sts Posted April 14 Report Posted April 14 Hej szukam win 11 z integrowanymi najnowszymi aktualizacjami systemu home/pro, Aby po swiezo zainstalowanym systemie nie musiec czekac aż wiele aktualizacji sie pobierze i zaktualizuje. Lub trik który wyłącza tymczasowo aktualizacje systemu (nie ruszając przy tym automatycznych aktualizacji sterowników) Os Najlepiej bez modyfikacji systemu, zintegrowane tylko aktualizacje. lub trik. Quote
zdzisiek24 Posted April 14 Report Posted April 14 A ileż to się czeka? 15 minut, papierosek i po sprawie. Jeśli to zbyt wiele to wygeneruj sobie "gorące" ISO - (choć potrwa to w porównaniu wieki) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
C9S Posted April 14 Report Posted April 14 a co ze strony ms nie umiesz pobrać sobie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kosiara Posted April 14 Report Posted April 14 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj masz oryginalny obraz, z poprawkami na marzec 2025. Lub użyj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i sam sobie zrób swoje aktualne iso. Jednak, to wymaga w miarę mocnego CPU żeby nie czekać wieki. Poza tym jak masz współczesną maszynę, to aktualizację się długo nie instalują. Masz jedną zbiorczą poprawkę, wgrywa się i gotowe. Za czasów XP lub 7 było gorzej, bo było mega ich dużo i to trwało wtedy długo. Quote
sts Posted April 14 Author Report Posted April 14 Godzinę temu, Kosiara napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj masz oryginalny obraz, z poprawkami na marzec 2025. Lub użyj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i sam sobie zrób swoje aktualne iso. Jednak, to wymaga w miarę mocnego CPU żeby nie czekać wieki. Poza tym jak masz współczesną maszynę, to aktualizację się długo nie instalują. Masz jedną zbiorczą poprawkę, wgrywa się i gotowe. Za czasów XP lub 7 było gorzej, bo było mega ich dużo i to trwało wtedy długo. No własnie ja instaluje codziennie ten system na róznych konfiguracjach (raczej starych modelach pc i3 6gen z 4gb ram i temu podobne) internet 300Mb, wifi 6. Wkurza mnie że w pierwszej kolejności instalują aktualizacje systemu (trwa to i trwa a potem trzeba uruchomić ponownie system) zamiast sterowników na pierwszym miejscu. 2 godziny temu, C9S napisał(a): a co ze strony ms nie umiesz pobrać sobie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Własnie z tego korzystam Quote
Kosiara Posted April 14 Report Posted April 14 50 minut temu, sts napisał(a): No własnie ja instaluje codziennie ten system na róznych konfiguracjach (raczej starych modelach pc i3 6gen z 4gb ram i temu podobne) internet 300Mb, wifi 6. Wkurza mnie że w pierwszej kolejności instalują aktualizacje systemu (trwa to i trwa a potem trzeba uruchomić ponownie system) zamiast sterowników na pierwszym miejscu. Własnie z tego korzystam W takim razie proponuje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zrób sobie iso raz na miesiąc i będzie aktualne. A iso z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] niestety rzadko aktualizują. i3 6 generacji i 4gb ram? To jakoś chodzi na win 11 znośnie? JanKo66 and wislak00 like this Quote
sts Posted April 15 Author Report Posted April 15 9 godzin temu, Kosiara napisał(a): W takim razie proponuje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zrób sobie iso raz na miesiąc i będzie aktualne. A iso z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] niestety rzadko aktualizują. i3 6 generacji i 4gb ram? To jakoś chodzi na win 11 znośnie? chodzi tragicznie (jeśli jesteś przyzwyczajony do działania na nowszym sprzęcie), ale dla nie świadomych działa normalnie (nie chca wydawać 50zł na 8GB DDR3 i SSD za 120zł) to tak sobie siedza i czekają (zamiast w miarę komfortowo przeglądać siec). Ja tylko instaluje system/stery/ w miare aktualizuje system, potem oddaje to użytkownikowi niech sie męczy. Najlepiej działają kastraty typu ltsb/lite/pico/itp ale ludzie często wolą pełną wersje systemu. Najstarszy sprzęt jaki obsługiwałem to laptop z procesorem typu c2d (nie obsługujacy 64bit systemu), 1.5GB ddr2 i hdd 160GB, Zainstalowałem win10 32bit, działac działa Quote
wislak00 Posted April 15 Report Posted April 15 Czemu nie instalujesz na takich sprzętach Win 10? Przecież 11 na 4gb ram nie ma absolutnie sensu. PS. c2d to procki 64 bitowe Quote
Kosiara Posted April 15 Report Posted April 15 1 godzinę temu, sts napisał(a): chodzi tragicznie (jeśli jesteś przyzwyczajony do działania na nowszym sprzęcie), ale dla nie świadomych działa normalnie (nie chca wydawać 50zł na 8GB DDR3 i SSD za 120zł) to tak sobie siedza i czekają (zamiast w miarę komfortowo przeglądać siec). Ja tylko instaluje system/stery/ w miare aktualizuje system, potem oddaje to użytkownikowi niech sie męczy. Najlepiej działają kastraty typu ltsb/lite/pico/itp ale ludzie często wolą pełną wersje systemu. Najstarszy sprzęt jaki obsługiwałem to laptop z procesorem typu c2d (nie obsługujacy 64bit systemu), 1.5GB ddr2 i hdd 160GB, Zainstalowałem win10 32bit, działac działa Ludzi nie ogarniesz. Często myślą, że chcesz ich naciągnąć. Sama i3 6 generacji, to już dosyć słaby CPU, a HDD i 4gb ram, to już w ogóle musi być szaleństwo... Użyj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] co miesiąc i będzie Pan zadowolony Jeszcze jeden trik dodam od siebie. Jak będziesz tworzył tam ISO, to upewnij się, że robisz ISO z poprawkami które wyszły oficjalnie, a nie insider preview. Mam na myśli, że jak zrobisz z tymi insider preview, to możesz wgrać komuś niedokonca stabilny system. Warto sprawdzić sobie który numerek jest wydaniem stabilnym na dany miesiąc i taki build z uupdump.net ściągnąć. Quote
sts Posted April 15 Author Report Posted April 15 32 minuty temu, wislak00 napisał(a): Czemu nie instalujesz na takich sprzętach Win 10? Przecież 11 na 4gb ram nie ma absolutnie sensu. PS. c2d to procki 64 bitowe napisałem z procesorem typu c2d (nie że konkretnie) było to coś w stylu Intel Core Duo CPU T2250. Win10 jest już starym system, każdy chce nowości (ale nie chca wymieniac sprzetu/) Ja najchetniej instalował bym tam winxp lub 7, bo najlepiej to działa, lub linuxa (ale każdy sie boi) wislak00 likes this Quote
LAGUNA Posted April 15 Report Posted April 15 a może by Ciebie interesowało coś takiego: Wstrzymaj i wyłącz aktualizacje systemu Windows na dowolny okres do 31.12.2051 Quote
sts Posted April 15 Author Report Posted April 15 1 minutę temu, LAGUNA napisał(a): a może by Ciebie interesowało coś takiego: Wstrzymaj i wyłącz aktualizacje systemu Windows na dowolny okres do 31.12.2051 pokaz jak? widziałem że w niektórych modyfikowanych systemach jest tak zrobione. to też jest dobra opcja. Bo sam sysytem działa w miare ok (nawet na starych gratach) do mometu połaczenia maszyny z internetem Quote
LAGUNA Posted April 15 Report Posted April 15 4 minuty temu, sts napisał(a): pokaz jak? Jak chybniesz do działu ogólna dyskusja to tam masz wraz z pliczkami wsio. To zapodał kolega @Ryzenek Wstrzymaj usługę Windows Update Zablokuj usługę Windows Update za pomocą pliku wsadowego Firma Microsoft oferuje opcję zawieszenia aktualizacji systemu Windows na kilka tygodni w systemie Windows 11. Często jest to w zupełności wystarczające. Od 2023 roku istnieje plik wsadowy Aetherinox, który w razie potrzeby umożliwia zawieszenie aktualizacji systemu Windows na dłużej. Po uruchomieniu pliku wsadowego zobaczysz pięć funkcji, które możesz skonfigurować. (1) – Wyłącz aktualizacje – Spowoduje to zawieszenie aktualizacji do 31.12.2051 r. (2) – Ponownie włącz aktualizacje (3) – Wyłącz telemetrię (4) – Wyczyść pamięć podręczną aktualizacji – Spowoduje to usunięcie zawartości C:\Windows\SoftwareDistribution. Zobacz także na naszej wiki (5) – Włącz lub wyłącz usługi aktualizacji (patrz rysunek) sts likes this Quote
Kocurek Posted April 15 Report Posted April 15 @sts rozumiem, że interesuje Cię konkretnie wersja Pro, ale zachęcam przynajmniej raz wypróbować moje wydanie bazujące na wersji IoT LTSC - aktualizacje można pobrać później - instalator ma zablokowane połączenie z internetem - więc nie połączy się z Windows Update, dzięki czemu obraz będzie się wolno "starzał": Moje wydanie nie jest typową wersją IoT LTSC, ponieważ wydanie przygotowałem z myślą o użytkownikach domowych - nadaje się do gier, pracy albo przeglądania internetu - czyli 99% użytkowników domowych powinna być zadowolona i jak raz wypróbuje moje wydanie, to jak zobaczy kiedykolwiek wersję Pro to z oburzeniem Ci powie, coś Ty im za śmietnik wgrał LAGUNA and sts like this Quote
LAGUNA Posted April 15 Report Posted April 15 To ja bym jeszcze Tobie zaproponował ten (mam go naC2D co prawda SSD ale do neta starcza) jeśli mówimy o tylko takich potrzebach. Zerknij ,wypróbuj ,zdecyduj. Kocurek and sts like this Quote
Recommended Posts