiągów T9800.

Matmide likes this
Posted

Dziękuje za otrzymane informację, jeśli nie zapomnę dam znać jak się sprawuje laptop po zamontowaniu nowych części.

Sprawdziłem X9100 w Dell Inspiron 1545, maksymalne temperatury na procesorze ok 70C a na płycie głównej ok 75C więc imo ok. I to mimo że dostałem tą oryginalną wersję X9100. 

W Dell Vostro 1520 nie sprawdzałem bo ma zasilacz 65W i uznałem że lepiej tam zostać przy T9800. 

Dell Inspiron 1545 ma u mnie oryginalny zasilacz Dell 90W.

Posted
2 godziny temu, Matmide napisał(a):

Sprawdziłem X9100 w Dell Inspiron 1545, maksymalne temperatury na procesorze ok 70C

Nie obciążyłeś go w 100% czymś pokroju Cinebench albo OCCT.

W Dell Vostro 1520 nie sprawdzałem bo ma zasilacz 65W

Przecież tylko dla sprawdzenia nic nie stoi na przeszkodzie. Najwyżej procesor będzie się dławił momentami albo w sytuacji krytycznej zrestartuje się. A przypadkiem tego zasilacze nie pasują do obydwu laptopów?

Posted

Owszem nie obciążyłem ale mnie interesuje praktyczne warunki gdzie laptop mało kiedy jest obciążony na maksa. 

Tak, zasilacze pasują do obydwu ale i tak nie czuje potrzeby sprawdzania czy Dell Vostro 1520 obsłuży, chyba że uda mi ogarnąć za groszę X9100 ale wątpię że się uda. 

Posted
1 minutę temu, Matmide napisał(a):

mnie interesuje praktyczne warunki gdzie laptop mało kiedy jest obciążony na maksa.

Tego nie możesz być nigdy pewny, ponieważ zdarza się wiele sytuacji, gdzie procesor zostaje obciążony w 100% (dla C2D będzie to choćby YT) albo zapętla się i potrafi pożreć dużo nowsze i mocniejsze procki.

I to mimo że dostałem tą oryginalną wersję X9100. 

Bez względu na rewizję czy stepping każdy ma TDP 44W, a max pobór prądu wynosi ponad 70W.

Na Allegro i Aliexpress X9100 są tańsze od T9900 właśnie ze względu na TDP, ale o połowę tańsze są T9800. Zadziwiająco tanio można kupić z Aliexpress P9700 TDP 28W, bo znalazłem nawet za 37pln, a kiedyś były drogie.